X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    Mika a mogłabyś napisać dokładnie jak mia Wam dzień, kiedy i co ile je Julcia, ile czasu jest przy cycu przed snem nocnym itp? Może dzięki temu znajdę sposób na mojego Bobka:)

Akuszerka teraz nudno nam mija dzień bo starsza córcia jest chora i w zeszłym tygodniu miała antybiotyk nie zadzialał i w tym przyjmuje kolejny niby lepiej ale przez to miałyśmy nudy w domu bo na spacer nie mogłyśmy teraz lepiej możemy wyjść ale znowu pada :( ble ta pogoda

Nasz nudny plan dnia :
    Kąpiel około 19:30do 20 z ubierankiem(pielęgnacja) potem cycuś i ściągnięte mleczko z cyca (ale mleko jest ściągnięte z samego rana czyli o tej 4 lub 6 jak jest pobudka a podaje je na wieczór) około 100ml bo to głodomor jest i stwierdziłam że dlatego tak szybko się budzi bo jest głodna :P i tym sposobem śpi mi ostatnio do 6 a przeciętnie do 4 :) potem karmienie cyc i zasypia na łóżku (moim) przekładam do kołyski i spi do 8 albo 9 potem karmienie ubieranie (pielęgnacja) i za 2 godziny znowu woła potem zabawy i te sprawy albo spacerek bo zazwyczaj na 8 prowadzę starszą do zerówy więc Jula z nami a po 14 odbieram i idziemy na spacerek 2 lub 3 godziny bo Ona tyle śpi jak wracamy i spi w wózku to ją zostawiam na podwórku mamy swoje więc nie mam co się bać :) a potem znowy karmienie i zabawy znowu się zdrzemnie albo czasem czuwa tu juz bywa różnie i przewrotnie my tez nie mamy 100 % planu dnia bo wiadomo ona nie robot więc nawet jakbym chciała to nie da rady jej przekonać do spanka :)
    Jezu mam nadzieje ze sie doczytasz domyślisz ale dziś mam mało czasu i was podczytuje bo mała dostała chrypkę i zaliczyłam już lekarza na razie nic powarznego ale nie chce cyca brać a jak bierze to się wierzga strasznie i mało pije jak odciągne to zje ledwo bo lewo ale zje tyle ze w dzień mleko w cycach jest ale sciągnąć nie mogę tyle ile bym potrzebowała i chyba po 2 miesiącach kupie to mm ale boję się bo to nowośc a Julka nie ma kolek niczego jest spokojniutka a jak podam mm to wystąpią kolki ? jakich używacie tych mleczek bo mi poleciła p dr ze moge spróbowac jakbym nie miała mleczka bebilon HA czy któras miała ???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 16:02

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc mamusie :)

Za nami piekna noc :) Nawet sie wyspalam.
    Teraz malenstwo spi a ja ide doprowadzic sie do ladu :)

Lo ja wlasnie dzisiaj w nocy mialam takie podejscie, ze najgorsze co mnie spotka to odespanie w dzien jak mala bedzie spac. Okazalo sie ze mala w nocy bardzo ladnie spala.
    W nocy przy przewijaniu mnie okupkala no i siebie, wystrzelila jak z armaty ;)

Ja tez wprowadzam malej rytm dnia…spanie, jedzenie, aktywnosc, spanie….czasami aktywnosc to trwa 2,5 godziny i wydaje mi sie , ze to normalne. Maluch im starszy tym mniej bedzie spal a fazy aktywnosci beda dluzsze. Nie mozna sie trzymac tak sztywno ksiazki, wazne aby kazda mama i maluch wypracowali sobie swoj plan dnia.

Pytanie: Jak wiadomo (lub nie) po okresie ok 3miesiecy od urodzenia maluszka nasze hormony powinny wrocic mniej wiecej do normalnosci z czym sie wiaze niestety wypadanie wlosow. Moze nie u wszystkich, ale ja sie strasznie boje ,ze strace wlosy ktore mi sie tak pieknie poprawily w trakcie ciazy. Wiem, ze suplementy i maseczki na to nie pomoga, bo to sprawy hormonalne (progesteron). Myslalyscie o tym, czy moze ja schizuje ?

1usat5od00spirqc.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Afrykanka tez się tego boję. Po poronieniu straciłam połowę włosów, a gdzie po porodzie :/ Łysa zostanę.. :( Ty piszesz o 3 miesiącach, ja słyszałam, że dopiero po zakończeniu karmienia piersią (póki jest laktacja to prolaktyna się utrzymuje)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka a ile Twoje dziecię tyje dobowo, że musisz futrować?

Nasza dziś na ukończenie miesiąca dobiła do 4900! (z urodzeniowej 4500)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • anulka81 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Anulka a ile Twoje dziecię tyje dobowo, że musisz futrować?

Nasza dziś na ukończenie miesiąca dobiła do 4900! (z urodzeniowej 4500)

Nasz Szymek na dzisiejszym pomiarze wagi też miał 4900 :) ale waga urodzeniowa 2770.
    Muszę go karmić bo na wcześniejszej wizycie przybrał tylko 120g w ciągu tygodnia i pani dr stwierdziła że to za mało, a dodatkowo Szymek je bardzo mało na jedną porcję norma dla niego to 120-140 ml na porcję 6 razy na dobę a On mi zjada na jedną porcję od 60-100 dlatego muszę go częściej karmić żeby wyrobić dzienną normę bo inaczej nie będzie przybierał na wadze.

https://www.maluchy.pl/li-69207.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobowo wychodzi ponad 35. A pewnie po porodzie i tak schudł. My dobiliśmy dopiero do 24 na dobę :(

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • anulka81 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dniu wypisu czyli w 12 dniu życia miał 2800 a najnizsza ze szpitala to 2705. Szymek mało przytył w pierwszym miesiącu bo był tylko na piersi i się nie najadal mimo że ja miałam dużo pokarmu. Dopiero jak zaczęłam dokarmiać mm to zaczął ładnie przybierać na wadze. W sumie to od dnia narodzin bardzo ładnie przybrał na wadze, mam nadzieję że tak już zostanie, Fipsik nie martw się Jagoda tez zacznie więcej przybierać na wadze a patrząc ze między moim Szymkiem a nią jest miesiąc różnicy to Twoja Jagodka jest duza :-) jak Szymek kończył miesiąc to ważył 3500 ;-)

https://www.maluchy.pl/li-69207.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona od początku jest duża :P

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to czuje sie oszukana :/ w takim razie dokladnie to sprawdze jak Krzychu da mi chwile ale czy nie bedzie juz za pozno na szczepienie?? Bedziemy w lrzychodni w 3 msc zycia Krzysia mozna wtedy podac pneumokoki w razie co?

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    No to czuje sie oszukana :/ w takim razie dokladnie to sprawdze jak Krzychu da mi chwile ale czy nie bedzie juz za pozno na szczepienie?? Bedziemy w lrzychodni w 3 msc zycia Krzysia mozna wtedy podac pneumokoki w razie co?
    nie będzie Ja dopiero zaczne z pneumokokami więc na pewno się załapiesz tyle ze musisz być ta twarda i stanowcza bo oni się migają widocznie a Tobie się to na pewno należy bo mi nawet moja P dr to mówiła i się smiałyśmy ze szkoda ze w przypadku przenoszenia nie ma takich bonusów :)

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja sobie wydrukuje i postaram sie byc twarda w takim razie ale sie zdenerwowalam mimo to yhhhh :|

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam wieczorem. Mały wreszcie śpi, nie na rękach i nie na mojej klacie... Mam chwilę, żeby coś zjeść.
    Któraś napisała, że nieszczęsliwa jestem - zgadza się. Ale nie dlatego, że zmęczona jestem, czy że nie śpię albo że małego cały dzień na rękach noszę.. Jestem nieszczęśliwa, bo moje dziecko jest nieszczęśliwe. Serce mi pęka jak na niego patrzę :(
    No i wczoraj przeraziłam się tym, że on tak mało je na raz? 40 ml? Kurde.. Na początku niby tył super, na pierwszej wizycie kontrolnej wyszło, że po 200g tygodniowo. Pani dr mówiła, że za dużo. Ale w ostatnim tygodniu już tylko 100g przytył :| Z cycka je często, co godzinę, półtorej, ale bardzo krótko. Kilka minut i sam puszcza cycka jak jeszcze mleko leci więc nie jest chyba głodny. Czemu on tak mało je? jestem załamana i przerażona jednocześnie :(

edit: dzięki za żale nade mną :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 18:35

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2014, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:37

• afrykanka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust ja to samo zauwazylam u mojej z jedzeniem. Np dzisiaj jadla z piersi ale krotko, zasnela ale tylko na troche wiecej niz godzine i znowu byla przy piersi krotko. Widzialam, ze byla zmeczona i nie wyspana bo przed spaniem byla prawie 3 godziny aktywna. Dalam jej mm 90 ml zjadla i od razu usnela glebokim snem i spi sobie teraz. Mi sie wydaje, ze nasze dzieci nie najadaja sie mlekiem z piesi ( pewnie za malo mleka mamy).

Fipsik ja stracilam troche wlosow zanim odkryto u mnie pcos. Pozniej wynalazlam klinike wlosow ( jedna z najlepszych na swiecie i jest u mnie w miescie, facet cudotworca normalnie) i wlosy zaczelu na nowo rosnac :) Lekarz mi powiedzial, ze moge maksymalnie 3 mies. karmic piersia i zaczac znowu brac "specyfiki" inaczej strace duzo wlosow, a w tej chwili mam takie piekne i grube wlosy...

1usat5od00spirqc.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    afrykanka, ale jak mój kończy jeść, sam z siebie, to z cycka jeszcze leci mleko :?

Dziewczyny, a kiedy Wy karmicie maluchy wieczorem? Ptzed czy po kąpieli? Bo ja karmię po, a czytam teraz "język niemowląt" i Tracy każe przed..

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:37

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:38

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez sie witamy :) stardust Tiago tez znowu zaczal jesc z cycka tj wczesniej czyli czesto a malutko...
    T znowu mi przytyka ze karmie go co chwila ale co ja zrobie ze on je chwile i zasypia..?!
    Wszystko bylo by ok gdyby on usypial i spal choc godz a on max 10 min spal.
    On mi wogole w dzien nie sypia. Jedynie jak jedziemy gdzies samochodem a tak nie ma szans.
    No ew na rekach ale tez chwile pospi i jest placz po czym znow chwile spi...

Za to w nocy jest ok. Nie wiem czym to. Jest spowodowane...

Po wizycie mam dzis niesmak. Niby wszystko ok z malym. No poza niewielka przepuklina pepkowa od tego prezenia sie (ale ta do 8-10 mies powinna sie wchlonac).
    Ja dostalam tab anty oczywiscie jednoskladnikowe bo tylko takie przy kp moge brac (za darmo ;) ) ale nie zapytalam o to co chcialam bo pani dr nas zbyla bo maly plakal :/

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust po kapieli karmie. Czasem tylko jak jest mega glodny to chwile cyca dam przed,
    My tez mamy rytual. Kapiel, kosmetyka (masaz), cyc, odbijanie i lozeczko :)
    Maly sam zasypia :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• ofcooo Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Łucja tak samo mało je i często. Max 10min przy cycu a jak chce sie napić to 5 min. No i je co 1,5-2h. Przy tym mam wrażenie, ze sie bawi tym cycem przy jedzeniu. Ssie i potem puszcza i potem znów szuka i ssie i puszcza. A czasem sutek tak jest mokry od mleczka, ze muszę wycierać chusteczka, żeby w ogóle mogła złapać za niego a nie sie ślizgać.
    Bo jak nie może złapać to sie bardzo szybko wkurza i od razu ryk na całego :/ Czasem udaje mi sie uspokoić i znów próbuje przystawić do cyca, żeby choć troszkę jeszcze zjadła. Czasem sie udaje a czasem znów wpada w chisterie :(

Dziś po kąpieli jak podałam cyca to ssała może 7 min rozpłakała sie i chciałam uspokoić a ona mi padła i zasnęła. Wiec zaniosłam do łóżka. Ja wskoczyłam w piżamę i zaraz mykam z nią spać.

Jeśli chodzi o karmienie to robię to po kąpieli - taka nagroda za ładne kapanie. W tedy mi usypia i sru do łóżka. Nie wiem jak jej pózniej tego oducze. Może sama sie jakoś nauczy albo przestawi jak już niez ędne karmiła piersią?. Tracy faktycznie mówi o karmieniu przed kąpielą ale ja sobie nie wyobrażam wybudzać Łucji jak przysypia przy cycu - nie jestem masochistką ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 19:10

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
‹‹ 2262 2263 2264 2265 2266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ