X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny, Stardust biedna :( Chyba nic tak nie dobija i nie wyprowadza z rownowagi jak placz swojego dziecka :/ Doskonale Cie rozumiem, choc Mati raczej do pogodnych sie zalicza, to nie potrafi normalnie poplakac. Od pierwszego oddechu na bloku drze sie jak wkurwiona wrona, bez kitu mozna oszalec w kilka minut. Kochana, a probowalas dzialac wg planu dnia? Spanie-jedzenie- 'zabawa'-spanie-jedzenie-'zabawa' itd? Bo takie dzialanie bardzo ulatwia znalezienie przyczyny placzu przez eliminacje.

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • martusia86 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisze z pytankiem jakiego mleczka mm uzywacie bo ja raz na noc daje sztuczne bebilon ale czytalam ze czesto powoduje problemy brzuszkowe a super jest hipp bio combiotik...
    Stardus czytajac Twoje posty mam wrazenie ze jestes nieszczesliwa moj may tez czesto placze w nocy sie budzi chce byc caly czas na rekach wiec nie jestes sama mam pomysl umow sie z kolezanka na kawe wyjdx z domu pomaluj sie wieczorem zrob sobie kapiel a maz niech ci zrobi masaz zobaczysz humor na pewno sie poprawi

relgh3715xtq0i4d.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust ja tez mam nieprzespane noce. Łucja budzi sie co 2h na szame. Ale współczuje Ci i posyłam przytulenie.

Karola ja bym chciała bardziej zużyta chustę. Teraz moja jest tak twarda, ze cieżko ja wiązać. Moja poprzedniczka chyba nie używała jej zbyt często. Może zrobię sobie z niej huśtawkę, żeby sie zmientolila ;)

A propos wiecie, ze czasem łapie sie na tym, ze pomimo, iż nie mam Łucji na rękach to bujam sie sama albo śpiewam sobie piosenki ;P LOL niezła schiza ;P

Co do malowania sie to Martusia ma racje, mimo,, ze jestem w domu to umalowanie sie poprawia mi humor :)

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • martusia86 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Akuszerka a guzik prawda My mamy wpisane nawet w ksiazeczce ze Krzys to wczesniak nawet jest pod opieka poradni ryzyka okoloporodowego a pneumokoki Nam sie nie naleza bo Krzys duza wage urodzeniowa mial i powiedziala mi ze darmowe pneumokoki sa do 2,5kg :/
    Dziwne z tego co wiem pneumokoki naleza sie wszystkim noworodka urodzonym ponizej 37 t.c oraz tym co maja mase urodzeniowa ponizej 2500 wiec Karolinka spr. to sobie bo moim zdaniem na 100% Ci przysluguja

Kaarolina lubi tę wiadomość

relgh3715xtq0i4d.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofcoo, ja tez sie bujam jak sierota czesto! Albo patrze,jak maz buja mlodego w wozku i bujam sie razen z nim! Psycho ;)

Z makijazem mam to samo, wiec jak wstaje,to pedze do lazienki sie umyc i od razu minimum puder, roz (mega zmienia twarz i mniej zmeczona sie wydaje), troche tuszu, a jak wychodze to delikatnie usta czerwona pomadka, nadmiar w chusteczke zeby nie byc przemalowana i od razu lepiej!

ofcooo lubi tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust ja jus zarlam wszystko!! Fasolke, brokuly, kalafiora (tez niby wzdymajace) i gorzej ńie bylo ;)
    Ale sama musisz obczaic jak jest u ciebie.
    Biedna jestes serio...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola, kapusta, groch itp powoduje u nas wzdęcia, bo są to potrawy, które długo się trawią. I dlatego my mamy wzdęcia. A przecież kapusty nie ma w mleku więc dziecko nie musi jej trawić i dlatego nie będzie miało po niej wzdęć;)

Ja też sama się bujam:P

I mam dziś nawał pokarmu! Sam z siebie się zrobił. Mały jadł z cyca godzinę temu, a drugi teraz już est twardy a z pierwszego zaczyna lecieć samo mleko. Patrząc jeszcze na rozmiar mojego biustu to tego mleka musi być ogrom o_O

Paula55 lubi tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akuszerka podziel sie haha ;)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Nelus Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    Wiatrowka czyli od tago, ze nalykal sie swiezego powietrza na dworzu. A tak bardziej naukowo to zielona kupa moze byc spowodowana nietolerancja bialka mleka krowiego ktore jest w prawie kazdym mleku mm (oprocz nutramigenu podobno - na recepte). Pomoc moze podawanie dicofloru 30. No i ta nietokeranca mija podobno po 3 mcu zycia. Ale nie wiem jak jest w praktyce.

No i dziewczyny co do karmienia piersia - zapamietajcie ze mleko pochodzi z krwi a nie z jelit, czyli to co jjemy w zasadzie nie ma na nie wplywu. Jedynie alergeny moga przechodzic do mleka (np z ryb, orzechow, nabialu itp) i silne aromaty ja np z czosnku.

Nadmiar laktozy, jej nietoleranca i bole brzuszka moga byc tez spowodowane tym, jak dziecko krotko i czesto jje, np 5 min co 45min- 1h i pije tylko mleko poczatkowe, w ktorym jest duzo laktozy, a maluch z taka iloscia nie umie sobie jeszcze poradzic.

A my wczoraj bylismy na szczepieniu. Filip wieczorem zaczal goraczkowac wiec dostal czopka z paracetamolu i zasnal. O 1 obudzil sie marudny na karmienie i znow byl rozpalony wiec dostal cyca i do 3 nie spal, bo nie moglam wczesniej zalozyc mu czopka bo nie minelo 8h od ostatniego. O 3 zalozylam mu czopek a maly sie zesral i obsikal caly wiec musialam go przebrac. A ten jak nie drzyznie w tym momencie! W kupie byl Filip, przewijak, dywan (shaggy:-/) i mnasze lozko 1,5 metra od przewijaka! Takiej akcji to jeszcze u nas nie bylo.

Oh akuszerka czyli u nas może być zielona kupa przez to ze Livia pije często w małych ilościach? Kurcze nie wiem jak mam to zmienić. No i po 3 miesiącu mogę znowu wprowadzić nabiał? Czy jak chce spróbować dokarmiac mm to jej to zaszkodzi? :/

201703012752.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust moja też jest jakaś nieszczęśliwa, a wg Tracy jest "średniaczkiem". Próbujemy robić ten plan dnia, ale wg Tracy aktywnośc powinna wynieść 20 min, a moja jak jest aktywna to nawet 3 godz do kolejnego karmienia. Za chiny nie da się jej uśpić..

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Akuszerka a guzik prawda My mamy wpisane nawet w ksiazeczce ze Krzys to wczesniak nawet jest pod opieka poradni ryzyka okoloporodowego a pneumokoki Nam sie nie naleza bo Krzys duza wage urodzeniowa mial i powiedziala mi ze darmowe pneumokoki sa do 2,5kg :/
    Polubiłam a chciałam zacytować :/
    Darmowe pneumokoki należą się dzieciom urodzonym przed 37 tyg (trzeba mieć w karcie ze szpitala napisane rozpoznanie wcześniactwo) albo z wagą urodzeniową poniżej 2500g.

A ja treraz ściągnęłam 160ml i mój bąbel wytrąbił wszystko ale padł jak kawka tak się obżarł.

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    Dba a jaką kawe pijesz? Rozpuszczalna czy sypana?
    rozpuszczalna :)

• betinka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik, to 20 min to chyba minimum... Noworodek to jeszcze spoko, w sam raz, ale niemowlaka chyba chloroformem by trzeba potraktowac ;) Trzeba obserwowac dziecko, jak sie pierwsze ziewniecie pojawi to znak, ze zaraz nadejdzie wybawienie!

Jeny, mam kryzys dzisiaj :/ Ubzduralo mi sie, ze siostra chciala mnie wyciagnac na babski wieczor w piatek. Na poczatku sie bronilam, ale juz mi sie mega zachcialo choc raz sie odciac od tego wszystkiego na 3h. Pytam jej wiec o ktorej sie spotykamy jutro, na co ona, ze to w sobote przeciez... I zonk! Moj maz w sobote pracuje, musi podlaczyc sprzet przed impreza od 20 i byc do zamkniecia o 4. I normalnie zalamka mnie dopadla. Mam dosc dzisiaj. Moze to efekt nieprzespanej nocy.

• betinka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak juz narzekam, to po calosci! Nie mam jak wyjsc z mlodym na spacer nawet :(:(:( Zrobilo sie dzis cale 3 stopnie na termometrze, a wszystkie cieple kurtki mam na drugim koncu Warszawy u rodzicow :( A do tego nie mam pewnosci, ze w nie wejde z moja nowa latynoska dupa! Jestem uziemiona ;(

• anulka81 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    potwierdzam co do pneumokoków należą się dzieciaczkom urodzonym przed 37 tc. Nasz mały dostał, nawet panie w przychodni sprawdzały przepisy przy mnie.

Dziś byliśmy na ważeniu kontrolnym i na szczęście moje wysiłki w nakarmienie Szymka opłaciły się i w ciągu tygodnia przybrał 200g :D :) Dziś mieliśmy dziwną noc, karmiłam małego na śpiocha co 3 godziny i miałam wrażenie że gdybym go nie karmiła to on by spał całą noc nawet oka nie otworzył ani przy odbiciu ani przy przebieraniu pieluszki. No ale musiałam go karmić bo niska waga to trzeba dzieciaka utuczyć trochę ;P :D ale dziś sprawdzę ile ten mój mały niejadek wytrzyma w nocy ile pośpi.

A ktoś pytał o śmierdzące bączki to u nas to standard nawet dziś pytałam p.dr czy to normalne, bo niedługo będę musiała chodzić w masce tlenowej hehe
    P. dr. powiedziała że na mm to normalne, cóż trzeba się przyzwyczaić :D

https://www.maluchy.pl/li-69207.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde. Nie wiem w co ubrać Łucję na spacer ;(
    Temp. dworze odczuwalna -1C a ja kombinezon zimowy mam na nią za duży i biedaczka sie w nim utopiła ;(

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • martusia86 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus ja sie przelamalam i o 23 daje raz mm przynajmniej mlody spi po nim kolo 3 h

relgh3715xtq0i4d.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 09:56

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • anulka81 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    u mnie tez maskara i tez sie wyzale :( mały dał nam w nocy popalic, w dzien tez tylko beczy ledwo usnie to znów bek, juz mam dosc!!pierdziele to karmienie piersia jak on ma sie tak meczyc! jutro poprosze pediatre zeby doradziła na jakie mm przejsc i koniec. mam dosc ciagłego płaczu z powodu baków! to jakis horror!

Justyna14 chyba Cię nie pocieszę ale na mm też bąki dokuczają. Jest takie mleko bebilon comfort po którym bąki już tak dzieciom nie przeszkadzają ale niestety mój mały ma wybredny gust i jemu to mleczko nie posmakowało i musiałam zmienić na bebilon promutra ale tak jak pisze po comforcie z bączkami i kupkami było super.

https://www.maluchy.pl/li-69207.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust - kochana, głowa do góry! Ja mam swój własny patent na nieprzespane noce. Nie nastawiam się na to, że będę spać :P Im bardziej chcialam młodego uśpić i już się położyć tym trudniej to było zrobić. W końcu uznałam, że trudno, najwyżej nie będę spać. Przyniosłam sobie do sypialni książkę i laptopa. Naszykowałam posłanie dla małego obok mnie i uznałam, że jak nie będzie chciał spać to go położę obok i będę sobie czytać. Jak się trafiła pierwsza noc gdzie nie chciał spać to nawet się nie bawiłam w długie usypianie tylko położyłam go w łóżku, zapaliłam sobie małą lampkę i zaczęłam czytać. Po 10 minutach mały spał. Myślę, że to kwestia tego że ja się uspokoiłam i nie denerwowałam się że on nie śpi. Dziecko na pewno czuje nerwy mamy. Teraz robię tak za każdym razem jak nie chce zasnąć. Raz tylko usilnie próbowałam go uśpić bo byłam padnięta i efekt oczywiście był odwrotny do zamierzonego. Oczywiście u mnie to jest możliwe bo moje dziecko nie płacze. Nie wiem jak jest u Ciebie.

Nelus - a może odciągaj to pierwsze mleczko? Wtedy mała dostanie to konkretne mleko.

Ja bym się chętnie podzieliła mlekiem bo już swoje do zlewu wylewam. ;/ Mam go tyle, że już mi się pojemniczki skończyły. Nawet nie mam kiedy ich sterylizować bo ciągle są w obrocie. Oczywiście cieszę się, że mam tyle tego mleczka ale dziwnie się czuję wylewając. No ale młody nie jest w stanie tyle przejeść, w lodówce można trzymać 48 h a ja mam zapas właśnie na 2 dni do przodu, a mrozić nie chcę bo mleko jest odpowiednie tylko przez 2 tygodnie a przy tej produkcji to i tak go nie ruszę. Mam nadzieję, że nie zapeszę bo ostatnio jak tu pisałam, że mam dużo pokarmu to mi się kryzys przytrafił :P

dqpr3e5ebayuirbn.png
‹‹ 2261 2262 2263 2264 2265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ