X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry bardzo :)
    Noo stardust kochana... Od razu lepiej gadasz :) na usg bedziesz podziwiac pieknego bobasa a potem mu nakupujesz ciuszkow ;)
    Ja czekam jeszcze rowny tydz :) do kolejnego pon :) tez sie boje jak cholerka bo ja nic nie widzialam jeszvze. Ani serducha nie slyszalam ani dzidzi nie widzialam... Czekam jak na szpilkach.
    A co do zakupow to zgadzam sie w 100% z dziewczynami. Lepiej wczesniej miec gotowe i czekac niz potem na wariata wszystko. A dzieciaki lubia nas zaskakiwac :) i moga pojawic sie wczesniej :)

A co do usg 3d.. Tez uwazam ze przed 20 tyg nie widac tak duzo i tak pieknie :) ja sie wybiore po 20 tyg jak bede w Pl :)

stardust87 lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wyprawkę używaną, więcej dla dziewczynki niż dla chłopca. Może na genetycznym 18 marca się dowiemy jaka płeć :)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Ja mam wyprawkę używaną, więcej dla dziewczynki niż dla chłopca. Może na genetycznym 18 marca się dowiemy jaka płeć :)
    no ja też będę obładowana wyprawką, bez względu na płeć, bo jedna kuzynka ma po dziewczynce, a druga po chłopcu :) ale to i tak zawsze się coś tam kupi nowego.
    Ja na następnej wizycie będę 16t3d myślicie, że będzie już widać płeć?..

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    no ja też będę obładowana wyprawką, bez względu na płeć, bo jedna kuzynka ma po dziewczynce, a druga po chłopcu :) ale to i tak zawsze się coś tam kupi nowego.
    Ja na następnej wizycie będę 16t3d myślicie, że będzie już widać płeć?..

Ja myślę, że może już będzie coś widać :) O ile dzidzia będzie współpracować :) Ja mam w środę genetyczne..a następna wizyta 26 marca, i też liczę, że wtedy poznam płeć :)

dqprpx9ikjqhrova.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i 300 stron nam pękło... :)

justyna14 lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Ja w sumie to nie wiem kiedy genetyczne sie robi w sumie to nie wiem nic wiele badań nie robiłam nie chce panikować z tymi dodatkowymi badaniami i też kupuje ciuchy uniwersalne bo nie wiem co będzie :)no i od paru dni bardzo się cieszę minęły złe dni i przyszły te radosne więc cieszmy się a nie zamartwiajmy :)

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Wy na genetyczne prywatnie chodzicie?

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    och... macie na dziś jakies plany dziewczyny? bo Ja dziś umieram z nudów mam jakies pierdołki do porobienia ale jakoś nie mam do tego weny zeby się za to chwycić :( a powiedzcie mi czy myślałyście o szczepieniach dziecka po urodzeniu? bo w Polsce to jest zabieg kosztowny i tak pytam z ciekawości jak się odnosicie do tych szczepień przeciwko rota i pneumo

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje plany na dzis to: pomidorowka, krokiety a potem praca od 14-22 :/

A w Pl podstawowe szczepienia sa platne? Bo ja sie wogole ńie orientuje... W uk szczepieńia po porodzie sa bezplatne i dobrowolne...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Cześć dziewczyny :)

chciałabym pójść na usg 3d prywatnie, żeby mieć fajną pamiatkę, tylko się zastanawiam, kiedy najlepiej iść. Jam myślicie w którym tyg najlepiej się zapisać, żeby były ładne zdjęcia i film, a przy okazji żeby można było ważne parametry pomierzyć i płeć już podejrzeć :)?

szcze jedno pytanie do dziewczyn z Warszawy, czy robiłyście juz może wywiad, albo orientujecie się gdzie warto w Warszawie takie badanie zrobic? ewentualnie u jakiego lekarza ? Tak zeby trafić na kogoś rozmownego i kompetentnego, kto mi wszystko opowie opisze itd ?

Szonka ja ide jutro do Digamed na Narbutta do dr Osobki- Morawskiego. Podobno to jeden z popularniejszych lekarzy specjalizujacych sie w badaniach USG itp. Ja bede robić u niego prenatalne. Ma najnowszy sprzet i tego typu bajery. Niestety cena jest wysoka bo 250 zl, ale w Warszawie to raczej nie znajdziesz taniej :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Moje plany na dzis to: pomidorowka, krokiety a potem praca od 14-22 :/

A w Pl podstawowe szczepienia sa platne? Bo ja sie wogole ńie orientuje... W uk szczepieńia po porodzie sa bezplatne i dobrowolne...

U mnie w mieście jest tak: Są do wyboru płatne i bezpłatne. Przy płatnych masz mniej wkłuć i więcej rodzajów szczepionek, tzn. chronią przed większą liczbą chorób. A oprócz tego na rotawirusy (2 dawki po 300 i 330zł) i pneumokoki (4 dawki po 290zł).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2014, 11:12

• mycha89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

To zależy z tą płcią. Mi od 11 tyg mówią,że synek, bo mały leży rozkraczony i mu dynda coś,wiec jeśli się nie "wciągnął" tzn,że to siusiaczek.

Kuzynka jest w 23 tyg, dalej nie wie, bo małe zawsze ma nóżki podkurczone i ciasno złożone i za chiny nie widać co tam ma...

Im później tym tak naprawdę trudniej zobaczyć, bo dziecko jest większe i swoim ciałem zasłania już genitalia.

Z utęsknieneim wypatruje jutra...

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia19 wrote:
    U mnie w mieście jest tak: Są do wyboru płatne i bezpłatne. Przy płatnych masz mniej wkłuć i więcej rodzajów szczepionek, tzn. chronią przed większą liczbą chorób. A oprócz tego na rotawirusy (2 dawki po 300 i 330zł) i pneumokoki (4 dawki po 290zł).
    u nas ceny szczepień są podobne tyle że jak szczepiłam córkę to robiłam po trzy zastrzyki no i niestety w sumie mozesz dobić z tymi zastrzykami do 2 tysięcy zł Ja jeszcze brałam zastrzyk kilu w jednym refundowane są po 5 wkłuć a jeśli chcesz to jest jedno kłucie ale trzeba za to zapłacić ok 150zł ja już sama nie wiem czy 2 dziecko zaszczepić czy nie ? a w anglii to wiem ze są za darmo i masz wybór na co chcesz dziecko szczepić a u nas za darmo umarło :(

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny :)
    Widze ze w weekend produkcja szła jak ta lala :)
    Śliczne zdjecia brzuszków i ciuszków :)
    Ja podobnie jak Stardust boje sie kupowac cokolwiek i nie dlatego zeby nie zapeszyc tylko dlatego ze jak nie daj boze cos to wtedy umre z zalu patrzac na to wszystko :/
    Druga sprawa to to ze nie znam płci a w ciemno kupowac to bez sensu.
    Bylam ostatnio w Smyku i byly turbo wyprzedaze ale na nic sie nie zdecydowalam bo nie wiedzialam nawet co kupic :/

Mycha ja tez mam infekcje :( Bralam przez 6 dni Nystatyne i jakby jest lepiej, ale teraz musze kupic jakis probiotyk i odbudowac naturalną flore. Meczy mnie troche bol łechtaczki :( nie wiem czy to przypadkiem nie infekcja pecherza :/
    Ja do gina ide w środe wiec poprosze o zrobienie posiewu i badanie moczu.

My na ostatniej wizycie dostalismy juz zielone światlo do baraszkowania ale co z tego jak mnie wszystko tam w srodku boli i ooo nici z tego :(

Życze milego dzionka :)

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wizyty chodzę tylko prywatnie. Badanie wewnętrzne + USG kosztuje zawsze 140 zł bez względu czy tylko kontrolne czy też genetyczne. Za zdjęcia, 3D i płytkę z filmem też już nic więcej się nie płaci. Ale wiem, że niektórzy lekarze za każdy pomiar dodatkowo kasują. Moja gin nawet nie pyta czy chcę czy nie - mówi tylko "dziś zrobimy przezierność" itp. Tak jest lepiej, bo z nerwów przed wizytą zdarza się, że można zapomnieć żeby poprosić o badania dodatkowe.

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do szczepień to ja na pewno zaszczepię bez względu na koszta. Życie i zdrowie dziecka najważniejsze.

jak już w temacie dodatkowych kosztów - zastanawiałyście się nad zachowaniem krwi pępowinowej?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:

jak już w temacie dodatkowych kosztów - zastanawiałyście się nad zachowaniem krwi pępowinowej?

Slyszalam o tym i uwazam ze to super sprawa, ale nie interesowalam sie jeszcze jak to wyglada i ile kosztuje ...

• mycha89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdziwe USG genetyczne jest wykonywane przez wyspecjalizowanego lekarza na innym sprzęcie niż u gina. Kosztuje ok 250zł. Nie słyszałam jeszcze, żeby gin-położnik prowadzący ciążę robił badania prenatalne. On kość nosową i przeziernosć sprawdza owszem, bo widzi to na USG, ale nie wykona tego badania tak jak lekarz na badaniu prenatalnym. Nie zmierzy parametrów tak dokładnie i nie wykona komputerowej oceny prawdopodobieństwa choroby. Ja nie wykonywałam w końcu prenatalnych, bo i prywatnie i na nfz lekarze ocenili przezierność i kość dobrze.

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nadzieję, że u mnie w 14+6 będzie widać :D
    A tak wogóle to siedzę w pracy i jak się dowiedziałam co mam robić w przyszłym terminie to mi szczęka opadła, bo kompletnie się na tym nie znam... :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    A co do szczepień to ja na pewno zaszczepię bez względu na koszta. Życie i zdrowie dziecka najważniejsze.
    Ja przy córce tak mówiłam, ale teraz jak czytam o powikłaniach po szczepieniach to wiem, że w młodsze nie wpakuję tyle szczepionek ile w córkę, bo poprostu się boję...

Ech, dziś ostatni dzień 1 trymestru :D

‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ