X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    zadzwoniłam. Powiedziała, że za wcześnie, ale chyba nie do końca się zrozumiałyśmy - wydaje mi się, że ona myślała, że ja chcę już teraz chodzić, a nie zapisać się na później :P No cóż. Zadzwonię za jakieś 2-3 tygodnie. Może jeszcze będzie miejsce.
    A jak tam Twoje mdłości?

a dziękuję, że pytasz. Ja się nadal męczę... na wtorkowej wizycie u gina dostałam Torcean - czopki przeciwwymiotne, ale użyłam narazie raz. Tak mnie denerwują te mdłości, że wychodzę czasami z siebie :) człowiek ruszyć się nigdzie nie może. Ciągłe uczucie ciężkości i mulenia na żoładku plus zgaga jak mnie dopadnie to w ogóle full wypas.... 2 miesiące wyjęte z życia. Cały czas robię sobie nadzieję, że już niedługo się popelszy. a u Ciebie Kochana jak tam?? Jak czujesz???????

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    hej kochane!

jak samopoczucie?

Ja w 2 trym czuje się gorzej niż w 1! dziś to nawet powisiałam nad kibelkiem masakra! nie ruszam sie z domu od kilku dni! ehhh :/

kurcze współczuje :( aż się boje...

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Ja umieram od wczoraj na zgagę :( jak można temu zaradzić?

na zgagę nie znam sposobów.. mi bynajmniej nic nie pomaga :(

• Patu Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wszystkie planujecie isc do szkoły rodzenia? ja bardzo chciałam, ale najbliższą mam 30 km od domu więc kawałek jest i w takich godzinach, że mąż nie dałby rady ze mną jeździc, tylko sama bym musiała. i jest płatna. Niby to nie jest wielki koszt, ale przy dziecku troche sie ich kumuluje i zastanawiam się czy zapisywac sie czy nie. a tez potrafią byc kolejki, więc tak w 14-15 tyg musiałabym podjąć decyzje.

wreszcie jakis pozytyw dzis, dostalismy zdjęcia ślubne z sesji plenerowej na które czekalismy od listopada. lepiej późno niz wcale :D

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice, znam to z autopsji;/ dziadostwo jedne w pierwszej ciąży trzymało mnie prawie 7 miesięcy;/mi wtedy pomagało tylko zimne mleko, ulga nie była zbyt długa ale nawet te chwile spokoju były błogie:) tutaj jedna z dziewczyn poradziła mi teraz migdały i tez mi pomogło:)

verynice lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka, ja to tak różnie. Ale to nie prawda że w 2 trym jest lepiej - przynajmniej na początku wcale nie jest :| ale uwierz mi, nie jesteś sama. Ja też miałam dosyć, te mdłości potrafią zniechęcić do ciąży chyba jak nic innego.
    Poza tym ciągle mnie brzuch ciągnie - koszmarne uczucie. Choć nie mam wzdęć to wydaje mi się, że brzuch zaraz mi pęknie.
    A dziś to mi jeszcze głowa pęka i jest do dupy.
    a na zgagę mi pomaga rennie. Ale zimne mleko też dawało radę. Tylko trzeba pić powoli, małymi lyczkami.

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patu, ja mam nauczkę po pierwszej ciąży gdzie na porodówce dostałam ochrzan od położnej czemu nie chodziłam ze tam by mnie wszystkiego nauczyli(jak oddychać żeby przeć czy zmniejszyć ból itp)ze byłabym bardzie przygotowana itd.. obiecałam sobie ze jeżeli jeszcze kiedykolwiek będę w ciąży to już nie zawale i pójdę bo jak mi powiedziano po porodzie dobra współpraca radzącej a personelu dużo daje i mogło mi to znacznie skrócić czas porodu a tak walczyłyśmy 15h :) Oczywiście mogło,ale nie musiało no i każda z nas jest inna i podchodzi do tego indywidualnie nie mniej tym razem mam zamiar iść przygotowana :)

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie będę chodzić do szkoły rodzenia. Wiedzę medyczną mam, dzieckiem zająć się umiem, więc szkoda czasu i pieniędzy :)

karolcia:)))), dba lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka a spróbuj Wit B6, nie pomaga od razu Ale po 3-4 dniach czuć różnicę - mnie mdliło mniej.

• Patu Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    patu, ja mam nauczkę po pierwszej ciąży gdzie na porodówce dostałam ochrzan od położnej czemu nie chodziłam ze tam by mnie wszystkiego nauczyli(jak oddychać żeby przeć czy zmniejszyć ból itp)ze byłabym bardzie przygotowana itd.. obiecałam sobie ze jeżeli jeszcze kiedykolwiek będę w ciąży to już nie zawale i pójdę bo jak mi powiedziano po porodzie dobra współpraca radzącej a personelu dużo daje i mogło mi to znacznie skrócić czas porodu a tak walczyłyśmy 15h :) Oczywiście mogło,ale nie musiało no i każda z nas jest inna i podchodzi do tego indywidualnie nie mniej tym razem mam zamiar iść przygotowana :)

a jakos sama sie przygotowywałas do porodu? w sensie gazety, książki, filmiki? myslicie ze samemu mozna zdobyc podobną wiedze? poleciłybyscie wogóle jakąś dobrą książke właśnie pod tym kątem? czytam obecnie w oczekiwaniu na dziecko, bardzo fajnie napisana.

a na mdłości mi najbardziej pomaga zjedzenie czegos przed wstaniem z łóżka, najlepiej suche herbatniki. i to nie wazne czy sie wstaje tylko do toalety. jesli wstane na pusty żołądek, w środku nocy to juz będzie mnie męczyło i męczyło.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    a wszystkie planujecie isc do szkoły rodzenia?

ja nie planuję, ale w pierwszej ciąży chodziłam i polecam, jakoś mniej sie potem bałam przy porodzie i w sumie dużo cennych informacji usłyszałam. Warto iść do szkoły w szpitalu, w którym sie rodzić będzie. U mnie na zajęciach zwiezaliśmy min. oddział, więc na poród jechalam juz jak do siebie ;)

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• hela Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jadę na ten kurs do warszawy, fakt że tani nie jest, ale wiedza którą tam zdobędę przyda się nie tylko podczas porodu ale również w dniach codziennych, wycisza... Wiadomo może być tak że będę miała cesarkę i nie skorzystam z rad ale spróbować warto :) będzie tam również spotkanie z położną.

dodatkowo w planie wizyt ciążowych u mojego lekarza wyczytałam że będą też 3 spotkania godzinne z położną... do szpitala też zawitam zapytać jak to u nich wygląda :)
    Dużo na pewno też pomaga środowiskowa w wizytach domowych... więc na pewno się rozejrzę za jakąś fajną :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2014, 13:36

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę chodziła bo jest darmowa w szpitalu w którym będę rodzić. Poza tym ja nie mam pojęcia zielonego o dzieciach więc dowiem się jak przewinąć, kąpać itd malucha. No i wiedza nt porodu też się na pewno przyda. Poza tym szczególnie interesuje mnie zwiedzanie oddziału bo tak zawsze łatwiej jak się wie co i gdzie.

• verynice Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też planuję chodzić do szkoły rodzenia :)

dqprpx9ikjqhrova.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Ja umieram od wczoraj na zgagę :( jak można temu zaradzić?
    mnie zgaga męczy od początku, pomaga mi zimne mleko.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patu, oj dużo czytałam, oglądałam filmiki,rozmawiałam z kobietami które już to przechodziły w tym tez moją mamą, tym bardziej że miałam 20 lat nie pracowałam, byłam ciekawa wszystkiego i niczego się nie bałam :)
    ciekawiło mnie wszystko co dotyczyło ciąży od samego jej początku,jej przebiegu po skompletowanie wyprawki, porodu, połogu, dziecka, ale jak to zwykle bywa teoria a praktyka to dwie różne rzeczy a wiele z tych podstawowych pomimo jak mi się wydawało rozległej dość wiedzy jaką dosłownie wsysałam w siebie przez 9 miesięcy niestety mi umknęło ;/ nie twierdzę że szkoła rodzenia jest lekarstwem na wszystko, ale na dzień dzisiejszy wiem to ze bynajmniej przy porodzie bardzo by mi pomogła wiedza jaką akurat w tym zakresie miała do zaoferowania cała reszta przyszła do mnie nie z książek czy filmów, ale ze starego jak świat powiedzenia: uczę się na własnych błędach + instynkt macierzyński = praktyka:) a tego nas moim zdaniem nie nauczą żadne książki trzeba to po prostu przeżyć:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2014, 14:12

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też planuje się zapisać do szkoły rodzenia, na pewno coś więcej się dowiem, na temat pielęgnacji maleństwa i samego porodu. W szpitalu w którym ja bede rodzić też są jest szkoła rodzenia organizowana za 300 zł, a dzięki uczestnictwu masz sale do porodu w wyższym standardzie gratis , pod warunkiem, że będzie wolna :)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Ja będę chodziła bo jest darmowa w szpitalu w którym będę rodzić. Poza tym ja nie mam pojęcia zielonego o dzieciach więc dowiem się jak przewinąć, kąpać itd malucha. No i wiedza nt porodu też się na pewno przyda. Poza tym szczególnie interesuje mnie zwiedzanie oddziału bo tak zawsze łatwiej jak się wie co i gdzie.

Który szpital wybrałaś?

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w mieście są dwie szkoły rodzenia obie płatne. Tam gdzie chce rodzić jeśli nie będzie komplikacji to szkoła organizuje 8 spotkań po 90-120 minut. I 20 zł za spotkanie. Najbardziej żałuję ze maz nie może być no ale trudno.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam zamiar chodzić do szkoły rodzenia, zawsze człowiek trochę się czegoś nauczy :)

qb3c82c3gptozz8t.png
‹‹ 316 317 318 319 320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ