Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja równiez się witam
Dziś zaliczyłam nieprzyjemną wizytę u pani dermatolog byłam u niej pierwszy i ostatni raz a pokusiłam się o szybszą wizytę nigdy więcej
No i zrobiłam glukozę ohyda bleeeeemoja ręka wygląda jakby ćpała codziennie
trzymam za was kciuki i za wizyty bo widzę że dziś kilka startuje na te wizyty
Dba szybkiego powrotu do domku
Fipsik o ile się orientuje to kluski na parze to pyzy nadziewane truskawkaminigdy nie próbowałam a wolę np knedle z truskawkami swojej roboty
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 10:59
-
W moich rejonach mówi się na to parowańce
Pyyyszne. Jedno z moich ulubionych dań dzieciństwa.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/kluski_na_parze_buchty_pampuchy_parowce
Fipsik wrote:Co to są kluski na parze z truskawkami? Jak się je robi? U mnie dziś tortilla z indykiem i warzywamiWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 11:22
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Powodzenia na wizytach dziewczyny!
Ja dziś na obiad będę miała ruskie pierogi (dla rodziny) i ze szpinakiem i fetą (dla mnie)Zaraz idę do sklepu kupić
Dziś też zrobię sałatkę grecką, w końcu, dawno nie jadłam.
dba, super, już niedługo będziesz w domu i wyśpisz się
BlackLuna, ja też mam wizytę dopiero 16.04. i chyba jajko zniosę! Raczej nie martwię się, jestem dobrej myśli...ale tak bym chciała już zobaczyć co z maleństwemCiekawe czy doktor nie odwali mi znowu numeru z wyjazdem, moje nerwy więcej nie zniosą.
-
dba, doskonale rozumiem Twój ból:/
U mnie dziś niestety tylko gorzej. Wczoraj temperatura prawie 38st, dziś waha się w okolicach 37,3-4, Nie wymiotuję ale za to mam biegunkę, boli mnie gardło, głowa, mięśnie, kości i włosy, piję mleko z masłem i miodem, robi się syrop z cebuli, a lekarz kazał mi na gardło brać tantum verde albo tmianek i podbiał, na katar xylożel czy spray, na bóle apap, wapno i wit.C. Jak się nie polepszy to po antybiotyk. A myślałam, że uda mi się donosić ciążę bez grypy:( -
Czesc mamusie
Ale sie wyspalam!!! poraz pierwszy od przyjazdu do anglii udalo mi sie przespac cala noc, czyzby organizm przestawil mi sie dopiero po tygodniu? Tak czy inaczej mimo choroby czuje to bedzie piekny dziendzisiaj zaczynam 18 tydzien, ten czas leci jak szalony. Ostatnio pisalam ze dzidzia juz mocno kopie, potem ze sie martwie Bo jest cisza a teraz ruchy sa ale tak delikatne ze prawie niewyczuwalne. Tak bym chciala upewnic sie czy wszystko jest dobrze ale moja pani doktor w kanadzie kazala mi isc na polowkowe w anglii dopiero w 20 tyg, wiec jej musze posluchac. Pisalyscie niedawno o ilosci wykonanych usg- dla pocieszenia niektorych ja mialam tylko jedno w 14 tygodniu :p aha ktoras z was wcina duze ilosci pasztetu, ja mam tez straszna ochote ale siostra mi powiedziala ze to jest jeden z produktow zakazanych ze wzgledu na to ze sa robione z watrobek ktore maja duza ilosc wit A, podobno szkodzi to dzidzi. Tak bym chciala zjesc ale chyba nie bede ryzykowac...
Zycze wam udanych wizyt, I ruchliwych maluszkow. Wstawcie prosze zdjecia, uwielbiam je ogladacmilego dnia dziewczynki
-
Akuszerka to jakaś paskudna jelitówka Cię dopadła, leż i pij jak najwięcej, żebyś się nie odwodniła..
a pasztety, tak jak wątróbka - zawierają dużą ilość wit.A, która w ciąży jeśli się przedawkuje to powoduje u dziecka rozszczep wargi i podniebienia. Wit A w organiźmie się kumuluje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 12:06
justyna14 lubi tę wiadomość
-
Fipsik wrote:Akuszerka to jakaś paskudna jelitówka Cię dopadła, leż i pij jak najwięcej, żebyś się nie odwodniła..
a pasztety, tak jak wątróbka - zawierają dużą ilość wit.A, która w ciąży jeśli się przedawkuje to powoduje u dziecka rozszczep wargi i podniebienia. Wit A w organiźmie się kumuluje.trzeba o tym pamiętać
7w3d 💔 -
Hej dziewczynki:)
Ja idę dzisiaj do lekarza błagać o L4, ale wiem, że będzie ciężko, bo już ostatnio Go prosiłam, ale mi nie dał bo wyniki mam ok:( Tyle tylko, że ja jeszcze nigdy w życiu nie miałam złych wyników morfologii... a czuję się jak przeciśnięta przez wyżymaczkę...
I jeszcze Wam się pochwalę, że udało nam się wylicytować wózek Maxi Cosi "Mura" za niecałe 900zł z gondolką, fotelikiem, spacerówką i specjalną bazą do samochodu. Obejrzeliśmy sobie ten wózek bardzo dokładnie na targach mother&baby... no i się zakochaliśmy. IDEALNY! Lekki, bezpieczny, funkcjonalny,składa się bardzo fajnie, tylko cena była dla nas kosmiczna (prawie 4 koła za taki zestaw) ale jak widać używki chodzą dużo taniejTrzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty:)
verynice, madiiiii, betina89 lubią tę wiadomość
-
A ja się dzisiaj wstępnie zapisałam do szkoły rodzenia "Zosieńka" w Warszawie. Nie wiedziałam, że tak ciężko jest z terminami już teraz!! Nie jestem co prawda zameldowana w Warszawie, ale Pani mi napisała, że rozliczanie tu podatku wystarczy, żeby zajęcia były bezpłatne
Zaczynamy 14.07
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Nelus, dziękuję
I dasz radę, pomyśl sobie jakie Wasze spotkanie po rozłące i tej tęsknocie będzie miłe
Ja jak się w końcu przytulę do mojego Męża, to chyba się nie odkleję przez 24 h hahaha
Tak mi tęskno za jego bliskością.
Co do witaminy A - ja zgłupiałam jeśli o nią chodzi. W moich witaminach Doppelherz aktiv mama jest trochę tej witaminy i pytałam ostatnio mojego ginekologa czy te tabletki są o.k., bo słyszałam, że witamina A nie jest zalecana w ciąży. Popatrzył na mnie jak na wariatkę i stwierdził, że on nic o tym nie wie
Gdzieś też czytałam, ale niestety nie pamiętam gdzie, że witamina A nie jest szkodliwa w ciąży, tylko jej przedawkowanie, więc dozwolone jest nawet spożycie od czasu do czasu wątróbki...
Edit: doczytałam na opakowaniu, że w moich witaminach skład jest dokładnie taki: "Beta karoten (ekw. witaminy A)" - to robi jakąś różnicę ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 13:29
-
Dziewczyny ja tam na sekundę nie nadrabiając nawet tematów:
Czy macie też mega wodnisty śluz? Zaznaczę,że bez żadnego podniecenia, leżę sobie,a w majtach mokro! Ciągle miałam taki kremowy co mi brudził bieliznę a dziś woda jakbym popuściła...
Mam prośbę, czy któraś z Was może o tym wspomnieć na dzisiejszej wizycie u gina? Czy to normalne czy powinnam sie zgłosić do lekarza?
Z góry dziękuję!
K. -
Zaczarowana wrote:Gdzieś też czytałam, ale niestety nie pamiętam gdzie, że witamina A nie jest szkodliwa w ciąży, tylko jej przedawkowanie, więc dozwolone jest nawet spożycie od czasu do czasu wątróbki...
Edit: doczytałam na opakowaniu, że w moich witaminach skład jest dokładnie taki: "Beta karoten (ekw. witaminy A)" - to robi jakąś różnicę ?
tutaj fajnie jest to rozpisane: http://parenting.pl/portal/witamina-a-w-ciazy
spójrz na dole na tabelkę, ile wit A, bądź karotenu mają warzywa, mleko czy jajka, a ile wątroba. I jak łatwo przez to spożyć za dużo tej witaminy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 14:03