X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • dba Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dzisiaj usg, lekarz aż kazał mi się spojrzeć w monitor- dziecko patrzyło się centralnie na nas :) super widok, pierwszy raz takie coś widziałam :D wg niego szyjka ma 3,1cm, co lekarz to inna opinia ;) ale krwawienie na szyjce widział, więc przynajmniej moje plamienia są w końcu widoczne. Ja po szkole kelnerskiej miałam schize na punkcie jedzenia, teraz mniej się przejmuje :) jak kupuje parówki to te droższe, które mają co najmniej 85% mięsa w składzie.

aswalda, betina89, aleksa.wawa, kark lubią tę wiadomość

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    ehehe... technologia żywności czy zootechnika? :P Powiem Ci, że ja po 5 latach studiów to co najmniej weganką powinnam zostać, bo to wszystko co się dowiesz na zajęciach to aż przeraża.. Albo umrzeć z głodu też można :P Uwierz mi, że z drobiu też zrezygnujesz jak już zaliczysz zajęcia. Później odpadnie wieprzowina, ewentualnie wołowina Cię jakoś nie zrazi. Za to mleko i jego przetwory już nie są takie fajne :P No i nie mówiąc już o rybach (szczególnie tych hodowanych w stawach), na widok których od razu mi się cofa :P No to smacznego.

A w drobiu jeszcze gorsze rzeczy zwłaszcza z kurczaka z tych pazurek z głów przemielonych itd :) dziś firmy zrobią coś z niczego a pasztety też masz drobiowe a w tych szynkach nie masz pojęcia co sie tam daje jak nam Panie na produkcji pokazywały to myślałam że tam pawia puszcze no ale co poradzisz jak nie widzisz tego na co dzień to zjesz :) Ja mam takie zboczenie przez moją prace że szok a mój mąż sie tym w ogóle nie przejmuje musi być kawał "martwego zwierza " na talerzu i pomimo tego wszystkiego on tez o tym wie ale go nie rusza każe mi wybierać mniejsze zło :) Ja gdybym nie miała szkoleń i nie przechodziła na produkcji to bym do dziś nie wiedziała co i jak jak Ja na sklepie albo sprzedawałam albo w papierach siedziałam to co Ja mogłam wiedzieć ale to co sie zobaczy to już w ogóle :)

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    no i ja już też po wizycie :) Nasz Mały Złośnik zrobił Nam niespodziankę ;)

d73ca20dc904e29dmed.jpg
    a mianowicie całą wizytę przesiedział w takiej pozycji ugniatanie,szarpanie,słodkości nie zmieniły Jego pozycji i jeszcze ta Mała Wredotka na koniec badania pomachała Nam rączką na do widzenia, nawet Pan Doktor się zdziwił że taki zawzięty :D.. no ale cóż nie mamy potwierdzenia,że jest chłopcem w 100% więc te 80% które mamy powinno Nam starczyć do następnej wizyty aż 05.05 ;/ Maluch zdrowy waży 160 gramów ile cm nie mam pojęcia bo nie dało się Go dobrze zmierzyć trzeba czekać na połówkowe ech. Co do wyników krwi to muszę je kontrolować i łykać więcej witaminek ;)
    Zakochałam się po raz kolejny <3 <3 <3
    Ale się zwinął w kłębuszek :D Ja następne USG też zapewne będę mieć dopiero na początku maja na prenatalnych, także poczekamy sobie razem :) Ale najważniejsze, że wszystko jest dobrze!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 17:02

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika 28 wrote:
    A w drobiu jeszcze gorsze rzeczy zwłaszcza z kurczaka z tych pazurek z głów przemielonych itd :) dziś firmy zrobią coś z niczego a pasztety też masz drobiowe a w tych szynkach nie masz pojęcia co sie tam daje jak nam Panie na produkcji pokazywały to myślałam że tam pawia puszcze no ale co poradzisz jak nie widzisz tego na co dzień to zjesz :) Ja mam takie zboczenie przez moją prace że szok a mój mąż sie tym w ogóle nie przejmuje musi być kawał "martwego zwierza " na talerzu i pomimo tego wszystkiego on tez o tym wie ale go nie rusza każe mi wybierać mniejsze zło :) Ja gdybym nie miała szkoleń i nie przechodziła na produkcji to bym do dziś nie wiedziała co i jak jak Ja na sklepie albo sprzedawałam albo w papierach siedziałam to co Ja mogłam wiedzieć ale to co sie zobaczy to już w ogóle :)
    Ale ja mówiłam o drobiu jako mięsie a nie przetworach. W sensie o całym kurczaku, gęsi itd.. Straszne rzeczy tam są.. Ale co poradzisz.. Coś trzeba jeść :)

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja zaraz śmigam z moimi przyjaciółkami na pizze :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no niestety coś trzeba jeść dlatego często wybieram indyka :)
    Ale w mięsie nie ma tyle aż tego co w przetworach i kiełbasach:) mięso jedynie nafaszerowane jest konserwantami i kury pasione ziarnem z tym "gmo" nasze organizmy są już chyba przyzwyczajone do tego wszystkiego

A Ja w sumie też musze się pochwalić bo wczoraj ten mój Fredziu tak sie krecił w brzuszku że szok całą godzinę grasował i kopał ale to tak porządnie :)

verynice lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    ehehe... technologia żywności czy zootechnika? :P Powiem Ci, że ja po 5 latach studiów to co najmniej weganką powinnam zostać, bo to wszystko co się dowiesz na zajęciach to aż przeraża.. Albo umrzeć z głodu też można :P Uwierz mi, że z drobiu też zrezygnujesz jak już zaliczysz zajęcia. Później odpadnie wieprzowina, ewentualnie wołowina Cię jakoś nie zrazi. Za to mleko i jego przetwory już nie są takie fajne :P No i nie mówiąc już o rybach (szczególnie tych hodowanych w stawach), na widok których od razu mi się cofa :P No to smacznego.

Weterynaria. Ale mamy przedmiot zootechnika i hodowla zwierząt i tam nam opisują właśnie trzodę chlewną.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • mycha89 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Ignacy bardzo ładne imię. Ale musisz zobaczyć czy do nazwiska pasuje. Mnie się Bruno podoba, ale nasz pies ma tak na imię to odpada :P No i Maks super - też się nad tym imieniem zastanawiamy.

Też chciałam Bruno, ale szwagier psa tak nazwał. A,że byłpierwszy to już nic nie zdziałam:-( Maks jest super- ale sąsiedzi mają psa Maksa i mąż się nie zgadza. Dlatego z moich propozycji został Borysek. Ale Macina kolega w pracy ma syna Borysa i mąż nie chce papugować, poza tym mówi,że Ruska trzymać pod dachem nie będzie;-(. A nazwisko wydaje mi się,że pasuje : Ignacy Chojnacki....

karolcia:)))) lubi tę wiadomość

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • mycha89 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beataa25 wrote:
    Mi wszyscy zabraniają myć okien bo mówią że w ciązy nie wolno kobiecie trzymać rąk do góry. A Ignacy ładnie:) Ja., jak się okaże że będę mieć syna to od dawna myślałam o imieniu Antoś :)

Moja mama też za głowię się łapie,że ja okna myję.Ale to chyba jest niebezpieczne w 1 i 3 trymestrze (najpierw jest słabo zagnieżdżony i trzeba uważać na ruchy mięśni, krwiaki i kosmówki, a potem naprzedwczesny poród). Myślę,że aż tak nie nadwyrężyłam mięśni, by uszkodzić łożysko... Oby! A lepiej jak umyłam teraz niż później... Tylu okien nie dam do mycia teściowej, a naprawdę tego wymagały. Ostatnio je myłam przed Bożym Narodzeniem, ale bez ram ...

A Antoś teraz jest popularny dość. Ładne imię. Ja bym tak nie dała, ale tylko dlatego,że kojarzy mi się z Sołtysem naszym, którego niezbyt w rodzinie cenimy;p i chyba tego głupiego skojarzenia byśmy sie wszyscy nie wyzbyli...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 18:34

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • mycha89 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym Wredoty zrobiłyście mi smaka na ten cholerny pasztet. Też nie spróbowałam go od początku ciąży, bo się naczytałam, ale dawałam radę... A teraz marzy mi się taki pomidorowy pasztecik na bułce...ech...

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuski :)
    Co do mies to taka prawda ze jak sie nie wie co sie je to wszystko smakuje :) wiadomo ze swojskie najlepsze ale wez trzymaj krowe, swinie i kury zeby miec zdrowe miecho i piekne wedlinki :) jedyne co nam pozostaje to w miare swiadomie w sklepach wybierac i czytac etykiety.
    Ja kocham pasztet i jem czasem. W zasadzie to tylko surowego miesa i alkoholu nie ruszam. Reszta w granicach rozsadku :)

Antos fajne imie. Moj chrzesniak mial byc Antek ale zostal Filipem :)
    U nas bedzie Tiago lub Natan bo ja obstawiam chlopca na 80% a jesli dziewczynka to narzeczony chyba nie da sie niczym przekupic i bedzie Nikolka :)
    Ale zobaczymy :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha Ignas tez super :) do nazwiska idealńie pasuje :)

mycha89 lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• verynice Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    ja:) jestem zadowolona paczka dotarła już w zeszłym tygodniu, łóżeczko super wcale nie zniszczone, materacyk antyalergiczny też czyściutki stoi poskładane i tam na razie magazynuje powoli wszystkie inne rzeczy do naszej księżniczki:)

A myślałam, że to ja taka głupia, że mam już łóżeczko skręcone, bo nawet teściowa dziwnie popatrzyła na mnie dzisiaj jak jej pokazałam... no ale cóż :) Stoi i tyle ;) i też tam składuje ubranka pomału :) bo jeszcze nie mam pomysłu jak je poskładać bo mam rożne rozmiary itp :)

BlackLuna lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do tego kwasu foliwego...to moja ginka mówiła, że mam go brać do końca ciąży... a wy tu o astmie piszecie? :|

dqprpx9ikjqhrova.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny co myslicie na temat farbowania włosów???mam wesele za tydzień a moje włosy wołają o pomstę do nieba ;))) zawsze miałam blond balejage ale boje sie blondu(ten amoniak)!! Kupiłaqm sobie casting loreala , na poziomie ciemniejszego blondu( jak moj naturalny) ponoc bezpieczna farba, bez amnoniaku. Jutro planuje zrobic , co myślicie???

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a My dzisiaj zaszaleliśmy i kupiłam dzisiaj Nam pite ;) i mieliśmy oczywiście cudowne odwiedziny :) i oto Pierwszy prezencik jaki dostał Nasz Szkrab :)

5071442f9405f1ebmed.jpg

verynice, Mika 28, hela, karolcia:)))), Paula55, betina89, mycha89, Patu lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    a My dzisiaj zaszaleliśmy i kupiłam dzisiaj Nam pite ;) i mieliśmy oczywiście cudowne odwiedziny :) i oto Pierwszy prezencik jaki dostał Nasz Szkrab :)

5071442f9405f1ebmed.jpg

Sliczne, co jest w tym zestawie? Pluszak, skarpetko-butki..co jeszcze? kocyk?

Mika 28 lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice kocyk, pluszak, skarpetki, niedrapki, buciko-skapretki,body,śliniaczek,pielucha tetrowa i pieluszki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 19:10

verynice, betina89, aswalda lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia:)))) wrote:
    dziewczyny co myslicie na temat farbowania włosów???mam wesele za tydzień a moje włosy wołają o pomstę do nieba ;))) zawsze miałam blond balejage ale boje sie blondu(ten amoniak)!! Kupiłaqm sobie casting loreala , na poziomie ciemniejszego blondu( jak moj naturalny) ponoc bezpieczna farba, bez amnoniaku. Jutro planuje zrobic , co myślicie???

Ja farbowałam tylko w drugim trymestrze i albo sajoss albo olia garnier czy jakoś tak nie pamiętam ale te bez amoniaku bo jedyne zagrożenie to podobno opary które się wdycha a amoniak bardzo śmierdzi i jest duszący możesz zapytać lekarza bo w salonach mają tez farby bio i one drogie są ale wiadomo co chwile nie polecisz do salonu a jak idziesz raz na jakiś czas to moze warto dopłacić te parę groszy i mieć spokój ale nie wiem jak one kryją bo nie miałam okazji nikogo zapytać :)

karolcia:)))) lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    A co do tego kwasu foliwego...to moja ginka mówiła, że mam go brać do końca ciąży... a wy tu o astmie piszecie? :|

ale to po 20 ktorymś tygodniu jak się bierze to ryzyko wzrasta o 30%. I trymestr jak najbardziej brać trzeba.

Mi z początkiem 2 trymestru kazała zamienić kwas foliowy na kwas DHA

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 19:13

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
‹‹ 427 428 429 430 431 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ