X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • AniaDS Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dba, pewnie masz rację, skoro jesteś w temacie na bieżąco :-)

Ja czytałam, że mieli zlikwidować obowiązek meldunkowy w tym roku, ale coś im nie wyszło i, że ma to dopiero nastąpić.
    Z resztą, chyba nie ma to większego znaczenia, a najważniejsze jest, żeby mieć miejsce zamieszkania i podawać ten adres.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 15:12

Szonka lubi tę wiadomość

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu, powiem Ci szczerze, że mnie ta domowa tortilla to jednak też trochę inaczej smakuje, ale dobrze, że mi o niej przypomniałaś, może skuszę się na dniach ją zrobić :)
    A masz jakiś specjalny przepis?

Zniesienie obowiązku meldunkowego wejdzie w 2016 roku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 15:14

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • Kinkin Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do meldunku, to moja pryjaciółka musiała sprzedać swoje mieszkanie, przeprowadziła się i teraz mieszka w wynajmowanym. Musiala zlikwidować swój meldunek z dowodu, bo w tamtym mieszkaniu mieszka już ktoś inny i w dowodzie po prostu meldunku nie ma.
    Bylo to jakies pol roku temu, wiec raczej nie ma takiego obowiązku...

W tej samej sytuacji znalazła się jej mama i brat, wszyscy są bez meldunku.

PS. co Wam pomaga na zgagę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 15:20

9ewngzu303gw9x57.png[/url]
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana ja się wtrącę i napiszę jak ja robię-podsmażam kurczaka z przyprawą gyros, a oprócz tego do tortilli wrzucam krojonego ogórka, pomidora, kapustę pekińską, trochę ketchupu i sos czosnkowy. Jednak najwięcej daję mięska bo mój luby tak lubi :) Lubię też kapustę czerwoną-wtedy jest takie chrupkie. Ale co osoba to inny przepis-niektórzy dają jakieś oliwki, ser feta, sosy majonezowe, kurczaka w panierce-co kto lubi. Teściowa jak raz zrobiła to dała sos do sałatek-tego nie rób bo nie było dobre :P Nie wiem skąd ona to wytrzasnęła :D

verynice, Fipsik, Zaczarowana lubią tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinkin wrote:

PS. co Wam pomaga na zgagę?

Ja jak mnie bardzo bardzo męczy to biorę jedną tabletkę Rennie... a niestety ze zgagą męczę się praktycznie codziennie :( :( teraz też np :(

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    Patu, powiem Ci szczerze, że mnie ta domowa tortilla to jednak też trochę inaczej smakuje, ale dobrze, że mi o niej przypomniałaś, może skuszę się na dniach ją zrobić :)
    A masz jakiś specjalny przepis?

Zniesienie obowiązku meldunkowego wejdzie w 2016 roku.

zwyczajnie chyba :) sos robie z wymieszania kechupu i majonezu, pierś z kurczaka kroje w kosteczke i podsmażam na patelni (jak mam czas to wczesniej sobie stoi w przyprawach i oleju, jak nie to nawet na patelni sypie przyprawami). surówka to kapusta pekinska, pomidor,świezy ogórek, kukurydza i cebula czerwona. a pity kupuje zazwyczaj Biedronkowe :)

co do zgagi, mi pomagają migdały :) ale nie jest jakas mega mocna.

Zaczarowana lubi tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam meldunek tu gdzie mieszkam a mieszkałam u teściowej kiedy urodziłam córkę i w urzędzie mnie pytali gdzie zameldować można było wybrać czy tam gdzie ojciec czy tam gdzie matka (więc nawet jesli nie jest wasza nieruchomość a babci to i tak dziecko zameldują bo u mnie było identycznie nawet teściowej nie pytali ani spółdzielni) Ja wybrałam mój meldunek bo wiedzieliśmy że będziemy tu mieszkać ale mi powiedziała że meldunek powinno mieć dziecko potem łatwiej... nie wiem gdzie mieszkacie ale Ja jak chciałam zapisać dziecko do przedszkola a mieszkałam u teściowej okolice Poznania to było nie możliwe bo pierwsze szły dzieci ludzi zameldowanych albo samotnych matek a potem tych którzy przywędrowali a obowiązek meldunku jeszcze istnieje bo jak wymienialiśmy dokumenty z mężem to Pani w urzędzie powiedziała że musi być meldunek
    Wiem że u lekarzy nie ma się obowiązku podawać adresu zameldowania a adres
    zamieszkania

A tak z innej beczki to mi już stuknął 6 miesiąc jeszcze 3 i będziemy tulać dzidzie już nie mogę się doczekać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 16:33

Migotka22, kark, aleksa.wawa lubią tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika jej już szósty :)
    A ja ponad trzy tygodnie za tobą...o matko :P

relganlikx65a1ud.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no mi ten czas niesamowicie leci:) a spójrz na siebie już masz 18 tydzień a to prawie połowa ciąży za Tobą :) Teraz jesteś za mną hehe... a kto wie jak urodzimy nic nie jest powiedziane :)może mnie ubiegniesz...

Migotka22 lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha spokojnie z moim szczęściem to raczej nie...:P
    Będę chodzić jak ta słonica i sapać :P
    Bo termin to mi się przesunął aż na 20.09, więc nawet jakby coś wcześniej to raczej nie aż tyle :P
    Oj ja to strasznie niecierpliwa jestem :D

Mika 28 lubi tę wiadomość

relganlikx65a1ud.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski :) tortille to ja uwielbiam wlasnej roboty zadna jej nie przebije ;) placki z biedronki oczywiscie;) lisc salaty lodowej wykladam na pplacek, polewam sosem czosnkowym (smietana z majonezem czosnkuem i tzazikami) posypuje pokrojona salata lodowa, daje ketchup, miesko z piersi podsmazone w kawalkach(w panierce lub bez) kukurydze, cebulki troche czerwonej, ogorki kiszone i co tam najdzie, plus znow sosy, zawijam i posypuje cebulka prazona ktora zrobilam cale pudelko :) pychota :)

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak poza tym juz po wizycie. Moj synus zdrowy :) jestem przeszczesliwa :) lekarz mowil ze dlugi bedzie hehe na pewno po tatusiu bo nie po mnie hehe jest juz duzy i ciezko go zmierzyc w calosci ale wazy 285g :) mamy filmik z wizyty i zaraz bede go ogladac w kolko hehe wszystko ma na swoim miejscu i byl grzeczny oprocz tago ze zaslanial swoja piekna buzke ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 18:21

Nelus, verynice, mycha89, Migotka22, aswalda, Mika 28, Kaarolina, Szonka, betina89, stardust87, Io, kark, Patu, aleksa.wawa lubią tę wiadomość

64xp62y.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ Wam zazdroszczę tych wizyt :) Hihihi ale w taki pozytywny sposób oczywiście :) Ja na moją wizytę muszę jeszcze troszkę poczekać...do 23.04..dobrze, że po drodze Wielkanoc to zawsze szybciej zleci :)

A tak w ogóle, to w końcu się zmotywowałam i pofarowałam sobie włosy (farbą bez amoniaku oczywiscie) bo ostatni raz farbowałam w styczniu...i już miałam tak sprany kolor, że masakra ;) a w środę idę do fryzjera podciąć trochę włosy, coby moje kręcone się ładnie układały same z siebie ;)

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela gratulacje :D
    Duży chłopak ci rośnie :P

hela lubi tę wiadomość

relganlikx65a1ud.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeju a ja dopiero usg 7 maja na prenatalnych...bo teraz na czwartkowej gin na pewno mi nie zrobi, bo robiła ostatnio. Więc czekamy jeszcze ponad 3 tygodnie. :/ Ja też robię tortille jak Wy, tylko bez kapusty i kukurydzy ale muszę spróbować ;) mmmm ale mi ochoty zrobiłyście :D
    Kupujecie Mamusie pościel do łóżeczka?? Słyszałam i czytałam dużo opinii, że lepszy na początku rożek a potem śpiworek, bo dziecko się nie odkopie ani nie zakopie. Co myślicie??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 19:28

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    Kurde to chyba tylko ja tak tyje bo przed ciąza wazylam 55 kg a teraz 59-60 kg :/ i naprawde malo jem :/

nie tylko ty. ja przed ciaza wazylam 53 kg a w ta sobote waga pokazala mi 62 kg. nie jem duzo, nie jem chleba, miesa i slodyczy duzo sie ruszam a waga idzie szybko w gore :/ nie powiem ale troche mnie to martwi :( najgorzej ze duzo z tej wagi poszlo mi w uda, w ogole mam takie napuchniete uda i pekaja mi na nich naczynka. do tego doszla mi chyba jakas alegria bo codziennie na wieczor strasznie mnie te uda swedza :( takie uroki ciazy ale sama juz nie wiem czy glodzic sie czt pogodzic sie z przyrostem wagi i poprostu zrzucac po ciazy.

gratuluje udanych wizyt :) ja mam jutro usg 3d i jade z mezem pierwszy raz zobaczy malucha. ja jz sie oczywiscie nakrecam czy aby napewno wszystko dobrze bedzie bo od dwuch dni prawie wcale go nie czuje :( i tak troszke sie juz martwie o niego.

co do filmu niebo istnieje naprawde to czytalam kiedys ksiazke o tym chlobcu i bardzo mi sie podobala, chetnie obejze film :)

przepraszam za bledy ale pisze z tel i slabo mi to idzie.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• hela Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno zakypie spiworek do spania w lozeczku wszystkue kolezanki polecaly nie nakryje sie ani nic z nim nie zrobi a miejsca duzo :) nad rozkiem sie zastanawiam bo mam idealny kocyk do zawijania maluszka choc pewnie w szpitalu go zawina w rozek :)

aswalda lubi tę wiadomość

64xp62y.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaDS wrote:
    Co do ruchów dziecka, to zazdroszczę Wam dziewczyny, bo ja jeszcze nic a nic nie czuję. Skupiam się na tym, głaszczę brzuszek itd, a tu nic...
    Ja też nic jeszcze nie czuję..

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wiecie moze kiedy robi sie test obciazeniowy glukoza? mi kazal isc po prostu przed nast wizyta, a nast wizyte mam w 23t5d...

64xp62y.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    a wiecie moze kiedy robi sie test obciazeniowy glukoza? mi kazal isc po prostu przed nast wizyta, a nast wizyte mam w 23t5d...
    Belly podaje chyba po 22 tyg z tego co pamiętam więc będziesz akurat :)

mnie coś rozkłada :( herbata malinowa z miodem i do łóżka więc dobranoc dziewczynki :*

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
‹‹ 482 483 484 485 486 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ