X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    a tak poza tym to Witam wszystkie Mamusie!
    mnie znowu łamie... :( z nosa leci mi po pas (oby to nie znowu zatoki w końcu w tamtym tygodniu mi już przeszły!!! ) gardło drapie, swędzi i boli na raz ;/ jak ja mam się dobrze czuć w tej ciąży jak z jednej choroby w drugą ;/tym razem musi obejść się bez leków bo mój organizm tego nie wytrzyma...ech co ja mam zrobić robię sobie inhalacje, używam soli morskiej do nosa, herbatka z cytrynką i sokiem z malin (bo miodu nie mogę :| ) syrop z cebuli.. macie jeszcze jakieś rady może jakiś Wasz sposób mi pomoże??

Może być jeszcze kanapka z czosnkiem, i wygrzanie się pod kołdrą cały dzień.

justyna14 lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry z ranka:) ja dziś 5 miesiąc zaczęłam :) jupi!

też mam dziś wizytę prywatnie i usg 4D i też będę tam leżeć aż dowiem się czy to córka czy synek :) mąż obstaje że syn a ja mam przeczucie że córka, choć w domu wszyscy mówią , że wyglądam na syna:) hahaha
    moja wizyta dopiero na 18.30 także odezwę się z niusami późnym wieczorem. Trzymajcie kciuki :)

Szonka, verynice, karolcia:)))), stardust87, Patu, betina89, Migotka22, aswalda, aleksa.wawa lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    dzień dobry z ranka:) ja dziś 5 miesiąc zaczęłam :) jupi!

też mam dziś wizytę prywatnie i usg 4D i też będę tam leżeć aż dowiem się czy to córka czy synek :) mąż obstaje że syn a ja mam przeczucie że córka, choć w domu wszyscy mówią , że wyglądam na syna:) hahaha
    moja wizyta dopiero na 18.30 także odezwę się z niusami późnym wieczorem. Trzymajcie kciuki :)

Trzymam mocno kciuki :) Ja tez dziś jadę na 4D i nie mogę się doczekać widoku maluszka :)

Migotka22 lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no Ja też się witam i życzę dziewczyny udanych wizyt :)

Ja już miałam badanie glukozy i da się wypić tyle że to smakuje jak lukier mocno rozpuszczony :( glukozę sama sobie kupiłam w aptece bo kazali a że problemów nigdy nie miałam z cukrzycą to lekarz tylko raz kazał pobrać :)
    znaczy jak przyszłam to pobrali na czczo i po 2 godzinach i już :)

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam tylko dwa wkłucia. Jak Mika na czczo i po 2h ;)

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Io Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    To bardzo źle wam robią. Moja szwagierka jest aktualnie w 27tc w drugiej ciąży. Jest po teście glukozą, po raz drugi ma cukrzyce ciążową, a wyniki znowu takie same jak w pierwszej ciąży: na czczo i po 1h super w normie, po 2h poleciały jej ponad normę strasznie.

Może to moja gin tak kieruje? W sumie nie wiem. Koleżanki też do niej chodzą. Ja mam to badanie w maju robić dopiero więc zapytam na wizycie. Dzieki. :)

Zazdroszczę Wam tych 4D. Ja się wybieram na połówkowe dopiero 8 maja. :(

Jeżeli chodzi o płeć to mąż też przeczuwał syna. Jak wyszłam z gabinetu to od razu zapytał czy chłopak. Musiałam mu powiedzieć, że nie :p Od razu zaczął się martwić, że bedzie musiał córki pilnować jak się zacznie z chłopakami spotykać i zapytał co zrobimy jak zajdzie w ciążę za wcześnie ;)Chyba ma jeszcze cichą nadzieję, że jeszcze jej urośnie siusiak.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) zaraz Was nadrobie, tylko chciałam napisać, ze dzis nogi bolą jeszcze bardziej i tylko jak chodze, jak siedze, leże nie. dzwoniłam do gina, kazał zwiększyc dawke magnezu do maksymalnie dozwolonych i dołożyc potas. jak pomoze to dobrze, a jak nie to za kilka dni mam sie umówic na usg dopplerowskie żył czy zator sie nie zrobił. ale chyba mało prawdopodobne, by zator od razu w dwoch nogach sie zrobił, co? moze słyszałam któras kiedys o takich bólach, a nie skórczach łydek? chodzenie jest prawie niemozliwe taki ból ;/ ciągle cos...

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    hej :) zaraz Was nadrobie, tylko chciałam napisać, ze dzis nogi bolą jeszcze bardziej i tylko jak chodze, jak siedze, leże nie. dzwoniłam do gina, kazał zwiększyc dawke magnezu do maksymalnie dozwolonych i dołożyc potas. jak pomoze to dobrze, a jak nie to za kilka dni mam sie umówic na usg dopplerowskie żył czy zator sie nie zrobił. ale chyba mało prawdopodobne, by zator od razu w dwoch nogach sie zrobił, co? moze słyszałam któras kiedys o takich bólach, a nie skórczach łydek? chodzenie jest prawie niemozliwe taki ból ;/ ciągle cos...
    A jak Twoje ciśnienie? Bo podobno takie drętwienie nóg w ciąży może być związane ze zbyt wysokim ciśnieniem.

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi pajączki na nogach zaczęły wychodzić - porada taka, żeby leżeć i mieć nogi w górze, pewnie, żeby krążenie poprawić ;)

• Patu Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    A jak Twoje ciśnienie? Bo podobno takie drętwienie nóg w ciąży może być związane ze zbyt wysokim ciśnieniem.

zawsze miałam niskie i przed ciążą i na każdej wizycie u gina w ciąży. ostatnio 100/60. a przed i 80/50 potrafiło sie zdarzyc. więc raczej tak nagle by się nie zmieniło.

mam nadzieje faktycznie potas pomoze. ale nie słyszałam zeby ktos miał az takie bóle od tego. oj dzidzi sie nudzi, co chwile cos w tej ciąży.

juz nadrobione, gratuluje dziewczyny wszystkich udanych wizyt! ja swoją mam 23, i odliczam dni. jeszcze tylko albo aż 8 :) i mam nadzieje dokładnie zwazy i zmierzy bo ostatnio usg trwało minutke i sprawdził tylko tętno i łożysko, a nie mierzył.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu, ja miałam ze 2 dni, gdy bardzo bolały mnie nogi. Mnie pomógł ciepło-zimny prysznic + uniesienie nóg do góry. Ale prawdę mówiąc nie wiem, czy u Ciebie to też kwestia obrzęku...Trzymaj się dzielnie! :)
    Patu wrote:

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • assantea Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie brzuch nadal boli. W tej kwestii nic się nie zmieniło. Mały nadal siedzi cicho a ja tak bym już chciała żeby się odezwał. Za tydzień wizyta i badanie połówkowe. Ślub też w przyszłym tygodniu więc dużo wrażeń przede mną:-) co do pajaczkow to pojawiły mi się na dekolcie.

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • le'nutka Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IT'S A BOY :)) witam was z rana:) wczoraj miałam badania połówkowe, wszystko dobrze, wymiary idealne no i się dowiedzieliśmy, że będzie Synek :) widzę, że dziewczynki we wrześniu będą rodzynkami :)

madiiiii, Fipsik, Nelus, Patu, betina89, Szonka, Kaarolina, justyna14, assantea, Migotka22, hela, aswalda, kark, stardust87, aleksa.wawa, dba, afrykanka, Ewi25, verynice, rabarbarka lubią tę wiadomość

relg2n0a1g998ci6.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro wizytę, to też może się już dowiem jaka płeć. Ogólnie humor zły, wczoraj cały dzień na kiblu, jakaś jelitówka mnie złapała. Do tego problemy z sąsiadami :/ Nie może być za dobrze, ciągle coś musi się spierdzielić :/

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Patu, ja miałam ze 2 dni, gdy bardzo bolały mnie nogi. Mnie pomógł ciepło-zimny prysznic + uniesienie nóg do góry. Ale prawdę mówiąc nie wiem, czy u Ciebie to też kwestia obrzęku...Trzymaj się dzielnie! :)

jak wzięłam do góry bolały bardziej, musiałam zdjąć... dziwne to. ale dziękuje :)

wczoraj podchodzi do mnie znajoma i dotknęła za brzuszek, a zaraz taka przerazona- ale ja tylko dotknęłam, nie głaskałam! patrze na nią taka zdziwiona skąd taka panika u niej a ta mi odpowiada, że w ciąży absolutnie nie mozna brzucha głaskac bo łożysko się odklei. kobieta mądra, sama kilkoro dzieci urodziła byłam pewna ze żartuje sobie więc sie zaśmiałam ze na szczęście nie wierze w takie zabobony. a ona z pełną powagą, że to nie jest żaden zabobon ale tak jest na prawde. ona sie tak dowiedziała i tak jest, że nie można głaskac brzucha, bo to bardzo bardzo złe dla dziecka i bardzo groźne. nie wiedziałam co powiedziec zeby jej nie urazic :) w co wciąż ludzie wierzą to mnie zadziwia...

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • aluśka1987 Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu ja ostatnio jak byłam u lekarza to właśnie on mi powiedział że nie wolno brzucha głaskać tylko ewentualnie rękę przyłożyc i to wszystko a jak mąż chce sobie posłuchac to ma sobie ucho do brzucha przystawić...sama nie wiem co o tym myśleć

aluśka1987
    c55fdqk384no0mox.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzucha nie powinno się głaskać, ale z tego co ja wiem to dlatego, ze moze to wyołać skurcze macicy, o odklejenia łożyska pierwsze slyszę. Tak samo ze względu na przedwczesne skurcze nie powinno się drażnić sutków.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Patu Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aluśka1987 wrote:
    Patu ja ostatnio jak byłam u lekarza to właśnie on mi powiedział że nie wolno brzucha głaskać tylko ewentualnie rękę przyłożyc i to wszystko a jak mąż chce sobie posłuchac to ma sobie ucho do brzucha przystawić...sama nie wiem co o tym myśleć

a uzasadniał to jakos?

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Brzucha nie powinno się głaskać, ale z tego co ja wiem to dlatego, ze moze to wyołać skurcze macicy, o odklejenia łożyska pierwsze slyszę. Tak samo ze względu na przedwczesne skurcze nie powinno się drażnić sutków.

to o tym drugim słyszałam. ale ze głaskanie moze skurcze wywołac to pierwsze słysze. tak sie smiałam a moze serio cos w tym jest...
    ale w kazdej ciazy czy tylko w tych szczególnie zagrozonych? jak np z seksem ze normalnie mozna tylko w zagrozonych nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2014, 10:49

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym głaskaniem to chodzi o to że głaskanie może wywołyywać skurcze i dlatego lekarze nie zalecają głaskania brzuszka ale od czasu do czasu to ja się nie mogę powstrzymać :-)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
‹‹ 484 485 486 487 488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ