Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Gosia wspaniale wiesci!! Gratuluje
Ale chlopakow nam sie naplodzilo
Moja przyjaciolka wlasnie tez mi napisala ze dowiedzieli sie ze chlopiec bedzie
Ja u siebie tez chlopaka obstawiam ale przekonam sie mam nadzieje za dwa tyg
Jeszcze raz gratulacje
My imionka poki co mamy obstawione:
Dziewczynka: najprawdopodobniej Nikola (ew bylo Lena lub Nadia) inne ktore ja chcialam dali nasi znajomi
Chlopiec bedzie Tiago lub ew Alex
Mi sie Milan podobalo ale ze moj jest kibicem pilki noznej powiedzial ze nie bedzie do syna wolal jak by mecz ogladalNelus, Io, Gosia19 lubią tę wiadomość
-
Hej, ja krótko o mojej wizycie.
Maluszek zdrowy i bardzo ruchliwy.
Wszystkie wyniki super. Na badania prenatalne nie kazał mi iść, więc odwołałam wizytę prywatną. Powiedział,że jest to wyciąganie kasy od pacjentek, bo on widziałby wskazania do wykonania takich badań i wtedy dałby na nfz... Zapytałam o badanie przepływów- powiedział,że też umiałby to zdiagnozować przy zwykłym USG, a miałam ich już 9! Tak samo skrytykował odsyłanie pacjentek do szpitala- mówi,że jest to tylko po to,że lekarz dostaje wtedy za tę pacjentkę siano z funduszu, a ona i tak dowie się tyle, co przed pobytem, a niepotrzebnie się stresuje szpitalem... Zapisałam się natomiast na USG 3d- powiedział,że to dla przyjemności mogę sobie zrobić za 150zł w przychodni, potwierdzi mi to w 100% płeć (maluch dotychczas zawsze idealnie odwrócony, ale ściśnięty, więc 3d lepiej pokaże) i zobaczymy buziaczka.
Na nadciśnienie dostałam Dopegyt 2x1 jeśli nie pomoże to 3x1, a na skurcze Aspargin. Na zajady dalej wit.b, a na dziąsła - mam kupić płyn do płukania jamy ustnej, by załagodzić dolegliwości.
Następna wizyta 6.05 a usg 3d 23.04.
Pozdrawiam!Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2014, 19:12
betina89, Io, Gosia19, AniaDS, hela, Paula55, stardust87, madiiiii, Patu, dba, aswalda, kark, verynice, aleksa.wawa lubią tę wiadomość
-
Witam wszystkich serdecznie:-)
Patu, co do bólu nóg, to ja też go mam, ale już przed ciążą też się pojawiał. Zrobiłam sobie usg doppler i okazało się, że mam niewydolność zastawki żylnej w jednej nodze. Lekarz zalecił mi rajstopy przeciwżylakowe z pierwszym stopniem ucisku. Ale ja oprócz bólu, to miałam obrzęk, jak dłużej postałam, albo jak było gorąco. Z resztą już 2 lekarzy chirurgów naczyniowych powiedziało mi, że mogą pojawić się u mnie w ciąży żylaki:-(.
Co do twardnienia macicy, to właśnie w tym tygodniu pojawiło mi się coś takiego. Bezbolesne, ale nieprzyjemne uczucie napięcia macicy w jednym miejscu. Nie przejęłam się tym, bo wydaje mi się, że to Maluszek się rozpycha. -
Odnośnie imienia dla dziecka, to u nas ciężko było. Jeszcze nie znamy płci, ale jak się zastanawialiśmy, to dla dziewczynki jakoś łatwiej nam było się dogadać- najprawdopodobniej była by Emilka. Natomiast z chłopcem, to koszmar- mężowi nic się nie podobało co ja zaproponowałam, bo ciągle miał z kimś jakieś skojarzenia. Na początku wymyślił Gracjana, ale na szczęście mu przeszło i teraz obstaje przy Bruno. Nie byłam do końca przekonana do tego wyboru, ale pomału oswajam się z tą myślą, że będzie Bruno
Io lubi tę wiadomość
-
Ja byłam dziś u endokrynologa i jestem padnięta. Dosłownie! Niby nic nie robiłam, bo tylko siedziałam sobie w aucie, a mam wrażenie, że każda część ciała mnie boli, taka jestem zmęczona
Mam pytanie do dziewczyn, które są w temacie tarczycy i ewentualnych lekówNiestety jak na złość, zapomniałam zadać najważniejszego pytania doktorowi. Wiecie coś na temat wpływu Euthyroxu na dziecko? Tzn. wiem, że jeśli tarczycy się nie leczy, to jest groźne dla dziecka, ale chodzi mi o sam lek, czy wpływa on jakoś na rozwój dziecka ?
Jeśli chodzi o głaskanie brzuszka, to ja słyszałam, że owszem szkodzi, ale jego masowanie a nie głaskanie, w ciąży zagrożonej albo na końcu, jak już jest blisko porodu, a samo delikatne głaskanie brzuszka to ponoć same korzyści dla mamy i dzidziusia
Jutro mam wizytę u ginekologa i jak zwykle - najpierw nie mogę się jej doczekać, a jak co do czego przychodzi, to tak mi się nie chce tam iśćJeszcze muszę znowu sobie pytania pospisywać, żebym niczego nie zapomniała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2014, 19:28
-
a ja nadal się męczę mam nadzieję, że do świąt mi przejdzie.. Maluch nadal leniwy zero ruchów ale się nie stresuję, bo mam detektor tętna i co 2 czasami 3 dzień sprawdzam.. i dzisiaj słyszałam mocno i głośno bijące serduszko
ja jakbym miała mieć dziewczynkę to by była Julka
a z imieniem dla Synka mieliśmy nie lada problem i wiele kłótni za Nami i na chwilę obecną został Krzyś Nasz malutki Krzyśbetina89, Io lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
mycha89 wrote:Na nadciśnienie dostałam Dopegyt 2x1 jeśli nie pomoże to 3x1
Pozdrawiam!
Jak zaczniesz brać dopegyt to się nie stresuj, że nie będzie działać po 2-3 dniach. Potrzebuje do 2 tygodni żeby się rozbujać, ale bardzo ładnie obniża ciśnienie. Ja póki co biorę jedną dziennie. -
Sliczne imiona.
U nas z wyborem tez nie było łatwo bo mąż torpedował wszystkie moje pomysły. Dla chłopca nie mieliśmy w ogóle imienia, więc dobrze, że to dziewczynka. Pewnie wiele z nas jeszcze zdąży zmienić zdanie w trakcie ciąży. Super będzie jak już we wrześniu na forum pojawią się zdjęcia noworodków
Jeśli chodzi o ruchy to ja czuję je bardzo rzadko. Czasami 1-2 dziennie a czasami wcale przez np 2 dni. Mam nadzieję, że to jeszcze nie oznacza nic złego. -
aleksa.wawa wrote:Stardust a podczas wizyt u gina jak masz badanie ginekologiczne to co mowi lekarz? Ze macica twarda/ miekka czy nic nie mowi?
Bo mi to zawsze mowi: szyjka dluga, twarda, macica miekka.
Lekarz nigdy nic nie mówi nt brzucha - czy miękki czy twardy. Szyjkę mam zawsze zamkniętą i prawidłowej długości.
A może być tak, że mi twardnieje ten brzuch od gazów, a ja to czuję jak macicę? Bo on taki jak balon jest czasem - chociaż bezbolesny i bez "bąków"... sama nie wiem. i jeszcze ten mocz zjebanynic tylko ryczeć
-
Stardust bo jak cie pukne zaraz!!!
Sprobuj tylko ryczec to zobaczysz!!!
Jesli cie to pociesża to ja nie mialam ani jednego badania ginekologicznego i baldego pojecia nie mam jak sie tam sprawy maja
Plci dowiem sie moooze za 2 tyg... Badan z siuskow tez jak na lekarstwo. Dobrze ze choc krew kontroluja raz za czas
Mycha kolejne dobre wiesci dziswspaniale!!!
gratuluje
stardust87 lubi tę wiadomość
-
aleksa.wawa wrote:Dziewczyny mam pytanie jak u was ze śluzem? Jest/nie ma? Duzo/malo? Bialy/ wodnisty? Bo mi coraz czesciej "mokro w majtkach" i latam do tego kibla i patrze czy to nie krew, ale to tylko śluz taki bialo-kremowo/wodnisty
-
stardust87 wrote:Nadrabiam.
Lekarz nigdy nic nie mówi nt brzucha - czy miękki czy twardy. Szyjkę mam zawsze zamkniętą i prawidłowej długości.
A może być tak, że mi twardnieje ten brzuch od gazów, a ja to czuję jak macicę? Bo on taki jak balon jest czasem - chociaż bezbolesny i bez "bąków"... sama nie wiem. i jeszcze ten mocz zjebanynic tylko ryczeć
Nie załamuj się bo to jeszcze nie tragedia z tym moczem kolejny może już wyjść dobrze może masz jakieś bakterie w moczu najlepiej jakbyś poszła do rodzinnego i zapytała byłabyś spokojniejsza
A u nas mąż nie wie że będzie prawdopodobnie córka bo On chce niespodziankęWięc wałkujemy imię dla chłopca nieustanie
zero porozumienia On chce Borysa a Ja Alana i walczymy
-
Mika 28 wrote:Nie załamuj się bo to jeszcze nie tragedia z tym moczem kolejny może już wyjść dobrze może masz jakieś bakterie w moczu najlepiej jakbyś poszła do rodzinnego i zapytała byłabyś spokojniejsza
A u nas mąż nie wie że będzie prawdopodobnie córka bo On chce niespodziankęWięc wałkujemy imię dla chłopca nieustanie
zero porozumienia On chce Borysa a Ja Alana i walczymy
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny