X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    Dzień dobry! :)

Moja mama za czasów panieńskich trafiła na takie babsko, rozgrzebała jej zęba, narobiła bólu i kazała iść do szpitala, do chirurga żeby jej wyrwał, bo ona nie daje rady, a ta biedna szła przez pół miasta z krwią w ustach. Jak doszła do tego szpitala i trafiła do chirurga, to ten przerażony zapytał kto ją wypuścił z takim krwotokiem. Na szczęście chirurg sobie z tym poradził, ale trauma została. Niedawno poleciłam mamie mojego dentystę jak miała wyrwać zęba i wróciła zadowolona, ponoć nic ją nie bolało, poszło szybko i sprawnie, także prawda jest taka - jak jest dobry specjalista, to nie ma co się bać, dobre znieczulenie, wprawna ręka i będzie dobrze :)

Jeśli chodzi o brzuszek, to mój jakiś wielki nie jest, ale już ewidentnie widać, że jestem w ciąży i nie da rady tego ukryć. Parę tygodni temu, kiedy mnie i moim najbliższym wydawało się, że jeszcze w sumie nic nie widać, sąsiadka zaczepiła moją mamę z gratulacjami - byłam w szoku. No ale kobieta ma 4 dzieci, 3 wnuków, to może ma już wprawniejsze oko hahaha :)

Ruchy poczułam jakoś w 16-17 tygodniu, ale były bardzo delikatne i na początku nawet przez myśl nie przyszło mi, że to może być dzidzia. Dopiero kiedy dostałam porządniejszego kopniaka oświeciło mnie, że to musiały być kopniaczki :) Niby pierwiastki powinny później czuć ruchy, najwcześniej koło 20 tygodnia, ale czytałam kiedyś forum, na którym wypowiadały się kobietki, które już miały dzieci i wiele z nich pisało, że to bzdura z tym, co piszą w poradnikach o odczuwaniu ruchów przez pierwiastki, bo one czuły wcześniej.

Kupiłam wczoraj "Język niemowląt" i "Pierwszy rok życia dziecka". Oświeciło mnie dzisiaj, że muszę wziąć się porządnie za czytanie, bo jak tak dalej pójdzie, to będę miała za dużo pozycji do wysłania za ocean :/ Nie skończyłam jeszcze "W oczekiwaniu na dziecko" i "W Paryżu dzieci nie grymaszą", a kupiłam nowe. Nigdy nie miałam problemu z czytaniem, ale w ciąży jakoś ciężko jest mi zabrać się za czytanie...w dodatku sposób napisania "W oczekiwaniu na dziecko" tak mnie zniechęca, że głowa mała. Niby książka ma dużo fajnych informacji itd., ale ten sposób totalnie mi nie odpowiada i działa mi na nerwy :(

Miała któraś z Was robiony scaling w ciąży ? Mój ginekolog mówi, że przeciwskazań nie ma, ale biorąc pod uwagę to, że leciała mi krew z nosa, to jednak zastanowiłby się czy powinnam to zrobić i teraz nie wiem, a widzę, że powinnam już iść na scaling.
    jeśli chodzi o usuwanie kamienia nazębnego scalerem to moja mama jest dentystą i mówi, że absolutnie zakazany jest w ciąży. Każdą pacjentkę przed scalingiem pyta czy nie jest w ciąży. Taki ma już odruch, że nawet jak ja u niej siadałam na fotel (a nie byłam jeszcze w ciąży) to z automatu pyta "nie jest pani w ciąży?" :P

kark lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    jeśli chodzi o usuwanie kamienia nazębnego scalerem to moja mama jest dentystą i mówi, że absolutnie zakazany jest w ciąży. Każdą pacjentkę przed scalingiem pyta czy nie jest w ciąży. Taki ma już odruch, że nawet jak ja u niej siadałam na fotel (a nie byłam jeszcze w ciąży) to z automatu pyta "nie jest pani w ciąży?" :P

no coś ty :O, mi powiedziały że skaling można, nawet piaskowanie można, ale sobie darowałam już...

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    no coś ty :O, mi powiedziały że skaling można, nawet piaskowanie można, ale sobie darowałam już...
    Ja się nie znam, z medycyną nie mam nic wspólnego (poza lekarską rodziną - jakoś tak się wybiłam :P), powtarzam tylko co moja mama mówi. A ma już ponad 30 letnią praktykę. Mówi, że ultradźwięki w scalerze źle wpływają na płód. Ale ja tam nie wiem. Jak Wasi gin i stomatolodzy mówią, że można to pewnie można. Może to od sprzętu zależy? Nie wiem.. :)

• hela Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fakt nie w kazdym szpitalu mozna rodzic w wodzie... ja troche "wymagan" mam, dlatego zastanawiam sie nad wynajeciem prywatnej poloznej z ktora ustalilabym wszystko co i jak :) nie wyobrazam sobie byc zmuszana do jakiejs pozycji! organizm sam wie jak mu najlepiej i ulatwia dziecku wyjscie ;) ktg nie zawsze musi byc podlaczone caly czas i dobrze zeby partner tez zwrocil na to uwage, bo kobieta moze byc uwieziona w jednej pozycji a polozne czasmi zapominaja...niestety sa polozne ktore niechetne sa na porod w wodzie, bo wiecej roboty maja z rodzaca troche sie musza nawyginac... dlatego duzo sie zastanawiam nad prywatna polozna, wiem ze to sporo kosztuje ale moj psychiczny spokoj jest wart wszystko :)

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Ja się nie znam, z medycyną nie mam nic wspólnego (poza lekarską rodziną - jakoś tak się wybiłam :P), powtarzam tylko co moja mama mówi. A ma już ponad 30 letnią praktykę. Mówi, że ultradźwięki w scalerze źle wpływają na płód. Ale ja tam nie wiem. Jak Wasi gin i stomatolodzy mówią, że można to pewnie można. Może to od sprzętu zależy? Nie wiem.. :)
    Dzięki za informację. Kurczę, teraz to już zupełnie nie wiem co o tym sądzić. Dentysta mówił, że warto zrobić scaling, bo w ciąży stany zapalne się robią przez kamień, a to dobre dla ciąży nie jest. Ginekolog ogólnie stwierdził, że o.k., ale skoro krew leciała mi z nosa, to by się zastanowił, bo wiadomo, że podczas scalingu krwi trochę pójdzie...Nie znam się co prawda, ale może istnieje scaling bez ultradźwięków ? :)

Ale się dziś obkupiłam na allegro. Kupiłam 2 pary długich legginsów: czarne i szare, tunikę, 2 koszulki-bokserki na ramiączkach i t-shirt z nadrukiem na brzuchu, a to jeszcze nie koniec ;)

A i przed chwilą brzuch mi śmiesznie podskakiwał w miejscach, w których czułam kopniaczki :) Dotychczas nie zauważałam jakiegoś ruchu brzucha, ale teraz ewidentnie widziałam jak mi drgał. Widać malutka szykuje się na przywitanie z dziadkami, wujkami i ciociami przed wyjazdem :)

betina89, le'nutka, kark lubią tę wiadomość

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi właściwie wszystko jedno jeśli chodzi o poród. Może dlatego, że nie wiem co mnie czeka :P Jak będzie naturalny to dobrze, jak CC to też fajnie. Chciałabym znieczulenie zewnątrzoponowe, ale też nie będę się na nie nastawiać, bo może nie będzie potrzeby. Kurcze, w ogóle nie mam preferencji z tego co widzę :P

• Szonka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o pozycje do porodu to powiem wam, ze ja przed porodem też sobie myślałam o różnych wariantach, ale jak zaczeły mi si skurcze, a właściwie jeden wielki nie mijający skurcz ( akcja porodowa szła bardzo szybko) to moją jedyną myślą bylo żeby się położyć i żadna siła by mnie z tego łóżka nie ściągnęła ;) więc tym razem niczego nie planuję, co ma być to będzie. Plany, planami a w praktyce i tak wychodzi inaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 18:13

kark lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) ja już po wizycie, słyszałam serduszko maluszka, wyniki badań krwi się poprawiły, hemoglobina po miesiącu brania żelaza jest już w normie:)

kolejne usg mam : 26 maja :) może dostane prezent od Maleństwa i poznam płeć w końcu :)

madiiiii, Patu, kark, Kaarolina lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ah no i na plusie jestem już 4 kg od początku :) mam nadzieje, że to jeszcze w normie

7w3d 💔
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Witam :) ja już po wizycie, słyszałam serduszko maluszka, wyniki badań krwi się poprawiły, hemoglobina po miesiącu brania żelaza jest już w normie:)

kolejne usg mam : 26 maja :) może dostane prezent od Maleństwa i poznam płeć w końcu :)

ja mam 26 maja w dzień matki imieniny :) za rok podwójne święto będe już obchodzić :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    ah no i na plusie jestem już 4 kg od początku :) mam nadzieje, że to jeszcze w normie

ja jestem cały czas 3 kg na plusie :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • doti77 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.Ponawiam pytanie,bo nie było żadnej odpowiedzi.Czy któraś z Was miała/ma takie kłucie co też póżniej w pieczenie się przeobraża w prawym boku pod żebrami?

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I już po ekstrakcji :) Z samym zębem na szczęście poszło gładko i szybko, potem trochę bólu, ale bobasek chyba bardzo się nie zestresował, bo już zdążył mnie poboksować.
    Menu mam chwilowo ograniczone do papek, więc wcinam sobie sorbet truskawkowy domowej roboty. Mniammmm :)
    Teraz już spokojnie czekam na poniedziałkowa wizytę.

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak na razie prztylam 4.5kg życzę wam wspaniałych wizyt,niech dzidzie pokażą co mają między nóżkami :)

• hela Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie znow wzielo tym razem bol nizej, i dziwne klucie w piczce a maluch cis nizej kopie... ale kopie wiec dobry znak ;) tyle dobrze, ale pewnie ciezka noc znow przede mna :/

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    ja mam 26 maja w dzień matki imieniny :) za rok podwójne święto będe już obchodzić :)

Ja tez mam wtedy imieniny ;) wiec za rok obie mamy podwojne swieto ;)

Ewi25 lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• doti77 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2014, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    I już po ekstrakcji :) Z samym zębem na szczęście poszło gładko i szybko, potem trochę bólu, ale bobasek chyba bardzo się nie zestresował, bo już zdążył mnie poboksować.
    Menu mam chwilowo ograniczone do papek, więc wcinam sobie sorbet truskawkowy domowej roboty. Mniammmm :)
    Teraz już spokojnie czekam na poniedziałkowa wizytę.

Ja też mam wizyté w poniedziałek o 9.10

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • nenka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2014, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezsenność :-(

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2014, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam noc ciężką, spać nie mogłam a teraz okropny ból głowy :(

Doti- może to wątroba? Ja tak miałam przed ciążą, ale w ciąży na szczęście wątroba mi odpuściła. Za to w święta jak się prxejadlam to miałam skręt żołądka - ból jakby mi kto rozgrzane do czerwoności szpilki w bok wbijal. Ale dzień diety i przeszło.

O! A ja dziś 6 miesiąc zaczęłam wg belly :) cudownie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2014, 07:19

Paula55, verynice lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2014, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się witam :)
    U mnie niecały kg na plusie :)
    Poza tym oglądałam zdjęcia z ciąży z córką i z jej pierwszego roku i się popłakałam :P

karolcia:)))) lubi tę wiadomość

‹‹ 529 530 531 532 533 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ