Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry
Jak to miło zacząć dzień od jakiejś fajnej lektury, w tym wypadku forum bellyCo do wyprawek to ja mam to szczęście że gdy będę rodzić tuta, wybierając się do szpitala potrzebuję tylko pastę i szczoteczkę do zębów
Całą resztę zapewniają na miejscu bez żadnych dodatkowych opłat, no wiadomo tylko na wypis trzeba mieć przygotowane rzeczy dla dziecka
Ale ogólnie to zastanawiam się i martwię już trochę jak to będzie. Bo tutaj jest tak dziwnie gdy zaczynają się skurcze pierwsze co trzeba zrobić to zadzwonić do szpitala i powiedzieć im na jakim się jest etapie. Pierwsza ich odpowiedz przeważnie brzmi weź Alvedon (coś jak nasz apap) i jak nic sie nie zmieni zadzwoń za godzinę. Następnie dzwoni się jeszcze raz i znowu to samo pytanie i wtedy jak stwierdzą no faktycznie może baba zaczyna rodzić mówią czy możesz przyjechać do szpitala, bo może też tak być że akurat miejsca nie będzie i odeślą Cię do jakiegoś innego. Także boje się tego właśnie, bo moją kuzynkę ze szpitala odesłali do domu, jak wróciła to znowu stwierdzili że jeszcze czas ale ona się uparła i już została czekając na poczekalni i za jakieś kilkanaście minut zaczęła rodzić. Masakra jakaś.Paula55 lubi tę wiadomość
-
Paula55 wrote:Wysylam ci swoja liste
wykresl sobie lub dopisz to co uwazasz
Wyprawka
Ubranka:
-4 pary łapki niedrapki.
-4 czapeczki
-5 par skarpetek
-6 półśpiochów
-7 body z krótkim rękawkiem
-7 body z długim rękawkiem
-2 cieplejesze pajacyki
-5 pajacyków bawełnianych
-2 pary spodenek
-3 kaftaniki
-5 śpiochów
wszystko w rozmiarze od 56-62
I pozostale rzeczy
-wanienka profilowana
-wkład gąbkowy do wanienki
-1 ręcznik z kapturkiem mały
-2 ręczniki z kapturkiem duże
-pieluszki flanelowe 4 sztuki
-pieluszki tetrowe 10sztuk
-Pampers new-baby-dry 1 - jedna paczka
-Pampers new-baby-dry 2 - dwie paczki.
-chusteczki nawilżające Pampers sensitive 8 paczek
-Sudocrem 400g
-Krem z filtrem babydream
-Oliwka
-Żel do mycia ciała i włosów Hipp od pierwszych dni życia
-Mleczko do ciała Hipp od pierwszych dni życia
-szczotka do włosów z naturalnego włosia
-Frida do noska + zapas filterków
-termometr do wanienki
-łożeczko z materacem
- przewijak
-2 prześcieradła frotte
-kołderka do łożeczka +2 komplety poszewek
-ochraniacz na łóżeczko
-2 rożki
-2 kocyki cieplejesze
-1 kocyk cienki
-2 butelki 300ml
-2 butelki 150ml
-2 szczotki do mycia butelek i smoczkow
-suszarka do butelek
-pojemnik na smoczek
-2 śliniaczki
-1 smoczek uspokajający
-kateter rurki na kolki
-pałeczki do uszu
-płatki bawełniane do przemywania buzi
-nożyczki, cążki i pilniczek do paznokci maluszka
-podgrzewacz do butelek i słoiczków
-termometr do ciała
- sterylizator
- laktator
- spiworek
- niania z monitorem
i rzeczy dla mnie:
-podkady na łożko do szpitala
-wkładki laktacyjne 2x
-podkłady poporodowe 2x
-podpaski bella maxi 1x
-podpaski normal już na zapas 2x
-majtki poporodowe 7sztuk
-pojemniki na pokarm
-pojemniki na mleko w proszku
-stanik laktacyjny x3
-body poporodowe 1x
-piżamka do karmienia x2
-gąbeczka do zwilżania ust
-bepanthen na poranione brodawki
z apteki:
- sol fiziologiczną do przemywania oczu
- kompresy jałowe z gazy do przemywania pępuszka
- czopki glicerynowe,
-kropelki espumisan,
- woda morską do noska i czopki paracetamolsuper ta lista. Jeśli pozwolisz to sobie ją skradnę
Co do ubranek mam ciutek inną listę, ale z przyjemnością porównam ją z Twoją
I dobrze, że napisałaś, bo zupełnie przy wyposażeniu zapomniałam np. o ochraniaczu na łóżeczku i rożku (
) nie wspominając, że zupełnie o kosmetykach nie pomyślałam, nie mówiąc już o aptecznych sprawach
Tak więc KRADNĘ
-
Beataa25 wrote:Dzień dobry
Jak to miło zacząć dzień od jakiejś fajnej lektury, w tym wypadku forum bellyCo do wyprawek to ja mam to szczęście że gdy będę rodzić tuta, wybierając się do szpitala potrzebuję tylko pastę i szczoteczkę do zębów
Całą resztę zapewniają na miejscu bez żadnych dodatkowych opłat, no wiadomo tylko na wypis trzeba mieć przygotowane rzeczy dla dziecka
Ale ogólnie to zastanawiam się i martwię już trochę jak to będzie. Bo tutaj jest tak dziwnie gdy zaczynają się skurcze pierwsze co trzeba zrobić to zadzwonić do szpitala i powiedzieć im na jakim się jest etapie. Pierwsza ich odpowiedz przeważnie brzmi weź Alvedon (coś jak nasz apap) i jak nic sie nie zmieni zadzwoń za godzinę. Następnie dzwoni się jeszcze raz i znowu to samo pytanie i wtedy jak stwierdzą no faktycznie może baba zaczyna rodzić mówią czy możesz przyjechać do szpitala, bo może też tak być że akurat miejsca nie będzie i odeślą Cię do jakiegoś innego. Także boje się tego właśnie, bo moją kuzynkę ze szpitala odesłali do domu, jak wróciła to znowu stwierdzili że jeszcze czas ale ona się uparła i już została czekając na poczekalni i za jakieś kilkanaście minut zaczęła rodzić. Masakra jakaś.
Ale to w Polsce też tak jest. U nas w szkole rodzenia położna mówiła, że bardzo często odsyłają dziewczyny do domu. Bo np. przyjechały "rodzić" ze skurczami co 20-30 minut. A podobno jak się za szybko do szpitala przyjedzie to z powodu zmiany otoczenia i stresu jaki wywołuje szpital, akcja porodowa z reguły się zatrzymuje. U nas każą przyjechać albo jak odeszły wody (nawet jeśli się sączą tylko, a już szczególnie jak są zielone), albo jak skurcze są regularne i częstsze niż co 8 minut z tego co pamiętam. Inaczej proponują, żeby w domu czekaćA do innych szpitali też wysyłają (tzn nie z mojego szpitala, bo tu mało kobitek rodzi - chyba, że jest jakiś problem, bo nie mają OIOMu dla noworodków), ale inne szpitale jak nie mają miejsca to wysyłają do pobliskich..
-
Kradnijcie dowoli
Ja troche sama ja komus skradlam, troche sama dopisalam, zmodyfikowalamale na tej wlasnie bazuje
Pamietajcie tylko ze to nie jest sztywna lista i kazdy sobie ja moze modyfikowac
Ktos pytal o baby dream z rossmana... Ja specjalnie bede je w polsce kupowac bo uwazam ze sa jednymi z najbardziej naturalnych kosmetykowew dokupie cos z hipp
Zakupie tez dla siebie balsam na rozstepy ten rozowycena przystepna i sklad jest ok
Wiec JA polecam
-
nick nieaktualnymadiiiii wrote:Ja np kołderki w ogóle na początek nie kupuję, jedynie rożek i śpiworek. Kołderkę zaleca się podobno dopiero, gdy dziecko ukończy roczek. Wcześniej może się zaplątać w pościel, co grozi nawet uduszeniem
Poza tym wygodniej jest też wyjąć dziecko z łóżeczka na karmienie w takiej paczuszce
A w kołderkach spały już miliardy ludzi i żyją, więc jakoś średnio w to wierzę
A co do listy to naprawdę rozbudowana, myślę, że z połową tych rzeczy na początek da radę spokojnie wyżyć
Ja sesjąi zaliczeniami za miesiąc się będę martwić
Stardust, jak u was karzą przyjechać jak wody odejdą to ja bym w domu urodziła, bo mi odeszły jak mała wychodziła już, podczas skurczów partych
Z drugiej strony skurcze regularne co 3 minuty miałam już po 2h, a rodziłam 8h, więc na co się zdecydować?
-
nick nieaktualnyMnie wczoraj teść zaskoczył. Normalnie nie pamięta o dniu kobiet czy rocznicy ślubu z teściową, a wczoraj sprezentował mi... Krem z Tołpy na rozstępy! Aż się o mało co nie poryczałam ze wzruszenia
No i teściowa się "oburzyła", że ona musi przypominać jak ma urodziny, a ja z niczego taki prezent dostałam
Stardust, ja mam teraz tak, że jak tylko się zaczynamy kłócić to zaczynam ryczeć, więc mąż wtedy odpada i się kończy na przytulaniu i wiecie czym
Wow, córka mi śniadanie zrobiła!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 08:51
Paula55, dba, Zaczarowana lubią tę wiadomość
-
stardust87 wrote:A w ogóle dzień dobry. Tzn dla Was. Dla mnie do dupy. Bo wczoraj po południu pokłóciłam się z mężem, ryczałam cały wieczór i do tej pory się nie odzywamy do siebie
Ehhh z tymi chlopaminie stresuj sie Kochana bo szkoda maluszka.. Ja wiem. Latwo mi sie mowi ale mysl o dzieciaczku
Matko to tylko my z moim jestemy jacys inni??? Od kad jestesmy razem jeszcze nigdy sie nie klucilismy
Dziwne to bo ja mam nie latwy charakter ale on jest oaza spokoju haha
Choc wczoraj podniosl mi cisnienie... Mamy wybrane dwa imiona dla synka z czego jednego tak naprawde uzywamy i mowimy do niego... A ten mi wczoraj wyjechal ze moze jednak Kubus!!!! Aaaa szlu dostalam.
Jego argument: bo pradziadkowie nie beda pamietali takiego dziwnego imienia....
Nosz kura... Moi dziadkowie tez myla imiona swoich wnukow (jest nas sporo) i nikt nie robi problemowa jak beda chceli to sie naucza i zapamietaja
kark lubi tę wiadomość
-
kark wrote:U nas w śpiworku córka spała kilka godzin i tak się wkurzała, że nie chciałam jej męczyć.
A w kołderkach spały już miliardy ludzi i żyją, więc jakoś średnio w to wierzę
A co do listy to naprawdę rozbudowana, myślę, że z połową tych rzeczy na początek da radę spokojnie wyżyć
Ja sesjąi zaliczeniami za miesiąc się będę martwić
Stardust, jak u was karzą przyjechać jak wody odejdą to ja bym w domu urodziła, bo mi odeszły jak mała wychodziła już, podczas skurczów partych
Z drugiej strony skurcze regularne co 3 minuty miałam już po 2h, a rodziłam 8h, więc na co się zdecydować?
Dobrze, że ja mam do szpitala jakieś 10 minut samochodem (w nocą nawet i 5).
Ale pamiętam jak sobie podczytywałam kwietniówki i tam dziewczyny pisały jak to u nich wyglądało i tam np. dziewczyny, jak im wody odeszły, to jeszcze sobie nogi goliły, włosy myły, malowały się i dopiero jechały
Fakt, że wody mogą w ogóle nie odejść (bo przecież często przebijają pęcherz w szpitalu już), ale chyba bez skurczów mała nie wychodziła, co? Więc albo wody albo częste skurcze i wtedy jechać?.. Sama nie wiem -
Stardust moja szwagierka tez jeszcze sie myla, wlosy suszyla dopakowala wszystko a jej maz mecz konczyl ogladac hahaha
I to ja lekarz zwrzeszczal ze po co ona z rozwarciem 2 cm tu przyjechala?! Ciul zbolały.... A z kad mogla wiedziec ile ma rozwarcia
Wogole to ja brzydko na poczatku potraktowalstardust87 lubi tę wiadomość
-
Paula55 wrote:Ehhh z tymi chlopami
nie stresuj sie Kochana bo szkoda maluszka.. Ja wiem. Latwo mi sie mowi ale mysl o dzieciaczku
Matko to tylko my z moim jestemy jacys inni??? Od kad jestesmy razem jeszcze nigdy sie nie klucilismy
Dziwne to bo ja mam nie latwy charakter ale on jest oaza spokoju haha
Choc wczoraj podniosl mi cisnienie... Mamy wybrane dwa imiona dla synka z czego jednego tak naprawde uzywamy i mowimy do niego... A ten mi wczoraj wyjechal ze moze jednak Kubus!!!! Aaaa szlu dostalam.
Jego argument: bo pradziadkowie nie beda pamietali takiego dziwnego imienia....
Nosz kura... Moi dziadkowie tez myla imiona swoich wnukow (jest nas sporo) i nikt nie robi problemowa jak beda chceli to sie naucza i zapamietaja
Trudno. Po 6 latach nasze pierwsze ciche dni, ale chyba każdy (prawie) musi to przejść
Ważne, że się nie denerwuję tylko siedzę i czekam.
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry
Jeju, patrzę na tę listę i zastanawiam się kiedy ja to wszystko kupię. A teściowie cały czas mi mówią, że przesadzam, że mam już kilka ciuszków. Ciekawe czy oni będą biegać za mnie po sklepach. Zwłaszcza, że idzie lato i ja jestem coraz większa a muszę włazić na 4 piętro! Ja do końca lipca chce mieć już wszystko i tak naprawde to trzeba już zacząc bo przecież nie ma takiej mozliwości żeby to wszystko kupić na raz. Nie wiem tylko gdzie to zmieszczę
Chciałam Was zapytać o rozmiar ubranek, które kupujecie. Znajomi radzą mi, żeby od razu kupować wszystko na 62 bo dzieci często nie mieszczą się w 56 a nawet jeśli się zmieszczą to tylko na 1-2 tygodnie. Tylko tak się zastanawiam czy można dziecko ubrać w 62 jesli np urodzi się 52. Jak wy robicie? -
nick nieaktualnyPula, z Kubusiem z drugiej strony byłoby wam ciężko na wyspach, bo każdy by pytał w kółko jak to się pisze albo jak to się wymawia
Z drugiej strony jeśli niemąż chce łatwe do zapamiętania imię dla dziadków to z waszych imion chyba Alex byłoby łatwiejsze i w Polsce byłoby tak samo normalne jak za granicą.
Ale jeśli podoba się wam Tiago bardziej, to ja bym przy tym zostałaJa strasznie chciałam dać córce na imię Lea. Teściowie i rodzice bardzo się burzyli, w końcu zdecydowaliśmy się na Antonię, ale mimo wszystko jakbym mogła cofnąć czas to nie wiem czy teraz bym nie miała małej Lei
-
nick nieaktualnyIo, sprawdź jacy byliście z mężem wy jak się rodziliście. U nas ja chyba 58, mąż 55, a córka była 56 i nosiła ten rozmiar tydzień chyba, albo mniej.
Za to cioci urodziły się córcie jedna 61, a druga 62 i 62 ponosiła tylko kilka dni, bo potem trzeba było kupować 68 od razu -
Lo ja ubranka mam na new born'a czyli na noworodka i czesto ńie pisze jaki rozmiar ale podejrzewX ze 56
A czesc mam na 0-3 wiec to juz pewnie 62
Kark ja wlasnie nie chce sie sugerowac tym co dziadkowie mowia...choc nie powiedzieli ze sie nie podoba
Tylko wiem ze sa starsi i ciezko im pewnie bedzie zapamiatacale potrenuja
Zreszta beda nas tak zadko widziec....
No pomyslimy jeszczeale jedno z tych dwoch na 100%
innego nie przyjmuje