WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Beataa25 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2014, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Jak to miło zacząć dzień od jakiejś fajnej lektury, w tym wypadku forum belly ;) Co do wyprawek to ja mam to szczęście że gdy będę rodzić tuta, wybierając się do szpitala potrzebuję tylko pastę i szczoteczkę do zębów :D Całą resztę zapewniają na miejscu bez żadnych dodatkowych opłat, no wiadomo tylko na wypis trzeba mieć przygotowane rzeczy dla dziecka :)
    Ale ogólnie to zastanawiam się i martwię już trochę jak to będzie. Bo tutaj jest tak dziwnie gdy zaczynają się skurcze pierwsze co trzeba zrobić to zadzwonić do szpitala i powiedzieć im na jakim się jest etapie. Pierwsza ich odpowiedz przeważnie brzmi weź Alvedon (coś jak nasz apap) i jak nic sie nie zmieni zadzwoń za godzinę. Następnie dzwoni się jeszcze raz i znowu to samo pytanie i wtedy jak stwierdzą no faktycznie może baba zaczyna rodzić mówią czy możesz przyjechać do szpitala, bo może też tak być że akurat miejsca nie będzie i odeślą Cię do jakiegoś innego. Także boje się tego właśnie, bo moją kuzynkę ze szpitala odesłali do domu, jak wróciła to znowu stwierdzili że jeszcze czas ale ona się uparła i już została czekając na poczekalni i za jakieś kilkanaście minut zaczęła rodzić. Masakra jakaś.

Paula55 lubi tę wiadomość

thiki0a.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Wysylam ci swoja liste :) wykresl sobie lub dopisz to co uwazasz :)

Wyprawka

Ubranka:
    -4 pary łapki niedrapki.
    -4 czapeczki
    -5 par skarpetek
    -6 półśpiochów
    -7 body z krótkim rękawkiem
    -7 body z długim rękawkiem
    -2 cieplejesze pajacyki
    -5 pajacyków bawełnianych
    -2 pary spodenek
    -3 kaftaniki
    -5 śpiochów
    wszystko w rozmiarze od 56-62

I pozostale rzeczy
    -wanienka profilowana
    -wkład gąbkowy do wanienki
    -1 ręcznik z kapturkiem mały
    -2 ręczniki z kapturkiem duże
    -pieluszki flanelowe 4 sztuki
    -pieluszki tetrowe 10sztuk
    -Pampers new-baby-dry 1 - jedna paczka
    -Pampers new-baby-dry 2 - dwie paczki.
    -chusteczki nawilżające Pampers sensitive 8 paczek
    -Sudocrem 400g
    -Krem z filtrem babydream
    -Oliwka
    -Żel do mycia ciała i włosów Hipp od pierwszych dni życia
    -Mleczko do ciała Hipp od pierwszych dni życia
    -szczotka do włosów z naturalnego włosia
    -Frida do noska + zapas filterków
    -termometr do wanienki
    -łożeczko z materacem
    - przewijak
    -2 prześcieradła frotte
    -kołderka do łożeczka +2 komplety poszewek
    -ochraniacz na łóżeczko
    -2 rożki
    -2 kocyki cieplejesze
    -1 kocyk cienki
    -2 butelki 300ml
    -2 butelki 150ml
    -2 szczotki do mycia butelek i smoczkow
    -suszarka do butelek
    -pojemnik na smoczek
    -2 śliniaczki
    -1 smoczek uspokajający
    -kateter rurki na kolki
    -pałeczki do uszu
    -płatki bawełniane do przemywania buzi
    -nożyczki, cążki i pilniczek do paznokci maluszka
    -podgrzewacz do butelek i słoiczków
    -termometr do ciała
    - sterylizator
    - laktator
    - spiworek
    - niania z monitorem

i rzeczy dla mnie:
    -podkady na łożko do szpitala
    -wkładki laktacyjne 2x
    -podkłady poporodowe 2x
    -podpaski bella maxi 1x
    -podpaski normal już na zapas 2x
    -majtki poporodowe 7sztuk
    -pojemniki na pokarm
    -pojemniki na mleko w proszku
    -stanik laktacyjny x3
    -body poporodowe 1x
    -piżamka do karmienia x2
    -gąbeczka do zwilżania ust
    -bepanthen na poranione brodawki

z apteki:
    - sol fiziologiczną do przemywania oczu
    - kompresy jałowe z gazy do przemywania pępuszka
    - czopki glicerynowe,
    -kropelki espumisan,
    - woda morską do noska i czopki paracetamol
    Ale dałaś czadu :) super ta lista. Jeśli pozwolisz to sobie ją skradnę :) Co do ubranek mam ciutek inną listę, ale z przyjemnością porównam ją z Twoją :) I dobrze, że napisałaś, bo zupełnie przy wyposażeniu zapomniałam np. o ochraniaczu na łóżeczku i rożku (:O) nie wspominając, że zupełnie o kosmetykach nie pomyślałam, nie mówiąc już o aptecznych sprawach :P Tak więc KRADNĘ :)

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beataa25 wrote:
    Jak to miło zacząć dzień od jakiejś fajnej lektury, w tym wypadku forum belly ;) Co do wyprawek to ja mam to szczęście że gdy będę rodzić tuta, wybierając się do szpitala potrzebuję tylko pastę i szczoteczkę do zębów :D Całą resztę zapewniają na miejscu bez żadnych dodatkowych opłat, no wiadomo tylko na wypis trzeba mieć przygotowane rzeczy dla dziecka :)
    Ale ogólnie to zastanawiam się i martwię już trochę jak to będzie. Bo tutaj jest tak dziwnie gdy zaczynają się skurcze pierwsze co trzeba zrobić to zadzwonić do szpitala i powiedzieć im na jakim się jest etapie. Pierwsza ich odpowiedz przeważnie brzmi weź Alvedon (coś jak nasz apap) i jak nic sie nie zmieni zadzwoń za godzinę. Następnie dzwoni się jeszcze raz i znowu to samo pytanie i wtedy jak stwierdzą no faktycznie może baba zaczyna rodzić mówią czy możesz przyjechać do szpitala, bo może też tak być że akurat miejsca nie będzie i odeślą Cię do jakiegoś innego. Także boje się tego właśnie, bo moją kuzynkę ze szpitala odesłali do domu, jak wróciła to znowu stwierdzili że jeszcze czas ale ona się uparła i już została czekając na poczekalni i za jakieś kilkanaście minut zaczęła rodzić. Masakra jakaś.

Ale to w Polsce też tak jest. U nas w szkole rodzenia położna mówiła, że bardzo często odsyłają dziewczyny do domu. Bo np. przyjechały "rodzić" ze skurczami co 20-30 minut. A podobno jak się za szybko do szpitala przyjedzie to z powodu zmiany otoczenia i stresu jaki wywołuje szpital, akcja porodowa z reguły się zatrzymuje. U nas każą przyjechać albo jak odeszły wody (nawet jeśli się sączą tylko, a już szczególnie jak są zielone), albo jak skurcze są regularne i częstsze niż co 8 minut z tego co pamiętam. Inaczej proponują, żeby w domu czekać :) A do innych szpitali też wysyłają (tzn nie z mojego szpitala, bo tu mało kobitek rodzi - chyba, że jest jakiś problem, bo nie mają OIOMu dla noworodków), ale inne szpitale jak nie mają miejsca to wysyłają do pobliskich..

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle dzień dobry. Tzn dla Was. Dla mnie do dupy. Bo wczoraj po południu pokłóciłam się z mężem, ryczałam cały wieczór i do tej pory się nie odzywamy do siebie :|

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kradnijcie dowoli :)
    Ja troche sama ja komus skradlam, troche sama dopisalam, zmodyfikowalam :) ale na tej wlasnie bazuje :)
    Pamietajcie tylko ze to nie jest sztywna lista i kazdy sobie ja moze modyfikowac :)

Ktos pytal o baby dream z rossmana... Ja specjalnie bede je w polsce kupowac bo uwazam ze sa jednymi z najbardziej naturalnych kosmetykow :) ew dokupie cos z hipp :)
    Zakupie tez dla siebie balsam na rozstepy ten rozowy :) cena przystepna i sklad jest ok :)
    Wiec JA polecam :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2014, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Ja np kołderki w ogóle na początek nie kupuję, jedynie rożek i śpiworek. Kołderkę zaleca się podobno dopiero, gdy dziecko ukończy roczek. Wcześniej może się zaplątać w pościel, co grozi nawet uduszeniem :/ Poza tym wygodniej jest też wyjąć dziecko z łóżeczka na karmienie w takiej paczuszce :)
    U nas w śpiworku córka spała kilka godzin i tak się wkurzała, że nie chciałam jej męczyć.
    A w kołderkach spały już miliardy ludzi i żyją, więc jakoś średnio w to wierzę ;)

A co do listy to naprawdę rozbudowana, myślę, że z połową tych rzeczy na początek da radę spokojnie wyżyć :P

Ja sesjąi zaliczeniami za miesiąc się będę martwić :/

Stardust, jak u was karzą przyjechać jak wody odejdą to ja bym w domu urodziła, bo mi odeszły jak mała wychodziła już, podczas skurczów partych :D
    Z drugiej strony skurcze regularne co 3 minuty miałam już po 2h, a rodziłam 8h, więc na co się zdecydować :P?

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2014, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wczoraj teść zaskoczył. Normalnie nie pamięta o dniu kobiet czy rocznicy ślubu z teściową, a wczoraj sprezentował mi... Krem z Tołpy na rozstępy! Aż się o mało co nie poryczałam ze wzruszenia :D No i teściowa się "oburzyła", że ona musi przypominać jak ma urodziny, a ja z niczego taki prezent dostałam :P

Stardust, ja mam teraz tak, że jak tylko się zaczynamy kłócić to zaczynam ryczeć, więc mąż wtedy odpada i się kończy na przytulaniu i wiecie czym :P

Wow, córka mi śniadanie zrobiła O.o!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 08:51

Paula55, dba, Zaczarowana lubią tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    A w ogóle dzień dobry. Tzn dla Was. Dla mnie do dupy. Bo wczoraj po południu pokłóciłam się z mężem, ryczałam cały wieczór i do tej pory się nie odzywamy do siebie :|

Ehhh z tymi chlopami :P nie stresuj sie Kochana bo szkoda maluszka.. Ja wiem. Latwo mi sie mowi ale mysl o dzieciaczku :)

Matko to tylko my z moim jestemy jacys inni??? Od kad jestesmy razem jeszcze nigdy sie nie klucilismy :P
    Dziwne to bo ja mam nie latwy charakter ale on jest oaza spokoju haha :)

Choc wczoraj podniosl mi cisnienie... Mamy wybrane dwa imiona dla synka z czego jednego tak naprawde uzywamy i mowimy do niego... A ten mi wczoraj wyjechal ze moze jednak Kubus!!!! Aaaa szlu dostalam.
    Jego argument: bo pradziadkowie nie beda pamietali takiego dziwnego imienia....
    Nosz kura... Moi dziadkowie tez myla imiona swoich wnukow (jest nas sporo) i nikt nie robi problemow :) a jak beda chceli to sie naucza i zapamietaja :)

kark lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    U nas w śpiworku córka spała kilka godzin i tak się wkurzała, że nie chciałam jej męczyć.
    A w kołderkach spały już miliardy ludzi i żyją, więc jakoś średnio w to wierzę ;)

A co do listy to naprawdę rozbudowana, myślę, że z połową tych rzeczy na początek da radę spokojnie wyżyć :P

Ja sesjąi zaliczeniami za miesiąc się będę martwić :/

Stardust, jak u was karzą przyjechać jak wody odejdą to ja bym w domu urodziła, bo mi odeszły jak mała wychodziła już, podczas skurczów partych :D
    Z drugiej strony skurcze regularne co 3 minuty miałam już po 2h, a rodziłam 8h, więc na co się zdecydować :P?
    eee, to ja nie mam pojęcia. Zielona jestem w temacie, więc założyłam, że położne wiedzą co mówią :P Dobrze, że ja mam do szpitala jakieś 10 minut samochodem (w nocą nawet i 5).
    Ale pamiętam jak sobie podczytywałam kwietniówki i tam dziewczyny pisały jak to u nich wyglądało i tam np. dziewczyny, jak im wody odeszły, to jeszcze sobie nogi goliły, włosy myły, malowały się i dopiero jechały :P
    Fakt, że wody mogą w ogóle nie odejść (bo przecież często przebijają pęcherz w szpitalu już), ale chyba bez skurczów mała nie wychodziła, co? Więc albo wody albo częste skurcze i wtedy jechać?.. Sama nie wiem :P

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust moja szwagierka tez jeszcze sie myla, wlosy suszyla dopakowala wszystko a jej maz mecz konczyl ogladac hahaha :)
    I to ja lekarz zwrzeszczal ze po co ona z rozwarciem 2 cm tu przyjechala?! Ciul zbolały.... A z kad mogla wiedziec ile ma rozwarcia :/
    Wogole to ja brzydko na poczatku potraktowal :/

stardust87 lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Ehhh z tymi chlopami :P nie stresuj sie Kochana bo szkoda maluszka.. Ja wiem. Latwo mi sie mowi ale mysl o dzieciaczku :)

Matko to tylko my z moim jestemy jacys inni??? Od kad jestesmy razem jeszcze nigdy sie nie klucilismy :P
    Dziwne to bo ja mam nie latwy charakter ale on jest oaza spokoju haha :)

Choc wczoraj podniosl mi cisnienie... Mamy wybrane dwa imiona dla synka z czego jednego tak naprawde uzywamy i mowimy do niego... A ten mi wczoraj wyjechal ze moze jednak Kubus!!!! Aaaa szlu dostalam.
    Jego argument: bo pradziadkowie nie beda pamietali takiego dziwnego imienia....
    Nosz kura... Moi dziadkowie tez myla imiona swoich wnukow (jest nas sporo) i nikt nie robi problemow :) a jak beda chceli to sie naucza i zapamietaja :)
    Ale my się właściwie nie pokłóciliśmy tylko on zachował się jak świnia i teraz czekam na przeprosiny, dlatego się nie odzywamy. Ale chyba się nie doczekam :P Trudno. Po 6 latach nasze pierwsze ciche dni, ale chyba każdy (prawie) musi to przejść :P Ważne, że się nie denerwuję tylko siedzę i czekam.

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojj to nie ladnie :)
    To niech przeprasza hehe :) pewnie sie doczekasz tylko to musi do niego dojsc :P

stardust87 lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Ojj to nie ladnie :)
    To niech przeprasza hehe :) pewnie sie doczekasz tylko to musi do niego dojsc :P
    Pewnie dojdzie jak obiadu nie będzie :P

kark, dba lubią tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahaha :)
    To sie zdziwi :) ale za to jak szybko przeprosi??! :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Pewnie dojdzie jak obiadu nie będzie :P
    Hehe, to będzie musiał, bo dziś sklepy zamknięte, nawet kurczaka z rożna nie kupi :P :D

dba lubi tę wiadomość

• Io Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

Jeju, patrzę na tę listę i zastanawiam się kiedy ja to wszystko kupię. A teściowie cały czas mi mówią, że przesadzam, że mam już kilka ciuszków. Ciekawe czy oni będą biegać za mnie po sklepach. Zwłaszcza, że idzie lato i ja jestem coraz większa a muszę włazić na 4 piętro! Ja do końca lipca chce mieć już wszystko i tak naprawde to trzeba już zacząc bo przecież nie ma takiej mozliwości żeby to wszystko kupić na raz. Nie wiem tylko gdzie to zmieszczę ;)

Chciałam Was zapytać o rozmiar ubranek, które kupujecie. Znajomi radzą mi, żeby od razu kupować wszystko na 62 bo dzieci często nie mieszczą się w 56 a nawet jeśli się zmieszczą to tylko na 1-2 tygodnie. Tylko tak się zastanawiam czy można dziecko ubrać w 62 jesli np urodzi się 52. Jak wy robicie?

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pula, z Kubusiem z drugiej strony byłoby wam ciężko na wyspach, bo każdy by pytał w kółko jak to się pisze albo jak to się wymawia :/
    Z drugiej strony jeśli niemąż chce łatwe do zapamiętania imię dla dziadków to z waszych imion chyba Alex byłoby łatwiejsze i w Polsce byłoby tak samo normalne jak za granicą.
    Ale jeśli podoba się wam Tiago bardziej, to ja bym przy tym została :) Ja strasznie chciałam dać córce na imię Lea. Teściowie i rodzice bardzo się burzyli, w końcu zdecydowaliśmy się na Antonię, ale mimo wszystko jakbym mogła cofnąć czas to nie wiem czy teraz bym nie miała małej Lei :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io, sprawdź jacy byliście z mężem wy jak się rodziliście. U nas ja chyba 58, mąż 55, a córka była 56 i nosiła ten rozmiar tydzień chyba, albo mniej.
    Za to cioci urodziły się córcie jedna 61, a druga 62 i 62 ponosiła tylko kilka dni, bo potem trzeba było kupować 68 od razu ;)

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lo ja ubranka mam na new born'a czyli na noworodka i czesto ńie pisze jaki rozmiar ale podejrzewX ze 56 :)
    A czesc mam na 0-3 wiec to juz pewnie 62 :)

Kark ja wlasnie nie chce sie sugerowac tym co dziadkowie mowia...choc nie powiedzieli ze sie nie podoba :)
    Tylko wiem ze sa starsi i ciezko im pewnie bedzie zapamiatac :P ale potrenuja :)
    Zreszta beda nas tak zadko widziec....
    No pomyslimy jeszcze :) ale jedno z tych dwoch na 100% :) innego nie przyjmuje :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Io Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam chyba ok 53 cm i 2800, a mąż ważył ok 4 kg więc pewnie musiał być też długi. Zapytam dzisiaj teściową.

dqpr3e5ebayuirbn.png
‹‹ 559 560 561 562 563 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ