Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratuluje super wiesci z wizyt i trzymam kciuki za dziewczyny z problemami. Dziewczyny jestescie dzielne i dacie rade.
Ja dzisiaj znowu na zakupach bylamMajatek zostawilam, ale jak tu sie oprzec takim slodkim ciuszkom dla dziewczynek.
Mi w ciagu kilku ostatnich dni biust sie znacznie powiekszylno i musze kupic nowe staniki. Za dwa tygodnie bede w Polsce wiec sie zaopatrze. Polecacie jakies okreslone sklepy zeby kupic stanik? Dzisiaj przymiezylam z 10 i nic nie pasowalo jak powinno.
-
verynice wrote:
Powiedzcie mi dziewczyny, który laktator elektyczny lepszy Avent czy Medela Mini Electric? Któraś się już zagłębiała w temat?
Moja przyjaciółka i szwaierka miały Aventu i mówią,że do kitu. Wyrzuciły nawet nie odsprzedając. Jednej sie zepsuł, a drugiej kija pomógł. Na kwietniówkach też czytałam,że przereklamowany, nameczyć się można...
O medeli czytałam pozytywne opinie. -
Matko dziewczyny ja jeszcze ani jednej rzeczy a wy już takie zaawansowane zakupy
kurcze aż poczekam do poniedziałku na to moje polowkowe i jak znowu powiedzą za chłopak to kupie mu już cos
Mam pytanie do doświadczonych mam: czy robiłyscie jakaś listę rzeczy niezbędnych do kupienia? To moje pierwsze dziecko i kompletnie nie wiem co powinnam mieć a wiec muszę zacząć od pisania takiej listy zeby mi pozniej niczego nie zabrakło -
Wysylam ci swoja liste
wykresl sobie lub dopisz to co uwazasz
Wyprawka
Ubranka:
-4 pary łapki niedrapki.
-4 czapeczki
-5 par skarpetek
-6 półśpiochów
-7 body z krótkim rękawkiem
-7 body z długim rękawkiem
-2 cieplejesze pajacyki
-5 pajacyków bawełnianych
-2 pary spodenek
-3 kaftaniki
-5 śpiochów
wszystko w rozmiarze od 56-62
I pozostale rzeczy
-wanienka profilowana
-wkład gąbkowy do wanienki
-1 ręcznik z kapturkiem mały
-2 ręczniki z kapturkiem duże
-pieluszki flanelowe 4 sztuki
-pieluszki tetrowe 10sztuk
-Pampers new-baby-dry 1 - jedna paczka
-Pampers new-baby-dry 2 - dwie paczki.
-chusteczki nawilżające Pampers sensitive 8 paczek
-Sudocrem 400g
-Krem z filtrem babydream
-Oliwka
-Żel do mycia ciała i włosów Hipp od pierwszych dni życia
-Mleczko do ciała Hipp od pierwszych dni życia
-szczotka do włosów z naturalnego włosia
-Frida do noska + zapas filterków
-termometr do wanienki
-łożeczko z materacem
- przewijak
-2 prześcieradła frotte
-kołderka do łożeczka +2 komplety poszewek
-ochraniacz na łóżeczko
-2 rożki
-2 kocyki cieplejesze
-1 kocyk cienki
-2 butelki 300ml
-2 butelki 150ml
-2 szczotki do mycia butelek i smoczkow
-suszarka do butelek
-pojemnik na smoczek
-2 śliniaczki
-1 smoczek uspokajający
-kateter rurki na kolki
-pałeczki do uszu
-płatki bawełniane do przemywania buzi
-nożyczki, cążki i pilniczek do paznokci maluszka
-podgrzewacz do butelek i słoiczków
-termometr do ciała
- sterylizator
- laktator
- spiworek
- niania z monitorem
i rzeczy dla mnie:
-podkady na łożko do szpitala
-wkładki laktacyjne 2x
-podkłady poporodowe 2x
-podpaski bella maxi 1x
-podpaski normal już na zapas 2x
-majtki poporodowe 7sztuk
-pojemniki na pokarm
-pojemniki na mleko w proszku
-stanik laktacyjny x3
-body poporodowe 1x
-piżamka do karmienia x2
-gąbeczka do zwilżania ust
-bepanthen na poranione brodawki
z apteki:
- sol fiziologiczną do przemywania oczu
- kompresy jałowe z gazy do przemywania pępuszka
- czopki glicerynowe,
-kropelki espumisan,
- woda morską do noska i czopki paracetamolafrykanka, Szonka, madiiiii, AniaDS, assantea, stardust87, Gosia19, Ewi25 lubią tę wiadomość
-
Zmartwila mnie ta twoja lista szczerze mówiąc
tyle tego jest a ty nawet o przemywaniu pępka pomyslalas. Nie wiem jak ja sobie z tym wszystkim poradzę a jeszcze rzeczy do szpitala chyba kompletnie nie zdawałam sobie sprawy z tego ze aż tyle tego jest ...
-
Paula super lista! Ja przed narodzinami chciałabym zgromadzić chociaż 1/3
Dzisiaj zrobiłam sobie spacerek do Rossmanna i kupiłam te wkładki laktacyjne Johnson's. Także działam powoli i małymi kroczkami. Przy czym cieszę się każdym drobiazgiem jak dziecko, hehe
Aaa i mnie znajoma poradziła dopisać na listę landrynkiPodobno przydają się podczas porodu, gdy zasycha w gardle, a jednocześnie szybko dostarczają energii.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 22:02
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Ja np kołderki w ogóle na początek nie kupuję, jedynie rożek i śpiworek. Kołderkę zaleca się podobno dopiero, gdy dziecko ukończy roczek. Wcześniej może się zaplątać w pościel, co grozi nawet uduszeniem
Poza tym wygodniej jest też wyjąć dziecko z łóżeczka na karmienie w takiej paczuszce
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
czesc mamunie
caly dzien lezalam z bolem brzucha doszlam do wniosku tak o 16.00 ze to zaparcia pojadlam sliwek i teraz juz jest dobrze masakra ale dalo popalic plakalam pol dmia ze stresu dobrze ze maz byl w domu nie w pracy bo nie wiem co bym zrobila aleteraz poszedl na nocke
lista bardzo mi sie przyda dziekuje paula
sprawdzalam co mam z ubranek i dochodze do wniosku ze mam sporo prawie wszystko dostalam
dziewczyny wasze problemy szybko mina zobaczycie zaraz wszystko bedzie dobrze
gratuluje udanych wizyt
karola trzymaj sie mysl pozytywnie:) -
nick nieaktualnyWitam was z rana,nie nadążam za wami.Z jednej strony sesja i zaliczenia,a z 2 wy,oj nie wyrabiam.
Tak sobie ostatnio myślałam o tym jak daleko udało nam się zajść z ciążą, a dopiero co byłyśmy się o bicie serduszek,a tu już połowa
A co do listy,hm myślałam,ze tę rzeczy dla dziecka i dla mnie zacznę kupować w lipcu ale może lepiej co miesiąc troszkę,żeby o niczym nie zapomnieć,nie wiem. -
nick nieaktualny