Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
I ja dokladnie mam takie samo podejscie
A z nazwiskiem sie komponuje spokoto bylo nasze pierwsze kryterium
No nic. Zobaczymy co z tego wyniknie
Dziekuje wam bardzo za opinie
P.s. Imie pierwszy raz przeczytalam tu na forum bo syn dziewczyny ktora byla na jednym z. Watkow w ktorym sie udzielam mial tak na imie.
Dodam ze mieszkali oni w Polsce kiedy je nadawali i nie mysleli wtedy o wyjezdzie za granicetez bylo kontrowersyjne w rodzinie na poczatku a teraz sobie nie wyobrazaja zeby maly mial inne imie
-
Hejka
Witam sie z wami w 23tyg czyli moim prawdziwym poczatkiem 6m-camaly rano pokopal az bylo widac jak brzuch lata hehe wiec od razu lepiej....
Macie cos dobrego na zimno? Bo jyz mi drugie wyskoczylo i mam usta parchatedo tego cos mnie lewy migdalek bioli i jakby w nosie szykuje sie zimno, pewnie mnie gdzies przewialo bo w gardle tez jakas klucha ehhhh...
Paula55, stardust87 lubią tę wiadomość
-
hela wrote:Macie cos dobrego na zimno? Bo jyz mi drugie wyskoczylo i mam usta parchate
do tego cos mnie lewy migdalek bioli i jakby w nosie szykuje sie zimno, pewnie mnie gdzies przewialo bo w gardle tez jakas klucha ehhhh...
Z naturalnych sposobów to podobno miód pomaga. Mam taki krem dobry, ale nie wiem czy można go w ciąży stosować. -
nick nieaktualnyW ciąży można chyba erazaban używać, przynajmniej gdzieś w jakiejś gazetce dla mam w ciąży widziałam reklamę
Hehe, ja mam braci Kubusia, Wojtusia i Bartusia. Kurde, mama same fajne imiona nam zakosiła
U mnie w rodzinie nigdy zwierząt się nie nazywa po ludziach, tylko ja raz królika nazwałam Maurycy, ale w życiu nikogo nie spotkałam o tym imieniu
Kurcze, już jestem strasznie wkurzona, bo gdzie nie piszę to wszędzie już jest zarezerwowaneI mam dość szukania
Coś czuję, że zobaczymy gdzie ma być pogoda i pojedziemy byle gdzie
-
Witajcie dziewczynki.
Paula jesli chodzi o imie Tiago to mi sie bardzo podoba, jest orginalne ale ja mieszkając w Polsce tez bym tak nie nazwała dziecka bo wiadomo, że to "zbyt oryginalnie", co innego za granicą, gdzie na nikim nie robi wrażenia, w sensie negatywnego wrażenia.
Jeśli chodzi natomiast o liczenie tygodni to aby bardziej obrazowo to wytłumaczyć to jak byśmy np były w 5 dniu ciąży a chciały to przełożyc na tydzień to byśmy powiedziały, że jesteśmy w zerowym tygodniu czy w pierwszym? W pierwszym, prawda?I analogicznie liczymy dalsze tygodnie. Chodzi o to w którym aktualnie jesteśmy a nie który skończyłyśmy.
Jeśli chodzi o szczepienie to ile mam tyle opini, ja szczepie na te obowiązkowe ale na pewno nie skojarzonymi. Za dużo na raz dla maluszka, lepiej go ukuć kilka razy, to wcale nie jest takie bolesne dla dzidzi tylko to jest dla niego szok i dlatego tak głosno płacze, a nam, przyszłym mamom od razu sie wydaje, że dziecko przezywa katusze i najchetniej byśmy zabiły winowajcę (pielęgniarkę), no może nie wszystkie.
Co do imienia, to w maszym przypadku mielismy już wybrane zanim poznalismy płeć, obojgu nam się podoba Czarek. I chyba tak zostanie. Dla dziewczynki byłby większy kłopot, bo mi nic sie nie podoba, tzn. jedno- Gabrysia ale znajoma co niedawno urodziła tak włąsnie nazwała wiec nam je "podkradła".
Któras pytała o ruchy dzicka, każdy lekarz powie, że do 26 tyg. nie ma sie co martwic ich brakiem. Wiem jak to jest bo ja poczyłąm dopiero gdzies koło 20 tyg i tez mi sie wydawało że późno i cały czas na to czkeałam, a dziewczyny tu już sie rozpisywały jak fajnie maluszki kopią, więc byłam troszkę zazdrosna ale w końcu doczekałam sie i ja i wiem, że każda się tego doczka. Pomiajm cnotę jaką jest cierpliwość, mi jej brak i rozumiem te które mają podobnie
No i ostatnia kwestia czyli krem do sutków- jaki? Macie konkretne typy? BO ja wczoraj troche poczytałam i najbardziej polecanymi są Purelan i Maltan. Może któas już zakupiła albo ma doświadczenia z poprzednich ciąż?
Ale sie rozpisałamkark, Paula55 lubią tę wiadomość
-
Io wrote:Paula - moim zdanem imię ładne. Pytanie jak się komponuje z nazwiskiem bo to też ważne. Ja bym takiego nie dała, bo wolę polskie imiona, ale uważam, że skoro mieszkacie za granicą to jak najbardziej pasuje. Ja zwracam uwage na to czy moim rodzicom imię się podoba, ale nie zamierzam sugerować się tylko tym. Prawda jest taka, że już niedługo będziemy wysłuchiwać, że źle dziecko ubieramy, karmimy, nosimy itp. Także do marudzenia czas się przygotować bo dalej będzie jeszcze gorzej.
Moim rodzicom i dziadkom nie podobają się niektóre imiona, które ja wybrałam. Nie wiem jeszcze na ktore się zdecyduję ale najwyżej będą musieli się z tym pogodzić.w końcu to nasze dzieci i co komu do tego. Mieli swoje to mogli wybrać, będą mieli swoje to sobie wybiorą a jak ktoś nie ma zamiaru mieć dzieci i się wtrąca to niech sobie psa czy kota kupi i go nazwie i będzie szczęśliwy
akuszerka no masz rację ja też pewnie mam świra, bo usg miesiąc temu było
tak w ogóle to dzień dobry w ten pochmurny dzieńIo, Paula55, stardust87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAaa, zapomniałam, nie wtrącam się za bardzo do list, bo każdy i tak kupi co uważa, ale jedyne co mogę poradzić to kupcie więcej śliniaków
Ja miałam chyba 9 i to było tak akurat, bo na początku wiadomo w ogóle są niepotrzebne, ale jak zaczną dochodzić owoce, zupki o diety, dziecku będą wychodzą ząbki i się ślinią to dobrze spojrzeć do szuflady i zobaczyć jeszcze 2 na zapasie, a nie lecieć do łazienki i szybko prać brudne.
W końcu śliniak jest tańszy niż ładna bluzeczka i jak się nie dopierze z jagód albo marchewki to nie będzie wielkiej stratyIo, Paula55, Zaczarowana, madiiiii lubią tę wiadomość
-
No to juz kumam z tymi tygodniami
tylko czemu tu polozne licza inaczej to nie mam pojecia
Co do masci na cyce to ja mam zapisany na liscie dokladnie te same dwa co tywyczytalam ze dobre i takie kupie
Ehh juz sama nie wiem co zrobimy z tym imieniem... Mi sie juz tak zakodowalodla mnie jest tak normalne jak wszystkie inne
-
nick nieaktualnyiwo_na wrote:Jeśli chodzi natomiast o liczenie tygodni to aby bardziej obrazowo to wytłumaczyć to jak byśmy np były w 5 dniu ciąży a chciały to przełożyc na tydzień to byśmy powiedziały, że jesteśmy w zerowym tygodniu czy w pierwszym? W pierwszym, prawda?
Ja kremu do sutków nie kupowałam i akurat w paczce ze szpitala dostałam próbkę chyba bepanthenu czy czegoś podobnego i jak przeczytałam na opakowaniu to pisało właśnie, że jest do popękanych brodawek. Starczyło jej idealnie na okres, kiedy stuki były "nieprzyzwyczajone" i pękały, czasem krwawiły.
Za to dziewczynom, które mają płaskie sutki polecam nakładki na sutki. Używa się ich tydzień, bo potem faktycznie sutki przybierają już odpowiedni kształt, ale kurcze super sprawa i mniej stresu dla mamy i głodnego, zdenerwowanego dziecka
Zaczarowana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA mnie już denerwuje to, ze młody leży cały czas w poprzek. Od chyba 4 tygodni tylko raz był pionowo, takto cały czas wypycha się na dole i zaczynam się denerwować. Wiem, że jeszcze ma jakieś 15 tygodni na obrócenie się, ale skoro teraz ma miejsce, a sobie wybrał to miejsce to co będzie potem, jak już nie będzie miał i nie będzie chciało mu się obracać
-
kark fajnie, że napisałaś o nakładkach, bo się zastanawiałam czy pomagają. ja na razie mam płaskie i boje się, że się nie zmienią i nie dam rady karmić. Miałam jednie nadzieję, że ew laktatorem je wypracuję ale nie wiem
też mam wrażenie, że mój Maluch się wcale nie obraca, ale w sumie nie jestem pewna, bo kopie w różnych miejscach, a Wy to wyczuwacie?? tzn pozycję w jakiej jest Malec??Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2014, 11:12
-
witam laseczki
moja niunia ciagle jest bardzo nisko i tam ja czuje nie wiem czy tak ma byc w poniedzialek wizyta wiec sie okaze troche sie martwie
0 - 4,5 pierwszy miesiąc
4,5 - 9 drugi
9 - 13,5 trzeci
13,5 - 18 czwarty
18 - 22,5 piąty
22,5 - 27 szosty
27 - 31,5 siodmy
31,5 - 36 ósmy
36 - 40 dziewiąty
takie cos znalazlam
moze pomoze -
nick nieaktualnyJa mimo wszystko mam brzuch nadal mały i po prostu czuję gdzie i w jakiej pozycji leży
Jak kopie czy się wygina to zazwyczaj po lewej i po prawej stronie brzucha na raz, tuż nad wzgórkiem. Z jednej strony to fajne, ale z drugiej przez to się denerwuję, bo wiem, że ten uparciuch upatrzył sobie to miejsce
A jak ma charakter po tatusiu to nie odpuści aż do urodzenia
I co ja zrobię, w poprzek chyba tylko jest opcja cesarki, nie?
Ale zauważyłam, że w nocy ma "pory czuwania" 23, 3 i 7 i mam nadzieję, że jak się urodzi to zapamięta te pory
Ok, lecę, bo muszę jeszcze wydrukować kupony do kfc albo mcdonaldsa, dziś kino i niezdrowe jedzenie czyli idealne prezenty na imieniny 5-cio latkiWiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2014, 11:25
Paula55, aswalda lubią tę wiadomość
-
aluśka1987 wrote:Witajcie dziewczynki:)ja mam konkretne pytanko do AniDs;) bo z tego co pamietam to pisałaś ostatnio że nie czujesz jeszcze ruchów dziecka.Czy jak byłas dzisiaj na połówkowych to zapytałaś lekarza czemu tak może byc? ja też jeszcze nic nie czuje i bardzo sie denerwuje,a usg połówkowe mam dopiero 7 maja.Chciałabym się jakoś uspokoić a widzę że jesteśmy w podobnej sytuacji.
Aluśka, ja nie czuję jeszcze ruchów, bo mam łożysko na przedniej ścianie,więc muszę poczekać aż dziecko się wzmocni i będzie naprawdę mocno kopało -
Mi sie Tiago bardzo podoba co wiecej nigdzie nie słyszałam tego imienia:-) super! Fajnie ze macie wybór tez miedzy zagranicznymi imionami. Mi sie kiedyś bardzo podobał Leo ale w Polsce to Leon musiałabym dać na imię a Leon to już nie Leo
poki co mój zaproponował Olivier i tak w rodzinie nikt nie krytykował tylko ja zaczynam wątpić ze Olivier to dobre imię
Paula55 wrote:Dzien dobry laseczkija tez w dobrym humorze bo dzis POLSKA
mimo ze bedziemy na miejscu w nocy az brzuch mnie z nerwow boli
Akuszerka dzieki za wyjasnienieczyli u nas tez licza po swojemu hehe
to oficjalnie mowie ze jestem w 22 tyg a za tydz zaczynam 6 mies
wow
Stardust super ze sie pogodziliscie z mezem
Dba dobrże wiedziec ze juz lepiej z wami!!!!maluch daje znac wiec jest silny
Lo dziekuje za info
A moj wczoraj poswietowal rozpoczecie urlopu i tak chrapal ze myslalam ze wyjde z siebieza to moj synus kochany tak wieczorem wariowal ze mezus poczyl pierwsze kopniaki i potem "grali w pilke" rażem na moim brzuchu haha
Ja wspominalam o imionach... Bo mi sie przykro przez tescia zrobilo
Powiedzcie mi... Czy TIAGO to naprawde takie chore i inne imie... Nie mozna takiego nadac??? Bo moze ja jestem zaslepiona???Paula55 lubi tę wiadomość