Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
stardust87 wrote:Słuchajcie, właśnie sobie czytam na opakowaniu od szałwii, że nie stosować w okresie ciąży i karmienia. Ale to chyba chodzi o picie tego, co? Chyba nie zaszkodzę przecierając lekko nasączonym wacikiem?.. Wiem, że dziś lekarza mogę spytać, ale chciałam jeszcze przed wizytą ten mój brzuch przetrzeć i teraz sama nie wiem
W szałwii można się kąpać, płukać gardło, tylko pić nie powinnoWiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 10:14
-
a ja mam pytanie przy jakiej morfologii lekarze przepisują żelazo.. bo ja się obawiam o swoją bo coraz bardziej mi spada ta morfologia i spada ;/
i chyba mam się czym martwić bo właśnie czytałam normy dla kobiet w ciąży i wszystko mam poniżej..;/Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 10:44
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
Kaarolina wrote:a ja mam pytanie przy jakiej morfologii lekarze przepisują żelazo.. bo ja się obawiam o swoją bo coraz bardziej mi spada ta morfologia i spada ;/
i chyba mam się czym martwić bo właśnie czytałam normy dla kobiet w ciąży i wszystko mam poniżej..;/ -
tylko że ja z tych norm co są podane w internecie (na kilku różnych stronach są takie same) mam i poniżej normy hemoglobinę hematokryt erytrocyty leukocyty jedyny dobry wynik to płytki krwi ;/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 10:55
Moja się w końcu zaczęła ruszać. Ale od środka czuję lekko, lepiej jak przyłożyłam ręce do brzucha.
Wystarczyło zjeść gofry na śniadanieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:02
Kaarolina, Paula55, akuszerka89, stardust87 lubią tę wiadomość
-
Kaarolina wrote:tylko że ja z tych norm co są podane w internecie (na kilku różnych stronach są takie same) mam i poniżej normy hemoglobinę hematokryt erytrocyty leukocyty jedyny dobry wynik to płytki krwi ;/
A sprawdziłaś czy w tych samych jednostkach masz wyniki swoje co w necie?
-
Fipsik super!!! Teraz juz bedzie tylko intensywniej
Kurde a ja bylam w szoku jak odebralam swoje wyniki morfologii. Wszystko mam idealnie w normieale robilam podstawowa a niemwiem czy w ciazy sie inna robi???
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:01
-
Paula55 wrote:Fipsik super!!! Teraz juz bedzie tylko intensywniej
Kurde a ja bylam w szoku jak odebralam swoje wyniki morfologii. Wszystko mam idealnie w normieale robilam podstawowa a niemwiem czy w ciazy sie inna robi???
Morfologia jest tylko jednaNajważniejsza hemoglobina jest. Ja mam żelazo 2 razy poniżej normy, ale póki hemoglobina jest w normie to każą nic nie brać.
Karolina ile tej hemoglobiny masz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:09
Paula55 lubi tę wiadomość
-
WItam się mamusie
No to dziś zaczęłam 24 tydzień, jak to leciNo i już w środę wizyta
Wczoraj sobie zaprawiłam 6 słoiczków buraczków tartych (bo właśnie mam problemy z żelazem), a przed chwilą wróciłam z rynku i kupiłam sobie ogóreczki i sobie zrobię 2 słoiczki małosolnych mniam!No i nie mogłam się oprzeć i kupiłam pół kg truskawek, po 8zł/kg są już krajowe na wszystkich stoiskach..ciekawe czy dobre będą
Karolina, moja ginekolog na (fakt faktem niezadużo) zaniżone wyniki kazała mi brać Burak Forte z Herbapolu, to takie dość naturalne żelazo... 3x1i mówiła, że poprawę powinno być widać po 2 miesiącach...ja już miesiąc biorę i jutro idę robić morfologię - zobaczymy czy pomoże, ale pamiętam że na początku ciąży też miałam słabszy wynik i jak brałam tego Buraka to pomogło
akuszerka89 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a mam pytanie, co myślicie o tym , że siedzenie dłuższe przy komputerze/laptopie źle wpływa na dziecko?? Słyszałam, że gorsze jest częste korzystanie z komórki niż to ale w sumie to sama nie wiem jak to jest. Kurde, bo ja nieraz przez pół dnia siedzę przy laptopie
-
nick nieaktualnyverynice wrote:WItam się mamusie
No to dziś zaczęłam 24 tydzień, jak to leciNo i już w środę wizyta
Wczoraj sobie zaprawiłam 6 słoiczków buraczków tartych (bo właśnie mam problemy z żelazem), a przed chwilą wróciłam z rynku i kupiłam sobie ogóreczki i sobie zrobię 2 słoiczki małosolnych mniam!No i nie mogłam się oprzeć i kupiłam pół kg truskawek, po 8zł/kg są już krajowe na wszystkich stoiskach..ciekawe czy dobre będą
Karolina, moja ginekolog na (fakt faktem niezadużo) zaniżone wyniki kazała mi brać Burak Forte z Herbapolu, to takie dość naturalne żelazo... 3x1i mówiła, że poprawę powinno być widać po 2 miesiącach...ja już miesiąc biorę i jutro idę robić morfologię - zobaczymy czy pomoże, ale pamiętam że na początku ciąży też miałam słabszy wynik i jak brałam tego Buraka to pomogło
Ja mam od samego poczatku niska hemoglobine i hematokryt.Sa naprawde obnizone, norma hemoglobiny jest 37 a ja mam 30, podobnie jest z hematokrytem. Dostalam zelazo Sorbifer bo takie wyniki to poczatek anemii ale po miesiacu stosowania wynik sie nie poprawil a stal w miejscu. Brzuch jak balon, o zalatwieniu swojej potrzeby mozna zapomniec takie zaparcia mialam. Moja gin kazala przestac brac, mowi ze wyniki nie sa tragiczne. Nie biore juz 2 miesiace a ten wynik dalej stoi w miejscu, wazne ze nie spada dalej. Nawet jak bylam w szpitalu miesiac temu z powodu wypadku samochodowego zrobiono mi badania i zaden lekarz nawet nie zwrocil uwagi na ten wynik, malo tego dziewczyny z mojej sali tez mialy baaadzoo obnizone wyniki hemo i hematokr i zadna na to zelaza nie dostala, ponoc w ciazy tak spada:)
i -
Heh dzieki Fipsik za info
Hemoglobine mam 13,6 g/dl gdzie norma to 12,00-17,00wiec chyba ok
Verynice gratulacje kolejnego tygtez sie ciesze z kazdego nast w dwupaku
widze ze robisz sobie przetwory
super. Jak kiedys bede miala swoj domek to tez napewno bede robic. Choc truskawy ńp u nas caly rok sa dostepne i powiem wam ze nawet maja smak
Ja tam siedze z tabletem chyba 3/4 dnia. Moze to i nie zdrowe ale tv i inne urzadzenia tez emituja jakies szkodliwe fale...
-
hemoglobina 10,5 (na ostatnich badaniach jeszcze miałam 11,7)
hematokryt 31
erytrocyty 3,5
leukocyty 8,8
stardust87 ja wizytę mam dopiero 05.06 a to są wyniki z wypisu ze szpitala..
i tak w tych samych jednostkachWiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:46
Paula55 wrote:Heh dzieki Fipsik za info
Hemoglobine mam 13,6 g/dl gdzie norma to 12,00-17,00wiec chyba ok
Piękny wynik. W ciąży parametry spadają i jest to normalne, bo objętość krwi się zwiększa i większość ma wtedy ciut poniżej normy. Masz niesamowicie wysoką
Ja tam siedze z tabletem chyba 3/4 dnia. Moze to i nie zdrowe ale tv i inne urzadzenia tez emituja jakies szkodliwe fale...
Telewizor, mikrofalówka i inne sprzęty nie wytwarzają szkodliwych fal dla płodu. (Chcecie mogę wam wykład zrobić, jak męża fizyka wpuszczę na forum). Problem leży w przegrzewaniu jeśli trzyma się laptopa na brzuchu/kolanach. Bardziej jednak to szkodzi zajściu w ciążę, gdy mężczyzna przegrzewa sobie w ten sposób jajka. I siedzenie przy kompie ileś godzin jest niedobre dla kręgosłupa/miednicy. Dlatego ja z kompem leżęPaula55, aswalda lubią tę wiadomość
-
Karolina maleństwu może zaszkodzić hemoglobina poniżej 8. 10,5 nie jest taki zły wynik, może spróbuj pojeść więcej żelaza. Sok z buraków, krowa, szpinaki i inne rzeczy z dużą ilością żelaza koniecznie na kwaśno. Np z dodatkiem cytryny - żelazo wchłania się tylko w środowisku kwaśnym, więc jak zjesz szpinak "na sucho" w sensie bez kwaśnego to i tak się żelazo nie wchłonie. Ja bym tak spróbowała przed dostaniem się do lekarza
I bez zamartwiania się proszę
Paula55, Kaarolina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Fipsik dobrze tu miec madra glowe
Ja tam lapka wogole nie urzywam a myslsz ze tablet trzymany na kolanach tez moze szkodzic? Tak na chlopski rozum nie czuje zadnego ciepla od niego
A zawsze trzymam go opartego o zgiete kolana i brzuch z ktorego zrobila sie niezla porpórka
-
Fipsik wrote:Karolina maleństwu może zaszkodzić hemoglobina poniżej 8. 10,5 nie jest taki zły wynik, może spróbuj pojeść więcej żelaza. Sok z buraków, krowa, szpinaki i inne rzeczy z dużą ilością żelaza koniecznie na kwaśno. Np z dodatkiem cytryny - żelazo wchłania się tylko w środowisku kwaśnym, więc jak zjesz szpinak "na sucho" w sensie bez kwaśnego to i tak się żelazo nie wchłonie. Ja bym tak spróbowała przed dostaniem się do lekarza
I bez zamartwiania się proszę
jadam buraki i szpinak wszystko co ma żelazo w moich tabletkach też jest 200% zapotrzebowania na żelazo.. no zobaczymy przed wizytą powtórzę jeszcze te badania i zobaczymy
https://www.maluchy.pl/li-72300.png