X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Słuchajcie, właśnie sobie czytam na opakowaniu od szałwii, że nie stosować w okresie ciąży i karmienia. Ale to chyba chodzi o picie tego, co? Chyba nie zaszkodzę przecierając lekko nasączonym wacikiem?.. Wiem, że dziś lekarza mogę spytać, ale chciałam jeszcze przed wizytą ten mój brzuch przetrzeć i teraz sama nie wiem :?

W szałwii można się kąpać, płukać gardło, tylko pić nie powinno

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 10:14

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez mysle ze tu chodzi o spozycie.. Ńie dajmy sie zwariowac :)
    Na paracetamolu tez pewnie pisze nie stosowac u kobiet w ciazy a kazdy lekarz ci to zaleci :p
    Tak mi sie wydaje :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam pytanie przy jakiej morfologii lekarze przepisują żelazo.. bo ja się obawiam o swoją bo coraz bardziej mi spada ta morfologia i spada ;/
    i chyba mam się czym martwić bo właśnie czytałam normy dla kobiet w ciąży i wszystko mam poniżej..;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 10:44

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny :) Ta szałwia to dla mnie zbawienie chyba więc szkoda byłoby z niej zrezygnować.

Paula55 lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    a ja mam pytanie przy jakiej morfologii lekarze przepisują żelazo.. bo ja się obawiam o swoją bo coraz bardziej mi spada ta morfologia i spada ;/
    i chyba mam się czym martwić bo właśnie czytałam normy dla kobiet w ciąży i wszystko mam poniżej..;/
    przy niskiej hemoglobinie z tego co się orientuję..

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko że ja z tych norm co są podane w internecie (na kilku różnych stronach są takie same) mam i poniżej normy hemoglobinę hematokryt erytrocyty leukocyty jedyny dobry wynik to płytki krwi ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 10:55

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja się w końcu zaczęła ruszać. Ale od środka czuję lekko, lepiej jak przyłożyłam ręce do brzucha.

Wystarczyło zjeść gofry na śniadanie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:02

Kaarolina, Paula55, akuszerka89, stardust87 lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    tylko że ja z tych norm co są podane w internecie (na kilku różnych stronach są takie same) mam i poniżej normy hemoglobinę hematokryt erytrocyty leukocyty jedyny dobry wynik to płytki krwi ;/
    A to lekarzowi musisz na następnej wizycie pokazać wyniki morfologii, bo to rzeczywiście nie fajnie, ale bez paniki - nic się nie stanie jak kilka dni z taką krwią sobie pośmigasz :P A sprawdziłaś czy w tych samych jednostkach masz wyniki swoje co w necie?

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik super!!! Teraz juz bedzie tylko intensywniej ;)

Kurde a ja bylam w szoku jak odebralam swoje wyniki morfologii. Wszystko mam idealnie w normie :) ale robilam podstawowa a niemwiem czy w ciazy sie inna robi???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:01

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Fipsik super!!! Teraz juz bedzie tylko intensywniej ;)

Kurde a ja bylam w szoku jak odebralam swoje wyniki morfologii. Wszystko mam idealnie w normie :) ale robilam podstawowa a niemwiem czy w ciazy sie inna robi???

Morfologia jest tylko jedna ;) Najważniejsza hemoglobina jest. Ja mam żelazo 2 razy poniżej normy, ale póki hemoglobina jest w normie to każą nic nie brać.

Karolina ile tej hemoglobiny masz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:09

Paula55 lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WItam się mamusie :)

No to dziś zaczęłam 24 tydzień, jak to leci ;) No i już w środę wizyta :)
    Wczoraj sobie zaprawiłam 6 słoiczków buraczków tartych (bo właśnie mam problemy z żelazem), a przed chwilą wróciłam z rynku i kupiłam sobie ogóreczki i sobie zrobię 2 słoiczki małosolnych mniam! ;) No i nie mogłam się oprzeć i kupiłam pół kg truskawek, po 8zł/kg są już krajowe na wszystkich stoiskach..ciekawe czy dobre będą :)

Karolina, moja ginekolog na (fakt faktem niezadużo) zaniżone wyniki kazała mi brać Burak Forte z Herbapolu, to takie dość naturalne żelazo... 3x1 :) i mówiła, że poprawę powinno być widać po 2 miesiącach...ja już miesiąc biorę i jutro idę robić morfologię - zobaczymy czy pomoże, ale pamiętam że na początku ciąży też miałam słabszy wynik i jak brałam tego Buraka to pomogło :)

akuszerka89 lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mam pytanie, co myślicie o tym , że siedzenie dłuższe przy komputerze/laptopie źle wpływa na dziecko?? Słyszałam, że gorsze jest częste korzystanie z komórki niż to ale w sumie to sama nie wiem jak to jest. Kurde, bo ja nieraz przez pół dnia siedzę przy laptopie :/

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    WItam się mamusie :)

No to dziś zaczęłam 24 tydzień, jak to leci ;) No i już w środę wizyta :)
    Wczoraj sobie zaprawiłam 6 słoiczków buraczków tartych (bo właśnie mam problemy z żelazem), a przed chwilą wróciłam z rynku i kupiłam sobie ogóreczki i sobie zrobię 2 słoiczki małosolnych mniam! ;) No i nie mogłam się oprzeć i kupiłam pół kg truskawek, po 8zł/kg są już krajowe na wszystkich stoiskach..ciekawe czy dobre będą :)

Karolina, moja ginekolog na (fakt faktem niezadużo) zaniżone wyniki kazała mi brać Burak Forte z Herbapolu, to takie dość naturalne żelazo... 3x1 :) i mówiła, że poprawę powinno być widać po 2 miesiącach...ja już miesiąc biorę i jutro idę robić morfologię - zobaczymy czy pomoże, ale pamiętam że na początku ciąży też miałam słabszy wynik i jak brałam tego Buraka to pomogło :)

Ja mam od samego poczatku niska hemoglobine i hematokryt.Sa naprawde obnizone, norma hemoglobiny jest 37 a ja mam 30, podobnie jest z hematokrytem. Dostalam zelazo Sorbifer bo takie wyniki to poczatek anemii ale po miesiacu stosowania wynik sie nie poprawil a stal w miejscu. Brzuch jak balon, o zalatwieniu swojej potrzeby mozna zapomniec takie zaparcia mialam. Moja gin kazala przestac brac, mowi ze wyniki nie sa tragiczne. Nie biore juz 2 miesiace a ten wynik dalej stoi w miejscu, wazne ze nie spada dalej. Nawet jak bylam w szpitalu miesiac temu z powodu wypadku samochodowego zrobiono mi badania i zaden lekarz nawet nie zwrocil uwagi na ten wynik, malo tego dziewczyny z mojej sali tez mialy baaadzoo obnizone wyniki hemo i hematokr i zadna na to zelaza nie dostala, ponoc w ciazy tak spada:)
    i

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh dzieki Fipsik za info :P

Hemoglobine mam 13,6 g/dl gdzie norma to 12,00-17,00 :) wiec chyba ok :P

Verynice gratulacje kolejnego tyg :) tez sie ciesze z kazdego nast w dwupaku :) widze ze robisz sobie przetwory :) super. Jak kiedys bede miala swoj domek to tez napewno bede robic. Choc truskawy ńp u nas caly rok sa dostepne i powiem wam ze nawet maja smak :P

Ja tam siedze z tabletem chyba 3/4 dnia. Moze to i nie zdrowe ale tv i inne urzadzenia tez emituja jakies szkodliwe fale...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hemoglobina 10,5 (na ostatnich badaniach jeszcze miałam 11,7)
    hematokryt 31
    erytrocyty 3,5
    leukocyty 8,8

stardust87 ja wizytę mam dopiero 05.06 a to są wyniki z wypisu ze szpitala..
    i tak w tych samych jednostkach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:46

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Heh dzieki Fipsik za info :P

Hemoglobine mam 13,6 g/dl gdzie norma to 12,00-17,00 :) wiec chyba ok :P

Piękny wynik. W ciąży parametry spadają i jest to normalne, bo objętość krwi się zwiększa i większość ma wtedy ciut poniżej normy. Masz niesamowicie wysoką ;)

Ja tam siedze z tabletem chyba 3/4 dnia. Moze to i nie zdrowe ale tv i inne urzadzenia tez emituja jakies szkodliwe fale...

Telewizor, mikrofalówka i inne sprzęty nie wytwarzają szkodliwych fal dla płodu. (Chcecie mogę wam wykład zrobić, jak męża fizyka wpuszczę na forum). Problem leży w przegrzewaniu jeśli trzyma się laptopa na brzuchu/kolanach. Bardziej jednak to szkodzi zajściu w ciążę, gdy mężczyzna przegrzewa sobie w ten sposób jajka. I siedzenie przy kompie ileś godzin jest niedobre dla kręgosłupa/miednicy. Dlatego ja z kompem leżę :D

Paula55, aswalda lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina maleństwu może zaszkodzić hemoglobina poniżej 8. 10,5 nie jest taki zły wynik, może spróbuj pojeść więcej żelaza. Sok z buraków, krowa, szpinaki i inne rzeczy z dużą ilością żelaza koniecznie na kwaśno. Np z dodatkiem cytryny - żelazo wchłania się tylko w środowisku kwaśnym, więc jak zjesz szpinak "na sucho" w sensie bez kwaśnego to i tak się żelazo nie wchłonie. Ja bym tak spróbowała przed dostaniem się do lekarza :) I bez zamartwiania się proszę :)

Paula55, Kaarolina lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:26

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik dobrze tu miec madra glowe :)
    Ja tam lapka wogole nie urzywam a myslsz ze tablet trzymany na kolanach tez moze szkodzic? Tak na chlopski rozum nie czuje zadnego ciepla od niego :P
    A zawsze trzymam go opartego o zgiete kolana i brzuch z ktorego zrobila sie niezla porpórka :) :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Karolina maleństwu może zaszkodzić hemoglobina poniżej 8. 10,5 nie jest taki zły wynik, może spróbuj pojeść więcej żelaza. Sok z buraków, krowa, szpinaki i inne rzeczy z dużą ilością żelaza koniecznie na kwaśno. Np z dodatkiem cytryny - żelazo wchłania się tylko w środowisku kwaśnym, więc jak zjesz szpinak "na sucho" w sensie bez kwaśnego to i tak się żelazo nie wchłonie. Ja bym tak spróbowała przed dostaniem się do lekarza :) I bez zamartwiania się proszę :)
    spoko postaram się nie martwić ;) jadam buraki i szpinak wszystko co ma żelazo w moich tabletkach też jest 200% zapotrzebowania na żelazo.. no zobaczymy przed wizytą powtórzę jeszcze te badania i zobaczymy :)

‹‹ 654 655 656 657 658 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ