X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Słuchajcie, właśnie sobie czytam na opakowaniu od szałwii, że nie stosować w okresie ciąży i karmienia. Ale to chyba chodzi o picie tego, co? Chyba nie zaszkodzę przecierając lekko nasączonym wacikiem?.. Wiem, że dziś lekarza mogę spytać, ale chciałam jeszcze przed wizytą ten mój brzuch przetrzeć i teraz sama nie wiem :?

W szałwii można się kąpać, płukać gardło, tylko pić nie powinno

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 10:14

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez mysle ze tu chodzi o spozycie.. Ńie dajmy sie zwariowac :)
    Na paracetamolu tez pewnie pisze nie stosowac u kobiet w ciazy a kazdy lekarz ci to zaleci :p
    Tak mi sie wydaje :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam pytanie przy jakiej morfologii lekarze przepisują żelazo.. bo ja się obawiam o swoją bo coraz bardziej mi spada ta morfologia i spada ;/
    i chyba mam się czym martwić bo właśnie czytałam normy dla kobiet w ciąży i wszystko mam poniżej..;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 10:44

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny :) Ta szałwia to dla mnie zbawienie chyba więc szkoda byłoby z niej zrezygnować.

Paula55 lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    a ja mam pytanie przy jakiej morfologii lekarze przepisują żelazo.. bo ja się obawiam o swoją bo coraz bardziej mi spada ta morfologia i spada ;/
    i chyba mam się czym martwić bo właśnie czytałam normy dla kobiet w ciąży i wszystko mam poniżej..;/
    przy niskiej hemoglobinie z tego co się orientuję..

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko że ja z tych norm co są podane w internecie (na kilku różnych stronach są takie same) mam i poniżej normy hemoglobinę hematokryt erytrocyty leukocyty jedyny dobry wynik to płytki krwi ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 10:55

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja się w końcu zaczęła ruszać. Ale od środka czuję lekko, lepiej jak przyłożyłam ręce do brzucha.

Wystarczyło zjeść gofry na śniadanie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:02

Kaarolina, Paula55, akuszerka89, stardust87 lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    tylko że ja z tych norm co są podane w internecie (na kilku różnych stronach są takie same) mam i poniżej normy hemoglobinę hematokryt erytrocyty leukocyty jedyny dobry wynik to płytki krwi ;/
    A to lekarzowi musisz na następnej wizycie pokazać wyniki morfologii, bo to rzeczywiście nie fajnie, ale bez paniki - nic się nie stanie jak kilka dni z taką krwią sobie pośmigasz :P A sprawdziłaś czy w tych samych jednostkach masz wyniki swoje co w necie?

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik super!!! Teraz juz bedzie tylko intensywniej ;)

Kurde a ja bylam w szoku jak odebralam swoje wyniki morfologii. Wszystko mam idealnie w normie :) ale robilam podstawowa a niemwiem czy w ciazy sie inna robi???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:01

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Fipsik super!!! Teraz juz bedzie tylko intensywniej ;)

Kurde a ja bylam w szoku jak odebralam swoje wyniki morfologii. Wszystko mam idealnie w normie :) ale robilam podstawowa a niemwiem czy w ciazy sie inna robi???

Morfologia jest tylko jedna ;) Najważniejsza hemoglobina jest. Ja mam żelazo 2 razy poniżej normy, ale póki hemoglobina jest w normie to każą nic nie brać.

Karolina ile tej hemoglobiny masz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:09

Paula55 lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WItam się mamusie :)

No to dziś zaczęłam 24 tydzień, jak to leci ;) No i już w środę wizyta :)
    Wczoraj sobie zaprawiłam 6 słoiczków buraczków tartych (bo właśnie mam problemy z żelazem), a przed chwilą wróciłam z rynku i kupiłam sobie ogóreczki i sobie zrobię 2 słoiczki małosolnych mniam! ;) No i nie mogłam się oprzeć i kupiłam pół kg truskawek, po 8zł/kg są już krajowe na wszystkich stoiskach..ciekawe czy dobre będą :)

Karolina, moja ginekolog na (fakt faktem niezadużo) zaniżone wyniki kazała mi brać Burak Forte z Herbapolu, to takie dość naturalne żelazo... 3x1 :) i mówiła, że poprawę powinno być widać po 2 miesiącach...ja już miesiąc biorę i jutro idę robić morfologię - zobaczymy czy pomoże, ale pamiętam że na początku ciąży też miałam słabszy wynik i jak brałam tego Buraka to pomogło :)

akuszerka89 lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mam pytanie, co myślicie o tym , że siedzenie dłuższe przy komputerze/laptopie źle wpływa na dziecko?? Słyszałam, że gorsze jest częste korzystanie z komórki niż to ale w sumie to sama nie wiem jak to jest. Kurde, bo ja nieraz przez pół dnia siedzę przy laptopie :/

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    WItam się mamusie :)

No to dziś zaczęłam 24 tydzień, jak to leci ;) No i już w środę wizyta :)
    Wczoraj sobie zaprawiłam 6 słoiczków buraczków tartych (bo właśnie mam problemy z żelazem), a przed chwilą wróciłam z rynku i kupiłam sobie ogóreczki i sobie zrobię 2 słoiczki małosolnych mniam! ;) No i nie mogłam się oprzeć i kupiłam pół kg truskawek, po 8zł/kg są już krajowe na wszystkich stoiskach..ciekawe czy dobre będą :)

Karolina, moja ginekolog na (fakt faktem niezadużo) zaniżone wyniki kazała mi brać Burak Forte z Herbapolu, to takie dość naturalne żelazo... 3x1 :) i mówiła, że poprawę powinno być widać po 2 miesiącach...ja już miesiąc biorę i jutro idę robić morfologię - zobaczymy czy pomoże, ale pamiętam że na początku ciąży też miałam słabszy wynik i jak brałam tego Buraka to pomogło :)

Ja mam od samego poczatku niska hemoglobine i hematokryt.Sa naprawde obnizone, norma hemoglobiny jest 37 a ja mam 30, podobnie jest z hematokrytem. Dostalam zelazo Sorbifer bo takie wyniki to poczatek anemii ale po miesiacu stosowania wynik sie nie poprawil a stal w miejscu. Brzuch jak balon, o zalatwieniu swojej potrzeby mozna zapomniec takie zaparcia mialam. Moja gin kazala przestac brac, mowi ze wyniki nie sa tragiczne. Nie biore juz 2 miesiace a ten wynik dalej stoi w miejscu, wazne ze nie spada dalej. Nawet jak bylam w szpitalu miesiac temu z powodu wypadku samochodowego zrobiono mi badania i zaden lekarz nawet nie zwrocil uwagi na ten wynik, malo tego dziewczyny z mojej sali tez mialy baaadzoo obnizone wyniki hemo i hematokr i zadna na to zelaza nie dostala, ponoc w ciazy tak spada:)
    i

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh dzieki Fipsik za info :P

Hemoglobine mam 13,6 g/dl gdzie norma to 12,00-17,00 :) wiec chyba ok :P

Verynice gratulacje kolejnego tyg :) tez sie ciesze z kazdego nast w dwupaku :) widze ze robisz sobie przetwory :) super. Jak kiedys bede miala swoj domek to tez napewno bede robic. Choc truskawy ńp u nas caly rok sa dostepne i powiem wam ze nawet maja smak :P

Ja tam siedze z tabletem chyba 3/4 dnia. Moze to i nie zdrowe ale tv i inne urzadzenia tez emituja jakies szkodliwe fale...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hemoglobina 10,5 (na ostatnich badaniach jeszcze miałam 11,7)
    hematokryt 31
    erytrocyty 3,5
    leukocyty 8,8

stardust87 ja wizytę mam dopiero 05.06 a to są wyniki z wypisu ze szpitala..
    i tak w tych samych jednostkach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 11:46

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Heh dzieki Fipsik za info :P

Hemoglobine mam 13,6 g/dl gdzie norma to 12,00-17,00 :) wiec chyba ok :P

Piękny wynik. W ciąży parametry spadają i jest to normalne, bo objętość krwi się zwiększa i większość ma wtedy ciut poniżej normy. Masz niesamowicie wysoką ;)

Ja tam siedze z tabletem chyba 3/4 dnia. Moze to i nie zdrowe ale tv i inne urzadzenia tez emituja jakies szkodliwe fale...

Telewizor, mikrofalówka i inne sprzęty nie wytwarzają szkodliwych fal dla płodu. (Chcecie mogę wam wykład zrobić, jak męża fizyka wpuszczę na forum). Problem leży w przegrzewaniu jeśli trzyma się laptopa na brzuchu/kolanach. Bardziej jednak to szkodzi zajściu w ciążę, gdy mężczyzna przegrzewa sobie w ten sposób jajka. I siedzenie przy kompie ileś godzin jest niedobre dla kręgosłupa/miednicy. Dlatego ja z kompem leżę :D

Paula55, aswalda lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina maleństwu może zaszkodzić hemoglobina poniżej 8. 10,5 nie jest taki zły wynik, może spróbuj pojeść więcej żelaza. Sok z buraków, krowa, szpinaki i inne rzeczy z dużą ilością żelaza koniecznie na kwaśno. Np z dodatkiem cytryny - żelazo wchłania się tylko w środowisku kwaśnym, więc jak zjesz szpinak "na sucho" w sensie bez kwaśnego to i tak się żelazo nie wchłonie. Ja bym tak spróbowała przed dostaniem się do lekarza :) I bez zamartwiania się proszę :)

Paula55, Kaarolina lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:26

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik dobrze tu miec madra glowe :)
    Ja tam lapka wogole nie urzywam a myslsz ze tablet trzymany na kolanach tez moze szkodzic? Tak na chlopski rozum nie czuje zadnego ciepla od niego :P
    A zawsze trzymam go opartego o zgiete kolana i brzuch z ktorego zrobila sie niezla porpórka :) :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Karolina maleństwu może zaszkodzić hemoglobina poniżej 8. 10,5 nie jest taki zły wynik, może spróbuj pojeść więcej żelaza. Sok z buraków, krowa, szpinaki i inne rzeczy z dużą ilością żelaza koniecznie na kwaśno. Np z dodatkiem cytryny - żelazo wchłania się tylko w środowisku kwaśnym, więc jak zjesz szpinak "na sucho" w sensie bez kwaśnego to i tak się żelazo nie wchłonie. Ja bym tak spróbowała przed dostaniem się do lekarza :) I bez zamartwiania się proszę :)
    spoko postaram się nie martwić ;) jadam buraki i szpinak wszystko co ma żelazo w moich tabletkach też jest 200% zapotrzebowania na żelazo.. no zobaczymy przed wizytą powtórzę jeszcze te badania i zobaczymy :)

‹‹ 654 655 656 657 658 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ