X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Io Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aswalda - teraz podobno polecają namydlanie dziecka przed włożeniem go do wody, a potem spłukiwanie. Tak czytałam w jakiejś ulotce. Jak wpiszesz pierwsza kąpiel na youtube to też coś takiego wyskakuje. Trochę to dla mnie dziwne. Kojarzy mi się z moim kąpaniem się w misce na działce :P Ja planuję używać oilatum bo słyszałam, że jest bardzo dobre. Co o nim myślicie? Podoba mi się to, że nie trzeba juz potem dziecka smarować. No i tego się chyba nie spłukuje.

aswalda lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co da kapieli.... Na wszystkich warsztatach na ktorych bylam polozne do kapieli dolewaly po troszku tego plunu do mycia bobasow. Zadnej wody nie wymienialy, nie dolewaly bo wtedy trzeba by dziecko wyjmowac a to nie o to chodzi :)
    Myjesz malucha w tej wodzie, wyciagasz i od razu w recznik :)
    To co zostanie ma zostac i nawilzyc dodatkowo skore :)
    Kapiel ma byc krotka ale rzeczowa :)

Buzke najlepiej przemywac na poczatku na przewijaku wacikiem / gazikiem zamoczonym w przegotowanej wodzie.
    Oczka tez. Jesli ropieja zmoczyc gazik w soli fizjologicznej :)
    Potem dopiero kapiemy :)

Mam nadzieje ze napisalam w miare zrozumiale :P

aswalda, verynice lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo lo ma racje. Polozna mowila ze jak sie rodzice bardzomboja pierwszej kapieli to mozna dziecko namydlic na przewijaku a w wodzie tylko splukac w wanience.
    Ale mysle ze damy rade normalnie bobaski kapac ;)

Ja oliatum zostawiam w razie "W" :) gdyby inne rzeczu uczulaly :)

Io, aswalda lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• martusia86 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam leginsy w biedronce nawet 2 sztuki fajne bo mają zapinki jak od stanika więc będą rosnąć z moim brzuszkiem :) a w Lidlu sie rozczarowałam wszystko duże a leginsy mało rozciągliwe. Generalnie te rzeczy dla kobiet w ciąży wyglądają jak worki :( fajne są w happy mum ale tam ceny powalają. Znowu robię ciasto z rabarbarem a do tego wcinam truskaweczki :D

relgh3715xtq0i4d.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tym namydlaniu na sucho tez slyszalam ale to jakies dziwne sie wydaje... Paula55 zrozumialam :) dzieki o to mi wlasnie chodzilo :)

Paula55 lubi tę wiadomość

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uhh bo czasem jak cos napisze to potem sie sama z tego smieje :) haha :)

No bo z tym namydlaniem chodzi o pierwszy raz w zasadzie. Rodzice sa wtedy w strachu i skupiaja sie jak trzymac malucha a nie na myciu haha :) wiec to niby ma byc takie ulatwienie :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Io Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula - a to Oilatum odkładasz z jakiegoś konkretnego powodu?

Ja co do kąpieli to martwię się o to, że sama nie dam rady dziecka wykąpać. Mój mąż pracuje na zmiany i jeden tydzień pracuje 7-15 a drugi 15-23. Z tego co czytam to dziecko powinno się kąpać o tej samej porze, przed spaniem. Nie wiem czy da się to zrobić samemu. Najwyżej będę własnie tak myć na sucho.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • martusia86 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bardzo lubię kosmetyki firmy mustela mamy je na oddziale i na prawdę są dobre

relgh3715xtq0i4d.png
  • Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam trochę stracha przed kąpaniem małej bez Męża, a niestety czeka mnie to szybko, bo on wiele wolnego nie będzie mógł wziąć, a pracuje tylko na II zmiany :( Zawsze myślałam, że dziecko trzeba kąpać codziennie, a ostatnio czytałam, że jeśli nie ma żadnych "niespodzianek", to wystarczy co drugi dzień i się zastanawiam nad tym.
    Damy radę, inne dają, a my mamy nie dać ? :)

Dziewczyny, jeśli chodzi o kosmetyki dla maluchów, to polecam analizy Sroki. Wbrew temu co mamy zakodowane w głowach - te najbardziej znane firmy wcale nie są takie dobre :/
    Chciałam ostatnio kupić chusteczki nawilżane w netto, bo właśnie Sroka je poleca, widziałyście je u siebie ? Bo w moim netto nie było i nie wiem czy to jest jakiś specjalny produkt, czy po prostu miałam pecha.

Io lubi tę wiadomość

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niby tak ale dla mnie jakos naturalnie kapac od razu w wodzie.

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie lo. Poprostu dla mnie tak jest logicznie bo oliatum jest do mycia skory SZCZEGOLŃIE narazonej i delikatnej...
    Wiec zaczne od normalnych kosmetykow. Jesli te beda ok to po co uwrazliwiac skore przyzwyczajajac do oliatum :)
    A jesli sie okaze ze maly jest wyjatkowo delikatny to oliatum bedzie w zapasie.
    Zmarnowac sie nie zmarnuje bo ew ja je wykozystam do kapieli :)

Kochana u mńie jest tak samo z narzeczonym. Tez pracuje na zmiany. Wiec jak moja mama pojedzie to on bedzie mial 2 tyg urlopu a potem sami bedziemy :)

aswalda lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana nam tez mowili ze nie trzeba codziennie kapac :)
    Ale mowili ze tu nie chodzi jedynie o czystosc a o budowanie maluszkowi planu dnia.
    Dobrze jest uczyc od poczatku ze sa w ciagu doby pewne roznice.
    Dzien jest dniem a noc noca :)
    I jesli mamy taki schemat ze jest czas na jedzenie, na zabawe, na kapiel to dziecko jest spokojniejsze :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Io Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie pod kątem tego budowania planu dnia chce kąpać dziecko codziennie, żeby się przywyczaiło, że najpierw kąpiel, potem jedzonko i spać. Widze, że nie tylko ja będę musiała rodzić sobie sama :)Mój mąż ma wziąć 3 tygodnie urlopu, moja mama chce iść na dwa, ale przypuszczam, że to urlopy się pokryją bo oboje chcą od razu po porodzie. Też wierzę, że damy radę same. Musimy!

Zaczarowana - o jakich analizach mówisz? Chętnie poczytam. Musze jeszcze się trochę zastanowić nad tymi kosmetykami.

Mam pytanie. Właśnie przeglądałam swoje opisy USG. Na prenatalnych mam wpisane, że łóżysko jest na dnie, na tylnej ścianie. Z połówkowych mam notatkę, że jest wysoko na przedniej ścianie. Jak to możliwe?

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bedzie tak ze mama z bratem przykeca do nas 6.09. Mam nadzieje ze szybko w tym czasie urodze :P
    Brat po tyg musi juz wracac do Pl ale mama zostaje na 3 tyg w sumie. Moj wtedy pojdzie do pracy a wezmie tacierzynski jak mama pojedzie :)
    Mama sie na cos przyda a dluzej ktos bedzie mi pomagal przy malym :) wszycy sa zadowoleni z takiego rozwiazańia :)

Lo dziewczyny mowia o blogu "sroka o..." Wpisz sobie w googlach. Dziewczyna porownuje sklady kosmetykow. Bardzo fajna stronka :)

A z tego co wiem lozysko "wedruje" wiec to mozliwe :)

Io lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io, tutaj masz adres do analiz chusteczek, tam też są inne analizy, warto poczytać :)http://www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html Mnie zawsze drażni jak muszę sama prowadzić śledztwo i doszukiwać się co jest czym, z chemii nigdy dobra nie byłam :P Tutaj dużo kosmetyków dla dzieci jest ładnie opisanych i podsumowanych. Ja chyba pokupuję kosmetyki z Hippa, chusteczki jak dam radę to z netto parę paczuszek, a jak nie to w Kanadzie będę kupowała huggiesy, bo ponoć też są niezłe.

Ja po porodzie to dopiero będę miała armageddon. Mój Mąż wolnego weźmie dosłownie parę dni, bo z tego co wiem, może się mylę, tam nie ma płatnych urlopów rodzicielskich, więc nie będziemy mogli sobie pozwolić np. na 2 tygodnie wolnego :( Mamy dom z teściem, który nie liczę że mi pomoże, jak już to ciśnienie będzie mi próbował podnieść co najwyżej ;) Nikt z rodziny do mnie nie przyjedzie po porodzie, więc parę dni z Mężem, a potem wszystko sama :( Trochę mam stracha, ale muszę dać radę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2014, 21:08

Io lubi tę wiadomość

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to, że codzienna kąpiel buduje maluchowi plan dnia, jest sygnałem, że czas spać, to wiem, dlatego właśnie zastanawiam się, czy jak raz na parę dni nie będzie kąpieli, to czy będzie bunt ;)

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ńie no. Bez przesady :) polozna mowila ze czasem lepiej nie kapac niz kapac na sile.
    Przeciez mozemy byc czasem bardzoej zmeczeni, zli... Cokolwiek. Nawet wrocic z kas pozniej i tez sie nic nie stanie :)

No kochana nie bedziesz miala latwo i jeszcze w obcym kraju :/ tez to czuje...
    W Pl czula bym sie duzo pewniej a tak... Boje sie najbardziej pobytu w szpitalu :/
    A ty rodzisz w pl czy w kanadzie???

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Io Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Nie słyszałam o tym blogu. Zapoznam się. Wiadomo, że dla dzidziusia trzeba wybierać to co zawiera najmniej chemii. Np kobitka ze szkoły rodzenia mówiła, żby nie kupować tych popularnych kaszek i mlek dla dzieci bo tam jest dużo ulepszaczy. Za to poleciła ekologiczne kaszki Holle. To holenderski produkt. Podobno ciężko znaleźć, ale warto szukać. Dla niej sprowadzają w jednym sklepie bo bierze dla swoich wnuczków.

To ciekawe, że łóżysko wędruje. Nawet wydawało mi się, że młodego czuję słabiej niż na początku ale nie przypuszczałam, że mi łóżysko przewędrowało. To ładnie ten mój maluszek się kręci, że aż miejsce zamieszkania zmienił ;)

Co do pomocy mojej mamy to ja się trochę boję. Na pewno będzie chciała rzadzić. Poza tym wolalabym na poczatek być sama z mężem, a żeby ona przychodziła jak on wróci do pracy. Tyle, że ona tyle nie wytrzyma. Jak pójdę rodzić to powiem jej dopiero jak mały już będzie na swiecie bo inaczej od razu przyjedzie i będzie mnie pouczać jak rodzić i mówić, że źle to robię ;P

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam Was dziewczyny. Ja mam rodzinę na miejscu, ale wszyscy pracują. Na pewno będą pomagać, ale przez większość dnia będziemy z małym sami. Ja do tego będe jeszcze pracować z domu. Ciekawa jestem czy sobie poradzę.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 22 maja 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas tez Maz pracuje na zmiany jedynie bedzie przez 2 tygodnie tacierzynskiego :)ale Tesciowa zaoferowala sie ze w miare mozliwosci(bo tez pracuje) bedzie sie starac przychodzic codziennie.. ale mimo wszystko i tak sie stresuje czy sobie poradze..;)

Paula55 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
‹‹ 676 677 678 679 680 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ