Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Aswalda - teraz podobno polecają namydlanie dziecka przed włożeniem go do wody, a potem spłukiwanie. Tak czytałam w jakiejś ulotce. Jak wpiszesz pierwsza kąpiel na youtube to też coś takiego wyskakuje. Trochę to dla mnie dziwne. Kojarzy mi się z moim kąpaniem się w misce na działce
Ja planuję używać oilatum bo słyszałam, że jest bardzo dobre. Co o nim myślicie? Podoba mi się to, że nie trzeba juz potem dziecka smarować. No i tego się chyba nie spłukuje.
aswalda lubi tę wiadomość
-
Co da kapieli.... Na wszystkich warsztatach na ktorych bylam polozne do kapieli dolewaly po troszku tego plunu do mycia bobasow. Zadnej wody nie wymienialy, nie dolewaly bo wtedy trzeba by dziecko wyjmowac a to nie o to chodzi
Myjesz malucha w tej wodzie, wyciagasz i od razu w recznik
To co zostanie ma zostac i nawilzyc dodatkowo skore
Kapiel ma byc krotka ale rzeczowa
Buzke najlepiej przemywac na poczatku na przewijaku wacikiem / gazikiem zamoczonym w przegotowanej wodzie.
Oczka tez. Jesli ropieja zmoczyc gazik w soli fizjologicznej
Potem dopiero kapiemy
Mam nadzieje ze napisalam w miare zrozumialeaswalda, verynice lubią tę wiadomość
-
Oo lo ma racje. Polozna mowila ze jak sie rodzice bardzomboja pierwszej kapieli to mozna dziecko namydlic na przewijaku a w wodzie tylko splukac w wanience.
Ale mysle ze damy rade normalnie bobaski kapac
Ja oliatum zostawiam w razie "W"gdyby inne rzeczu uczulaly
Io, aswalda lubią tę wiadomość
-
Ja kupiłam leginsy w biedronce nawet 2 sztuki fajne bo mają zapinki jak od stanika więc będą rosnąć z moim brzuszkiem
a w Lidlu sie rozczarowałam wszystko duże a leginsy mało rozciągliwe. Generalnie te rzeczy dla kobiet w ciąży wyglądają jak worki
fajne są w happy mum ale tam ceny powalają. Znowu robię ciasto z rabarbarem a do tego wcinam truskaweczki
-
Paula - a to Oilatum odkładasz z jakiegoś konkretnego powodu?
Ja co do kąpieli to martwię się o to, że sama nie dam rady dziecka wykąpać. Mój mąż pracuje na zmiany i jeden tydzień pracuje 7-15 a drugi 15-23. Z tego co czytam to dziecko powinno się kąpać o tej samej porze, przed spaniem. Nie wiem czy da się to zrobić samemu. Najwyżej będę własnie tak myć na sucho. -
Ja też mam trochę stracha przed kąpaniem małej bez Męża, a niestety czeka mnie to szybko, bo on wiele wolnego nie będzie mógł wziąć, a pracuje tylko na II zmiany
Zawsze myślałam, że dziecko trzeba kąpać codziennie, a ostatnio czytałam, że jeśli nie ma żadnych "niespodzianek", to wystarczy co drugi dzień i się zastanawiam nad tym.
Damy radę, inne dają, a my mamy nie dać ?
Dziewczyny, jeśli chodzi o kosmetyki dla maluchów, to polecam analizy Sroki. Wbrew temu co mamy zakodowane w głowach - te najbardziej znane firmy wcale nie są takie dobre
Chciałam ostatnio kupić chusteczki nawilżane w netto, bo właśnie Sroka je poleca, widziałyście je u siebie ? Bo w moim netto nie było i nie wiem czy to jest jakiś specjalny produkt, czy po prostu miałam pecha.Io lubi tę wiadomość
-
Nie lo. Poprostu dla mnie tak jest logicznie bo oliatum jest do mycia skory SZCZEGOLŃIE narazonej i delikatnej...
Wiec zaczne od normalnych kosmetykow. Jesli te beda ok to po co uwrazliwiac skore przyzwyczajajac do oliatum
A jesli sie okaze ze maly jest wyjatkowo delikatny to oliatum bedzie w zapasie.
Zmarnowac sie nie zmarnuje bo ew ja je wykozystam do kapieli
Kochana u mńie jest tak samo z narzeczonym. Tez pracuje na zmiany. Wiec jak moja mama pojedzie to on bedzie mial 2 tyg urlopu a potem sami bedziemyaswalda lubi tę wiadomość
-
Zaczarowana nam tez mowili ze nie trzeba codziennie kapac
Ale mowili ze tu nie chodzi jedynie o czystosc a o budowanie maluszkowi planu dnia.
Dobrze jest uczyc od poczatku ze sa w ciagu doby pewne roznice.
Dzien jest dniem a noc noca
I jesli mamy taki schemat ze jest czas na jedzenie, na zabawe, na kapiel to dziecko jest spokojniejsze
-
No ja właśnie pod kątem tego budowania planu dnia chce kąpać dziecko codziennie, żeby się przywyczaiło, że najpierw kąpiel, potem jedzonko i spać. Widze, że nie tylko ja będę musiała rodzić sobie sama :)Mój mąż ma wziąć 3 tygodnie urlopu, moja mama chce iść na dwa, ale przypuszczam, że to urlopy się pokryją bo oboje chcą od razu po porodzie. Też wierzę, że damy radę same. Musimy!
Zaczarowana - o jakich analizach mówisz? Chętnie poczytam. Musze jeszcze się trochę zastanowić nad tymi kosmetykami.
Mam pytanie. Właśnie przeglądałam swoje opisy USG. Na prenatalnych mam wpisane, że łóżysko jest na dnie, na tylnej ścianie. Z połówkowych mam notatkę, że jest wysoko na przedniej ścianie. Jak to możliwe?
-
U mnie bedzie tak ze mama z bratem przykeca do nas 6.09. Mam nadzieje ze szybko w tym czasie urodze
Brat po tyg musi juz wracac do Pl ale mama zostaje na 3 tyg w sumie. Moj wtedy pojdzie do pracy a wezmie tacierzynski jak mama pojedzie
Mama sie na cos przyda a dluzej ktos bedzie mi pomagal przy malymwszycy sa zadowoleni z takiego rozwiazańia
Lo dziewczyny mowia o blogu "sroka o..." Wpisz sobie w googlach. Dziewczyna porownuje sklady kosmetykow. Bardzo fajna stronka
A z tego co wiem lozysko "wedruje" wiec to mozliweIo lubi tę wiadomość
-
Io, tutaj masz adres do analiz chusteczek, tam też są inne analizy, warto poczytać :)http://www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html Mnie zawsze drażni jak muszę sama prowadzić śledztwo i doszukiwać się co jest czym, z chemii nigdy dobra nie byłam
Tutaj dużo kosmetyków dla dzieci jest ładnie opisanych i podsumowanych. Ja chyba pokupuję kosmetyki z Hippa, chusteczki jak dam radę to z netto parę paczuszek, a jak nie to w Kanadzie będę kupowała huggiesy, bo ponoć też są niezłe.
Ja po porodzie to dopiero będę miała armageddon. Mój Mąż wolnego weźmie dosłownie parę dni, bo z tego co wiem, może się mylę, tam nie ma płatnych urlopów rodzicielskich, więc nie będziemy mogli sobie pozwolić np. na 2 tygodnie wolnegoMamy dom z teściem, który nie liczę że mi pomoże, jak już to ciśnienie będzie mi próbował podnieść co najwyżej
Nikt z rodziny do mnie nie przyjedzie po porodzie, więc parę dni z Mężem, a potem wszystko sama
Trochę mam stracha, ale muszę dać radę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2014, 21:08
Io lubi tę wiadomość
-
Ńie no. Bez przesady
polozna mowila ze czasem lepiej nie kapac niz kapac na sile.
Przeciez mozemy byc czasem bardzoej zmeczeni, zli... Cokolwiek. Nawet wrocic z kas pozniej i tez sie nic nie stanie
No kochana nie bedziesz miala latwo i jeszcze w obcym krajutez to czuje...
W Pl czula bym sie duzo pewniej a tak... Boje sie najbardziej pobytu w szpitalu
A ty rodzisz w pl czy w kanadzie???
-
Dzięki. Nie słyszałam o tym blogu. Zapoznam się. Wiadomo, że dla dzidziusia trzeba wybierać to co zawiera najmniej chemii. Np kobitka ze szkoły rodzenia mówiła, żby nie kupować tych popularnych kaszek i mlek dla dzieci bo tam jest dużo ulepszaczy. Za to poleciła ekologiczne kaszki Holle. To holenderski produkt. Podobno ciężko znaleźć, ale warto szukać. Dla niej sprowadzają w jednym sklepie bo bierze dla swoich wnuczków.
To ciekawe, że łóżysko wędruje. Nawet wydawało mi się, że młodego czuję słabiej niż na początku ale nie przypuszczałam, że mi łóżysko przewędrowało. To ładnie ten mój maluszek się kręci, że aż miejsce zamieszkania zmienił
Co do pomocy mojej mamy to ja się trochę boję. Na pewno będzie chciała rzadzić. Poza tym wolalabym na poczatek być sama z mężem, a żeby ona przychodziła jak on wróci do pracy. Tyle, że ona tyle nie wytrzyma. Jak pójdę rodzić to powiem jej dopiero jak mały już będzie na swiecie bo inaczej od razu przyjedzie i będzie mnie pouczać jak rodzić i mówić, że źle to robię ;P -
U Nas tez Maz pracuje na zmiany jedynie bedzie przez 2 tygodnie tacierzynskiego :)ale Tesciowa zaoferowala sie ze w miare mozliwosci(bo tez pracuje) bedzie sie starac przychodzic codziennie.. ale mimo wszystko i tak sie stresuje czy sobie poradze..
Paula55 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png