X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    hej,
    stardust, a rozmawiałaś z mamą jak przebiegł Twój poród? Rodziłaś się naturalni czy przez cc? Bo może być tak, że jak poród był dla Ciebie traumą to to może teraz wychodzić właśnie w snach bądź w ogólnym stresie. To co nasze mamy przeżyły podczas ciąży i porodu właśnie teraz może uaktywniać się w czasie naszej ciąży. Wiem to np po sobie, bo moja mama najpierw troje dzieci poroniła, jedno w 20 tygodniu, urodziła dwoje wcześniaków przed 35 tygodniem ciąży, ciąże na podtrzymaniu, wszystkie dzieci (a ma nas czworo) urodziła przez cc. No i mi cały czas śni się, że rodzę wcześniaka, że odkleja mi się łożysko. Jak coś się dzieje to wpadam w panikę, wszystko co związane z ciążą muszę mieć pod kontrolą. Z jednej strony jest to "wina" mojej wiedzy, a z drugiej wiem, że odczuwam to co czuła moja mama w ciąży ze mną.
    o, to ciekawe. Ja się urodziłam przez CC. I dostałam 1pkt Apgara w pierwszej minucie :P Myślisz, że to to?.. A już się bałam, że podświadomie nienawidzę mojej mamy.. :|

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akuszerka trochę freudowskie masz przemyślenia hehe ;)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślę że to może być to. Ogólnie jest tak, że na to, jak rodzą córki ma wpływ ich doświadczenie z własnego porodu. Jeśli mama miała łatwy poród to może być tak, że córka będzie miała taki sam. I odwrotnie. Ale pamiętajcie że to nie jest reguła. I warto zawalczyć o to, żeby mieć piękny poród i żeby nie robić dziecku już na początku życia traumy która uaktywni się po wielu wielu latach.

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik - to po prostu holistyczne podejście do zagadnienia ciąży i porodu:)

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • Patu Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ;)

U nas dzis pada a ja ledwo żywa. Mała chyba woli upały od deszczu bo wtedy najwięcej się rusza a ja super się czuje. Dzis jestem jak zombi ;)

Piękne suknie miałyście ;) ja swoją pokaże jak będę miała dostęp do komputera.

Okazało się ze koleżanka z klasy dawnej też jest w ciszy i termin ma na września ;) jakoś razniej mi się zrobiło bo nikt ze znajomych nie jest w ciąży.

A co do snów to w moim bardzo pokłóciłam się z mężem a na prawdę układa nam się naprawdę dobrze. Dziwne są czasem sny ;) a potem kobieta chciała mnie okraść wolalam na pomoc pelno ludzi było a nikt nie zareagował.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy o tym nie słyszałam na żadnych zajęciach z psychologii, na ginekologii i położnictwie przez rok też nie. Ale interesująca teza :)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie mamuśki z rana :)
    mam do was pytanko : jak u Was z upławami/śluzem na tym etapie ciąży ?

Wcześniej brałam globulki z progesteronem, później z kwasem mlekowym i nie zwracałam uwagi na to co ze mnie wypływa bo jak to brała to było naturalne. Teraz zauważam białą gęstą wydzielinę i nie wiem czy to normalne na tym etapie?

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do kremów do pupy, jeśli używa się chusteczek nawilżających to nie powinno się smarować pupy, jeśli się nic nie dzieje. Można profilaktycznie po kąpieli. Ja mam zamiar kupić Hipp, bo oprócz wususzającego cynku ma też w składzie bardzo dużo natłuszczaczy. Podobnie ma rossmmann. Reszta kremów to niestety tak jak sudocrem - same wysuszacze. Sudocrem mam w domu, bo sama używam do pryszczy, więc jak już jakiś wykwit będzie to krem pod ręką.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry mamusie ;)

Mnie się dzisiaj śniło, że przyszła do mnie Pani na kontrolę z ZUS i przyjęłam ją w toalecie, siedząc na kibelku i siusiając a ona siedziała na brzegu wanny, i bardzo negatywnie podchodziła do tego, że jestem na zwolnieniu lekarskim :) Masakra!! :D :D

Zaraz znowu jadę po truskawki i po 1kg ogórków, żeby znowu zrobić ze 2 słoiczki małosolnych :)

Jakieś wizyty dziś?

dqprpx9ikjqhrova.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa właśnie chciałam Wam powiedzieć, że jeśli z Was ma problemy z zaparciami to moja ginka poleciła mi Olej lniany 2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej - dała mi go zapobiegawczo bo przepisała mi Tardyferon-Fol, a po nim podobno dość często są zaparcia. No i sam w sobie olej lniany ma dużo wartościowych kwasów :)

Ps. czy Wasi mężowe/niemężowie jak przyłożą ucho do brzuszka to słyszą bicie serca dziecka? Bo wczoraj na jakiejś stronie internetowej wyczytałam, że w 25tyg ciąży można już tak wysłuchać serducha dzieciątka..

dqprpx9ikjqhrova.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Aaa właśnie chciałam Wam powiedzieć, że jeśli z Was ma problemy z zaparciami to moja ginka poleciła mi Olej lniany 2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej - dała mi go zapobiegawczo bo przepisała mi Tardyferon-Fol, a po nim podobno dość często są zaparcia. No i sam w sobie olej lniany ma dużo wartościowych kwasów :)

Ps. czy Wasi mężowe/niemężowie jak przyłożą ucho do brzuszka to słyszą bicie serca dziecka? Bo wczoraj na jakiejś stronie internetowej wyczytałam, że w 25tyg ciąży można już tak wysłuchać serducha dzieciątka..
    Mój ostatnio jak przyłożył ucho, żeby posłuchać, to takiego kopa dostał, że zaprzestał kolejnych prób :P Ale też to czytałam :) tylko trzeba dobrze trafić.

verynice lubi tę wiadomość

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A`propos pielęgnacji maluchów, to w rossmannie jest aktualnie promocja na niektóre kosmetyki Baby Dream dla maluszków. Kupiłam wczoraj żel do mycia 2 w 1 w butli z pompką, oliwkę do ciała i lotion. Fajne one są, patrząc po etykietach, bo nie mają ani konserwantów, ani barwników ani parabenów. Jedyne co, to mają jakieś substancje zapachowe, bo pachną, ale dość delikatnie. Mąż powiedział, że pachną dzidzią :P

• Migotka22 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Mój ostatnio jak przyłożył ucho, żeby posłuchać, to takiego kopa dostał, że zaprzestał kolejnych prób :P Ale też to czytałam :) tylko trzeba dobrze trafić.

Stardust właśnie pisałam o tym samym :P
    Mój też dostał w twarz i był bardzo zdziwiony :D

Dziewczyny 700 stron na pyknęło :D

stardust87, verynice, kark lubią tę wiadomość

relganlikx65a1ud.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam łożysko na przedniej ścianie więc nawet stetoskopem nie słyszałam :/ Może za parę tygodni się uda, wszystko mamy później niż Wy.

A co do śluzu, to miałam ze 2-3 tyg temu taki gęsty, teraz rzadszy ale nadal kremowy, czasami zdarzy się wodnisty. Ginekolog mnie bada zawsze na fotelu co wizytę i mówi, że wszystko jest ok.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rossmann dobre ma te kosmetyki, ale mnie zawsze odrzucał zapach :/ taki typowy "dupka niemowlaka". mam nadzieję, że hipp tak nie pachnie ;]

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest taka położna - samouk - Ina May Gaskin - która jest mentorem sztuki położniczej i ona jako jedna z pierwszych podjęła zagadnienie traumy porodowej przechodzącej z matki na córkę. Trochę opisała to w swojej książce "Duchowe położnictwo", mówiła te o tym na warsztatach w Wawie w 2012 roku. Wspominał też o tym Michel Odent na konferencji Fundacji Rodzić po Ludzku też w 2012 roku. Ogólnie na zajęciach rozmawiałyśmy z nauczycielami o tym zagadnieniu i dlatego jestem przekonana, że własne przeżycia porodowe mają wpływ na to, jak będą rodziły się nasze dzieci.

madiiiii, justyna14, dba lubią tę wiadomość

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana, my w 8 miesiącu dostaliśmy takie zdjęcie:
    34rsutf.jpg
    Ginka się wtedy zachwycała, że ma takie pełne usta, że pięknie będzie pierś ssała :P Za to tatuś dopatrzył się wydatnych ust i małego noska po nim, potem chodził z tym zdjęciem przez dwa tygodnie w portfelu i wszystkim pokazywał, żeby od każdego mógł usłyszeć, że faktycznie podobna do niego :P
    I muszę przyznać, że urodziła się podobna do niego :) Po mnie ma rozstaw i kolor oczu i włosy, reszta cały tatuś ;)

No niestety, ja na olej lniany patrzyć nie mogę, co dopiero go pić dwa razy dziennie... Błe :P

A co do ciąży i porodów mam... Moja wszystkie ciąże była na luzie, rodziła szybko (mnie 2,5h!). Ja pierwszą też tak miałam, a w tej co chwilę panikuję i mam schizy... :|

Kontrola z zusu... Ciekawe kiedy mnie odwiedzą :P

Zaczarowana lubi tę wiadomość

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja matka miała zdrową ciążę, zdrowy poród naturalny - ja od początku mam ciążę wysokiego ryzyka i prawdopodobnie urodzę przez cc. A moja siostra poroniła 4 razy. Więc u mnie wpływu chyba żadnego nie ma :(

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry dziewczyny.
    Ja se witam wymeczona i wypluta. Od 6rano tak mnie kaszlalo ze chyba caly blok nie spal. Razem z moim i biednym maluszkiem ktory tak mnie kopal i tak mi go szkoda bylo :(
    Pomogla dopiero goraca woda z sokiem i zasnelam do 8.
    Mam takie zakwasy na brzuchu od kaszlu ze ciezko oddychac :( wykoncze sie chyba...

Co do sluzu. Ja bez wkladni ani rusz nawet na chwile bo leje sie ze mnie :P ale ćzytalam ze to normalne na tym etapie :)
    Sny tez mam calkiem dziwne ale wogole do nich wagi nie przywiazuje :)
    Co do porodu,,. Jej,.. Mnie mama dluuugo rodzila i wiem ze biedna sie mega umeczyla :/ ale ja nigdy nie mialam snu o porodze ani zwiazanego z ciaza :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z Hippa są dobre kosmetyki Ja uwielbiam oliwkę ma całkiem inny zapach niż bambino bo bambino typowo pachnie dzidzią obie sa super no i co najważniejsze córki nie uczuliły ale żele wysuszały skórę dlatego warto mieć oliwkę albo balsam :) Ja sama używam balsamu hipp :)

A nawiązując do akuszerki to ciekawe czy coś w tym jest bo Ja też się urodziłam oczkami do góry tyle że kleszczy używali i moja córka tak samo miała rodziła się oczkami do góry tyle że mój upór spowodował że nie pozwoliłam użyć kleszczy i teraz mam to przerażenie że dzidzia znowu się urodzi tak ciekawe od czego to zależy ? czy to przypadek ?

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
‹‹ 698 699 700 701 702 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ