X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    i w ogóle to mam pytanie takie z innej beczki czy miałyście robioną cytologię w ciąży?? bo ja spojrzałam w tabelkę w badania jakie będę musiała zrobić do końca ciąży i nic tam nie ma o cytologii a słyszałam że w ciąży się robi..

Ja miałam na samym poczatku (ok. 5-6 tyg.)

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Ja sie dzisiaj zle czuje... W nocy wstawalam na siku i do łazienki szlam trzymając sie ścian bo myslalam ze zaraz upadnie ale wstaje rano i to samo mam jakieś zaburzenie równowagi i do tego strasznie mnie muli.... :-(

atdci09kamv7205a.png
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka: mi wyszły podobne bakterie ale więcej, lekarz kazał brać tylko globulki na bazie kwasu mlekowego i powiedział że podczas ciąży nie ma sensu antybiotykami tego leczyć bo te bakterie bardzo szybko znowu się same namnażają, ważne jest ponoć powtarzanie raz na jakiś czas wymazu i najważniejsze jest podanie antybiotyku dla ciebie i dziecka przy porodzie bo wtedy dochodzi do zarażenia, tyle wiem od swojego gina :)

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jovi, trzymam kciuki! A co do wyprawki to się nie przejmuj,nie każda lubi i ma ochotę na zakupy-ważne że masz kogoś kto się tym zajmie :) Nie myśl, że jesteś wyrodną matką, bo to nie te duperele są ważne tylko samo dziecko! :)
    Karolaaa ja też po omacku wstaję do kibla, czasem już mam ochotę na nim zostać i zasnąć :D Może za szybko się zrywasz i to przez to?
    A co do sałatki Aguś to jeśli do grilla głównie ja bym poleciała w coś lekkiego, np z pomidorem, ogórkiem i fetą? Tylko zależy co Ty i Twoi goście lubią...

jovi81 lubi tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jovi maszynka fajowa :) Szczerze mówiąc myślałam o trochę tańszej. Myślisz, że warto brać taką lepszejszą już na początek? Sama uczyłaś się na niej szyć?
    Oczywiście zaciskam mocno kciuki za wizytę :) A wydatków związanych z dzieciątkiem lepiej wcale nie liczyć, bo będzie ich coraz więcej. Lepszej inwestycji nie potrafię sobie wyobrazić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 10:19

jovi81 lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się dzisiaj zapytam swojego gina o tą cytologie zobaczymy co powie..

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jovi81 wrote:
    Szonka: mi wyszły podobne bakterie ale więcej, lekarz kazał brać tylko globulki na bazie kwasu mlekowego i powiedział że podczas ciąży nie ma sensu antybiotykami tego leczyć bo te bakterie bardzo szybko znowu się same namnażają, ważne jest ponoć powtarzanie raz na jakiś czas wymazu i najważniejsze jest podanie antybiotyku dla ciebie i dziecka przy porodzie bo wtedy dochodzi do zarażenia, tyle wiem od swojego gina :)

O dzięki za info. Idę dziś do internisty ciekawa jestem co on powie.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    Czesc dziewczyny. Ja sie dzisiaj zle czuje... W nocy wstawalam na siku i do łazienki szlam trzymając sie ścian bo myslalam ze zaraz upadnie ale wstaje rano i to samo mam jakieś zaburzenie równowagi i do tego strasznie mnie muli.... :-(
    Ja mam straszne zawroty głowy u mam nadzieję że dzisiaj gin mi coś na to poradzi ;)

• jovi81 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madi: ja w sumie nie wiem dlaczego umiem szyć :) szyła moja babcia, moja mama i chyba od dziecka podglądając weszło mi to w krew,

wybór maszyny na początku nie jest łatwy ale mam porównanie bo kupiłam sobie takiego najtańszego nowego łucznika na allegro za 350zł i to była porażka, co chwile rwało nici , łamało igły nic się nie dało wyregulować... a to osobę początkująca może zniechęcić, więc jeśli szukasz czegoś tańszego to kup używany starej daty łucznik albo coś podobnego, zanieś do wyregulowania, nasmarowania i wyczyszczenia i na pewno będziesz bardziej zadowolona niż z takich "nowych" cudów" bo one się do niczego nie nadają...
    Mam nadzieję że pomogłam :)

madiiiii, betina89 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojj bardzo :) Dzięki ogromne za rady! Inaczej pewnie bym wydała kase w błoto i zraziła się na samym wstępie. Moja babcia i mama też szyły, ale jakoś do tej pory nie przejęłam tej umiejętności. Trzeba będzie nadrobić zaległości ;)
    jovi81 wrote:
    madi: ja w sumie nie wiem dlaczego umiem szyć :) szyła moja babcia, moja mama i chyba od dziecka podglądając weszło mi to w krew,

wybór maszyny na początku nie jest łatwy ale mam porównanie bo kupiłam sobie takiego najtańszego nowego łucznika na allegro za 350zł i to była porażka, co chwile rwało nici , łamało igły nic się nie dało wyregulować... a to osobę początkująca może zniechęcić, więc jeśli szukasz czegoś tańszego to kup używany starej daty łucznik albo coś podobnego, zanieś do wyregulowania, nasmarowania i wyczyszczenia i na pewno będziesz bardziej zadowolona niż z takich "nowych" cudów" bo one się do niczego nie nadają...
    Mam nadzieję że pomogłam :)

jovi81 lubi tę wiadomość

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cytologii, ostatnią miałam robioną jeszcze przed zajściem w ciążę i moja lekarka jak na razie mi jej nie zleca. Ufam, że wie, co robi. Widocznie nie ma takiej potrzeby :)

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja ostatnią cytologię miałam robioną po poronieniu w lipcu 2013 i się zastanawiam czy w ciąży się ją wykonuje czy nie..

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jovi jeśli Ty jesteś wyrodną matką, to ja już w ogóle. Podczas 14 tygodni ciągłego rzygania już ryczałam nad kiblem, że już nie chcę tego dziecka, byle by tylko w końcu mi to przeszło. Że chcę spowrotem być sama ale chodząca, a nie leżąca pod kiblem i robiąca pod siebie. Bo z tego ciągłego napięcia brzucha to i dołem potrafiło mi pójść.
    Nie każdy ćwierka i czuje wielką euforię z związku z ciążą. Ja pomimo, iż już czuję się lepiej nadal jakoś nie ekscytuję się tak jak inne tutaj dziewczyny. Staram się żyć normalnie, nie chcę by ciąża mnie zmieniła - że jak niektóre które znam, zacznę myśleć i rozmawiać tylko o ciąży i wszystkie czynności będą związane tylko z nią. A potem z dzieckiem - i siłą rzeczy zostanie mi kontakt tylko z ludźmi dzieciatymi.

A te wyprawki to mnie bardziej denerwują niż cieszą. Wszystko tylko różowe, kosmetyki pachnące typowym niemowlakiem, przesłodzone wszystko. Ble. Fuj. Chcę normalne rzeczy dla dziecka :/

Cieszą mnie te zakupione w psie łapki ;) i turkusowe (mój ulubiony kolor, nie ważne że będzie dziewczynka)

madiiiii, jovi81, deidre lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciazy miałam robiona cytologię i to nawet chyba dwa razy raz na początku ciazy i raz pozniej już

atdci09kamv7205a.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)
    wczoraj na szkole rodzenia położna mówiła że robi się cytologię/albo wymaz z szyjki ok 33-36 tygodnia ciąży, żeby w razie coś jeszcze przed porodem wyleczyć wszystko, bo jeśli w trakcie porodu okaże się, że nie było robione to dają leki, żeby dziecko się niczym nie zraziło. Także ja po 30 tygodniu pewnie pogadam z ginkiem i zrobie te badania. a sama cytologia ważna jest rok i nie ma konieczności robić jej częściej, chyba że jestes w grupie szczególnego ryzyka tzn. ktoś z rodziny miał raka szyjki macicy. Ja miałam ostatnio robioną przed ciążą pod koniec ubiegłego roku i ginek powiedział że to w zupełności wystarczy, chyba że zauważe coś niepokojącego.

7w3d 💔
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Jovi jeśli Ty jesteś wyrodną matką, to ja już w ogóle. Podczas 14 tygodni ciągłego rzygania już ryczałam nad kiblem, że już nie chcę tego dziecka, byle by tylko w końcu mi to przeszło. Że chcę spowrotem być sama ale chodząca, a nie leżąca pod kiblem i robiąca pod siebie. Bo z tego ciągłego napięcia brzucha to i dołem potrafiło mi pójść.
    Nie każdy ćwierka i czuje wielką euforię z związku z ciążą. Ja pomimo, iż już czuję się lepiej nadal jakoś nie ekscytuję się tak jak inne tutaj dziewczyny. Staram się żyć normalnie, nie chcę by ciąża mnie zmieniła - że jak niektóre które znam, zacznę myśleć i rozmawiać tylko o ciąży i wszystkie czynności będą związane tylko z nią. A potem z dzieckiem - i siłą rzeczy zostanie mi kontakt tylko z ludźmi dzieciatymi.

A te wyprawki to mnie bardziej denerwują niż cieszą. Wszystko tylko różowe, kosmetyki pachnące typowym niemowlakiem, przesłodzone wszystko. Ble. Fuj. Chcę normalne rzeczy dla dziecka :/

Cieszą mnie te zakupione w psie łapki ;) i turkusowe (mój ulubiony kolor, nie ważne że będzie dziewczynka)
    Też mam awersję do różu:):):)
    Zdecydowanie za dużo go, okey dziewczynka się rodzi i odrazu wszystko w różowym kolorze! Jest tyle innych pięknych kolorów, ahh wiele ciuszków niby chłopięcych fajnie też będzie wyglądać na dziewczynce:0 Granatowy, szary kolor jest mega uroczy nie tylko dla chłopców:)

Dziewczyny szukam pomysłu na przygotowanie ryby na obiad, polecacie jakiś fajny sposób?

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ryby w wiekszosci robie na parze

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina - Ja cytologię miałam robioną w październiku i potem już nie była powtarzana.

Agula - Co do sałatki to ja też poszukuję pomysłu bo znudziła mi się już sałatka z fetą do grilla. Znalazłam taki przepis i wypróbuję:
    http://zchatynakoncuwsi.blogspot.com/2014/04/salatka-ziemniaczana-do-grilla.html
    Jedziemy w sobotę na cały dzień nad jezioro i będziemy tam grillować. Jutro muszę wszystko poszykować.

Co do zawrotów głowy to mnie też już wracają z racji pogody. Jak tylko robi się gorąco to ja zaczynam się czuć jak na karuzeli. Ciężkie będzie dla mnie to lato.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie lubię ryb. Jedyna wersja w jakiej dam radę je zjeść to smażone w jajku i mące.

betina89 lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    Też mam awersję do różu:):):)
    Zdecydowanie za dużo go, okey dziewczynka się rodzi i odrazu wszystko w różowym kolorze! Jest tyle innych pięknych kolorów, ahh wiele ciuszków niby chłopięcych fajnie też będzie wyglądać na dziewczynce:0 Granatowy, szary kolor jest mega uroczy nie tylko dla chłopców:)

Dziewczyny szukam pomysłu na przygotowanie ryby na obiad, polecacie jakiś fajny sposób?
    Właśnie właśnie! Czemu dla dziewczynek wszystko w różu? Ja go tak nie lubię... Jestem w stanie zrozumieć jakiś element różowy bo też nie popadam w paranoje ale tyle się widzi dziewczynek ubranych od góry do dołu w róż, jak dla mnie koszmar. Ja kupuje ubranka niebieskie, zielone, beżowe. Mam też ciuszki w tygryski i samoloty:)

Fipsik lubi tę wiadomość

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
‹‹ 769 770 771 772 773 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ