X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    i w ogóle to mam pytanie takie z innej beczki czy miałyście robioną cytologię w ciąży?? bo ja spojrzałam w tabelkę w badania jakie będę musiała zrobić do końca ciąży i nic tam nie ma o cytologii a słyszałam że w ciąży się robi..

Ja miałam na samym poczatku (ok. 5-6 tyg.)

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Ja sie dzisiaj zle czuje... W nocy wstawalam na siku i do łazienki szlam trzymając sie ścian bo myslalam ze zaraz upadnie ale wstaje rano i to samo mam jakieś zaburzenie równowagi i do tego strasznie mnie muli.... :-(

atdci09kamv7205a.png
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka: mi wyszły podobne bakterie ale więcej, lekarz kazał brać tylko globulki na bazie kwasu mlekowego i powiedział że podczas ciąży nie ma sensu antybiotykami tego leczyć bo te bakterie bardzo szybko znowu się same namnażają, ważne jest ponoć powtarzanie raz na jakiś czas wymazu i najważniejsze jest podanie antybiotyku dla ciebie i dziecka przy porodzie bo wtedy dochodzi do zarażenia, tyle wiem od swojego gina :)

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jovi, trzymam kciuki! A co do wyprawki to się nie przejmuj,nie każda lubi i ma ochotę na zakupy-ważne że masz kogoś kto się tym zajmie :) Nie myśl, że jesteś wyrodną matką, bo to nie te duperele są ważne tylko samo dziecko! :)
    Karolaaa ja też po omacku wstaję do kibla, czasem już mam ochotę na nim zostać i zasnąć :D Może za szybko się zrywasz i to przez to?
    A co do sałatki Aguś to jeśli do grilla głównie ja bym poleciała w coś lekkiego, np z pomidorem, ogórkiem i fetą? Tylko zależy co Ty i Twoi goście lubią...

jovi81 lubi tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jovi maszynka fajowa :) Szczerze mówiąc myślałam o trochę tańszej. Myślisz, że warto brać taką lepszejszą już na początek? Sama uczyłaś się na niej szyć?
    Oczywiście zaciskam mocno kciuki za wizytę :) A wydatków związanych z dzieciątkiem lepiej wcale nie liczyć, bo będzie ich coraz więcej. Lepszej inwestycji nie potrafię sobie wyobrazić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 10:19

jovi81 lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się dzisiaj zapytam swojego gina o tą cytologie zobaczymy co powie..

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jovi81 wrote:
    Szonka: mi wyszły podobne bakterie ale więcej, lekarz kazał brać tylko globulki na bazie kwasu mlekowego i powiedział że podczas ciąży nie ma sensu antybiotykami tego leczyć bo te bakterie bardzo szybko znowu się same namnażają, ważne jest ponoć powtarzanie raz na jakiś czas wymazu i najważniejsze jest podanie antybiotyku dla ciebie i dziecka przy porodzie bo wtedy dochodzi do zarażenia, tyle wiem od swojego gina :)

O dzięki za info. Idę dziś do internisty ciekawa jestem co on powie.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    Czesc dziewczyny. Ja sie dzisiaj zle czuje... W nocy wstawalam na siku i do łazienki szlam trzymając sie ścian bo myslalam ze zaraz upadnie ale wstaje rano i to samo mam jakieś zaburzenie równowagi i do tego strasznie mnie muli.... :-(
    Ja mam straszne zawroty głowy u mam nadzieję że dzisiaj gin mi coś na to poradzi ;)

• jovi81 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madi: ja w sumie nie wiem dlaczego umiem szyć :) szyła moja babcia, moja mama i chyba od dziecka podglądając weszło mi to w krew,

wybór maszyny na początku nie jest łatwy ale mam porównanie bo kupiłam sobie takiego najtańszego nowego łucznika na allegro za 350zł i to była porażka, co chwile rwało nici , łamało igły nic się nie dało wyregulować... a to osobę początkująca może zniechęcić, więc jeśli szukasz czegoś tańszego to kup używany starej daty łucznik albo coś podobnego, zanieś do wyregulowania, nasmarowania i wyczyszczenia i na pewno będziesz bardziej zadowolona niż z takich "nowych" cudów" bo one się do niczego nie nadają...
    Mam nadzieję że pomogłam :)

madiiiii, betina89 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojj bardzo :) Dzięki ogromne za rady! Inaczej pewnie bym wydała kase w błoto i zraziła się na samym wstępie. Moja babcia i mama też szyły, ale jakoś do tej pory nie przejęłam tej umiejętności. Trzeba będzie nadrobić zaległości ;)
    jovi81 wrote:
    madi: ja w sumie nie wiem dlaczego umiem szyć :) szyła moja babcia, moja mama i chyba od dziecka podglądając weszło mi to w krew,

wybór maszyny na początku nie jest łatwy ale mam porównanie bo kupiłam sobie takiego najtańszego nowego łucznika na allegro za 350zł i to była porażka, co chwile rwało nici , łamało igły nic się nie dało wyregulować... a to osobę początkująca może zniechęcić, więc jeśli szukasz czegoś tańszego to kup używany starej daty łucznik albo coś podobnego, zanieś do wyregulowania, nasmarowania i wyczyszczenia i na pewno będziesz bardziej zadowolona niż z takich "nowych" cudów" bo one się do niczego nie nadają...
    Mam nadzieję że pomogłam :)

jovi81 lubi tę wiadomość

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cytologii, ostatnią miałam robioną jeszcze przed zajściem w ciążę i moja lekarka jak na razie mi jej nie zleca. Ufam, że wie, co robi. Widocznie nie ma takiej potrzeby :)

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja ostatnią cytologię miałam robioną po poronieniu w lipcu 2013 i się zastanawiam czy w ciąży się ją wykonuje czy nie..

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jovi jeśli Ty jesteś wyrodną matką, to ja już w ogóle. Podczas 14 tygodni ciągłego rzygania już ryczałam nad kiblem, że już nie chcę tego dziecka, byle by tylko w końcu mi to przeszło. Że chcę spowrotem być sama ale chodząca, a nie leżąca pod kiblem i robiąca pod siebie. Bo z tego ciągłego napięcia brzucha to i dołem potrafiło mi pójść.
    Nie każdy ćwierka i czuje wielką euforię z związku z ciążą. Ja pomimo, iż już czuję się lepiej nadal jakoś nie ekscytuję się tak jak inne tutaj dziewczyny. Staram się żyć normalnie, nie chcę by ciąża mnie zmieniła - że jak niektóre które znam, zacznę myśleć i rozmawiać tylko o ciąży i wszystkie czynności będą związane tylko z nią. A potem z dzieckiem - i siłą rzeczy zostanie mi kontakt tylko z ludźmi dzieciatymi.

A te wyprawki to mnie bardziej denerwują niż cieszą. Wszystko tylko różowe, kosmetyki pachnące typowym niemowlakiem, przesłodzone wszystko. Ble. Fuj. Chcę normalne rzeczy dla dziecka :/

Cieszą mnie te zakupione w psie łapki ;) i turkusowe (mój ulubiony kolor, nie ważne że będzie dziewczynka)

madiiiii, jovi81, deidre lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciazy miałam robiona cytologię i to nawet chyba dwa razy raz na początku ciazy i raz pozniej już

atdci09kamv7205a.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)
    wczoraj na szkole rodzenia położna mówiła że robi się cytologię/albo wymaz z szyjki ok 33-36 tygodnia ciąży, żeby w razie coś jeszcze przed porodem wyleczyć wszystko, bo jeśli w trakcie porodu okaże się, że nie było robione to dają leki, żeby dziecko się niczym nie zraziło. Także ja po 30 tygodniu pewnie pogadam z ginkiem i zrobie te badania. a sama cytologia ważna jest rok i nie ma konieczności robić jej częściej, chyba że jestes w grupie szczególnego ryzyka tzn. ktoś z rodziny miał raka szyjki macicy. Ja miałam ostatnio robioną przed ciążą pod koniec ubiegłego roku i ginek powiedział że to w zupełności wystarczy, chyba że zauważe coś niepokojącego.

7w3d 💔
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Jovi jeśli Ty jesteś wyrodną matką, to ja już w ogóle. Podczas 14 tygodni ciągłego rzygania już ryczałam nad kiblem, że już nie chcę tego dziecka, byle by tylko w końcu mi to przeszło. Że chcę spowrotem być sama ale chodząca, a nie leżąca pod kiblem i robiąca pod siebie. Bo z tego ciągłego napięcia brzucha to i dołem potrafiło mi pójść.
    Nie każdy ćwierka i czuje wielką euforię z związku z ciążą. Ja pomimo, iż już czuję się lepiej nadal jakoś nie ekscytuję się tak jak inne tutaj dziewczyny. Staram się żyć normalnie, nie chcę by ciąża mnie zmieniła - że jak niektóre które znam, zacznę myśleć i rozmawiać tylko o ciąży i wszystkie czynności będą związane tylko z nią. A potem z dzieckiem - i siłą rzeczy zostanie mi kontakt tylko z ludźmi dzieciatymi.

A te wyprawki to mnie bardziej denerwują niż cieszą. Wszystko tylko różowe, kosmetyki pachnące typowym niemowlakiem, przesłodzone wszystko. Ble. Fuj. Chcę normalne rzeczy dla dziecka :/

Cieszą mnie te zakupione w psie łapki ;) i turkusowe (mój ulubiony kolor, nie ważne że będzie dziewczynka)
    Też mam awersję do różu:):):)
    Zdecydowanie za dużo go, okey dziewczynka się rodzi i odrazu wszystko w różowym kolorze! Jest tyle innych pięknych kolorów, ahh wiele ciuszków niby chłopięcych fajnie też będzie wyglądać na dziewczynce:0 Granatowy, szary kolor jest mega uroczy nie tylko dla chłopców:)

Dziewczyny szukam pomysłu na przygotowanie ryby na obiad, polecacie jakiś fajny sposób?

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ryby w wiekszosci robie na parze

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina - Ja cytologię miałam robioną w październiku i potem już nie była powtarzana.

Agula - Co do sałatki to ja też poszukuję pomysłu bo znudziła mi się już sałatka z fetą do grilla. Znalazłam taki przepis i wypróbuję:
    http://zchatynakoncuwsi.blogspot.com/2014/04/salatka-ziemniaczana-do-grilla.html
    Jedziemy w sobotę na cały dzień nad jezioro i będziemy tam grillować. Jutro muszę wszystko poszykować.

Co do zawrotów głowy to mnie też już wracają z racji pogody. Jak tylko robi się gorąco to ja zaczynam się czuć jak na karuzeli. Ciężkie będzie dla mnie to lato.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie lubię ryb. Jedyna wersja w jakiej dam radę je zjeść to smażone w jajku i mące.

betina89 lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    Też mam awersję do różu:):):)
    Zdecydowanie za dużo go, okey dziewczynka się rodzi i odrazu wszystko w różowym kolorze! Jest tyle innych pięknych kolorów, ahh wiele ciuszków niby chłopięcych fajnie też będzie wyglądać na dziewczynce:0 Granatowy, szary kolor jest mega uroczy nie tylko dla chłopców:)

Dziewczyny szukam pomysłu na przygotowanie ryby na obiad, polecacie jakiś fajny sposób?
    Właśnie właśnie! Czemu dla dziewczynek wszystko w różu? Ja go tak nie lubię... Jestem w stanie zrozumieć jakiś element różowy bo też nie popadam w paranoje ale tyle się widzi dziewczynek ubranych od góry do dołu w róż, jak dla mnie koszmar. Ja kupuje ubranka niebieskie, zielone, beżowe. Mam też ciuszki w tygryski i samoloty:)

Fipsik lubi tę wiadomość

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
‹‹ 769 770 771 772 773 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ