X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Nie masz racji niestety, niby się nie rusza, a może przepełznąć i spaść jak położysz na stole np. Poczytaj ile jest takich przypadków w szpitalach. Jeśli chodzi o podduszanie kołderką - to powód nagłej śmierci noworodkowej. Są to oczywiście przypadki rzadkie, ale nie zmienia to faktu, że są. Podobnie z tymi ochraniaczami, były przypadki gdzie się dziecko przewróciło na boczek główką do ochraniacza, a nie potrafiło spowrotem i się udusiło.

Mogę podać przykład mojej siostry, gdzie miesięczny (4 tygodnie) syn przepełznął nie wiadomo jak ze środka łoża małżeńskiego i spadł na podłogę. Na szczęście niskie łóżko i miękki dywan mają, to się nic nie stało.

dokladnie tak jest, zgadzam sie z toba kochana:) Jest wiee przypadkow smierci noworodkowej wlasnie przez poddusznie. Jak sie dzidzia uderzy glowka o szczebelki to nic sie nie stanie ale jak jest ochraniacz moze sie poddusic tak samo z kolderka. A dziecko potrafi sie ruszac i gramolic nawet takie malutkie.Ja moze i kupie posciel ale i tak przez pierwsze miesiace uzywac nie bede:( Kupilam juz cieplutki spiworek dla malej:) A jesli chodzi o ochraniacz to ja owszem kupuje ale tylko jeden z tylku za glowke:) Mojej kuzynce spadl za lozko 3 tygodniowy synus. Bylysmy w szoku (bylam wtedy u niej) nagle placz wpadamy do pokoju a dziecko spadlo z lozka , dodam tylko ze to duze lozko malzenskie, takze trzeba miec to na uwadze.Ja sie do kolderki na pewno nie przekonam bo sie po prostu boje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2014, 13:00

Fipsik lubi tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fotelik jak najbardziej nowy. Przynajmniej ja tak uwazam. My mamy w zasadze dwa. Jeden nowy jeden malo uzywany. Nowy bedzie do samochodu a uzywany jako nosidelko :)
    Fotelki z baza(bo pewnie masz na mysli system isofix) sa o tyle lepsze ze masz pewnosc że fotelik jest dobrze zapiety i jest zdecydowanie latwiejszy w obsludze :) wszystko na jeden "klik".
    Natomiast przy foteliku zapinanym na pasy samochodowe zdajesz sie jedynie na to ze wiesz jak dobrze go zapiac. Swoja droga uwazam ze kazdy powińien przejsc ekspresowe szkolenie przy zakupie fotelika... Bo zazwyczaj wyadje nam sie ze wiemy jak zapiac a to guzik prawda :)

No i ostatnia roznica...cena! Dobry fotelik z isofixem sporo kosztuje i dobrze sprawdz czy fotelik nastepny z tej firmy tez mozna na tej bazie montowac bo roznie bywa :)
    Aaa no i czy w samochodzie masz wbudowane zaczepy :p w nowych autach sa fabrycznie montowane natomiast w starszych modelach nie wszedzie :)

stardust87 lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.

Dziewczyny, tak przy okazji wagi, czy jest tu taka, której waga rośnie całkiem poniżej tego wyznacznika w belly ? Wy tu się martwicie, że za dużo kg, a ja zaczęłam sie ostatnio martwić, że za mało, nie wiem czy słusznie :/ U mnie przyrost wagi idzie ewidentnie pod zalecanym przyrostem, noi np. w ciągu tygodnia przytyłam jakieś 0,2 kg.

Ja prawdopodobnie kupię pościel, ale na początku na pewno nie będę jej używać. Mam becik i kupię jeszcze śpiworek i tak będę kładła dzidzię. Ochraniaczy też nie planuję kupować. Zawsze mi się podobały, ale jak poczytałam trochę o nich, to uznałam, że jednak zrezygnuję z tego bajeru. Zastanawiam się jeszcze tylko nad baldachimem. Niby można osłonić dziecko jak pali się światło, zawsze to jakiś tam większy spokój dla malucha, ale ile tam kurzu się zbiera...raz w tygodniu to na bank trzeba to prać, a nie wiem też czy to nie byłoby za rzadko.

Ja kupiłam nowy fotelik Maxi Cosi Cabriofix. Bazy nie kupiłam, ale kto wie, jeszcze nad tym pomyślę. Kupiłam na razie tylko adaptery żeby fotelik pasował do mojego wózka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2014, 12:54

Fipsik lubi tę wiadomość

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem bo nie mam premium wiec mi zalecanego przyrostu wagi nie pokazuje :/

Nasz fotelik tez ma mozliwosc montowania do wozka :)

Loo matko. Ja tego baldachimu napewno nie kupuje bo dla chlopca jakos mi sie nie widzi :P
    Poza tym to fakt ze to zbieracze kurzu :P ale co kto lubi :)

I to tak ze wszystkim bedzie. Jedna kupi to, inna tamto. Teraz wszystkie jestesmy najmadrzejsze :) ale jak dotrwamy tu w takim skladzie po porodzie to dopiero wtedy wyjdzie kto co i jak bedzie robil. A zaloze sie ze ile nas tu bedzie tak kazda bedzie miala inne doswiadczenia i rady ;)
    Nawet te mamy ktore maja juz dzeci czesto mowia ze z pierwszy, robily tak i tak a jak urodzily nast to wszystko bylo inaczej :) wiec luz :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to mi gwoździa wbiłyscie z tą pościelą. W moim otoczeniu kazdy uzywa pościeli i jakoś nic żadnemu dziecku sie nie stało. Ale owszem, zdarzają sie przypadki nagłej śmierci łóżeczkowej, ale ja nigdy nie słyszałam, żeby jej przyczyny były wyjaśnione. No chyba, ze o czymś nie wiem. Jeśli chodzi o przykrycie to na pewno kołderka pod paszki wiec chyba taki maluszek nie nałozy jej sobie na głowe, ale juz sama nie wiem, po tych Waszych przypadkach zwątpiłam :(

relg4z17djzzyjqt.png
  • nenka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    A to my :-)

2z59h7n.jpg

30mbwqu.jpg

287ksj7.jpg
    Pięknie :-):-):-)

Dzis rano wazylam 65 kg:-) do wieczora jeszcze pewnie z 2 kg dojdą :-)

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    Szczerze to mi gwoździa wbiłyscie z tą pościelą. W moim otoczeniu kazdy uzywa pościeli i jakoś nic żadnemu dziecku sie nie stało. Ale owszem, zdarzają sie przypadki nagłej śmierci łóżeczkowej, ale ja nigdy nie słyszałam, żeby jej przyczyny były wyjaśnione. No chyba, ze o czymś nie wiem. Jeśli chodzi o przykrycie to na pewno kołderka pod paszki wiec chyba taki maluszek nie nałozy jej sobie na głowe, ale juz sama nie wiem, po tych Waszych przypadkach zwątpiłam :(

Iwona bo to jest tak ze przyczyny naglej smierci lozeczkowej nie sa do konca znane... Wszedzie gdzie o tym czytalam pisalo ze jest tak wiele mozliwosci z kad to sie bierze ze nakrycie sobie dziecka glowy posciela to moze jakis odsetek %...
    Najczesciej to dysfunkcje ukladu oddechowego, ktory jest nie dojrzaly, infekcja, nawet przegrzanie.
    Przyczyna moga byc tez patologie ciazy ktore nie zostaly wykryte...
    Najczesciej poprostu nie mamy na to wplywu i to jest takie straszne :(

A ta nieszczesna posciel... Pewnie ze mozna z niej zrezygnowac tylko to naszych dzieci moze nie uratowac...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    Dzień dobry.

Dziewczyny, tak przy okazji wagi, czy jest tu taka, której waga rośnie całkiem poniżej tego wyznacznika w belly ? Wy tu się martwicie, że za dużo kg, a ja zaczęłam sie ostatnio martwić, że za mało, nie wiem czy słusznie :/ U mnie przyrost wagi idzie ewidentnie pod zalecanym przyrostem, noi np. w ciągu tygodnia przytyłam jakieś 0,2 kg.

Ja prawdopodobnie kupię pościel, ale na początku na pewno nie będę jej używać. Mam becik i kupię jeszcze śpiworek i tak będę kładła dzidzię. Ochraniaczy też nie planuję kupować. Zawsze mi się podobały, ale jak poczytałam trochę o nich, to uznałam, że jednak zrezygnuję z tego bajeru. Zastanawiam się jeszcze tylko nad baldachimem. Niby można osłonić dziecko jak pali się światło, zawsze to jakiś tam większy spokój dla malucha, ale ile tam kurzu się zbiera...raz w tygodniu to na bank trzeba to prać, a nie wiem też czy to nie byłoby za rzadko.

Ja kupiłam nowy fotelik Maxi Cosi Cabriofix. Bazy nie kupiłam, ale kto wie, jeszcze nad tym pomyślę. Kupiłam na razie tylko adaptery żeby fotelik pasował do mojego wózka.

nic się nie stresuj :) ja też za mało tyje wg tabeli przyrostu wagi, na mój 27 tydzień powinnam ważyć już jakieś 75/76 kg a waże 71 kg... widocznie więcej nabierzemy w ostatnich miesiacach :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dodam że przed ciążą miałam jakieś 67,5 kg

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    Dzień dobry.

ja jestem cały czas poniżej. Dziś mam 62,1kg a wg belly powinnam mieć minimum 65kg także tym się nie martw :)

aswalda lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    przyczyny śmierci łóżeczkowej już dawno były wyjaśnione. Po 1. bezdech, którego można uniknąć dzięki monitorom oddechu, po 2. zachłyśnięcie pokarmem lub wymiotami, ale tego też można uniknąć kładąc dziecko spać na boku (NIGDY NA PLECACH), a 3. uduszenie poprzez różne elementy znajdujące się w łóżeczku, typu ochraniacz, pościel, maskotki itd. No i kładzenie spać dziecka na brzuchu, bo może wtedy położyć główkę twarzą w materacyk i też się dusi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2014, 14:01

Fipsik, Zaczarowana lubią tę wiadomość

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój dzisiejszy pepcowy zakup, za wszystko dałam 25 zł :) i jest to rozmiar 68 cm na pół roczne maleństwo

243kt34.jpg

Paula55, stardust87, Kaarolina, betina89, le'nutka, aswalda lubią tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jestem grubo pod kreska :P
    Teraz spr. No coz...na sile sie dokarmiac nie bede :P

Czyli wychodzi na to ze dziecko musi spac tylko na boku, kazda z nas musi zakupuc monitor, powinno spac na golym materacu niczym nie przykryte bo w spiworek tez moze wjechac :)
    Stardust to sa tylko jedne z miliona innych przyczyn...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle tak zmieniając temat, to podczytuję sobie właśnie czerwcówki, tak jak podczytywałam kwietniówki. Fajnie tam już dużo dziewczyn urodziło, relacje "na żywo" z porodówki :) I wiecie, co do mnie dotarło? Że jeszcze poczytam lipcówki i sierpniówki i wtedy NASZA KOLEJ! :D Jejciu, jak to szybko zleciało.. A te ostatnie 3 miesiące to już chyba ekspresem pójdą :)

Gosia19, karolcia:)))), EmiBam lubią tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi ale slodziachne :) ja jak bylam w pepco to nic dla chlopcow nie bylo na czym wogole mozna by oko zawiesic :/ natomiast dla dziewczynek to sie wieszaki uginaly :/

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    A w ogóle tak zmieniając temat, to podczytuję sobie właśnie czerwcówki, tak jak podczytywałam kwietniówki. Fajnie tam już dużo dziewczyn urodziło, relacje "na żywo" z porodówki :) I wiecie, co do mnie dotarło? Że jeszcze poczytam lipcówki i sierpniówki i wtedy NASZA KOLEJ! :D Jejciu, jak to szybko zleciało.. A te ostatnie 3 miesiące to już chyba ekspresem pójdą :)

Nooo ja tez je czytam jak ksiazke :P takie emocje :) ale powiem ci ze na sierpniowkach tez bywaja chwile napiejcia bo dziewczyny laduja w szpitalach na podtrzymaniu... Kurde to juz chwilka i nasza kolej :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Ewi ale slodziachne :) ja jak bylam w pepco to nic dla chlopcow nie bylo na czym wogole mozna by oko zawiesic :/ natomiast dla dziewczynek to sie wieszaki uginaly :/

ja dziś pojechałam bo od wczoraj mają promocję i np. te szare dresy za 5 zł kupiłam :) więc mega extra okazja :) będzie mały dresiarz z Michała :D

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Ja tez jestem grubo pod kreska :P
    Teraz spr. No coz...na sile sie dokarmiac nie bede :P

Czyli wychodzi na to ze dziecko musi spac tylko na boku, kazda z nas musi zakupuc monitor, powinno spac na golym materacu niczym nie przykryte bo w spiworek tez moze wjechac :)
    Stardust to sa tylko jedne z miliona innych przyczyn...
    to są niestety najczęstsze przyczyny. Jak można je wyeliminować to chyba warto. A na gołym materacu nie, moje będzie miało prześcieradło z gumką :P Na bogato :P
    Pewnie, że nie można dać się zwariować. Bo byśmy musiały całymi dniami i nocami wisieć nad łóżeczkiem i patrzeć czy aby się nie nakryło i czy oddycha i czy na boku leży i jeszcze pewnie milion rzeczy sprawdzać. Poza tym to każda przecież i tak zrobi jak uważa, bo kim my tu jesteśmy żeby mówić jedna drugiej jak ma z dzieckiem postępować. Ja tylko zwróciłam uwagę na to co napisała iwo-na, że niemowlak nie ma jak nakryć się kołderką. I tyle :)

karolcia:)))), Fipsik, Zaczarowana lubią tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O masakra!! Toz to grzech bylo by nie wziac :)
    Ja juz nie mam mozliwosci :/

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak bylam ostatnio w szpitalu z moim T to wisial wielki platat o sids... Oczywiscie ze czytalam. Czytalam tez pelno artykulow na ten temat...wszedzie na samej gorze tabeli owszem... Ze nie wolno do spania na brzuszku ukladac, ze najlepiej po jedzeniu na boku. No i wszedzie o tych dysfunkcjach ukladu oddechowego i tym co tam pisalam...
    Jedyne co o poscieli znalazlam to zeby faktycznie uwazac ale nie dac sie zwariowac...
    Tez nie bede dziecka opatulac w posciel i klasc poduchy pod glowe bo to normalne ale trzeba miec do wszystkiego troche dystansu i wyobrazni :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

‹‹ 784 785 786 787 788 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ