X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    Ależ dzisiaj pitrasicie. Jutro chyba tez jakies ciacho zrobie, tylko musze sie zatanowic jakie. Sprawdziałm sobie jaki miałam termin porodu z 13 tygodnia i wyszło mi na 9 września, mogłabym tak urodzić. Wogóle to ja bym chciała najwczesniej jak to jest możliwe. Pewnie większosc tak by chciała. Chyba najgorsze to przenosić 2 tygodnie.
    Ja mam termin na 13.09, z jednej strony chciałabym urodzić Maleństwo szybciej a zdrugiej strony chyba lepiej jak urodzi się nawet po terminie aniżeli przed...

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    Ja mam termin na 13.09, z jednej strony chciałabym urodzić Maleństwo szybciej a zdrugiej strony chyba lepiej jak urodzi się nawet po terminie aniżeli przed...

ja też mam na 13 września termin :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubimy lato z Marcelkiem <3
    2yuhgfr.jpg

A powiedzcie mi (głupie pytanie ale ostatnio o tym myślałam)..co się robi jak te wody się sączą? Wkładkę się nosi? Podpaskę? Czy jak? A jak chluśnie to co wtedy? Podpaska i jazda do szpitala? :|

stardust87, Ewi25, Paula55, Fipsik, Kaarolina, Karolaaa91, afrykanka, Gosia19, betinka, karolcia:)))), aswalda, betina89 lubią tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas położne w szkole rodzenia mówiły, że jak wody odchodzą to do szpitala. Nie ważne czy się sączą czy odeszły od razu całe. A podpaska może nie wytrzymać. Dziewczyny z ręcznikami pod tyłkiem w samochodzie siedziały jak na porodówkę jechały.

verynice lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w ksiazce pisalo ze podpaske zeby zalozyc. Tak samo jak odchodzi np czop z krwia...
    Verynice super wygladasz tak wogole :) ja tez chce w koncu kiecke zalozyc!!! :)

A ja troche z innej ale jedzeniowej beczki... Ma ktoras sprawdzony przepis ja pierogi... Glownie chodzi mi o ciasto bo chce zrobic ruskie. :) nigdy nie robilam :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• verynice Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    u nas położne w szkole rodzenia mówiły, że jak wody odchodzą to do szpitala. Nie ważne czy się sączą czy odeszły od razu całe. A podpaska może nie wytrzymać. Dziewczyny z ręcznikami pod tyłkiem w samochodzie siedziały jak na porodówkę jechały.

Aaaaa boję się!

dqprpx9ikjqhrova.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    ja też mam na 13 września termin :)
    ooo:) Jak się czujecie?

Może któraś chętna na ekspress do mleka:):)
    https://www.babymama.pl/ekspres-do-mleka-beaba-bib-expresso-gipsy-p1579.html

Paula55 lubi tę wiadomość

• pralinka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    No w ksiazce pisalo ze podpaske zeby zalozyc. Tak samo jak odchodzi np czop z krwia...

A ja troche z innej ale jedzeniowej beczki... Ma ktoras sprawdzony przepis ja pierogi... Glownie chodzi mi o ciasto bo chce zrobic ruskie. :) nigdy nie robilam :P
    Na kwestii smku jest super przepis, zawsze z niego robię i wychodzi idealne.

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:

Przepis na ok 30 szt, delikatne, mięciutkie. Robiłam na wigilię, zniknęły jeszcze przed świętami i musiałam drugi raz robić :) Sprawdzone w 100%

Składniki
    ciasto na pierogi:
    500g mąki
    1 szklanka wrzątku
    1/2 łyżeczka soli
    łyżka masła
    1 żółtko

pół kilo maki, do tego wlewam o.k szklanki gorącej wody (naprawdę gorącej, prawie wrzątek), ostrożnie mieszam, wrzucam w to dużą łyżkę masła (może być margaryna) szczyptę soli i zagniatam, żeby się masło rozpuściło. Potem dodaje jedno żółtko, znowu zagniatam. W razie czego dodaję jeszcze wodę, ale to ile zależy od mąki.

Paula55 lubi tę wiadomość

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Aaaaa boję się!
    daj spokój :) To akurat dobrze jak odejdą, bo masz znak, że to już. Gorzej jak dziewczyny na czerwcówkach piszą, że mają skurcze od kilku dni i nie wiedzą czy to to czy nie to. A tak jakby wody odeszły to byłoby jasne :P

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje stardust :) jutro beda pierozki :)

A ten ekspres do mleka widzialam hahaa. Dobre :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• verynice Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    daj spokój :) To akurat dobrze jak odejdą, bo masz znak, że to już. Gorzej jak dziewczyny na czerwcówkach piszą, że mają skurcze od kilku dni i nie wiedzą czy to to czy nie to. A tak jakby wody odeszły to byłoby jasne :P

No wiem wiem ;) Kurcze tak sobie zawsze myślałam, że poród to tak że się idzie, rozkłada nogi i już, o! :D A przecież tyle rzeczy po drodze musi się wydarzyć, wody odejść, rozwarcie itp... masakra! :)

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo ja tez sie boje. Bo wogole tu u nas najpierw musisz zadzwonic do szpitala przed przyjazdem.... Powiedziec pani ktora odbierze co sie dzieje, czy sa skurcze, czy wody odeszly itp i ona przez tel decyduje czy masz juz przyjechac czy jeszcze... I najczesciej kaza przyjechac na ost chwile bo tu w szpitalu trzymaja tylko tyle ile naprawde musza :)
    Jak jest ok po naturalnym z toba i dzieckiem to juz po 12 h mozna wyjsc do domu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 17:45

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, ja to nie moge czytać czerwcówek. Itak zaczełam sie bac porodu, nie chce sobie jeszcze dokładać i przeżywać. Wiem, że to nieuniknione i że tego nie odwołam ale wole jeszcze o tym nie myśleć :)

relg4z17djzzyjqt.png
  • Ewi25 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    ooo:) Jak się czujecie?

Może któraś chętna na ekspress do mleka:):)
    https://www.babymama.pl/ekspres-do-mleka-beaba-bib-expresso-gipsy-p1579.html

no cóż ja mam przeczucie że urodzę w terminie albo dalej :) bo robię jeszcze wszystko co robiłam przed ciążą, brzuch w niczym mi nie przeszkadza, aby czasami skurcze mam, wyniki morfologii mam idealne, moczu tak samo, na glukoze idę za nie całe dwa tyg jakoś :) nie jest źle ale dla zasady lubię sobie ponarzekać :D

Fipsik lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Mika 28 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Ja jechałam jak miałam skurcze wolne nie wyobrażam sobie siedzieć w domu i mieć skurcze bo wody mogą w ogóle nie odejśc a Ja miałam zielone wody już tak więc czas był wywołać poród a gdybym nie pojechała to nie wiem co by było a one tam jeszcze siedzą na forum z tymi skurczami?

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie poród to taka abstrakcja, że podchodzę do tego co ma być to będzie..może pójdzie mi raz dwa, a może będę się męczyć kilkanaście godzin..na nic się nie nastawiam...

A na glukozę idę już w tą sobotę, zobaczymy czy mi pozwolą cytrynkę wcisnąć :)

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Noo ja tez sie boje. Bo wogole tu u nas najpierw musisz zadzwonic do szpitala przed przyjazdem.... Powiedziec pani ktora odbierze co sie dzieje, czy sa skurcze, czy wody odeszly itp i ona przez tel decyduje czy masz juz przyjechac czy jeszcze... I najczesciej kaza przyjechac na ost chwile bo tu w szpitalu trzymaja tylko tyle ile naprawde musza :)
    Jak jest ok po naturalnym z toba i dzieckiem to juz po 12 h mozna wyjsc do domu :)
    Nie jest to zbyt dobre kiedy po 12 godzinach można wyjść Ja też nie lubię szpitali ale cieszę się że tam trzymają te 3 dni bo to krocze sie wtedy goi i ci powiedzą czy goi sie prawidłowo a w domu tylko położna przyjdzie i Ci powie a jak będzie kiepsko sie goić co co wtedy? gdzie Ty pojedziesz ? w tej Anglii to tam jest przekichane

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak. Polozna tak zwana health visitor przychodzi i bardzo dokladnie cie oglada...maluszka to samo. Pobiera krew do badan a ty nie gnijesz w szpitalu z dzieckiem tylko siedzisz sobie w domku. Jesli cos cie niepokoi to dzwonisz albo jedziesz do szpitala i z glowy. Mozesz tez po porodzie powiedziec ze zle sie czujesz i chcesz zostac i nikt cie nie wygania :)
    Ja napisalam ze JESLI wszystko jest ok to mozesz wyjsc :)

Powiem wam ze sa plusy :) szpital to zawsze stres. A co w domu to w domu. Nie zostaje sie bez opieki bo te polozne kilka razy przychodza i wszystko sprawdzaja, pomagaja :)
    Dla mnie wizja lezenia w szpitalu tutaj jest okropna i licze na to ze pojdzie dobrze i szybko wrocimy do domu :)

betinka lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• betinka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:

No właśnie, dziwne trochę te praktyki zagraniczne. Moja znajoma w Anglii jeździła tam i z powrotem - 4x, zanim pozwolili jej zostać w szpitalu i urodzić! A wiesz może jak jest z kontrolą żółtaczki? U nas są te 3 krytyczne doby w szpitalu dlatego, żeby w razie czego naświetlać bebika. To w takim razie po tych 12h trzeba codziennie przyjeżdżać na kontrolę?!

UPDATE: w międzyczasie odpowiedziałaś na moje nienarodzone jeszcze pytanie :)

Co do porodu, to dziękuję niebiosom za cesarkę, bo po tej mojej nocy na porodówce z rodzącą za parawanikiem chyba bym umarła w drodze do szpitala :D Naoglądałam się na TLC tych wszystkich porodów i sobie myślałam 'A, spoko, jest hardkor, ale do przeżycia!'. Na żywo to zupełnie inna historia. Ale ja cienki bolek jestem, mdleję jak mi okulista lupę pod powiekę wkłada ;) Co nie zmienia faktu, że mogłabym pozwać szpital o uszzczerbek na psychice, że mi to zafundowali. Zamiast zrobić KTG na IP, wysłali na porodową, dupki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 18:28

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
‹‹ 812 813 814 815 816 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ