Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Nelus, bujaczek śliczny, gdzie robią takie wyprzedaże W ogóle tutaj są jakieś specjalistyczne sklepy dla dzieci ? Bo ja tu zielona jestem, widziałam toysrus, ale chyba jeszcze jakieś większe sklepy też są ?
Mój Mąż dopiero teraz ma do czynienia z brzuszkiem
bo byliśmy rozdzieleni przez 4 miesiące. Na razie ja i dzidzia, która kopie to dla niego nowość :)nie narzekam, troszczy się o mnie, wyręcza mnie w domowych obowiązkach, a jak gdzieś idziemy, to nawet nosi moją torebkę
bo wie, że mnie ten brzuch ciągnie i każdy ciężar jest dla mnie męczarnią
Nie oczekuję jednak od niego jakiś ochów i achów nad ciążą, bo wiem, że po pierwsze to jest mężczyzna, a po drugie bardziej istotne jest to, jak podchodzi do zapewnienia bytu dziecku, opieki nad nim po narodzinach itd.
magdzia26 lubi tę wiadomość
-
Witam się dzisiaj w 32 tygodniu jeszcze 8 tygodni i będzie czad
teraz już bardziej oczekuję i wyczekuję dzidziusia 
A My niedawno z córką wróciłyśmy z lofrów od znajomych dziewuszki się wybawiły a my poplotkowałyśmy
Mój mąż też ma małego hyzia na tle mundialu i ogląda a niedługo przyleci mój brat to już pewnie telewizor okupowany będzie na finały ale mnie nie przeszkadza Ja go w ogóle nie oglądam ale ostatnio też straciłam zapał do czytania książki
a chciałabym bo zaczęłam i nie skończyłam 
verynice, magdzia26, akuszerka89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa znalazłam coś takiego: Aby skorzystać z rocznego (52 tygodnie) urlopu macierzyńskiego płatnego w wymiarze 80% pensji, należy zgłosić taką chęć przynajmniej na 14 dni przed planowaną datą porodu. Jeśli tego nie zrobisz, przez pierwsze pół roku będziesz otrzymywać 100% świadczenia. Jeżeli jednak w tym czasie zdecydujesz, że chciałabyś wydłużyć urlop o kolejne pół roku, jest to możliwe, jednak będziesz przez drugą część urlopu otrzymywać 60% pensji. Wniosek o urlop macierzyński nie jest konieczny - wystarczy przedstawić zaświadczenie o porodzie ze szpitala oraz akt urodzenia dziecka. Wyjątkiem jest sytuacja, w której pracownica chce skorzystać z urlopu macierzyńskiego przed porodem (przed datą porodu można wykorzystać co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego).
-
Nelus u mnie jest taka sama sytuacja, tzn. wszyscy woza maluszkow w foteliku samochodowym , a wczoraj to sie przerazilam jak w sklepie dzieciecym zobaczylam kobiete z wozkiem spacerowka i dzidzius siedzial, ale byl taki malutki i sie kiwal, byl duzo za maly zeby w ogole siedziec. Dla mnie to szok. Maz na poczatku nie rozumial mojego grymaszenia w sprawie wozka, ale jak mu pokazalm i wytlumaczylam, to powiedzial,ze moge wybrac jaki chce. W nastepny weekend pojedziemy do dwoch sklepow ktore sprzedaja peg perego, ale na kolor sie jeszcze nie zdecydowalam, bo chcialabym na zywo zobaczyc. Na pewno to bedzie jakis uniwersalny kolor zeby pozniej w razie co dla chlopczyka pasowal.
Tutaj tez sa wozki z gracco bardzo popularne, ale ja je uwazam za niestabilne i nie ma gondoli do nich.
Fipsik ciuszki super, szkoda,ze u mnie nie ma lumpkow
-
a własnie zajrzałam na sierpniówki i widze że sanset dziewuchą narobiła stracha na szczęście mała żyje i pewnie na razie to się liczy dla nich ma jakies problemy genetyczne i mamuśka jest z nią w szpitalu ważne żeby badania wykazały że wszystko jest dobrze bo ona taka malusia jest
verynice, Nelus, akuszerka89, le'nutka lubią tę wiadomość
-
Hmm, a ja przed chwilą czytałam że jest tak:Gosia19 wrote:Ja znalazłam coś takiego: Aby skorzystać z rocznego (52 tygodnie) urlopu macierzyńskiego płatnego w wymiarze 80% pensji, należy zgłosić taką chęć przynajmniej na 14 dni przed planowaną datą porodu. Jeśli tego nie zrobisz, przez pierwsze pół roku będziesz otrzymywać 100% świadczenia. Jeżeli jednak w tym czasie zdecydujesz, że chciałabyś wydłużyć urlop o kolejne pół roku, jest to możliwe, jednak będziesz przez drugą część urlopu otrzymywać 60% pensji. Wniosek o urlop macierzyński nie jest konieczny - wystarczy przedstawić zaświadczenie o porodzie ze szpitala oraz akt urodzenia dziecka. Wyjątkiem jest sytuacja, w której pracownica chce skorzystać z urlopu macierzyńskiego przed porodem (przed datą porodu można wykorzystać co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego).
- podstawowy urlop macierzyński można rozpocząć najwcześniej 6 tygodni przed przewidywaną datą porodu, na wniosek przyszłej mamy
- jeśli chce się rozpocząć macierzyński normalnie po porodzie - pełne 52 tygodnie - to wniosek się składa do 2 tygodni po porodzie (trzeba napisać że się bierze za jednym zamachem podstawowy macierzyński, dodatkowy macierzyński i rodzicielski) - wtedy jest 80% kasy.
- jeśli się wniosku nie złoży (ale trzeba przedstawić pracodawcy akt urodzenia po porodzie) - to przez 20 tygodni od porodu ma się podstawowy macierzyński. Potem, jak chce się korzystać z kolejnych, to na każdy trzeba pisać wniosek i składać 14 dni przed datą rozpoczęcia (i tak dodatkowy macierzyński to 6 tygodni i 100% kasy, rodzicielski to 26 tygodni i 60% kasy).
Ja chyba złożę na wszystko hurtem.
I tak chce mieć cały rok z dzieckiem, a po co bujać się z dodatkowymi wnioskami po 20 i 26 tygodniach? Jeszcze przeoczę termin składania wniosku i będzie stres i jakieś branie urlopów na żądanie...
A kasa wychodzi ta sama w obu przypadkach. -
Mika 28 wrote:tak też to czytałam i się zastanawiam nad tym urlopem co będzie lepsze cały rok czy pół 100 i drugie pół 60 no musze pogadać z mężem a wy jak bierzecie ?
Ale z tego, co napisała Gosia rozumiem, że jak zgłosisz chęć rocznego na minimum 14 dni przed terminem porodu, to przez cały rok dostajesz 80%, a jeśli się spóźnisz, to pół roku 100 i drugie pół 60% wtedy... Ja od razu zgłoszę rok.
Słuchajcie, wiem że wszystkie się strasznie przejęłyśmy sytuacją Sunset z czerwcówek - przed chwilą napisała, że jej dziecko żyje. Miała ekspresowe cc po ktg, córcia waży koło 2,5kg, leży w inkubatorze, podejrzewają u niej wady genetyczne - będą jej robić szczegółowe badania w tym kierunku. Modlę się, żeby wszystko się okazało w normie i żeby dziewczynka się zdrowo rozwijała!https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Betinka - wystarczy złożyć wniosek do 2 tygodni po porodzie z deklaracją że bierzesz wszystkie 3 urlopy jeden po drugim, tzn cały rok

Wniosek składa się pracodawcy.
Podejrzewam że jeszcze tatuś musi coś złożyć u siebie w pracy, że nie bierze rodzicielskiego i dodatkowego macierzyńskiego, ale dokładnie nie wiem...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2014, 18:03
betinka lubi tę wiadomość
-
Ja sama muszę iść, bo mam działalność

A tak wczoraj spędziliśmy sobie wolne chwile z mężem po jego ciężkiej pracy na kopalni:) Nowo otwarty Basen "Ruda".
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0525339d788f.jpg
Gosia19, magdzia26, Nelus, doti77, Io lubią tę wiadomość
-
dokładniej chodzi mi o to, bo niby można pobierać już 6 tyg. przed porodem macierzyński. I chciałabym taki pobierać jak najwcześniej aby zawiesić działalność by nie płacić 1042 składek na ZUS ;/;/ Druga opcja, to wziąć jeszcze l-4 w sierpniu, hmm....deidre wrote:Betinka - wystarczy złożyć wniosek do 2 tygodni po porodzie z deklaracją że bierzesz wszystkie 3 urlopy jeden po drugim, tzn cały rok

Wniosek składa się pracodawcy.
Podejrzewam że jeszcze tatuś musi coś złożyć u siebie w pracy, że nie bierze rodzicielskiego i dodatkowego macierzyńskiego, ale dokładnie nie wiem... -
Karolaaa91 wrote:byłam na tym usg w szpitalu i powiem Wam, że warunki szpitalne odstraszają, może i dobrze, bo jak urodze to zamiast tam leżec to bede chciała szybko uciekać do domu. Cały czas mi chodzi po głowie to żeby rodzić gdzieś indziej, nawet zapłacić, a miec lepsze warunki, jedyne co mnie tu trzyma to ten lekarz.
I tak mały już dzisiaj waży 1288g
(we wtorek ważył 1264g
) ułożony jest główkowo jak do porodu, łożysko na sciance przedniej i dla lekarza jest wszystko okey
widziałam jak się rusza i sisiorka też pokazał
ale dalej mi mało tak więc zapiszę się na usg 3d do Lubina tam gdzie robiłam w badanie w I trymestrze, zadowolona byłam z lekarza więc mam nadzieje, że mnie nie zawiedzie i tym razem 
Pytałam o szkołe rodzenia i oczywiście dwie grupy już trwają, a kolejna zaczyna się 29 lipca z tym, że położna mi powiedziała, że moge w połowie sierpnia urodzić więc nie zdąze ukończyć kursu, dlatego jutro mam dołączyć i chodzić na zajęcia do tych dwóch grup, a pominięte przeze mnie zajęcia może zdąze nadrobić na tym kursie w lipcu
i tak jutro na 10tą mam pierwsze w moim zyciu zajęcia
pytalam co mam zabrać to kazała coś do pisania wziasc i zajęcia są w sali konferencyjnej.....hmmm troche mnie to zdziwiło bo myśłalam ,ze w takich szkołach są zajęcia praktyczne? Nie wiem jutro się wszystkiego dowiem. A u was też tylko teoria była?
I teoria i ćwiczenia w lubinie a gdzie byłaś