X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lo uuups zapomnialam sie ze Ty to nalesnikara :D

Io lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak robisz siusiu to wstrzymaj na chwilę strumień. Właśnie ten ruch powtarza się "na sucho" podczas ćwiczeń, tylko mocniej. Mi pomogło porównanie do windy wjeżdżającej na kolejne piętra w stronę pępka :D Ważne, żeby nie spinać w tym czasie pośladków i nie wstrzymywać oddechu.
    Io wrote:
    Dzięki Gosia :)

Madiii - no ja właśnie nie wiem do końca jak mam to ćwiczyć. To tak jakbym chciała pochwę ścisnąć?

Io lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • dba Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    była położna, jestem rozczarowana :/ myślałam, że tak jak koleżanka posłucham tętna dzidziusia, a tu nic :/ dała mi do wypełnienia plan porodu, była krótko :/ no, ale powiedziała, że faktycznie w połowie sierpnia mogę urodzić skoro szew ledwo się trzyma. Także synek może przyjść na świat w moje urodziny nawet ;)
    Ostatnio chodzi za mną nutella ;) ale zdrowy rozsądek powstrzymuje mnie przed kupnem ;)

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Jak robisz siusiu to wstrzymaj na chwilę strumień. Właśnie ten ruch powtarza się "na sucho" podczas ćwiczeń, tylko mocniej. Mi pomogło porównanie do windy wjeżdżającej na kolejne piętra w stronę pępka :D Ważne, żeby nie spinać w tym czasie pośladków i nie wstrzymywać oddechu.
    nie wolno tego robić podczas oddawania moczu, bo się nabawisz poważnych problemów z pęcherzem i układem moczowym. Ja niestety kiedyś przeczytałam w głupiej gazecie, że w czasie oddawania moczu to robić i teraz mam przerąbane. Rzeczywiście ruch jest taki sam, ale broń Boże nie róbcie tego w toalecie tylko na sucho.

madiiiii, Io lubią tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Pralinko - wszystkieeeeeeeeeego najpiękniejszego z okazji rocznicy, mnóstwa szczęśliwości!!!

Dzisiaj dzień świętowania kolejnych tygodni na liczniku, więc też gratuluję wszystkim Mamuśkom :)

Nie wiem dlaczego nie pomyślałam o pasie ciążowym... może to będzie lekarstwo na moje skurcze, skoro się pojawiają głównie na stojąco, to może to jest kwestia wielkiego ciężkiego brzuchola... Co ja bym bez Was zrobiła! <3

O śniadanku nic mi nie mówcie, musze jeszcze odczekać 15 minut po leku na tarczycę, a żołądek mi się zaraz do pleców przyklei z głodu :(

Za pół godzinki się zbieram na usg juhuuuuuu :)

magdzia26, pralinka lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie :) Podczas siusiu można sobie tylko sprawdzić, które mięśnie mają działać.
    stardust87 wrote:
    nie wolno tego robić podczas oddawania moczu, bo się nabawisz poważnych problemów z pęcherzem i układem moczowym. Ja niestety kiedyś przeczytałam w głupiej gazecie, że w czasie oddawania moczu to robić i teraz mam przerąbane. Rzeczywiście ruch jest taki sam, ale broń Boże nie róbcie tego w toalecie tylko na sucho.

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • nenka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wy znow o jedzeniu masakra z wami kochane

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betinka czekamy na zdjecia i powodzenia ;)

• Io Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę te ćwiczenia dzisiaj wypróbować.

Pralinko - ja też życzę wszystkiego naj naj :) My mamy pierwszą rocznicę w niedzielę. A tu nawet szampana nie wolno :P

Karolina - naleśniki miałam wczoraj i mi się mąka skończyła więc nici z tego. Teraz chyba nawet nie kupię, żeby mnie nie kusiło. Normalnie moje dziecko zamiast cyca będzie dostawało nalesniki :P A żebyście wiedziały jak po nich wariuje! Co ciekawe najadłam się ich wczoraj wieczorem i waga mi trochę spadła ;)

Lece na rynek po warzywka. Najgorsze, że zawsze kupię więcej niż mogę wnieść na 4 piętro i potem muszę latać na dwa razy ;/

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Dzień dobry :)

Pralinko - wszystkieeeeeeeeeego najpiękniejszego z okazji rocznicy, mnóstwa szczęśliwości!!!

Dzisiaj dzień świętowania kolejnych tygodni na liczniku, więc też gratuluję wszystkim Mamuśkom :)

Nie wiem dlaczego nie pomyślałam o pasie ciążowym... może to będzie lekarstwo na moje skurcze, skoro się pojawiają głównie na stojąco, to może to jest kwestia wielkiego ciężkiego brzuchola... Co ja bym bez Was zrobiła! <3

O śniadanku nic mi nie mówcie, musze jeszcze odczekać 15 minut po leku na tarczycę, a żołądek mi się zaraz do pleców przyklei z głodu :(

Za pół godzinki się zbieram na usg juhuuuuuu :)

ja to czasami miałam tak ze jak zażyłam tabletkę na tarczyće to juz po 5 minutach kawę piłam i nigdy to nie wpłynęło źle na moje wyniki :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betinka życze powodzenia na wizycie ;)

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Dobra, to kto mi to teraz przetłumaczy na łopatologiczny? :P

Ja zakładałam, że mam dużą miednicę bo niestety mam bardzo szerokie biodra. Mam rację czy się mylę?

Lo - miednicę mierzy się specjalnym przyrządem, który nazywa się miednicometr:)

Najważniejsze (i w zasadzie jedyne) są pomiary miednicy kostnej, samych kości bez tkanki tłuszczowej. To że jedna ma szerokie biodra inna wąskie wcale nie oznacza że mają różnice w budowie miednicy, w odległościach. Wąskie, krzywicze czy męskie miednice zdarzają się rzadko u kobiet, chyba że są po jakichś wypadkach czy coś. Przed porodem każdej z Was powinny położne albo lekarze zmierzyć miednicę i ocenić zdolność do porodu drogami i siłami natury.

Dziewczyny, nie bójcie się porodu naturalnego. CC niesie za sobą całą masę konsekwencji, o których nawet nam do głowy by nie przyszło. Człowiekowi się wydaje, że co tam cc, rozetną, wyjmą dziecko, zaszyją i z głowy. A to wcale nie prawda. Gdyby Bóg (Stwórca, Natura czy jak chcecie nazywać To co nas stworzyło) chciał, żebyśmy rodziły przez cc to zrobiłby nam zamek błyskawiczny w brzuchu.

Poród naturalny jest też dla dziecka. Mimo że wydaje nam się, że jest to dla niego przeżycie mega stresujące, wyczerpujące i że dziecko może wydawać się zmaltretowane po porodzie sn to jest to czas przejścia i przystosowania się do zmieniających się warunków życia. Hormony walki i stresu pozwalają łatwiej dostosować się do życia poza łonowego. Organizm matki też ma czas na przestawienie się z trybu ciąża na tryb połóg, laktacja i dziecko.

Ale wywód Wam napisałam:P A tak serio, to radzę 1000 razy zastanowić się dobrze, czy na pewno chcemy cc na życzenie.

A teraz będę Was nadrabiać dalej:)

madiiiii, verynice, dba, Io, magdzia26, hela lubią tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinko ja też dołączam się do życzeń rocznicowych. Dużo szczęśliwych, wspólnie spędzonych lat Wam życzę :)

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dba wrote:
    była położna, jestem rozczarowana :/ myślałam, że tak jak koleżanka posłucham tętna dzidziusia, a tu nic :/ dała mi do wypełnienia plan porodu, była krótko :/ no, ale powiedziała, że faktycznie w połowie sierpnia mogę urodzić skoro szew ledwo się trzyma. Także synek może przyjść na świat w moje urodziny nawet ;)
    Ostatnio chodzi za mną nutella ;) ale zdrowy rozsądek powstrzymuje mnie przed kupnem ;)
    Na keidy masz dokładnie termin? Fajny prezent by był jakby trafił w Twoje urodziny:)
    Chociaż Ja osobiście bym wolała, aby dziecko miało swoją 'specjalną datę urodzenia':)

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus wrote:
    Wymacalam sobie te kosci miednicy i mam 23cm a wedlug tego co napisalyscie powinno byc 25-26. Czy to znaczy ze bede miala ciezszy porod? <boi sie> Tych innych kosci nie moge znalezc

Nelus, tak jak pisałam wcześniej, nie da się dokładnie zmierzyć miednicy bez miednicometru. A takie mierzenie "na oko" i "chyba" to nic nie daje, a tylko może napędzić strachu

Nelus lubi tę wiadomość

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaDS wrote:
    A i jeszcze jedno info z zajęć, to żeby się nie zgadzać na masaż szyjki, czyli na siłę jej rozwieranie, a dosłownie rozrywanie mięśnia!

Po pierwsze, bo to bardzo boli.

Po drugie - rozerwany mięsień już nigdy nie wróci do pierwotnego stanu, co w konsekwencji może być później przyczyną nieutrzymania kolejnej ciąży (bo szyjka nie będzie się szczelnie domykać).

Po trzecie - jest to jedna z przyczyn prowadząca do raka szyjki macicy (bo uszkadzane są tkanki).

AniaDS i takie konkretne informacje są super!:)

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Gosia slyszalam o tej ksiazce kiedys... Podobno swietna :) ale sama nie mialam jej w rece :P
    Jak przeczytasz to daj cynk :)

Ania to jestem w szoku po tych informacjach od ciebie... Masaz szyjki dosc czesto sie praktykuje a nawet w ksiazce "w oczekiwaniu na dziecko" pisze ze spokojnie mozna robic nawet samemu w domu lub partner nam moze robic bo to przygotowuje szyjke do porodu i jest po tym bardziej elastyczna.. Ze latwiej dziecku przejsc potem przez kanal rodny a jej rozwieranie az tak okropnie nie boli po tym... A tu takie info!

Paula - jak sama masujesz sobie szyjkę, czy zrobi to partner to na pewno nie zrobisz sobie krzywdy, a faktycznie może troszkę pomóc. Chodzi o masaż który wykonują położne lub lekarze gdy szyjka wolno rozwiera się przy porodzie i im nie chce się już czekać. Jest do traumatyczne przeżycie dla szyjki i tak jak napisała AniaDS może później powodować komplikacje typu niewydolność szyjkowa w kolejnej ciąży, duże urazy szyjki i w związku z tym duże blizny na szyjce

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Ania chyba coś źle zrozumiałaś, masaż szyjki jest zalecany przez lekarzy i położne i należy go zacząć nawet w 7 miesiącu i powoli stopniowo sobie mięśnie z pomocą oliwki rozciągać/uelastyczniać. Ty chyba mówisz o jednorazowym rozciągnięciu/rozerwaniu szyjki przez lekarza w szpitalu, a to zupełnie coś innego niż dziewczyny zrozumiały.

Justyna - Ania pisze o masażu szyjki przy porodzie a Ty piszesz o masażu krocza, czyli o dwóch różnych rzeczach. Masaż szyjki jest niewskazany - masaż krocza jak najbardziej!:)

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Maly jakis dzisiaj ospaly... tzn kopie czasami ale nie tak jak zawsze :/

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dziś mała tak zdzieliła że myslałam że się na siedząco posiuram ale mocno aż trochu zabolało :( niech już będzie ten sierpień bo jobla dostane

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
‹‹ 934 935 936 937 938 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ