X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lo uuups zapomnialam sie ze Ty to nalesnikara :D

Io lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak robisz siusiu to wstrzymaj na chwilę strumień. Właśnie ten ruch powtarza się "na sucho" podczas ćwiczeń, tylko mocniej. Mi pomogło porównanie do windy wjeżdżającej na kolejne piętra w stronę pępka :D Ważne, żeby nie spinać w tym czasie pośladków i nie wstrzymywać oddechu.
    Io wrote:
    Dzięki Gosia :)

Madiii - no ja właśnie nie wiem do końca jak mam to ćwiczyć. To tak jakbym chciała pochwę ścisnąć?

Io lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • dba Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    była położna, jestem rozczarowana :/ myślałam, że tak jak koleżanka posłucham tętna dzidziusia, a tu nic :/ dała mi do wypełnienia plan porodu, była krótko :/ no, ale powiedziała, że faktycznie w połowie sierpnia mogę urodzić skoro szew ledwo się trzyma. Także synek może przyjść na świat w moje urodziny nawet ;)
    Ostatnio chodzi za mną nutella ;) ale zdrowy rozsądek powstrzymuje mnie przed kupnem ;)

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Jak robisz siusiu to wstrzymaj na chwilę strumień. Właśnie ten ruch powtarza się "na sucho" podczas ćwiczeń, tylko mocniej. Mi pomogło porównanie do windy wjeżdżającej na kolejne piętra w stronę pępka :D Ważne, żeby nie spinać w tym czasie pośladków i nie wstrzymywać oddechu.
    nie wolno tego robić podczas oddawania moczu, bo się nabawisz poważnych problemów z pęcherzem i układem moczowym. Ja niestety kiedyś przeczytałam w głupiej gazecie, że w czasie oddawania moczu to robić i teraz mam przerąbane. Rzeczywiście ruch jest taki sam, ale broń Boże nie róbcie tego w toalecie tylko na sucho.

madiiiii, Io lubią tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Pralinko - wszystkieeeeeeeeeego najpiękniejszego z okazji rocznicy, mnóstwa szczęśliwości!!!

Dzisiaj dzień świętowania kolejnych tygodni na liczniku, więc też gratuluję wszystkim Mamuśkom :)

Nie wiem dlaczego nie pomyślałam o pasie ciążowym... może to będzie lekarstwo na moje skurcze, skoro się pojawiają głównie na stojąco, to może to jest kwestia wielkiego ciężkiego brzuchola... Co ja bym bez Was zrobiła! <3

O śniadanku nic mi nie mówcie, musze jeszcze odczekać 15 minut po leku na tarczycę, a żołądek mi się zaraz do pleców przyklei z głodu :(

Za pół godzinki się zbieram na usg juhuuuuuu :)

magdzia26, pralinka lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie :) Podczas siusiu można sobie tylko sprawdzić, które mięśnie mają działać.
    stardust87 wrote:
    nie wolno tego robić podczas oddawania moczu, bo się nabawisz poważnych problemów z pęcherzem i układem moczowym. Ja niestety kiedyś przeczytałam w głupiej gazecie, że w czasie oddawania moczu to robić i teraz mam przerąbane. Rzeczywiście ruch jest taki sam, ale broń Boże nie róbcie tego w toalecie tylko na sucho.

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • nenka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wy znow o jedzeniu masakra z wami kochane

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betinka czekamy na zdjecia i powodzenia ;)

• Io Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę te ćwiczenia dzisiaj wypróbować.

Pralinko - ja też życzę wszystkiego naj naj :) My mamy pierwszą rocznicę w niedzielę. A tu nawet szampana nie wolno :P

Karolina - naleśniki miałam wczoraj i mi się mąka skończyła więc nici z tego. Teraz chyba nawet nie kupię, żeby mnie nie kusiło. Normalnie moje dziecko zamiast cyca będzie dostawało nalesniki :P A żebyście wiedziały jak po nich wariuje! Co ciekawe najadłam się ich wczoraj wieczorem i waga mi trochę spadła ;)

Lece na rynek po warzywka. Najgorsze, że zawsze kupię więcej niż mogę wnieść na 4 piętro i potem muszę latać na dwa razy ;/

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Dzień dobry :)

Pralinko - wszystkieeeeeeeeeego najpiękniejszego z okazji rocznicy, mnóstwa szczęśliwości!!!

Dzisiaj dzień świętowania kolejnych tygodni na liczniku, więc też gratuluję wszystkim Mamuśkom :)

Nie wiem dlaczego nie pomyślałam o pasie ciążowym... może to będzie lekarstwo na moje skurcze, skoro się pojawiają głównie na stojąco, to może to jest kwestia wielkiego ciężkiego brzuchola... Co ja bym bez Was zrobiła! <3

O śniadanku nic mi nie mówcie, musze jeszcze odczekać 15 minut po leku na tarczycę, a żołądek mi się zaraz do pleców przyklei z głodu :(

Za pół godzinki się zbieram na usg juhuuuuuu :)

ja to czasami miałam tak ze jak zażyłam tabletkę na tarczyće to juz po 5 minutach kawę piłam i nigdy to nie wpłynęło źle na moje wyniki :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betinka życze powodzenia na wizycie ;)

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Dobra, to kto mi to teraz przetłumaczy na łopatologiczny? :P

Ja zakładałam, że mam dużą miednicę bo niestety mam bardzo szerokie biodra. Mam rację czy się mylę?

Lo - miednicę mierzy się specjalnym przyrządem, który nazywa się miednicometr:)

Najważniejsze (i w zasadzie jedyne) są pomiary miednicy kostnej, samych kości bez tkanki tłuszczowej. To że jedna ma szerokie biodra inna wąskie wcale nie oznacza że mają różnice w budowie miednicy, w odległościach. Wąskie, krzywicze czy męskie miednice zdarzają się rzadko u kobiet, chyba że są po jakichś wypadkach czy coś. Przed porodem każdej z Was powinny położne albo lekarze zmierzyć miednicę i ocenić zdolność do porodu drogami i siłami natury.

Dziewczyny, nie bójcie się porodu naturalnego. CC niesie za sobą całą masę konsekwencji, o których nawet nam do głowy by nie przyszło. Człowiekowi się wydaje, że co tam cc, rozetną, wyjmą dziecko, zaszyją i z głowy. A to wcale nie prawda. Gdyby Bóg (Stwórca, Natura czy jak chcecie nazywać To co nas stworzyło) chciał, żebyśmy rodziły przez cc to zrobiłby nam zamek błyskawiczny w brzuchu.

Poród naturalny jest też dla dziecka. Mimo że wydaje nam się, że jest to dla niego przeżycie mega stresujące, wyczerpujące i że dziecko może wydawać się zmaltretowane po porodzie sn to jest to czas przejścia i przystosowania się do zmieniających się warunków życia. Hormony walki i stresu pozwalają łatwiej dostosować się do życia poza łonowego. Organizm matki też ma czas na przestawienie się z trybu ciąża na tryb połóg, laktacja i dziecko.

Ale wywód Wam napisałam:P A tak serio, to radzę 1000 razy zastanowić się dobrze, czy na pewno chcemy cc na życzenie.

A teraz będę Was nadrabiać dalej:)

madiiiii, verynice, dba, Io, magdzia26, hela lubią tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinko ja też dołączam się do życzeń rocznicowych. Dużo szczęśliwych, wspólnie spędzonych lat Wam życzę :)

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dba wrote:
    była położna, jestem rozczarowana :/ myślałam, że tak jak koleżanka posłucham tętna dzidziusia, a tu nic :/ dała mi do wypełnienia plan porodu, była krótko :/ no, ale powiedziała, że faktycznie w połowie sierpnia mogę urodzić skoro szew ledwo się trzyma. Także synek może przyjść na świat w moje urodziny nawet ;)
    Ostatnio chodzi za mną nutella ;) ale zdrowy rozsądek powstrzymuje mnie przed kupnem ;)
    Na keidy masz dokładnie termin? Fajny prezent by był jakby trafił w Twoje urodziny:)
    Chociaż Ja osobiście bym wolała, aby dziecko miało swoją 'specjalną datę urodzenia':)

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus wrote:
    Wymacalam sobie te kosci miednicy i mam 23cm a wedlug tego co napisalyscie powinno byc 25-26. Czy to znaczy ze bede miala ciezszy porod? <boi sie> Tych innych kosci nie moge znalezc

Nelus, tak jak pisałam wcześniej, nie da się dokładnie zmierzyć miednicy bez miednicometru. A takie mierzenie "na oko" i "chyba" to nic nie daje, a tylko może napędzić strachu

Nelus lubi tę wiadomość

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaDS wrote:
    A i jeszcze jedno info z zajęć, to żeby się nie zgadzać na masaż szyjki, czyli na siłę jej rozwieranie, a dosłownie rozrywanie mięśnia!

Po pierwsze, bo to bardzo boli.

Po drugie - rozerwany mięsień już nigdy nie wróci do pierwotnego stanu, co w konsekwencji może być później przyczyną nieutrzymania kolejnej ciąży (bo szyjka nie będzie się szczelnie domykać).

Po trzecie - jest to jedna z przyczyn prowadząca do raka szyjki macicy (bo uszkadzane są tkanki).

AniaDS i takie konkretne informacje są super!:)

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Gosia slyszalam o tej ksiazce kiedys... Podobno swietna :) ale sama nie mialam jej w rece :P
    Jak przeczytasz to daj cynk :)

Ania to jestem w szoku po tych informacjach od ciebie... Masaz szyjki dosc czesto sie praktykuje a nawet w ksiazce "w oczekiwaniu na dziecko" pisze ze spokojnie mozna robic nawet samemu w domu lub partner nam moze robic bo to przygotowuje szyjke do porodu i jest po tym bardziej elastyczna.. Ze latwiej dziecku przejsc potem przez kanal rodny a jej rozwieranie az tak okropnie nie boli po tym... A tu takie info!

Paula - jak sama masujesz sobie szyjkę, czy zrobi to partner to na pewno nie zrobisz sobie krzywdy, a faktycznie może troszkę pomóc. Chodzi o masaż który wykonują położne lub lekarze gdy szyjka wolno rozwiera się przy porodzie i im nie chce się już czekać. Jest do traumatyczne przeżycie dla szyjki i tak jak napisała AniaDS może później powodować komplikacje typu niewydolność szyjkowa w kolejnej ciąży, duże urazy szyjki i w związku z tym duże blizny na szyjce

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Ania chyba coś źle zrozumiałaś, masaż szyjki jest zalecany przez lekarzy i położne i należy go zacząć nawet w 7 miesiącu i powoli stopniowo sobie mięśnie z pomocą oliwki rozciągać/uelastyczniać. Ty chyba mówisz o jednorazowym rozciągnięciu/rozerwaniu szyjki przez lekarza w szpitalu, a to zupełnie coś innego niż dziewczyny zrozumiały.

Justyna - Ania pisze o masażu szyjki przy porodzie a Ty piszesz o masażu krocza, czyli o dwóch różnych rzeczach. Masaż szyjki jest niewskazany - masaż krocza jak najbardziej!:)

preg.png
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    29.10.2022⏸️😍
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Maly jakis dzisiaj ospaly... tzn kopie czasami ale nie tak jak zawsze :/

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dziś mała tak zdzieliła że myslałam że się na siedząco posiuram ale mocno aż trochu zabolało :( niech już będzie ten sierpień bo jobla dostane

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
‹‹ 934 935 936 937 938 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ