X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra jednak ogladam! :)

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama ja tez rycze!!! W koncu jestesmy matkami i kazda z nas moglo to spotkac.
    Tak sie ciesze ze synus jest ze mna!!!

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• betinka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    A ja chyba oszalalam na sama noc zaczelam bawic sie w smietankowca odbilo mi chyba.. a dzisiaj Krzys jest strasznie ruchliwy chyba nie przespal dzisiaj ani minuty bo nawet jak wyszlam na krotki spacer to mnie okopywal.. nie czuje Go jeszcze kolo zeber bardziej na dole i po prawej stronie nad pepkiem.. ale tez czasami zaczynaja mnie lapac takie skurcze ze w pol mnie zgina i zaczyna ciagnac mnie jak na okres i troche mnie to martwi..

Karolina, ja mam takie skurcze, że aż mi oddech zatyka, robi mi się strasznie gorąco i zlewam się potem. Brzuch ma rozmaite kształty, jest twardy jak głaz, do tego potwoooooorne parcie na pęcherz i rozrywający ból. A nic złego się nie dzieje przez to, szyjka nienaruszona, łożysko siedzi jak trzeba.

A co do programu na TVN Style - regularnie są te programy o wcześniakach. Ale ta kruszynka w inkubatorze teraz... Matko kochana :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2014, 21:09

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie ale hormony u mnie powoduja placz wtedy kiedy sie powinno z czegos cieszyc :) ja mysle ze na porodowce bede wyla jak bobr :) juz teraz jak mowie do brzuszka kocham cie synku to w oczach swieczki hehe :D

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Po pierwsżej czesci dokumentu - szok. Program jest o wczesniakach ktore rodza sie w 23 tyg ciazy...waza po 500-600 gram.
    Szanse na przezycie ma 9/100 w tym 1/100 ma szanse na normalny rozwoj....
    Dzieci ponizej 23 tyg nie ratuje sie a lekarz oglasza poronienie...
    Decyzje po 23 tyg czy ratowac takie dziecko podejmuja rodzice a nie lekarz.
    Ci ktorzy sie wypowiadali sa przeciwni ratowaniu takich dzieci bo i tak maja nikle szanse a wydaje sie majatek na ich ratowanie...
    Powiem wam ze jak zobaczylam takiego 23 tygodniowego noworodka to jestem w szoku ze te dzieci wygladaja jak normalne tyle ze miniaturowe noworodki...nie moge sobie wyobrazic ze moj syn jest teraz duzo wiekszy i miesci sie w moim brzuchu ;)

Najmniejsze dziecko jakie trzymałam do zdjęć rtg na praktykach ważyło 650 gram. paluszki miało tak małe , że całą piąstką objęło zaledwie mój paznokieć od małego palca. Całe zmieściło się na kartce od zeszytu (taki sam rozmiar ma kaseta do zdjęć)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K_A_M_A wrote:
    Oczywiscie ale hormony u mnie powoduja placz wtedy kiedy sie powinno z czegos cieszyc :) ja mysle ze na porodowce bede wyla jak bobr :) juz teraz jak mowie do brzuszka kocham cie synku to w oczach swieczki hehe :D

Wyła chyba z bólu :D A na poporodowej ze szczęścia ;)

• betinka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Najmniejsze dziecko jakie trzymałam do zdjęć rtg na praktykach ważyło 650 gram. paluszki miało tak małe , że całą piąstką objęło zaledwie mój paznokieć od małego palca. Całe zmieściło się na kartce od zeszytu (taki sam rozmiar ma kaseta do zdjęć)

Boże, bym się zapłakała na śmierć nad takim okruszkiem :( :( :(

A z tą maleńką Matyldą z programu to chyba nie jest za dobrze... Dziwnie wygląda :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2014, 21:36

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra. To jest taki szok ze nie wiem jak wogole do tego podejsc...
    I tez sie wszystkim wzruszam :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napewno ma jakies ubytki na zdrowiu... Ta matka sama mowila ze zdaje sobie z tego sprawe...
    Mowili ze miala uszkodzana jedna polowe mozgu i nie slyszy prawdopodobnie na jedno ucho...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Boże, bym się zapłakała na śmierć nad takim okruszkiem :( :( :(

A z tą maleńką Matyldą z programu to chyba nie jest za dobrze... Dziwnie wygląda :(

personel medyczny niestety/stety musi czasami nie kierowac sie uczuciami, zeby pomoc. nie wyobrazam sobie lekarzy placzacych nad inkubatorem zamiast leczyc :P

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • EmiBam Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc kobietki uciekam spać

relgo7esxzrgdft3.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    personel medyczny niestety/stety musi czasami nie kierowac sie uczuciami, zeby pomoc. nie wyobrazam sobie lekarzy placzacych nad inkubatorem zamiast leczyc :P

No wieeeeem, dlatego współczuję lekarzom, że muszą patrzeć na takie 'rzeczy'. I strasznie podziwiam, że się trzymają.

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez, ale ja pod zadnym wzgledem nie nadawala bym sie na lekarza/ pielegniarke :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• assantea Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak piszecie że maluchy Wam dokazują że czujecie je i to mocno prawie cały czas a mój taki cichy ze szok. Coś tam wieczorem kilka razy kopnie ale to bardziej do wewnątrz ze czuje bardziej takie głuche dudnienie niż kopniaki. Nie widzę też na brzuchu żeby się przemieszczal. W ciągu dnia gdzieś tam tylko ledwo go poczuje ale żadnych regularnych kopniakow. Półtora tygodnia temu byłam na wizycie z usg i było wszystko ok ale mniej więcej od tamtego czasu bardzo się wyciszył. Pocieszcie mnie bo zaczynam schizowac już z nerwów.

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2014, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja ostatnio przez kilka dni byla taka cichutka ze az latarke mialam pod poduszka i swiecilam co raz po brzuchu zeby sprawdzic czy zyje!A teraz leze i juz mowie do brzucha zeby sie uspokoila , od wczoraj praktycznie jest wariacja w brzuchu.Nic sie nie martw , wazne ze sie rusza:)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jakbym zareagowała gdyby to chodziło o moje dziecko, ale nawet po obejrzeniu tego dokumentu jestem zdania, że takich wcześniaków nie powinno się ratować na siłę, a pozostawianie decyzji rodzicom to masakra. Może to Was zbulwersuje, ale serio tak uważam. Jak ciężko jest im żyć później, jeśli uda się ich uratować, jak ciężko jest rodzicom, patrzeć na cierpienie dziecka. Selekcja naturalna jest potrzebna i uważam, że nie potrzebnie medycyna aż tak w nią ingeruje. Bolesne ale prawdziwe. Te pieniądze na prawde można by przeznaczyć na dzieci z rakiem czy nawet dorosłych, lub inne cele ratujące życie, jednostkom, które mają na nie szansę.

nie zlinczujcie mnie

Karolaaa91, EmiBam lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2014, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie chce myslec co bym zrobila w takiej sytuacji, mysle ze gdyby mnie zapytano czy ratowac moje dziecko czy pozwolic mu odejsc blagalabym zeby ratowano. Jak pisalam wczesniej siostra meza urodzila sie w 25 tyg 21 lat temu wazyla 700 gram a dzis jest zdrowa jak rybka ,studiuje na dwoch kierunkach, mowi w 3 jezykach masakra taka ma glowe do nauki.Moja tesciowa mowi ze ja tez pytano czy ratowac mala i bez zastanowwienia ich o to prosila.Nie wyobrazam sobie ze mozna postapic inaczej..

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia:)))) wrote:
    Ja nawet nie chce myslec co bym zrobila w takiej sytuacji, mysle ze gdyby mnie zapytano czy ratowac moje dziecko czy pozwolic mu odejsc blagalabym zeby ratowano. Jak pisalam wczesniej siostra meza urodzila sie w 25 tyg 21 lat temu wazyla 700 gram a dzis jest zdrowa jak rybka ,studiuje na dwoch kierunkach, mowi w 3 jezykach masakra taka ma glowe do nauki.Moja tesciowa mowi ze ja tez pytano czy ratowac mala i bez zastanowwienia ich o to prosila.Nie wyobrazam sobie ze mozna postapic inaczej..
    23 tydzień a 25 to spora różnica w rozwoju dziecka, choć to tylko dwa tygodnie. Też nie wiem, co by było gdyby.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nawet gdyby kategorycznie zaprzestano ratowac takie skrajne wczesniaki to uwierz mi ze pieniedzy z tego i tak by nikt nie zobaczyl!

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziekuje Bogu ze nie musz sie nad tym zastanawiac i obym nigdy nie musiala...
    Ciesze sie z kazdego nadtepnego, wspolnego z synkiem tyg i modle sie zeby zdrowo do terminu doczekac i urodzic...
    Swoja droga...wb to dziwne krolestwo... Z jednej strony do 13 tyg to dla nich nie ciaza i jak sie cos dzieje to srednio sie tym przejmuja a z drugiej strony jako jedni z nielicznych ratuja takie malutkie dzieci...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

‹‹ 955 956 957 958 959 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ