X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    Czesc dziewczyny:-) co do malowania to ja mam przedłużone rzęsy wiec w zasadzie jak wychodzę z domu to rzucę róż na policzki i jestem gotowa :-P

Co do karmienia dziecka to będziecie sie nawzajem wspierać zeby nie zrezygnować z piersi jeśli tak wam na tym zalezy:-) ja tez bede was dopingować! :-) ale mam pytanie odnośnie karmienia mlekiem sztucznym, bo poki co to nie orientuje sie ile dziecko powinno jeść czy powinnam dopajac je itd. Moze któraś sie orientuje? Nie wiem moze jakaś książkę kupic?
    wydaje mi się, że na każdym opakowaniu mm jest napisane dokładnie ile i jak często dziecko powinno jeść. Sprawdzałaś?

Karolaaa91 lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Mój reaguje na głos mojego proboszcza w kościele :P A tak to na hałasy nie bardzo, bo u nas w domu z reguły nigdy nie jest cicho - dookoła maszyny rolnicze jeżdżą, psy głośno szczekają, ja muzyki głośno słucham, albo tv jest włączony. Ale mały "stracha się" takich nagłych nieznanych mu dźwięków, jak np. jakaś wyjątkowo głośna suszarka do rąk w toalecie w galerii. Jak tak nagle głośno i jeszcze koło brzucha to mały podskakuje nagle.

No nie mogę ze śmiechu, mój też reaguje na głos proboszcza-zawsze na kazaniu się tłucze jak wściekły :D

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, bo jeszcze żadnego nie zakupiłam :-)

stardust87 wrote:
    wydaje mi się, że na każdym opakowaniu mm jest napisane dokładnie ile i jak często dziecko powinno jeść. Sprawdzałaś?

atdci09kamv7205a.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) Poprawiłyscie mi nastrój. Mam nadzieję, że w tym szpitalu nie będzie tak źle. Może schudnę bo ostatnio 2 kg mi spadło w 4 dni :P

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz mi się włącza funkcja spamera :P ale to przez mojego męża- zepsuł mu się samochód i mój mu musiałam dać, więc jestem uziemniona, bo chodzić za dużo nie mogę, więc jedyne moje wyjście na świat to auto :P
    Ja od urodzenia dopajałam syna wodą, miał wysoką żółtaczkę (nawrót zdarzył się w domu) i dzięki ogromnej ilości wody nie wróciliśmy z nim do szpitala. Woda pięknie wypłukała bilirubinę czy jak to się pisze ;)

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K_A_M_A wrote:
    No nie mogę ze śmiechu, mój też reaguje na głos proboszcza-zawsze na kazaniu się tłucze jak wściekły :D
    wiesz, mój tak chyba przeze mnie reaguje, bo ja nie znoszę naszego proboszcza. I tak jak całą mszę jest spokojny - organy, chóry nic mu nie przeszkadza, tak jak proboszcz się odezwie to od razu jest szał :P

K_A_M_A, magdzia26, afrykanka lubią tę wiadomość

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lo jedyny lek , który można w ciąży brać na nadciśnienie to dopegyt.. więc nic nowego ta kardiolog Ci nie przepisze. Inne leki tylko w szpitalu można podać. Powiedz to mamie, może się odczepi :)

Io, kark lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dba wrote:
    teraz mi się włącza funkcja spamera :P ale to przez mojego męża- zepsuł mu się samochód i mój mu musiałam dać, więc jestem uziemniona, bo chodzić za dużo nie mogę, więc jedyne moje wyjście na świat to auto :P
    Ja od urodzenia dopajałam syna wodą, miał wysoką żółtaczkę (nawrót zdarzył się w domu) i dzięki ogromnej ilości wody nie wróciliśmy z nim do szpitala. Woda pięknie wypłukała bilirubinę czy jak to się pisze ;)
    a czerwcówki pisały, że dodatkowo takie przepajanie wodą zmniejsza kolki :) ale sprawdzimy jak to się ma w praktyce za kilka tygodni :)

• Io Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik - moja mama nie da nic sobie przetłumaczyć i tyle. Ona już wie, że ja mam problem z sercem i nawet jak jej tłumaczyłam, że przecież robili mi EKG to ona wie lepiej.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do aptecznych rzeczy to moja lista wygląda tak:
    - Maltan maść na brodawki
    - sól fizjologiczna do przemywania oczek
    - kompresy jałowe (w sensie gaziki) do przemywania oczek, jamy ustnej i innych
    - czopki z paracetamolem dla niemowląt
    - czopki glicerynowe
    - tantum rossa
    - woda morska do nosa dla niemowląt
    - Octenisept do pępka (choć położne nam na SR odradzały, mówiły, że wystarczy sama woda, no chyba, że się paprze)
    - krople Sab Simplex na kolki (ale to z Niemiec do mnie przyjadą)
    - Sudocrem

A poza tym w aptece kupiłam takie rzeczy hmm... higieniczne:
    - podkłady poporodowe na łóżko (bo nie pamiętam czy w moim szpitalu dają, a jak dają to przydadzą się w domu lub do przewijania malucha)
    - Podkłady poporodowe
    - wkładki laktacyjne
    - majtki z siateczki
    - podpaski bella night
    - duże płatki kosmetyczne
    - waciki do uszu (ale raczej nie będę używać, bo ostatnio przeczytałam gdzieś, że maluchom to powinno się tylko małżowinę uszną czyścić zmoczonym gazikiem albo wacikiem i nic nie wsadzać do ucha, żeby nie uszkodzić. A nadmiar woskowiny wypływa do małżowiny właśnie. Zobaczę jeszcze).

magdzia26, Karolaaa91, EmiBam lubią tę wiadomość

• betinka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1-2-3 próba nowego suwaczka z okazji 30 tygodni :)

Lo - zdecydowanie nie słuchaj mamy w tym temacie. W szpitalu będą podawać leki i monitorować ciśnienie na bieżąco. A kardiolog co? Przepisze lek i powie do widzenia. Mama mamą, ale czasem trzeba zrobić coś po swojemu! ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 11:45

Io, stardust87, kark, magdzia26, verynice, EmiBam lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ładnie. jak się nie odzywałam 3 dni tak teraz zaspamowałam forum. Już milczę :P

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech a ja czekam na położną miała być i gdzie Ona jest ?? :D

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry :)
    Ja po badaniach, nawet nie wiecie na jakich ludzi trafiłam w tym labolatorium :) Najpierw grzecznie zapytałam kto ostatni, oczywiście tłum wstał żebym tylko usiadła, ja odmówiłam bo w sumie czułam się ok, potem jakaś starsza pani powiedziała że to ona jest ostatnia a przed nią było gdzieś z 30 osób, no cóż ja postanowiłam poczekać, bo nigdzie mi się nie spieszyło. Ale jak to ludzie każdy się patrzył i nie mógł się oswoić że on by mógł wejść przedemną, dlatego podeszła jakaś kolejna pani i powiedziała że ona mnie rozumie i wie że w ciąży długo się nie da stać, dlatego bez odmowy muszę wejść teraz, weszłam i ładnie jej podziękowałam
    Dla mnie to był przemiły gest nawet porównując to że rzadko się spotyka takie osoby :)

Co do tych rzeczy aptecznych, to ja już chce kupić:
    maltan - krem na sutki
    żelowe wkładki na piersi
    alantan - na odparzenia
    Tamtum Rosa - do przemywania okolic intymnych
    sterimar baby - oczyszczona woda morska
    aspirator NoseFrida - do oczyszczania noska
    Nasivin 0,01% - na katarek w razie przeziębienia
    semi - podkłady poporodowe na łóżko
    Efferalgan - czopki doodbytnicze przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, 80 mg (dla niemowląt o masie ciała od 4 do 6kg, wiek od 1 do 4 miesięcy)
    octenisept - do pępuszka
    bella mamma - podkłady poporodowe
    bella mamma - wkładki laktacyjne 20szt
    majtki wielorazowe siateczkowe
    kapturki na piersi - na wszelki wypadek

Jeżeli chodzi o makijaż. Ja się tylko maluję jak wychodzę z domu. Podkładu nie nakładam tylko wtedy, kiedy jestem opalona. Poza tym tusz do rzęs koniecznie i to właściwie takie niezbędne minimum. Jak maluję się już od a do z to jest jeszcze puder, puder brązujący, cienie na powieki i kredka do oczu. Co do ubierania to chyba normalne że chce wyglądać jak reszta ludzi na ulicy haha po domu są dresy i koszulka a na wyjście coś innego, teraz to leginsy albo spodnie dresowe i jakaś tunika.

Diabla wszystkiego najlepszego, dużo miłości :)

betinka, Kaarolina, magdzia26, madiiiii, EmiBam lubią tę wiadomość

• K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    ech a ja czekam na położną miała być i gdzie Ona jest ?? :D

Karolina zrób transmisje na żywo :D

kark, magdzia26 lubią tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po domu latam zazwyczaj w sukience, która mi odsłania majtki(niestety brzuch mi wszystko unosi do góry :P) albo legginsy i bluzka :)
    U mnie malowanie się to tusz do rzęs i szminka ochronna do ust, więc za dużo i za długo to nie trwa ;)

Io, też bym pojechała do szpitala, tam jest nie tylko gin czy kardiolog, ale cała gama specjalistów i jak nie ten, to może się okazać, że inny pomoże :)

A co do sztucznego mleka, to na każdym opakowaniu pisze ile dziecko powinno jeść. Moja jak brałam antybiotyki jadła połowę tego co powinna, a tyła normalnie, więc nie wiem dla kogo są te "normy" :P

Io, magdzia26 lubią tę wiadomość

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K_A_M_A wrote:
    Karolina zrób transmisje na żywo :D
    Haha spoko.. tylko sie spoznia a ja za bardzo nie lubie spoznialskich ludzi i czekania :)

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo i grr tylko cisnienie podnosza wizyta przeniesiona na piatek bo sie nie wyrobi grrr a wczesniej ciezko bylo zadzwonic yh :/

• K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hee no to po transmisji... ;)

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, Karolina, to jak już ją dorwiesz, to ją wymagluj do upadłego :D

Kaarolina lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
‹‹ 995 996 997 998 999 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ