Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, typowe skurcze przepowiadające nie są bolesne, tylko trochę niepprzyjemne. Skurcz idzie od dołu i w ciągu kilku sekund twardzieje cała macica, brzuch jest wtedy bardzo twardy nie da się ugiąć palcem. Po ok 2-3 min. skurcz mija.
Takie bóle okresowe, ciągnięcie w dole brzucha to nie są typowe skurcze i związane są z rozciąganiem więzadeł w miednicy oraz naporem macicy na organy i jelita ewentualnie naciskiem główki na szyjkę i spojenie łonowe.
Uwagę trzeba zwrócić na bóle krzyżowe, które utrzymują się dłuższy czas. Zdarza się, że skurcze idą z krzyża i są odbierane właśnie jako bóle krzyżowe a nie twardnienie brzucha. Mam nadzieję że ten opis trochę pomoże. -
Ja już po remoncie.Masakra,miało być tylko odmalowanie a trwało półtora tygodnia.Prwnie pomyślicie sobie ale mam metraż :-p nie,wcale nie mam ale było tak gorąco ze nie szli wysiedzieć w tym domu.Pozniej odnawianie podłogi,zakładanie listew,No i wielkie sprzątanie.A ja jak kiedy mogłam biegać i sprzątać to teraz mam ruchy jak słoń i sprzątałam trzy dni dwa pokoje szok!
Pierwsza tura ciuszków wyprana,tato ma prasować druga się pierze u rodziców dopiero dzisiaj bo przecież wczoraj tak lało cały dzień.A ja dziś puściłam pościel,rożek,ochraniacz.Mam nadzieje ze nic mi nie podaruje bo się wkurzę
Łóżeczko już stoi,komoda tez czeka co prawda w ogóle nie w tym miejscu cichcialam nk ale cóż...nie weszło inaczej
Teraz czekamy na poród...coraz bardziej się go boje a mój mąż nawet ze mną tematu nie zaczyna żeby jakoś mnie wesprzeć.W ogóle mam jakiegoś nerwa na niego...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2017, 09:22
zubii, Milenka~11 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjusta. wrote:Dziewczyny, typowe skurcze przepowiadające nie są bolesne, tylko trochę niepprzyjemne. Skurcz idzie od dołu i w ciągu kilku sekund twardzieje cała macica, brzuch jest wtedy bardzo twardy nie da się ugiąć palcem. Po ok 2-3 min. skurcz mija.
Takie bóle okresowe, ciągnięcie w dole brzucha to nie są typowe skurcze i związane są z rozciąganiem więzadeł w miednicy oraz naporem macicy na organy i jelita ewentualnie naciskiem główki na szyjkę i spojenie łonowe.
Uwagę trzeba zwrócić na bóle krzyżowe, które utrzymują się dłuższy czas. Zdarza się, że skurcze idą z krzyża i są odbierane właśnie jako bóle krzyżowe a nie twardnienie brzucha. Mam nadzieję że ten opis trochę pomoże. -
justa. wrote:Dziewczyny, typowe skurcze przepowiadające nie są bolesne, tylko trochę niepprzyjemne. Skurcz idzie od dołu i w ciągu kilku sekund twardzieje cała macica, brzuch jest wtedy bardzo twardy nie da się ugiąć palcem. Po ok 2-3 min. skurcz mija.
Uwagę trzeba zwrócić na bóle krzyżowe, które utrzymują się dłuższy czas. Zdarza się, że skurcze idą z krzyża i są odbierane właśnie jako bóle krzyżowe a nie twardnienie brzucha. Mam nadzieję że ten opis trochę pomoże.
To samo mówił mi ostatnio lekarz - opowiadałam mu właśnie, że zdarzają mi się takie bóle jakby okresowe i uczucie naporu w dolnej części brzucha. Jego zdaniem to raczej więzadła i główka naciska na szyjkę, szczególnie że mi się to zdarza głównie jak dłużej pochodzę lub postoję.
Rozpoczynam dziś 36 tydzień!
Lisa85 lubi tę wiadomość
-
W pierwszej ciąży skurcze przepowiadające rysowały się u mnie na ktg jak skurcze porodowe, tak że lekarze kilka razy odsyłali mnie na porodówkę, a ja naiwna myślałam że jestem szczęściarą, której skurcze porodowe nie bolą . Jak przyszły skurcze porodowe (bolesne) to od razu wiedziałam jak bardzo się myliłam.
Ps. u mnie skurcze przepowiadające nie powodowały rozwarcia i dlatego po kilku godzinach na IP wracałam do domu. -
Na bank to sa tajne. No ale pytalam a laboratorium czy będą wyniki w portalu pacjenta. Odpowiedziala, ze tak 3, 4 dni, no ale dobra w pon ide na morfo i mocz to odbiore. stresuje sie tylko bo to ważny wynik. W sumie jak jest zly wynik to dzwonią, ale czytałam ze tu antybiotyki dopiero przy porodzie sie podaje, przed nie ma nic sensu, wiec po co mieli by dzwonic, no nie wazne;) weekend z glowy;)
-
Ale Wy wszystkie młodziutkie na fb
Przed pójściem do szpitala mąż mi cyknął fotkę z córeczkami bo narzekałam że w tamtej ciąży nie mam ani jednego zdjęcia a trzeciej bym już nie przeżyła chciałam ładną sesję ale skurcze to uniemożliwiły. Dobre chociaż te 3 fotki nie mam przy sobie ale może jakoś je zorganizuję to też załączę. Fajne macie brzuszkizubii lubi tę wiadomość
-
Marcia1989 wrote:Na bank to sa tajne. No ale pytalam a laboratorium czy będą wyniki w portalu pacjenta. Odpowiedziala, ze tak 3, 4 dni, no ale dobra w pon ide na morfo i mocz to odbiore. stresuje sie tylko bo to ważny wynik. W sumie jak jest zly wynik to dzwonią, ale czytałam ze tu antybiotyki dopiero przy porodzie sie podaje, przed nie ma nic sensu, wiec po co mieli by dzwonic, no nie wazne;) weekend z glowy;)
U nas jest tak że jak wyjdzie dodatni to płacisz dodatkowe 35zl. -
Cześć dziewczyny. U mnie noc spokojna - w sensie bez skurczy. Teraz coś od czasu do czasu się zadzieje, ale nieregularnie. Mimo to wzięłam Nospe, żeby się nie rozkręcilo.
Ja nigdy nie miałam bóli krzyżowych. U mnie zaczyna się od stwardnienia brzucha, takiego mocnego spięcia, że aż kształt mu się zmienia i dokładnie widać, po której jego stronie dziecko ma plecki. Brzuch się robi mniejszy wtedy. Do tego dołącza się ból w dole brzucha typowo okresowy.
-
Rusałka* wrote:Możecie polecić coś dobrego na ranę po cc?
Ja też się na razie na fb nie wybieram, bo średnio ogarniam i nie lubię.
Nie wiem co kto będzie widział.
Czy da się założyć drugi profil?Rusałka* lubi tę wiadomość
-
Marcia, nie stresuj się tak wynikiem gbs. Tak jak napisałaś jeżeli jest dodatni to przy porodzie dostaniesz antybiotyk i tyle. Wcześniej nic się nie robi. Dużo kobiet ma dodatni gbs.
Zubi jak dla mnie to Twoje twardnienia brzucha (brzuch się stawia) to są właśnie skurcze przepowiadające. Macica trenuje przed porodem. Te bóle okresowe i krzyżowe, o ile nie trwają zbyt długo, to pewnie efekt ucisku macicy i rozciągania się więzadeł.
zubii, Marcia1989 lubią tę wiadomość
-
justa. wrote:Marcia, nie stresuj się tak wynikiem gbs. Tak jak napisałaś jeżeli jest dodatni to przy porodzie dostaniesz antybiotyk i tyle. Wcześniej nic się nie robi. Dużo kobiet ma dodatni gbs.
Zubi jak dla mnie to Twoje twardnienia brzucha (brzuch się stawia) to są właśnie skurcze przepowiadające. Macica trenuje przed porodem. Te bóle okresowe i krzyżowe, o ile nie trwają zbyt długo, to pewnie efekt ucisku macicy i rozciągania się więzadeł.
Jednego dnia miałam co 30 minut przez kilka h później przeszło i gin zwiększył dawkę magnezu teraz pojawiają się sporadycznie. -
Ja miałam przez kilka godzin co 8-7 minut, bolesne, rozwarcie nie poszło.
A teraz mam tak różnie, czasem co 15 min a wczoraj rekord - 3 godz.bez skurczu
Jest szansa że mnie jeszcze wypuszczą przed porodem ale dobrze mi tu, nudno i nie ma jak w domu ale jest dobrzepoppy, justa., zubii, Lisa85 lubią tę wiadomość
-
Cameline wrote:Poppy i inne dziewczyny co niedawno wyszły ze szpitala.. co macie na wypisie?
Ja zawsze miałam zagrożenie porodem przedwczesnym a ostatnio mam poród fałszywy wpisany. Zastanawiam się czy to tylko zamienna nazwa czy już inna klasyfikacja
Nie mam jeszcze wypisu, więc nie pomogę.
U nas można wyjść zaraz po pozwoleniu lekarza, a po papiery można podjechać w wolnej chwili. Od razu oddają kartę ciąży i wyniki, które biorą przy przyjmowaniu do szpitala.
Po mój wypis mąż pojedzie w poniedziałek.zubii lubi tę wiadomość
-
To chyba miałam.wczoraj te skurcze przepowiadające... Troche mnie uspokoiłyście bo juz miałam wczoraj jechac na IP bo bolalo mnie cholernie to byl taki nacisk na dole ze niw mogłam nawet wstac z lóżka tylko lezalam jak sparaliżowana miałam tak z okolo dwie godziny ale potem udalo mi się zasnąć...
-
Bąbelek1980 wrote:My dziś wizytowalismy. Miałam KTG, dosyć długo, bo mały spał... Szyjka 3 cm, torbiel w szyjce już niewielka, AFI 17. Pobrana próbka GBS, w poniedziałek odbiór. Antoś przypuszczalnie waży 3 kg. Mój kręgosłup i kolana doskonale to czują... też miewam kłucia w dole, szczególnie gdy wstaję A mały odpycha się nóżkami I daje mi po zebrach, wypycha pupkę I głową naciska na szyjkę. Tak samo doszły bóle podbrzusza i twardnienie brzucha. Niestety na wysokie ciśnienie lekarz kazał brać 2x1 dopegyt. Kolejna wizyta 22.08.
Dziewczyny, które leżą w szpitalu, trzymajcie się dzielnie dla swoich kruszynek czytam na bieżąco, piszcie co u Was, trzymam za Was, za nas wszystkie kciuki!
Babelek a jakie masz cisnienie?tez biore dopegyt 2 razy dziennie.
I jak Ci lekarz zmierzyl afi?