X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • zubii Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka03 wrote:
    Dziewczyny pamiętajcie w razie czego że po cc mąż może dostać l4 na 14dni, i jest też możliwosc l4 dla męża po sn, też na 14 dni ale u nas trzeba zagadac wtedy do ordynatora, chociaz u nas zgadza sie i wystawia bez problemu, ale nie informują o tym, jest na zasadzie "jak sie zapytasz to dostaniesz". Caly czas myslalam że aby po cc jest l4 dla męża

Właśnie tak chcemy zrobić od razu we wtorek o to zapytam bo u tz teraz się zaczął dopiero okres urlopowy i wolelibyśmy żeby poszedł na urlop w październiku a teraz na l4

Lisa85 lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 22:27

Milenka~11 lubi tę wiadomość

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka03 wrote:
    Dziewczyny pamiętajcie w razie czego że po cc mąż może dostać l4 na 14dni, i jest też możliwosc l4 dla męża po sn, też na 14 dni ale u nas trzeba zagadac wtedy do ordynatora, chociaz u nas zgadza sie i wystawia bez problemu, ale nie informują o tym, jest na zasadzie "jak sie zapytasz to dostaniesz". Caly czas myslalam że aby po cc jest l4 dla męża

W kazdym szpitalu nalezy sie l4 dla meza po porodzie niezaleznie od sposobu porodu ano stanu zdrowia rodzacej. W niektorych szpitalach po prostu sami proponuja od razu zeby szybciej zalatwic wypis a w niektorych chyba licza ze jak czesc sie nie dopyta to beda.miec mniej roboty. W kazdym razie wystarczy miec pod reka nip pracodawcy meza, nie pamietam czy adres tez.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza super że wszystko jest dobrze :) jak mama szczęśliwa to i dziecko :)

Aleksandrazz fantastyczne wieści! Na wszystko potrzeba czasu, obie przeszłyście dużo, teraz już z każdym dniem będzie lepiej
    I życzę szybkiego powrotu do domku a on już tuż tuż :)

L4 14 dnu należy się po każdym porodzie. W szpitalu się upomnieć. Wypisują od dnia porodu a nie od wyjścia, jeśli ktoś ma być z dzieckiem dłużej w szpitalu to trzeba przemyśleć bo l4 płatne 80%. Znajoma tak wysłała męża a sama z powodu żółtaczki i potem przetaczania krwi u dziecka była w szpitalu 3 tyg. i narzekała że mąż się "leni" w domu :)

Jagoda, Liliana, Róża, Kalina - piękne imiona, sama o takich myślałam, ale mąż kategorycznie stwierdził, że żadnych kwiatków i innych roślin nie chce :(

Mąż akurat maluje ścianę w sypialni na miętowo. Nie chciał ani malować ani miętowego mieć, ale stwierdził że niech będzie po mojemu - pewnie ma wyrzuty że z pierwszą córką nic nie było gotowe a ja o kąciku mogłam pomarzyć.
    Głową tylko kiwa bo kolor mu się nie podoba a musi patrzeć bo na przeciw naszego łóżka :)

Milenka~11 lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiec jesli wstawie sie do szpitala w dniu terminu.ale w tym dniu nie urodze to od wtedu sie mezowi l4 nalezy czy dipiero od dnia kiedy urodze? I to jest co innego niz tacierzynskie tak?

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w sumie nie wiem co lepsze jest czy zeby maz wzial l4 jak juz wyjde ze szpitala czy jak do niego pojde...:/

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liczy sie data wystawienia l4 chyba nie?
    moj mąż brał na mnie 14dni od wyjscia ze szpitala bo dopiero przy wypisie lekarz mu wypisal l4 pooperacyjne na żonę.

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Cameline Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno jest l4 dla męża od dnia porodu liczą.
    Jeśli ktoś w szpitalu i ma dziecko do 8 lat należy się opieka nad dzieckiem do 2 tygodni
    dtygodni

W szpitalu mogą wypisać wstecz ale nie wiem ile dni.

Teraz raz mąż brał opiekę jak byłam w szpitalu. Podeszłam do sekretariatu i zaraz dostałam zaświadczenie, a przy wypisie dokładna data do kiedy byłam w szpitalu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2017, 13:21

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viriki wrote:
    liczy sie data wystawienia l4 chyba nie?
    moj mąż brał na mnie 14dni od wyjscia ze szpitala bo dopiero przy wypisie lekarz mu wypisal l4 pooperacyjne na żonę.
    Właśnie ja tez tak słyszałam, i mówiła mi moja doktor ze od momentu wyjścia ze szpitala wypisują l4. Bo to trochę bez sensu od momentu porodu xD przecież te kilka dni ,,opiekują" się w szpitalu

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • espoir Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Ja pytałam konsultanta jak szybko po CC mogę zajść w kolejną ciążę to powiedział, ze nie ma żadnych wytycznych, że mogę jak będę się czuła gotowa.
    na wypisie ze szpitala miałam, żeby nie zachodzić w ciążę przez rok/półtora i HV jak mnie odwiedzała to też pytała jak będziemy się zabezpieczać...

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was będzie ostatecznie bankowala krew pepowinowa? Co Was przekonało? Macie linki do jakiś madrych artykułów?

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    Właśnie ja tez tak słyszałam, i mówiła mi moja doktor ze od momentu wyjścia ze szpitala wypisują l4. Bo to trochę bez sensu od momentu porodu xD przecież te kilka dni ,,opiekują" się w szpitalu

W Twoim przypadku bez sensu ale w moim nie bo mam już jedno dziecko i ktoś z nią zostać musi ;)

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chcą ojca w 1 dobie po cc w szpitalu by zajął się dzieckiem kiedy matka leży nieruchomo.
    Teraz byłam w sszpitalu i pytałam sekretarkę przy wypisie o to l4, mówiła od dnia porodu a nie wypisu. Dzuewczyny w szpitalu potwierdziły. Chyba że rzecz tyczy się tylko cc, może do sn mają inny przepis to nie wiem

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • majju Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawa sprawa z tym L4, muszę powiedzieć M żeby zgłębił temat. Na razie planowaliśmy, że weźmie 2 tygodnie tacierzyńskiego i 2 tygodnie urlopu.
    Co do ciąży po CC to moja znajoma wpadła 3 miesiące po porodzie... Lekarz od razu mówił, że to niebezpieczne ale na szczęście szczęśliwie donosiła do terminu cc.

qdkkqps67blqh0e0.png
  • smeg Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline, a jaką farbą malujecie? :) Ja też namówiłam męża na miętową ścianę w sypialni. Tylko jedną, bo nie chciałam żeby było zbyt jaskrawo, ale kolor wyszedł dość stonowany i w sumie mogłam pozostałe pomalować, ale szare też pasują. U nas była Śnieżka Miętowe Orzeźwienie.

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co więcej jak sie ma cc to podobno przysługuje. "opieka nad zona" i szpital moze wystawić dokument na 3 tygodnie, a po sn na 2. Podobno to nowe przepisy, koleżanka mi wczoraj o tym mowila. Ale trzeba to zweryfikować. A jeżeli chodzi o to od kiedy do podobno jak sie poprosi to wypisują od dnia wypisu ze szpitala.

Princesska lubi tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    różowo wrote:
    Dziewczyny jak wybrac odpowiedni rozmiar nakładek na sutki? Czytam o tych medeli, ale nie mam pojęcia czym się kierować przy wyborze rozmiaru?
    s bo dzidziuś większej nie zmieści do buzi, tak kazali na szkole rodzenia

dqpri09k6uedld97.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj Mąż jest handlowcem... Także u nas odpadają jakieś dodatkowe L4 :)
    Jakby jego szef dowiedział się, że W będzie miał miesiąc wolnego i "trasa"stanie to by zawału dostał...

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa85 wrote:
    Ja to w ogóle nie lubię jeść mięsa. Od dziecka go nie znoszę. Jedynie zjem kiełbaskę z grilla mocno przyjaraną, gołąbki i klopsy tylko mojego taty oraz Berlinki. Pozostałe rodzaje mięsa mogłyby dla mnie nie istnieć. Uwielbiam za to nabiał. Kanapkę z wędliną to jadłam ostatnio pewnie jak byłam baaardzo małym dzieckiem. Najgorzej jak jestem u kogoś i wtedy wszyscy się dziwią, że nie jem mięsa i na siłę chcą mi je wcisnąć.
    Lisa gołąbki będą za godzinę, właśnie nastawiłam, leżę i czytam.;-)

Lisa85 lubi tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smeg ja tylko szukałam odcieni w necie i po opiniach wybrałam też Śnieżka miętowe orzeźwienie. Inne kolory bardziej zachodziły na wodne albo turkusowe.
    Mąż pojechał po farbę i kupił z mieszalnika. Śnieżka to 2,5l trzeba a z mieszalnika to 1l. Nam wystarczy bo ściana ma jeszcze drzwi i pomniejszona o szafę przesuwną z drugiej ściany.
    Ale po zdjęciach w necie to kolor podobny jak Śnieżka. Choć tu nawet ułożenie pokoju może dać inny odcień.

ckaidqk39a8l7x61.png
‹‹ 1158 1159 1160 1161 1162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ