X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • poppy Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No z tym telepaniem dzieckiem to mnie przeraża. Jak można myśleć, że takie potrzasanie jest w stanie kogokolwiek uspokoić?! Bujanie to całkiem co innego!
    Przy starszych dzieciach miałam leżaczek z wibracji, ale nie włączalam ich w ogóle, bo aż mi samej ciarki po zębach od tego szły ☺

zubii, Annie1981 lubią tę wiadomość

qb3chdgezj308xv3.png
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tyrpanie jest straszne, ale takie potrzasanie na rękach albo w wózku gdzie główka skacze jak piłka.
    to co robi ten facet na filmiku to takie jakby delikatne wibracje.

bry, ja dziś mam fryzjera, jutro wizyta u gp ale tam mi za wiele nie powiedzą, jedynie ciśnienie i serduszko i do widzenia.
    Ostatnia wizyta u lekarza za tydzien.

mi sie śni cały czas poród albo jak wstaje w nocy siku to mam wrażenie że zaraz wody mi odejdą. paranoja.

poppy lubi tę wiadomość

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poppy wrote:
    No z tym telepaniem dzieckiem to mnie przeraża. Jak można myśleć, że takie potrzasanie jest w stanie kogokolwiek uspokoić?! Bujanie to całkiem co innego!
    Przy starszych dzieciach miałam leżaczek z wibracji, ale nie włączalam ich w ogóle, bo aż mi samej ciarki po zębach od tego szły ☺

Telepanie, mocne kołysanie... jak zwał tak zwał. Kwestia nazwy i interpretacji.
    Przecież w naszych brzuchach dzieci doświadczają ciągle różnego rodzaju wstrząsów, wibracji, kołysania, bujania itp. (No chyba, że ktoś ma ciążę zagrożoną i leży.)
    Są kobiety, które w ciąży nie przestają uprawiać sportu. Mam znajomą triatlonistkę, która w ciąży biegała maratony (tylko stopniowo zmniejszała dystans). Jeśli nie ma przeciwwskazań od lekarza, to można robić to co się robiło zwykle.
    Gdyby lekkie wstrząsy miały dziecku zaszkodzić, to należałoby wprowadzić zakaz uczestniczenia ciężarnych w ruchu drogowym, jako kierowca i pasażer, samochodu, autobusu i czegokolwiek co jeździ po drogach.
    Jak mi lekarz w pierwszej ciąży powiedział, że nie mogę jeździć na rowerze, to go wyśmiałam i zmieniłam lekarza.
    Znacznie większych wstrząsów doświadczałam jeżdżąc samochodem po dziurawych ulicach miasta, więc jaki w tym sens?
    Dla noworodka położenie w łóżeczku, w ciszy jest czymś znacznie bardziej nienormalnym niż lekkie wstrząsy, wibracje i kołysanie.
    No ale tu się oczywiście wszystko rozbija o interpretację tego co dla kogo znaczy "kołysać lekko/mocno". Wyobrażenia mogą być różne, dlatego powyżej wrzuciłam link do krótkiego filmu, na którym Dr Karp kołysze dziecko.
    Jak dla mnie to jest lekko, a sama nie raz kołysałam mojego synka trochę mocniej i widziałam dzieci które wprost uwielbiają mocniejsze kołysanie, czy bujanie w wózku, często nawet lekkie potrząsanie, np. gdy wózek jedzie po kostce brukowej.
    Moja teściowa ma przy swoim domu drogę z płyt betonowych. Ponoć jak jej obecnie 12-sto letnia córka była niemowlęciem, to najlepszym sposobem na uspokojenie i uśpienie jej była przejażdżka wózkiem po tych płytach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2017, 12:06

Milenka~11, espoir, poppy, Gosia1989 lubią tę wiadomość

• Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się co do roweru, wstrząsów, nielubienia ciszy i bezruchu. Miałam w głowie sytuację, kiedy wózek podskakiwał, tak że mało kółka nie odpadły.

poppy lubi tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • poppy Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie - wszystko zależy od naszego wyobrażenia "telepania". Niestety słownie nie bardzo jest jak to przedstawić. Trzeba byłoby pokazać.
    Mi chodzi o takie potrzasanie jak to ktoś kiedyś określił, gdy dziecko się czuje "jak na traktorze", a jest np u babci na rękach ☺
    Wibracji ja osobiście nie lubię żadnych, bo mnie zaraz zaczyna ciało swędziec, wiec wydaje mi się, że dziecko też to tak może odczuwać. Może - nie musi!

A co do wstrząsów w brzuchu to dziecko ma dużą amortyzację w postaci wód płodowych.

Milenka~11, zubii, Matka Rocku, Annie1981 lubią tę wiadomość

qb3chdgezj308xv3.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja nie była kołysanka bujana od 3 miesiąca kładłam ją do łóżeczka i w nim usypiałam. Teraz śpi w swoim łóżeczku w wnocy czasami mnie woła żeby ją nakryć czy że chce siku ale nigdy nie przychodzi do nas do łóżka ! Mamy zasadę że w nocy każdy śpi u siebie a w dzień jest czas na przytulanie i okazywanie sobie czułości.

poppy, shelby*, Princesska, perfectangel85, Lisa85, Bacardi90, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez juz po wizycie, sprawdził dogłębnie i mówi ze zaczyna cos sie dziać ale on porodu jeszcze nie widzi. Wg niego do terminu powinnam dotrwac... dziecko i łożysko w szampanskim nastroju; ) on mnie smieszy tym jezykiem swoim. Takze jeszcxe nie rodze, 29 mam wizyte, ma zwazyc bejbola bo se zapomniał-,- ogolnie wszystko ok, skurcze przestaly mnie tak łapać, ale zgaga juz dobijajaca jest mega, juz pierdziele na tej końcówce biore nawet 4 rennie dziennie. Nie daje juz rady psychicznie z ta zgaga.

Gosia1989, MrsKiss, Lisa85, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

16udvfxmplx8ab54.png
  • różowo Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy często chodzi się ż takimi małymi dziećmi do lekarza? Bo mam okazję dopisać dziecko do mojego pakietu medycznego i się zastanawiam. Ż 1 str koszt nie jest duży, ż 2 nie wiem czy jest taka potrzeba.

3i49k6nl4c9gb5r4.png

hchyflw1nss3cfke.png
  • smeg Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.nishka.pl/nigdy-potrzasaj-malym-dzieckiem/ - artykuł na temat szkodliwości potrząsania dzieckiem. Tego co widać na filmiku oczywiście nie nazwałabym telepaniem ;)

Viriki, Annie1981 lubią tę wiadomość

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    różowo wrote:
    Dziewczyny, czy często chodzi się ż takimi małymi dziećmi do lekarza? Bo mam okazję dopisać dziecko do mojego pakietu medycznego i się zastanawiam. Ż 1 str koszt nie jest duży, ż 2 nie wiem czy jest taka potrzeba.
    Jeśli nie jest duży koszt to dopisz, bo jak będzie potrzebna konsultacja specjalisty np. sprawdzenie bioderek, okulista, laryngolog czy coś to chyba szybciej prywatnie. My dopiszemy do ubezp. męża naszego dzidka.

zubii lubi tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dopisuje Ignasia do swojego pakietu medycznego :)

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dupa, mówiłam , że mnie bolą uszy ale moja gin nie dała mi skierowania, wypadałoby iść do internisty i znaleźć laryngologa. Tak mi się nie chce i tam mnie boli, jak żyć.

dqpri09k6uedld97.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Gosia1989. Ja też mam 9 miesięcy macierzyńskiego, nie trzy. Ponadto nie chcę wracać do pracy po jego zakończeniu także chcę KP najdłużej jak się da. Kubeczek z Medeli też kupiłam i chyba faktycznie będę próbować najpierw tym niż butelką skoro jest szansa, że ona może zaburzyć odruch ssania.
    Jeżeli chodzi o suplementy to ja właśnie zamówiłam sobie Doppelherz Aktiv, Mama Premium. Zawiera wszystkie składniki, o których pisałaś, a DHA ma aż 600mg. Do tej pory brałam Femibion, ale on nie ma aż tyle DHA ani Wit D, więc zmieniam.

Annie1981, dzięki za info o Doppelherz, rzeczywiście skład wygląda na sensowny. Cena niższa niż Mama DHA Premium, a ma dodatkowo żelazo, więc po porodzie też się przerzucę :)

To dobrze, że masz aż 9 miesięcy. Myślałam, że Francja, the UK i the USA mają coś ok. 3 miesięcy (w tym w USA bezpłatne :P).

Annie1981 lubi tę wiadomość

• Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosia wita forumowe ciocie! 3270 g i 57 cm, 10 punktów. Cięcie miało być jutro, ale lekarze spanikowali na widok płaskiego zapisu ktg - w ciągu 10 min trafiłam na stół operacyjny. Była pozawijana w pępowinę, ale wszystkie strachy już za nami.

Dzięki dziewczyny za wszystkie kciuki i dobre myśli!

A co u Buki? Pisała?

poppy, zubii, Gosia1989, miffy, Karolka12345, majju, Nadiaa85, Karooolcia :), Bąbelek1980, Marcia1989, baassiia, Niesia86, Matka Rocku, różowo, perfectangel85, natty85, buka03, Lisa85, Bacardi90, Emila92, aswalda, Princesska, Gdziejestmieszko, KasiaHaBe, wisienka1212, shelby*, justa., Ja86, mnk, Niespokojna M, MrsKiss, Zorganizowana:), ⚘Kwiatuszek, espoir, Julia2015, E_w_c_i_a, falka, Viriki, paula876, Cameline, Lunka, Gosiaczek, Magda_lenka, Annie1981, Kasia02, Hagne lubią tę wiadomość

7u22vfxm0lh292be.png
  • poppy Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viriki wrote:
    mi sie śni cały czas poród albo jak wstaje w nocy siku to mam wrażenie że zaraz wody mi odejdą. paranoja.

Ha, ha, ha!!! Ja mam dokładnie to samo jeśli chodzi o siku!!! ☺

Paranoja normalnie! ☺

qb3chdgezj308xv3.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka* wrote:
    Tosia wita forumowe ciocie! 3270 g i 57 cm, 10 punktów. Cięcie miało być jutro, ale lekarze spanikowali na widok płaskiego zapisu ktg - w ciągu 10 min trafiłam na stół operacyjny. Była pozawijana w pępowinę, ale wszystkie strachy już za nami.

A co u Buki? Pisała?

Gratulacje to teraz odpoczywajcie :* ale długa jest :)

Rusałka* lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • poppy Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaa! Rusałka!!!
    Gratulacje ogromne!!! Fajnie, że po tych wszystkich przebojach obie macie się dobrze!
    Szybkiego wyjścia do domu!

qb3chdgezj308xv3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka, gratulacje! Wspaniale, że Tosia jest już w Wami i wszystko jest ok :D Widzę, że trochę strachu się najadłaś, ale szczęśliwy finał najważniejszy :) Odpoczywajcie :*

• miffy Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałko, gratulacje! Dużo zdrowia i sił dla Was obu :)

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Nadiaa85 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka* wrote:

A co u Buki? Pisała?

Gratulacje!! I dużo zdrówka dla Was !! :*

hchys65gxvlp3h6f.png
‹‹ 1178 1179 1180 1181 1182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ