X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • poppy Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się wogole powinnam załamać, bo oboje poprzednich dzieci miałam bezproblemowych!
    Jadły (z piersi) i spały. Zasypialy zaraz po jedzeniu, odkładalam do łóżeczka i 2 godziny (przy córce) - 3 godziny (przy synu) spały grzecznie.
    To teraz co? Według tych proroctw powinnam się nastawić na jakiś armagedon!
    E tam!
    Optymistką jestem! Wolę wierzyć, że będzie dobrze! ☺

qb3chdgezj308xv3.png
  • Forumkowiczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ostatnio bardzo dużo śluzu a raczej takiego serka leci.Strasznie mnie to wkurza,ciagle z wkładka.Na szczęście jeszcze czoła nie zauważyłam wiec mam jeszcze chwile :-p

uwo9yx8dxx93zdk2.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zobaczymy jaki egzemplarz teraz nam sie trafi ;) moja corcia od poczatku mega wymagajaca.. tez mialam dola i mnostwo dni przeplakanych nawet u psychiatry mialam kilka wziyt bo straszny stres we mnie jej "kolki" powodowaly :/

Ma 17 mies i dalej jest z tych trudniejszych, ale ogarniamy ;)

Czasem tylko mam wrazenie, ze wszyscy w rodzinie takie maja bezproblemowe dzieci, a u nas ze wszystkim pod gorke i wszystkie plagi :p no ale... bardzo ja kochamy ;) a ja licze, ze wyrosnie w koncu :p

No otoczenie tez potrafi nie raz dowalic, ze czlowiek flaki wypruwa, a czujd sie jak jakis nieogar i porazka zyciowa. Smutne to.

Ja nawet wrogowi nie zycze takiego macierzynstwa jak nasze kilka pierwszych miesiecy bo to gorzej niz tortury, no ale jak espoir napisala jak ktos nie przezyl to nie zrozumie.

Takze dziewczyny nie dajcie sobie wmowic, ze to Wy cos nie tak, dzieci sa rozne i jeden ma spokojne inny problematyczne.

Marcia1989, espoir, Gosia1989, Cameline lubią tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalej mnie od rana ćmi ten ból w brzuchu :/ W sobotę ktg, więc mam nadzieję, że tam wyjdzie wszystko ok. Chocisż zaczynam się już lekko schizować i zastanawiać co robić.
    Dziewczyny, czy do liczenia skórczy będziecie sobie ściągać jakąś aplikację na telefon? Może macie coś do polecenia?

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja od 3 dni mam takie ćmienie. i to nie, że skurcze, a non stop. ratuję się magnezem i no-spą, bo jednak na mnie jeszcze za wcześnie (ciąża tydzień młodsza niż suwaczek pokazuje)...

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • zubii Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam wrażenie że mi w poniedziałek i we wtorek czop odszedł...bo to wyglądało tak dużo śluzu z krwią nie sama krew ! Na drugi dzień już mniej i też śluz podbarwiony krwią wczoraj jakby jeszcze resztki taki kremowy kolor ale już bez krwi a dziś zero tego śluzu tylko taki śluz jak mleko konsystencja i kolor...

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ktore maja kolejne ciaze i nie mialy planowanego CC, o ktorej godz/porze dnia Wam sie zaczelo? U mnie wody odeszly 22/23.

Takie sa teorie, ze wlasnie na wieczor czy w nocy sie zaczyna czesto lub np w pelni ;)

Wierzycie? Spr sie Wam?

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z ta waga to bardziej chodzi o to, ze nagle taka zmiana szacunkow wagi koncowej. Jakos ciezko mi uwierzyc w te pomiary usg, ze starszym synkiem moalam 2 razy usg w dzien porodu i oba pokazaly prawie pol kg roznicy mniej niz w rzeczywistosci. I tez nie ukrywam ze strach mnie ogarnal, bo jednak jakby co to mam doswiadczenie w opoexe nad wiekszym noworodkiem niz taka kruszynka

Mi czop odszedl dobe przed porodem ale to juz bylo tydzien po terminie, wiec raczej wiedzialam ze to czop a nie cos innego.

Jak dobrze ze ta ciaza juz niedlugo sie skonczy, bo jednak dopiero teraz chwytaja mnie jakies takie lęki co to bedzie. Po porodzie pewnie minie:)

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • justa. Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumkowiczka wrote:
    Mi ostatnio bardzo dużo śluzu a raczej takiego serka leci.Strasznie mnie to wkurza,ciagle z wkładka.Na szczęście jeszcze czoła nie zauważyłam wiec mam jeszcze chwile :-p

Mi białe serowate upławy kojarzą się z grzybicą. Konsultowałaś je z ginem?

zubii lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale zdawanie się że wszystkie dzieci wokół są bezproblemowe to najczęściej właśnie...zadawanie się ;p kiedyś czytałam jakiś artykuł że wiele mam idealizuje swoje dzieci i albo coś zataja, ubarwia albo kłamie;) Np. mówi że jej dziecko całą ostatnią noc przespało (a te dwa razy co się obudziło w nocy to się nie liczy bo na krótko). Ja tam biorę zawsze poprawkę jak słyszę że jakieś malutkie dziecko w ogóle nie płacze itp. ;)

Julia2015, justa., Annie1981 lubią tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia1989 wrote:
    No ale zdawanie się że wszystkie dzieci wokół są bezproblemowe to najczęściej właśnie...zadawanie się ;p kiedyś czytałam jakiś artykuł że wiele mam idealizuje swoje dzieci i albo coś zataja, ubarwia albo kłamie;) Np. mówi że jej dziecko całą ostatnią noc przespało (a te dwa razy co się obudziło w nocy to się nie liczy bo na krótko). Ja tam biorę zawsze poprawkę jak słyszę że jakieś malutkie dziecko w ogóle nie płacze itp. ;)
    Mieszkalam z siostra jak jej synek byl maly i normalnie sie nim zajmowalam, wiec no widze roznice ;)
    Dzieci szwagierki zawsze wszystko zjadly, jak zabkowaly to spaly itd ;)

Naprawde jest roznie :p

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Niesia 86 jak ja " lubię" takie przechwalenie się co moje dziecko już potrafi. Każde dziecko rozwija się w swoim tępie i nie ma co porównywać.
    Co do mówienia mój synek zaczynał mówić tak właśnie w okolicy 2 lat, a teraz buzia mu się nie zamyka i przegada każdego :) tak więc jeszcze chwila cierpliwości i Twój też się rozkręci.

Dziewczyny jak ma się odejście czopa do terminu porodu. Czytałam, że od odejścia czopa do porodu może minąć nawet 2 tygodnie. Jakie są wasze doświadczenia. Dziś odszedł mi czop podbarwiony mocno na brązowo, tylko nie wiem czy jego kolor to przypadkiem nie efekt gmerania gina przy mojej szyjce.

Mi czop odchodzi w ratach, pierwsza była 1,5 tyg temu, druga trochę większa wczoraj ale bez śladów krwi więc niczego się nie spodziewam w najbliższym czasie. Z tego co zauważyłam śledząc inne wątki akcja rozkręcała się szybko gdy był on podbarwiony krwią.

justa. lubi tę wiadomość

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir to czemu suwaczek masz tak ustawiony?

No wlasnie, jesli chodzi o opowiesci znajomych jakoe to oni maja bezproblemowe dzieci nie ma co wszystkiemu wierzyc. Bo mozna serio sie schizowac.

Mi mama dzisiaj tez powiedziala, ze wnuka bedzie kochac ale Nataszka (moja corka) jest ode mnie pierwsza i zawsze bedzie bardziej ja kochac...hm.. Odpowiedzialam mamie ze jej o to chodzi bo bedzie chlopiec, moja mama uwaza ze z chlopakami same problemy i dziewczynki sa najfajniejsze. I pozniej sie nie dziwic ze ja schizuje jesli chodzi o ta plec i sie boje tak tego chlopca...:((((

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 14:18

Gosia1989 lubi tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Espoir to czemu suwaczek masz tak ustawiony?

No wlasnie, jesli chodzi o opowiesci znajomych jakoe to oni maja bezproblemowe dzieci nie ma co wszystkiemu wierzyc. Bo mozna serio sie schizowac.

Mi mama dzisiaj tez powiedziala, ze wnuka bedzie kochac ale Nataszka (moja corka) jest ode mnie pierwsza i zawsze bedzie bardziej ja kochac...hm.. Odpowiedzialam mamie ze jej o to chodzi bo bedzie chlopiec, moja mama uwaza ze z chlopakami same problemy i dziewczynki sa najfajniejsze. I pozniej sie nie dziwic ze ja schizuje jesli chodzi o ta plec i sie boje tak tego chlopca...:((((
    Natalka chłopaki są super i mniej z nimi kłopotu niż z dziewczynami! Zobaczysz :)

natalka1988 lubi tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff właśnie wróciłam od naczyniowca, 2,5h wyjęte z życia ale za to jak już przyjechał, byłam pierwsza, taka miła pani w recepcji mi zorganizowała.
    Żyła pewnie do wyjęcia ale okaże się w marcu po kontroli, na razie pończochy i bez leków, jupii!
    No i koniecznie rodzić w pończochach.

Gosia1989 lubi tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 suwaczek jest według ostatniej miesiączki, a termin mam ustalony według USG z 12 tyg.
    w pierwszej ciąży też tak miałam.

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    natalka1988 suwaczek jest według ostatniej miesiączki, a termin mam ustalony według USG z 12 tyg.
    w pierwszej ciąży też tak miałam.

Tak myslalam wlasnie ze pewnie termin masz ustalony z usg:)

A wczesniejsze usg mialas? Mi w usg w 7 tygodniu pokazywalo ciaze 6 tygodniowa. Miedzy om a terminem z usg jest 5 dni. Ale moja ginekolog nie zmienila mi terminu. I sama.nie wiem czy mam sie juz cieszyc dzisiaj skonczonym 37 tygodniem czy jeszcze nie...:/

Karmelova lubi tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Dziewczyny, ktore maja kolejne ciaze i nie mialy planowanego CC, o ktorej godz/porze dnia Wam sie zaczelo? U mnie wody odeszly 22/23.

Takie sa teorie, ze wlasnie na wieczor czy w nocy sie zaczyna czesto lub np w pelni ;)

Wierzycie? Spr sie Wam?

Ja przeżyłam 2 porody i każdy inny. Pierwszy wywoływane 4 dni po terminie , dopiero po kroplowce zaczęło się coś dziać miałam przebijany pęcherz i nie widziałam żeby wcześniej odszedł czop.
    Numer dwa zaczął się w domu w nocy regularnymi skurczami, czop odszedł mi jak wchodziłam na porodówkę i znów miałam przebijany pęcherz ^^ tak wiec nie wiem co to znaczy odejście wód płodowych! ;)

74709jcgjiz14w6b.png
  • setti Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015, nie wiem, czego Twój lekarz chce od Ciebie. Córka (urodzona po terminie) ważyła 2890 i nikt z tego problemu nie robił. Dwa miesiące później była tłuściutka jak mały budda ;) Też nie mam skurczy (poza bezbolesnymi twardnieniami brzucha), rozwarcia czy miękkiej szyjki, a od wielu tygodni zajmuję się (nie zawsze grzeczną) dwulatką. Nie przejmuj się! Każdy organizm jest inny.

Niesia86, moja mała też nieodpieluchowana (ogólnie bardzo samodzielna, ale na tym polu ma tyły ;)). Dziś kupiłam jej nakładkę na sedes, może zechce korzystać częściej niż z nocnika. Powiem Ci, że ja też nie mam siły robić jakichś wielkich akcji typu "dzień bez pieluchy"... Z rezygnacją wycieram brudną pupę i myję prysznicem... Liczę, że nakładka coś zdziała.

Widzę, że sporo się u Was dzieje - czopy, bóle... Pewnie wkrótce zrobi się gorąco... ;)

jgf871u.png

t6748sh.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie czekam na wizytę... Oby cos tam w środku zaczęło sie dziać...

Milenka~11, zubii lubią tę wiadomość

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
‹‹ 1191 1192 1193 1194 1195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ