X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam bóle krzyżowe i takich się obawiam podczas porodu:/ zlapalo mnie nagle z4-5 razy az się przestraszyłam! z jedenj strony chce już zobaczyć ta buzke a z drugiej wiem ze lepiej kruszynie ( chociaż z dwa tyg) jest w mojej macicy:P

Lisa85, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Setti ja zostawiam dzieci w domu z moim tatą i sama śmigam na zakupy.
    Espoir to za rok będę Ci kibicować :)
    Gdziejestmieszko widzę, że poważnie się u Ciebie robi. Ja nie zabezpieczam materaca, jakoś nie myślę o tych wodach.
    Wstałam dzisiaj cała obolała. Ciężko mi się w nocy przekręcać z boku na bok.

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, moze nie pisze tu czesto ale musze sie wyzalic. Wczoraj po wizycie (37+2) lekarz mi powiedzial ze dziecko male, ok 2800 gdzie jeszcze dwa miesiace temu straszyl mnie cc bo mala byla duza i zapowiadala sie wieksza od brata, ktoey mial ponad 4kg, a ledwo urodzilam sn wspomagana vacuum bo parte mi ustaly. Dodatkowo ma urlop i kolejna wizyta za dwa tygodnie ma byc u jakiegos jego kolegi. Niby nic ale tak sie zestresowalam spac nie moglam, jak juz to koszmary mialam ze zdecydowalam nie rodzic dziecka i chyba jakos umarlo. No po prostu rycze od rana. A na ktg pisalo mi sie tetno malej powyzej 175 i lekarz nic nie powiedzial, czy to normalne? Skurczy brak, rozwarcia brak, mimo ze codziennie przy niespelna dwulatku narobie sie czasem jak wół.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia nie jest takiw male:)moja bedzie prawdopodbnie hipotrofikiem ok 2100tydzctemu,a dzis mam36t2d i ide na usg,oby mala urosla.troszke!

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Forumkowiczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.Tez mało się udzielam ale czytam Was na bieżąco.W pierwszej kolejności gratuluje już rozpakowany :-) cudownie :-)
    U mnie gorszy czas-zdecydowanie!Od poniedziałku byłam ze znajoma na szkoleniu.Troche nie przemyślałam tej decyzji bo dużo mnie kosztowały te trzy dni.Moje nogi po prostu mnie zaskoczyły...takich ban spuchniętych nie miałam nigdy.Macie podobne problemy?Puchniecie?Przeciez te ostatnie dni były wręcz chłodne a ja nie mieściłem stop w niczym poza sandałami które i tak się wrzynały.
    Płakać mi się chce.Naszly mnie wielkie wątpliwości,strach :-( boje sie okropnie czy podołam.Tez chwilami myśle po co mi były te starania,po co ja napieralam tak na dziecko...nie wiem czy jestem gotowa :-( moje humory doprowadzają mnie do szału.
    Widać ze mąż tez jest już na skraju. Trzymam wszystkie emocje w sobie,wieczorami jak on śpi płacze.Boje się,martwię,ale nie chce przed nim przyznać się do tego ze nie mam już siły,ze mam dość,ze jestem zmęczona :-(
    Jak sobie radzicie?

uwo9yx8dxx93zdk2.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczka, z doswiadczenia wiem, ze lepiej jesli jednak otwirzysz sie przed mezem. Po porodzie tez przycjhodzi zmeczenie, z niemowlakiem bezsilnosc ale mi bardzo pomagalo ze nie krylam sie z tym i nie udawalam zawsze zadowolonej matki tylko od czasu di czasu ponarzekalam i opowiadalam wprost jak jest.

Matka Rocku, perfectangel85, Annie1981 lubią tę wiadomość

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Niespokojna M Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie puchnę wcale. Właściwie to tą ciąże przeszłam jakby jej nie było. Miałam tylko wyrzuty sumienia, że będę złą matką, bo jak patrzę na inne dziewczyny to np. gadają do brzucha, czytają książki, wąchają ubranka itp, generalne ujmując "jarają się" dzieckiem a ja tak nie mam. Nie oznacza to, że się nie cieszę, bo się cieszę, ale na swój sposób. Może dlatego, że nie umiem okazywać uczuć i stad to wynika. A co do lęku, to im bliżej to tez mam myśli typu, "czy podołam". Kobiety od wieków rodzą, a my przy tylu wygodach jakie mamy teraz na pewno podołamy, bo jak nie my to kto ? Po za tym mamy ten wrodzony instynkt, w który wierzę, więc liczę na to, że podświadomie będę wiedziała jak zająć się dzieckiem.

• Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojj ja też mam takie myśli czy podołam... Wczoraj musiałam się wyżalić mojemu D. jak mi już cholernie ciężko i że wszystko mnie boli...

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    setti wrote:
    Też słyszałam o Kartuzach, podobno w wodzie można rodzić. Ale daleko. W poprzedniej ciąży marzył mi się Puck, ale mąż mnie wyśmiał.
    Masz jakiś plan B, gdyby się okazało, że nie ma miejsc na porodówce? Tego się obawiam, że pojadę do Wojewódzkiego lub Redłowa i mnie odeślą na Kliniczną lub Zaspę (bardzo nie chcę w obu tych miejscach rodzić)... (Jaki szpital jest najbliżej tego w Kartuzach?) Ostatnio nie miałam tego problemu, bo miejsce w Wojewódzkim miałam zaklepane ;) (pobyt na patologii)

MatkaRocku, masz rację, nie są zbyt aktualne te informacje z gdzierodzic (chociaż wydaje mi się, że odkąd zaglądałam tam ostatnio - ok. trzy lata temu - nieco zaktualizowali, np. w Wojewózkim po cc tata może kangurować dziecko.
    Bałam się, że mnie odeślą z zaspy, tam premanentnie nie ma miejsc. W Kartuzach nie przewiduję takiego scenariusza :P A jeśli aż taki pech mnie spotka, to wtedy mam już w nosie, niech mnie oni sami gdzieś kierują, zawożą, nie wiem, ale będę się tam awanturować :P

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia dziecko nie jest małe, z podobną wagą urodziłam w podobnyn czasie kiedyś :)
    To tylko pomiary usg, nie wie nikt, nawet lekarz, jak duże się naprawdę urodzą. Jakbym się miała jeszcze wagą przejmować to by było za wiele. Moja w brzuszku też nagle słabo przyrasta bo z 90centyla spadła do 50. Ale to szacunkowa waga od początku a teraz to już tylko czekamy jaka będzie po porodzie. :)

Im bliżej rozwiązania tym bardziej nachodzą nas różne myśli, stres, nawet podświadomy robi swoje. Do tego hormony i mieszanka wybuchowa gotowa :)
    Każda matka sobie poradzi z własnym dzieckiem! Instynkt nie pozwoli nam zginąć ;)

Matka Rocku, poppy, ⚘Kwiatuszek, zubii, Marcia1989, Julia2015, Lisa85 lubią tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Hej, moze nie pisze tu czesto ale musze sie wyzalic. Wczoraj po wizycie (37+2) lekarz mi powiedzial ze dziecko male, ok 2800 gdzie jeszcze dwa miesiace temu straszyl mnie cc bo mala byla duza i zapowiadala sie wieksza od brata, ktoey mial ponad 4kg, a ledwo urodzilam sn wspomagana vacuum bo parte mi ustaly. Dodatkowo ma urlop i kolejna wizyta za dwa tygodnie ma byc u jakiegos jego kolegi. Niby nic ale tak sie zestresowalam spac nie moglam, jak juz to koszmary mialam ze zdecydowalam nie rodzic dziecka i chyba jakos umarlo. No po prostu rycze od rana. A na ktg pisalo mi sie tetno malej powyzej 175 i lekarz nic nie powiedzial, czy to normalne? Skurczy brak, rozwarcia brak, mimo ze codziennie przy niespelna dwulatku narobie sie czasem jak wół.
    Moje ma dokładnie tyle samo i to jest 50 centyl, także nie ma sie co stresować!!! Ja nie rozumiem tych lekarzy, co niepotrzebnie straszą, moja Pani doktor powiedziala ze dziecko jest male ale w normie i to nawet lepiej bo nie chcemy żebym musiała wielkie dziecko przeciskać;) jeżeli przybiera z wizyty na wizytę to jest okej.

zubii, justa., Julia2015, Lisa85 lubią tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam obawy czy podolam z dwójką maluchów w domu. Straszak ma prawie dwa lata ale jeszcze go nie odpieluchowalam, nie odsmoczkowalam (co prawda tylko do spania ale ma) i czuję teraz wielką porażkę. Dodatkowo dobijaja mnie inne mamy co mają dzieci z tego samego miesiąca, bo ich pociechy już duzo mówią i chodzą bez pieluch, one się tym chwalą a ja się dołuje ze poleglam jako matka :/ no nie mam siły teraz walczyć z nocnikiem i biegać z samego rana wysadzac, jak ja najchętniej ta końcówkę ciąży bym przespała...
    No to się wygadałam.

Milenka~11 lubi tę wiadomość

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez ju ostatnio właśnie pisalam, ze dopadł mnie strach... ze bedzie wszystko wywrocone do gory nogami... chociaz to pierwsze dziecko, ktorego tak pragnelismy. Ale to chyba normalne, ze takie emocje pojawiaja sie przed zmiana sytuacji... damy dziewczyny rade!!!! :))

3jgx9jcg88a7v963.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to boje sie bolu i.porodu i pobytu w szpitalu.Normalnie cierpne na sama mysl.Przeraza mnie wizja bolu.przy skurczach partych i ewentualne problemy z dzieckiem przy porodzie lub tuz po..Po porodzie moja wizja opieki nad noworodkiem rysuje sie niemal iddylicznie☺
    Maz ma odwrotnie-porod luzik a pozniej to koniec zycia i wolnosci,ogolnie to orka i masakra.ale taka wizje przedstawia mu rodzina i znajomi wiec biedak jest pogubiony tym bardziej ze to dla niego 1 dziecko ja to juz mam wszystko przecwiczone ze starszym synem wiec opieka jako taka mnie nie przeraza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 09:24

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przypomnicie mi jak to jest po porodzie? Pamietam, ze byl temat, ale juz sie nie dokopie, bo to byly wieki temu. Po porodzie ojciec moze dostac 2 tygodnie zwolnienia plus 2 tygodnie tacierzynskiego? I to nie koliduje z moim macierzyńskim? Maz jeszcze jest w innym kraju. I jeszcze dopoki jest zatrudniony to wykorzystalibyśmy chyba ta możliwość.

zubii lubi tę wiadomość

3jgx9jcg88a7v963.png
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój też hipotrofik? Teraz ma 2100. Uważam, że w sam raz, zresztą usg się myli.
    Gdziejestmieszko z tym zwolnieniem jak z urlopem, ja też pracoholik i na początku nie mogłam sobie miejsca znaleźć...no to sobie znalazłam robotę;-)mam drugi etat od 7 m-ca i robię przetwory ale wszystko powolutku i w zgodzie z humorem, bardzo mi to odpowiada. Nie muszę się spinać, że trzeba iść do biura, czy coś, bo z domu ogarnę.

Karooolcia :), Gosia1989 lubią tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o matko, ale tematów ciekawych się pojawiło :D uwaga, trochę zaraz pospamuje :D

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • espoir Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 ja ostatnio na wizycie miałam stresa, bo Maciusiowi waliło 180. lekarka mnie wysłała na Triage na ktg i tam skakało od 130 do 180, a tamta lekarka stwierdziła, że jest ok... 3 dni po tym miałam wizytę u położnej i u niej znowu to samo, a ta standardowy tekst "dziecko jest szczęśliwe", także wiesz...
    dodam, że nie miałam USG od 20 tyg. i nie chcą mi zrobić, bo nie ma powodów. a u mnie nie ma prywatnych gabinetów...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 10:05

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • zubii Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I w końcu nastał ten dzień ! Jas jest donoszonych ! Jupi ! Witam się w 38tc :)

Jak ja was dobrze rozumiem ! Też nie raz miałam takie myśli...baa nawet miałam takie że zniszczyłam tz życie...bo teraz ma nas wszystkich na głowie a on zawsze lubi spokój i dużo sportu a zamienił to na ciągłą harówkę i ani chwili spokoju. Ale to wszystko kiedyś zaprocentuje ! Więc odsuwam od siebie takie myśli albo od razu zajmuje się czymś innym żeby nie rozmyślać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 10:04

Bąbelek1980, Milenka~11, MrsKiss, Princesska, perfectangel85, KasiaHaBe, Karooolcia :), justa., Cameline, Lisa85, Bacardi90, Zorganizowana:), shelby*, Annie1981 lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Wam napiszę, że jak mój Antoś ma słabszy dzień z ruchami, to mu puszczam Górniakowa, jak słyszy jej pianie, to zaczyna się ruszać. Taka wyrodna matka ze mnie :P

Niesia86, espoir, Milenka~11, MrsKiss, wisienka1212, Karolka12345, zubii, majju, Karooolcia :), justa., Lisa85, Zorganizowana:), shelby*, Bacardi90, falka lubią tę wiadomość

f2wl4z17q60magcw.png
‹‹ 1189 1190 1191 1192 1193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ