Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Przypomniała mi się anegdota. Jak moja bratanica już oduczała się pieluszek akcja w ogródku:
-babciu siku mi się chce
-no to idź do kącika i zrób
No to mała biega w kółko. Za trzecim okrążeniem się zatrzymała:
-babciu, babciu, gdzie jest kącik?shelby*, Karolka12345, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość
-
To kilka prawd, na wesoło
Przygotowanie do porodu
Pierwsze dziecko - Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
Drugie dziecko - Nie ćwiczysz oddechów, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
Trzecie dziecko - Prosisz o znieczulenie w 8 miesiącu ciąży.
Ciążowe ubrania
Pierwsze dziecko - nosisz stroje dla kobiet ciężarnych odkąd lekarz potwierdził, że jesteś w ciąży
Drugie dziecko - nosisz swoje zwykłe stroje jak długo się da
Trzecie dziecko - stroje dla kobiet ciężarnych to już twoje zwykłe stroje
Imię dla dziecka
Pierwsze dziecko - przeglądasz kalendarze, sprawdzasz znaczenie imion, sprawdzasz ja wybrane imię brzmi w zestawieniu z nazwiskiem
Drugie dziecko - ktoś powinien nadać dziecku imię po ciotecznej babce, więc możesz to być ty
Trzecie dziecko - otwierasz spis imion, zamykasz oczy i w co trafisz palcem, to będzie.
Wyprawka dla niemowlaka
Pierwsze dziecko - pierzesz świeżo kupione ubranka, prasujesz z lewej i prawej strony, dobierasz kolorami i starannie układasz w szafce przeznaczonej tylko do tego celu
Drugie dziecko - sprawdzasz, czy ubranka po pierwszym dziecku są czyste i wyrzucasz tylko te z najciemniejszymi plamami
Trzecie dziecko - kto powiedział, że chłopcy nie mogą mieć różowych śpioszków?
Płacz dziecka
Pierwsze dziecko - przy pierwszej oznace niezadowolenia (kwękanie, skrzywienie) bierzesz dziecko na ręce
Drugie dziecko - podnosisz je tylko wtedy, gdy krzyki grożą obudzeniem pierworodnego lub wizytą zaniepokojonych sąsiadów
Trzecie dziecko - uczysz starsze huśtania kołyską
Przewijanie niemowlęcia
Pierwsze dziecko - Zmieniasz pieluchę, co godzinę, niezależnie od tego, czy jest brudna czy czysta.
Drugie dziecko - Zmieniasz pieluchę, co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko - Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan
W domu z niemowlęciem
Pierwsze dziecko - spędzasz większą część dnia wpatrując się w dziecko.
Drugie dziecko - spędzasz większą część dnia patrząc czy twoje starsze dziecko nie robi krzywdy młodszemu.
Trzecie dziecko - spędzasz większą część dnia chowając się przed dziećmi
Gdy upadnie dziecku smoczek
Pierwsze dziecko - Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko - Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz dziecku do buzi.
Trzecie dziecko - Wycierasz w spodnie i wsadzasz dziecku do buzi.
Aktywne formy spędzania czasu z dzieckiem
Pierwsze dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt i terapię grupową dla prawidłowego rozwoju.
Drugie dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt.
Trzecie dziecko - zabierasz je do supermarketu i pralni chemicznej
Opiekunka dla dziecka
Pierwsze dziecko - gdy zostawiasz dziecko z opiekunką, dzwonisz do domu, co najmniej 5 razy w ciągu dnia.
Drugie dziecko - wracasz się od drzwi, bo zapomniałaś zostawić opiekunce numer, pod którym będziesz osiągalna.
Trzecie dziecko - prosisz opiekunkę by zawiadomiła cię tylko, jeżeli zaistnieje konieczność wezwania pogotowia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 18:24
natalka1988, Karolka12345, Gosia1989, Lisa85, perfectangel85, Bacardi90, shelby*, Lunka, Milenka~11 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny i ja już po wizycie... Mam cholernie mieszane uczucia. Niestety gin stwierdził, że w środku wszystko się bardzo dobrze trzyma (szyjka ok 2 cm, zamknięta i sprężysta) i na poród się nie zapowiada. Główka nie jest ani nisko ani wysoko. Zapytałam o masaż szyjki macicy ale stwierdził, że masaż dałby cokolwiek gdyby szyjka była już "zgładzona" a ona nadal jest i nadal trzyma. Zalecił abym z moim D. dużooo się przytulała (najlepiej codziennie albo kilka razy dziennie i żeby sperma zostawała w środku) i masował mi sutki Bo to może przyspieszyć akcję. Dodatkowo dostałam receptę na lek żeby w moczu zabić bakterie. A no i skierowanie do szpitala (i to kuźwa do tego w którym za nic w świecie nie chcę rodzić) na dzień porodu jeżeli nic się nie będzie działo, bo wtedy będzie wywoływany poród (jedyne pocieszenie, ze on już będzie po urlopie i będzie w tym szpitalu). Ogólnie zalecił dużo seksu, dużo ruchu itp.
Lisa85, Bąbelek1980, Cameline, Milenka~11 lubią tę wiadomość
-
Jestem po ostatnim USG. Córeczka waży 2500kg, szacowana waga na dzień CC 3200kg, ułożona pośladkowo. I uwaga – dostałam w końcu datę CC, jest to 15 wrzesień Dotarło do mnie, że to już 3 tygodnie i zaczęłam się denerwować
Jestem zadowolona, bo dogadałam plan porodu, zgodzą się na nasiewanie oraz na kontakt skóra-do-skóry jeszcze na sali operacyjnej To czy mogę podać probiotyki mam skonsultować z pediatrą.
Dostałam zestaw do pobrania GBS, co ciekawe za darmo w UK. Lekarz powiedział, że jest refundowany jak są przesłanki medyczne do jego wykonania. A już miałam zamawiać ten płatny. Tylko, że jest to „Vaginal swab” z jednym patyczkiem. Taki zwykły wymaz z pochwy wykryje też GBS? Myślałam, że trzeba zrobić jakiś specjalny.
U mnie ból miesiączkowy pojawił się wczoraj pierwszy raz. Dziś zapytałam o to lekarza. Powiedział, że macica to duży mięsień, który musi się przygotować do porodu i żeby się tym nie przejmować.
Lisa85. Najlepszego dla córeczkiGosia1989, Lisa85, shelby*, zubii, Zorganizowana:), aswalda, Milenka~11 lubią tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
nick nieaktualnyperfectangel85 wrote:W co zostaną ubrane Wasze dzieci bezpośrednio po porodzie?
perfectangel85, zubii lubią tę wiadomość
-
justa. wrote:Niesia 86 jak ja " lubię" takie przechwalenie się co moje dziecko już potrafi. Każde dziecko rozwija się w swoim tępie i nie ma co porównywać.
Co do mówienia mój synek zaczynał mówić tak właśnie w okolicy 2 lat, a teraz buzia mu się nie zamyka i przegada każdego tak więc jeszcze chwila cierpliwości i Twój też się rozkręci.
Dziewczyny jak ma się odejście czopa do terminu porodu. Czytałam, że od odejścia czopa do porodu może minąć nawet 2 tygodnie. Jakie są wasze doświadczenia. Dziś odszedł mi czop podbarwiony mocno na brązowo, tylko nie wiem czy jego kolor to przypadkiem nie efekt gmerania gina przy mojej szyjce. -
perfectangel85 wrote:W co zostaną ubrane Wasze dzieci bezpośrednio po porodzie?
Postanowiłam do przyszłej srody u rodziców zostać, tu mi zawsze ma kto pomoc, bo mąż w pracy. Postawiłam sobie cel ze muszę wytrwać do przyszłego piątku. Potem już będę spokojna.. niestety mimo ze bym bardzo chciała na pewne rzeczy nie mam wpływu, i jeśli mu się tak na ten świat spieszy - zapraszam
Ja nie mam myśli ze sobie nie poradzę, ze jak to będzie, czy będę wszystko umiała przy nim zrobić. Napewno mu krzywdy nie zrobie, jedyne czym się obecnie martwię to tym ze urodzę w 36 tc. A z innymi sprawami napewno sobie poradzimy z tatusiem
I odstawiłam luteinę, biorę już tylko magnez. Postanowiłam zaufać swojej lekarce co do bóli - bola mnie biodra krzyż pachwiny brzuch i wszystko naraz i czasem już mam dosyć..Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 20:53
perfectangel85, Gosia1989 lubią tę wiadomość
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
baassiia wrote:Dziewczyny, ktore maja kolejne ciaze i nie mialy planowanego CC, o ktorej godz/porze dnia Wam sie zaczelo? U mnie wody odeszly 22/23.
Takie sa teorie, ze wlasnie na wieczor czy w nocy sie zaczyna czesto lub np w pelni
Wierzycie? Spr sie Wam? -
natalka1988 wrote:Espoir to czemu suwaczek masz tak ustawiony?
No wlasnie, jesli chodzi o opowiesci znajomych jakoe to oni maja bezproblemowe dzieci nie ma co wszystkiemu wierzyc. Bo mozna serio sie schizowac.
Mi mama dzisiaj tez powiedziala, ze wnuka bedzie kochac ale Nataszka (moja corka) jest ode mnie pierwsza i zawsze bedzie bardziej ja kochac...hm.. Odpowiedzialam mamie ze jej o to chodzi bo bedzie chlopiec, moja mama uwaza ze z chlopakami same problemy i dziewczynki sa najfajniejsze. I pozniej sie nie dziwic ze ja schizuje jesli chodzi o ta plec i sie boje tak tego chlopca...((( -
Karoolcia, a dlaczego masz się zgłosić już w dniu porodu??? :o Zazwyczaj każą tydzień po terminie.
Dziś miałam kilkanaście bezbolesnych skurczy. Znajome uczucie... tyle że podczas porodu towarzyszył temu potworny ból. Czym się różnią Braxtony-Hicksty od przepowiadających?
-
perfectangel85 wrote:W co zostaną ubrane Wasze dzieci bezpośrednio po porodzie?
Bezpośrednio po porodzie tylko czapka ze względu na skin to skin, na później mam pajaca i body.perfectangel85, Milenka~11 lubią tę wiadomość
Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
setti wrote:Karoolcia, a dlaczego masz się zgłosić już w dniu porodu??? :o Zazwyczaj każą tydzień po terminie.
Dziś miałam kilkanaście bezbolesnych skurczy. Znajome uczucie... tyle że podczas porodu towarzyszył temu potworny ból. Czym się różnią Braxtony-Hicksty od przepowiadających?
Mały ma problem z kanalikami nerkowymi, więc nie powinien być przenoszony... -
setti wrote:Karoolcia, a dlaczego masz się zgłosić już w dniu porodu??? :o Zazwyczaj każą tydzień po terminie.
Podłączam się do pytania, przepowiadające są bolące tak? A Braxtony to te twardnienia?Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*]