X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Niespokojna! Gratulacje <3 a ile Ignas waży,mierzy?

Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • Hagne Koleżanka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo! Witamy na świecie Ignasia!! Ignaśki - super chłopaki! ;)

zem36iyeidfqcl88.png
    ex2btgf6n08qf43o.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespokojna gratulacje! Zdrówka dla Was! :)
    A tak się bałaś, miło się jednak rozczarować :)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję! Napisz nam jaka waga małego ;) zdrówka dla Was!

74709jcgjiz14w6b.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Dobrze te urlopy sobie poplanujcie. 2 dni okolicznościowego można wybrać w ciągu całego roku bez podania przyczyny, może jedno z rodziców mama albo tata, może warto zostawić bo rok długi.

Jeden urlop jest zaraz po urodzeniu 2 tygodnie i to wystawia szpital.

A te dodatkowe 2 tygodnie? To lekarz rodzinny? Tu nie wiem jak to wygląda bo wczoraj wyczytałam że opiekę można mieć 56 dni ale ze zaświadczeniem o stanie zdrowia, czyli jakieś powikłania ewentualnie.

To "zaraz po urodzeniu" to nie jest żaden urlop, tylko L4, które można dostać, albo nie dostać. Szpital to wystawi tylko jeśli są wyraźne wskazania, np. po ciężkim cesarskim cięciu lub po powikłanym porodzie. Zawsze można poprosić. Można też pójść do rodzinnego albo inaczej spróbować to załatwić, ale nie dostaje się tego wolnego od ręki. Lekarze nie są wcale chętni do wystawienia takich zwolnień chyba że kobieta rzeczywiście wymaga opieki (można się kłócić, że po porodzie mało która nie wymaga, no ale rzeczywistość jest jaka jest). Jeśli ktoś jest na etacie, ma 2 dni urlopu okolicznościowego i 2 tygodnie "ojcowskiego" do wybrania w ciągu roku. Trzeba o nie wnioskować.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Niespokojna M! :D Cieszę się, że wszystko przebiegło lepiej niż to sobie wyobrażałaś :) Oby pionizacja też tak sprawnie przebiegła :)

• Niesia86 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespokojna M wrote:
    Hej dziewczyny!
    Ignaś urodzony, przez CC o 8:45 i jest najwspanialszym dzieckiem świata :) znieczulenie już puściło, nic nie nie boli. Dopiero jak się podciągnę, ale tak to jest super. Także dziewczyny nie bójcie się cięcia, skoro taka panikarstwo jak ja dała radę to wy też dacie. W szpitali opieka super, CC poszło bardzo sprawnie. Pionizacja niedługo mnie czeka wiec 3majcie kciuki :)
    Gratulacje :) i powodzenia z pionizacja ;)

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Jutro będzie dla mnie ciężki dzien...tz brat i bratowa mają druga zmianę...mama babcia i tato jadą do Częstochowy wiec cały dzień zostanę sama z córką jakby się coś działo to nie będę miała na kogo liczyć...niby wiem, że pewnie nic się nie będzie dziać ale i tak to dla mnie będzie stresujące.
    Zubii spakuj córkę z nimi, przechowam Ci dopóki nie wrócisz ze szpitala;-)

dqpri09k6uedld97.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja dzisiaj akcję przeżyłam :P Rano poszłam się kapać i zrobiłam sobie peeling nóg, podczas którego z tyłu prawego uda coś poczułam. Jakoś się wygięłam i patrzę, a to wygląda jak pozostałości kleszcza! Od razu zrobiło mi się gorąco i zaczęło mdlić - borelioza jest paskudna a ja jeszcze w ciąży :/ Guzik z tyłu widziałam więc szybko wpakowałam się w samochód i pojechałam do mamy, aby przynajmniej sprawdziła co to. Pincetą wydłubała resztki i ładnie wszystko odkaziła. I doszłyśmy do wniosku, że to chyba nie jest jednak kleszcz, ale 100% pewności nie mamy. Możliwe, że to jakiś strupek albo wrośnięty włos... To co wydłubała jest takie maciupkie, że nawet nie mam co do laboratorium nieść. W każdym razie nie ma żadnego obrzęku ani rumienia więc na razie jestem spokojna i będę się obserwować. Jak tylko zacznie się coś pojawiać zgłoszę się do lekarza. Najwyżej czeka mnie antybiotyk.

W każdym razie jestem po przejażdżce 30km samochodem i jestem dobrej myśli, że niepotrzebnie się martwię :)

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Dobrze te urlopy sobie poplanujcie. 2 dni okolicznościowego można wybrać w ciągu całego roku bez podania przyczyny, może jedno z rodziców mama albo tata, może warto zostawić bo rok długi.

Jeden urlop jest zaraz po urodzeniu 2 tygodnie i to wystawia szpital.

A te dodatkowe 2 tygodnie? To lekarz rodzinny? Tu nie wiem jak to wygląda bo wczoraj wyczytałam że opiekę można mieć 56 dni ale ze zaświadczeniem o stanie zdrowia, czyli jakieś powikłania ewentualnie.

Cameline szpital wystawia ewentualnie 14 dni opieki nad matką lub noworodkiem po porodzie. Jest to L4 więc 80% płatne.

2 tygodnie ojcowskiego to jest po prostu urlop, który można wykorzystać przez pierwsze 2 lata życia dziecka. Albo 2 tygodnie ciągiem albo 2 razy po 7 dni. Jak zgłaszasz go pracodawcy na co najmniej 7 dni wcześniej to MUSI go uwzględnić. Urlop jest pełnopłatny jak zwykły wypoczynkowy.

Tacierzyński - to alternatywa dla macierzyńskiego. Mama wraca do pracy a Tata zostaje rok z dzieckiem.

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Niespokojna M Przyjaciółka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały 3300 i dl 52cm. :) nawet już usiadłam sobie, jest super !

Niesia86, baassiia, Gosia1989, Marcia1989, Lisa85, Cameline, Karooolcia :), MrsKiss, karm3lka, Barbie24, Bąbelek1980, poppy, Princesska, justa., Emila92, aswalda, espoir, Hagne, Annie1981, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

• Nadiaa85 Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje!! Cudownie :))

hchys65gxvlp3h6f.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespokojna gratulacje! Dajesz mi nadzieję, że w piatek będę się dobrze czuła :)

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespokojna M gratulacje i najlepsze życzenia dla Was!
    Gosiaczek, też bym miała stresa z tym kleszczem. Na szczęście mnie nie lubią, czasem znajdę w ubraniu, ale żaden się nie wgryzł.
    Wracam z masażu i bardzo to pomocne, szczególnie na opuchliznę. Szkoda, że zgaga jakby się wzmogła po tym.
    Cameline super wieści, teraz tylko spokój i dotrwasz.
    Z nowych objawów "ciążowych" to mam schizę, że mały nie zdąży urosnąć odpowiednio i planuję więcej białka jeść.
    A co do płaczu bez powodu Justa i Princesska, powód jest bo tak!

julitk4, Gosia1989, Cameline, Princesska lubią tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka dzieki za info.
    Wiec wcale szpital nie musi wystawic l4. Zobaczymy, spytac sie mozna.

O urlop ojcowski jesli maz zlozy wniosek np w nastepny dzien po narodzinach, to dopiero po 7 dniach moze na taki urlop isc tak?

Niespokojna gratulije❤❤ super waga Ignasia:)
    I super ze tak delikatnie i bezpolesnie przechodzisz cc;) oby wiecej dziewczyn mialo takie cc;)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi i Ja86 trzymam kciuki za szybkie i piękne porody, oraz oczekuję wieści jak waszym maluszkom podoba się po drugiej stronie brzucha :)

A ja się w ogóle witam w skończonym 36 tygodniu, czyli według BBF w donoszonej ciąży :D Ale w ogóle nie czuję się na donoszoną :P Brzuch raczej mały i wysoko, gbs nie jest pobrany a na następne dwa tygodnie mam ambitne plany odwiedzić wszystkie szkółki roślin i drzewek w okolicy oraz zaprosić przyjaciółkę na weekend ;D Obym nie odkryła nowego sposobu na przyspieszenie porodu - "na drzewko" albo na "przyjaciółkę" ;D

A to wczorajszy brzuszek :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/49d332ea2a98.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2017, 15:21

Milenka~11, Lisa85, Cameline, MrsKiss, shelby*, perfectangel85, justa., aswalda, Annie1981, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia brzuszek rzeczywiscie wysoki, az Ci sie w stanik wbija.

U mnie juz ciut nizej chyba, cjoc tez jak siedze to mnie cisnie w stanik

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Forumkowiczka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nas położyli do szpitala.Lekarz wczoraj na USG stwierdził ze jest za mało wód płodowych i chciałby mnie poobserwować.No i leżymy.Jestesmy po ktg(nie mam pojecia czy coś się na nim pisało),zrobili mi tez Usg i jest na razie wszystko w porządku.Mala wazy 2660 wiec to jedna dobra informacja.

uwo9yx8dxx93zdk2.png
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespokojna gratuluje serdecznie!;)
    Gosia brzuszek wysoko to fakt, ale do małych to on nie należy; ) bardzo pokaźny;)
    Kobietki a jak juz mowa o tych urlopach, ten okolicznościowy 2dniowy moze sobie narzeczony wybrac kiedy? Np wychodze ze szpitala w pon to moze wziac pon i wtorek? Nie musi od raxu 2 dni po narodzinach dziecka w sensie? Bo jak ja bede lezec w szpitalu to na co nam jego 2 dni urlopu?;) kiedys sie mowil ze to tzw urlop na odbiór zony z dzieckiem ze szpitala.

16udvfxmplx8ab54.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 22:36

Marcia1989, Cameline, Milenka~11, MrsKiss, Gosia1989, shelby*, justa., zubii, aswalda, Annie1981, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
‹‹ 1220 1221 1222 1223 1224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ