X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Suri_ Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem zdziwiona, że u mnie brak mdłości. Może w drugiej ciąży organizm inaczej to już przechodzi. W poprzedniej zygalam jak kot od 6 tygodnia do końca 12.

zubii lubi tę wiadomość

MRr5p1.png
    xxGcp2.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zadnych mdlosci w 1 ciazy nie bylo i teraz tez nie mam☺

Dreamy lubi tę wiadomość

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Leonore Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo nieśmiało przywitam się z wami. O ciazy dowiedziałam się wczoraj w dniu spodziewanej miesiączki. Wyszedł pozytywny test. Dwie piękne kreseczki. Dzisiaj również. Ostatnia @ była 14.01. Cykle mam 30-31 dniowe.
    Mam 30 lat i jestem mamą dwóch aniolkow.
    Bardzo chciałabym móc w końcu przytulić własne dziecko. Mam nadzieję, że we wrześniu się uda.
    Pozdrawiam.

Bacardi90, Gosia1989, Fruska, Rusałka*, Dreamy, zubii, nowamamusia, Suri_, Saori, mkl lubią tę wiadomość

w57vugpjrmoxs274.png
    tt1d63e8.png
    Aniołek Jaś 16tc *12.09.2015
    Aniołek Zosia 24tc *5.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Leonore i rozgość się u nas :)
    Tutaj kilka wrześnióweczek również jest po ciężkich chwilach, ale mimo wszystko wierzymy że te gwiazdkowe prezenty zesłane przez Boga będą cieszyć nasze serca już zawsze na zawsze :)

• Leonore Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    Witaj Leonore i rozgość się u nas :)
    Tutaj kilka wrześnióweczek również jest po ciężkich chwilach, ale mimo wszystko wierzymy że te gwiazdkowe prezenty zesłane przez Boga będą cieszyć nasze serca już zawsze na zawsze :)
    Dziekuje :)
    U mnie tak naprawdę wszystko było dobrze, wyniki w normie.Nie było żadnych problemów podczas ciąży do czasu... Mojemu synku przestało bić serduszko.Nikt nie wie dlaczego. A przy Zosi poród zaczął się przedwcześnie. Walczyła dzielnie przez 16godzin pod opieką najlepszych lekarzy ale niestety odeszła do braciszka.
    Dlatego teraz bardziej niż tego początkowego etapu boję się tych tygodni w których odeszły moje dzieci.

w57vugpjrmoxs274.png
    tt1d63e8.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany, ale jesteście płodne ;-) (no tak, teraz to stwierdzenie ma podwójny wydźwięk ;-) - nie jestem w stanie nadążyć z czytaniem.

Witajcie, nowe zaciążone!
    Gratulacje dla mam, które zobaczyły już serducha :)

Dziewczyny, które jeszcze ich nie widziały - weźcie pod uwagę, że my bardzo wcześnie latamy na usg. Często jest tak, że późniejsza owulacja, nienajlepszy sprzęt, czasem niewystarczające doświadczenie lekarza w namierzaniu 2-3mm kropka sprawiają, że się niepotrzebnie stresujemy (sama przeżywałam przez 2 usg (robione w 5. i 6. tyg. z powodu plamień), że w pęcherzyku jeszcze nic nie widać. Wolniejszym tętnem na początku też nie ma się co przejmować - czytałam o wielu przypadkach, kiedy na początku spanikowane dziewczyny traciły nadzieję, bo akcja serca była na poziomie 60/ min a po kilku dniach rozkręcała się do sto paredziesiąt.
    Nosy i cycki do góry - trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość i optymizm.

Mnie z kolei martwi niska temperatura - w ciąży i przy potężnej infekcji rano nie osiągam nawet 36 (zazwyczaj 35,7), a w ciągu dnia mam max. 36,3. Ani internistki, ani gina to nie niepokoi, mnie tak... Ale w sumie zmagam się z niedoczynnością tarczycy i anemią i zazwyczaj mam niską temp, więc może po prostu powinnam to ignorować...

Zastanawiam się, czy moje duże wartości bety mogłyby przemawiać za dziewczynką: w 5. tyg. 5515, w 6.- po 5 dobach - ponad 23 000, w 7. po kolejnych ośmiu - ponad 70 000). Przyrost między 2 a 3 betą poniżej normy, ale gin twierdzi, że to normalne przy takich wysokich wartościach, poza tym beta to tylko badanie pomocnicze, a kluczowy jest obraz usg...

Cudnie byłoby mieć małą damę, choć tak naprawdę płeć nie ma znaczenia, liczy się zdrowie malucha :)

Bacardi90, Dreamy, zubii lubią tę wiadomość

7u22vfxm0lh292be.png
  • Leonore Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do ginekologa wybieram się 19.01. W poniedziałek pójdę jeszcze zbadać
    bete i progesteron.
    A termin porodu wstępnie wyznacza mi na 20 września...

w57vugpjrmoxs274.png
    tt1d63e8.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leonore, trzymam kciuki za bezproblemową ciążę! Wiele z nas ma na swoim koncie stratę... Ale każda ciąża jest inna i musimy mieć nadzieję na szczęśliwy finał.
    Ja też nie mogę się do końca pozbyć lęku (poprzednią ciążę straciłam ostatniego dnia pierwszego trymestru), ale staram się nie wracać do przeszłości, tylko wizualizować wyczekane maleństwo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2017, 22:16

Dreamy, Annie1981 lubią tę wiadomość

7u22vfxm0lh292be.png
  • Leonore Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka* wrote:
    Leonore, trzymam kciuki za bezproblemową ciążę! Wiele z nas ma na swoim koncie stratę... Ale każda ciąża jest inna i musimy mieć nadzieję na szczęśliwy finał.
    Ja też nie mogę się do końca pozbyć lęku (poprzednią ciążę straciłam ostatniego dnia pierwszego trymestru), ale staram się nie wracać do przeszłości, tylko wizualizować wyczekane maleństwo...

Znane są przyczyny Twoich wcześniejszych niepowodzeń?
    Co do synka to nie jest znana przyczyna. Serduszko po prostu się zatrzymało.
    Był zdrowy. Córeczka też była całkiem zdrowa. Jednak urodziła się za wcześnie. Pojechałam do szpitala z silnymi boli krzyżowych. Nie byłam świadoma tego, że to poród się zaczął. Położna zbadali mnie i otwarcie na 6cm. Dodatkowo odeszły wody i nie dało zatrzymać się już akcji. Co prawda była to już granica w której dzieci mogą przeżyć ale Zosi się nie udało. Była za słaba. Dodatkowo dostała wylewu dokomorowego IV°. O szczegółach nie jestem w stanie pisać.

w57vugpjrmoxs274.png
    tt1d63e8.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leonore wrote:
    Bardzo nieśmiało przywitam się z wami. O ciazy dowiedziałam się wczoraj w dniu spodziewanej miesiączki. Wyszedł pozytywny test. Dwie piękne kreseczki. Dzisiaj również. Ostatnia @ była 14.01. Cykle mam 30-31 dniowe.
    Bardzo chciałabym móc w końcu przytulić własne dziecko. Mam nadzieję, że we wrześniu się uda.
    Pozdrawiam.
    Witaj :* Też jestem po stracie w 8tc.
    Jest to bardzo ciężkie.
    Czekam też na tą granice aż minie "ten " tydzień ciąży. Wierzę, że tym razem i u ciebie będzie wszystko dobrze. Trzeba zacząć z pozytywnym nastawieniem chociaż wiem jakie to trudne

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia1989 wrote:
    Witajcie Dziewczyny! ;)
    Nieśmiało jeszcze, ale dołączam do grona Mamusiek!;)
    Nieśmiało, gdyż test, a właściwie 3 testy robilam od 2 do 6 stycznia, oczywiście wszystkie pozytywne, natomiast wczoraj bylam na pierwszej wizycie u gina i na usg pecherzyk jest ale zarodka brak :( a to juz 6t+4d... w poniedziałek mam powtórkę badania. Byłam prywatnie, sprzet nowy, lekarz staranny. W poniedziałek bylam na NFZ to ruchem rąk wyczuł tylko powiekszona macice i kazal sie zjawic za 2 tygodnie, ale juz sie mnie nie doczeka;) dodam, że kompletnie nie znam sie na ciążach porodach itd. No bo skąd, skoro to moja pierwsza, ktora zresztą jest nadal dla mnie ogromnym szokiem mimo nie najmlodszego juz rocznika ;) brak antykoncepcji przez jeden miesiac i bach! ;)
    Witamy :)
    W poniedzialek już na pewno fasolka się pojawi .Na którego masz termin? ;)

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leonore, bardzo bardzo Ci współczuję tak bolesnych przeżyć. Mam nadzieję, że zadbałaś o siebie i skorzystałaś z pomocy psychologa?
    Zdaję sobie sprawę, jak szalenie trudno jest odciąć się od takich traumatycznych wspomnień, ale wierzę, że tym razem życie napisze nam same dobre scenariusze.
    Dobrze, że jest takie miejsce, gdzie mając podobny bagaż doświadczeń możemy się wzajemnie wspierać i minimalizowac lęki...

7u22vfxm0lh292be.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy w Polsce i tak macie za dobrze z tymi usg:D w Islandii sa 2 na cala ciaze. Prenatalne miedzy 11 a 14 tygodnie i polowkowe w 20 tyg gdzie zazwyczaj dowiadujesz sie o plci dziecka jesli chcesz:D sa oczywiście dodatkowe jesli cos polozna niepokoi ale generalnie sa tylko 2. Takze zazdroszczę wam. I sie nie stresujcie. Moja rada to dać rade wyczekać z ust chociaż do 7tc, wtedy jest pewność co do serduszka i calej reszty i nie ma co się stresować niepotrzebnie :)

nowamamusia, zubii lubią tę wiadomość

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leonore wrote:
    Pozdrawiam.
    Leonore witaj :)
    Gratuluję dwóch kreseczek! Trzymam mocno kciuki za tą ciążę. Bardzo mi przykro z powodu twoich wcześniejszych doświadczeń.

<3 Stella <3
    thgfyx8djroaom65.pngP6lup2.png
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Wy w Polsce i tak macie za dobrze z tymi usg:D w Islandii sa 2 na cala ciaze. Prenatalne miedzy 11 a 14 tygodnie i polowkowe w 20 tyg gdzie zazwyczaj dowiadujesz sie o plci dziecka jesli chcesz:D sa oczywiście dodatkowe jesli cos polozna niepokoi ale generalnie sa tylko 2. Takze zazdroszczę wam. I sie nie stresujcie. Moja rada to dać rade wyczekać z ust chociaż do 7tc, wtedy jest pewność co do serduszka i calej reszty i nie ma co się stresować niepotrzebnie :)
    2 usg na całą ciążę?? :o a na samym początku nie ma nic?

<3 Stella <3
    thgfyx8djroaom65.pngP6lup2.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:

To dokładnie jak w UK, przed usg genetycznym jest tylko wywiad. Dla mnie jest nie pojęte jak można robić ostatnie usg w 20 tyg. A później jedynie dotykowe badanie brzucha i mierzenie centymetrem jak 50 lat temu. O badaniu szyjki w późniejszych tygodniach też nie ma mowy. Przecież tyle się może wydarzyć w 2 i 3 trymestrze.

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • mnk Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na samym poczatku w sumie możesz iść sobie do giną jak chcesz sprawdzić ale generalnie jak widzisz 2 kreski to umawiasz sie do poloznej, zazwyczaj Islandki to praktykują, bez ginekologów. Jesli ciebie cos niepokoi lub polozna to oczywiście wysyła na dodatkowe usg ale jak nie ma potrzeby to niet.

W UK w ogóle maja bardzo podobny system do Islandii :)

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nawet nie wiem jak badaja szyjkw kiedy gdzie jak bo w sumie na usg nie robią badan szyjki, miałam 1 usg przed prenatalnymi, dowcipne bo miałam plemienia i chyba nawet nie sprawdzała :0

iza776 lubi tę wiadomość

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • mika1987 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie Mamusie:)my od 7 juz z corcia nie spimy:)milego dnia!

nowamamusia, Suri_, Saori, Dreamy lubią tę wiadomość

iv09krhme1fe56cn.png

f2w3rjjgc0akmsfq.png
  • Suri_ Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam po nieprzespanej nocy ;)
    Jak się dziś czujecie?

MRr5p1.png
    xxGcp2.png
‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ