Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Jagodka17 wrote:4 tydzien 6 dzień. Obliczalam betę na Belly i jest w normie. Mam nadzieję, że tym razem będzie ok. Niestety w poprzednich dwóch ciązach nie robiłam bety więc nie ma porównania. Zobaczymy w poniedziałek czy lekarka już coś zobaczy na usg.Stella
-
nowamamusia wrote:Ale super! Cieszę się, że wszystko w porządku. Kiedy następna wizyta? Teraz z blizniakami to chyba częściej?
Mam ci zmienić termin na liście?
Dzis byla ostatnia wizyta w klinice, teraz wybieram lekarza, u ktorego bede prowadzic ciaze. Nie wiem kiedy kolejna wizyta gdyz udam sie na nia do przychodni przyszpitalnej na NFZ. A nie wiem jak to ogarne bo rozpieszczona jestem prywatna opika madyczna. Jutro poczytam jak sie umawia na wizyty itp.
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka! Dziewczynka i chlopiec -
nick nieaktualny
-
Witajcie Dziewczyny!
Nieśmiało jeszcze, ale dołączam do grona Mamusiek!
Nieśmiało, gdyż test, a właściwie 3 testy robilam od 2 do 6 stycznia, oczywiście wszystkie pozytywne, natomiast wczoraj bylam na pierwszej wizycie u gina i na usg pecherzyk jest ale zarodka brak a to juz 6t+4d... w poniedziałek mam powtórkę badania. Byłam prywatnie, sprzet nowy, lekarz staranny. W poniedziałek bylam na NFZ to ruchem rąk wyczuł tylko powiekszona macice i kazal sie zjawic za 2 tygodnie, ale juz sie mnie nie doczeka;) dodam, że kompletnie nie znam sie na ciążach porodach itd. No bo skąd, skoro to moja pierwsza, ktora zresztą jest nadal dla mnie ogromnym szokiem mimo nie najmlodszego juz rocznika brak antykoncepcji przez jeden miesiac i bach!nowamamusia, Bacardi90, Gosia1989, Dreamy, Saori lubią tę wiadomość
-
Marcia1989 wrote:Witajcie Dziewczyny!
Nieśmiało, gdyż test, a właściwie 3 testy robilam od 2 do 6 stycznia, oczywiście wszystkie pozytywne, natomiast wczoraj bylam na pierwszej wizycie u gina i na usg pecherzyk jest ale zarodka brak a to juz 6t+4d... w poniedziałek mam powtórkę badania. Byłam prywatnie, sprzet nowy, lekarz staranny. W poniedziałek bylam na NFZ to ruchem rąk wyczuł tylko powiekszona macice i kazal sie zjawic za 2 tygodnie, ale juz sie mnie nie doczeka;) dodam, że kompletnie nie znam sie na ciążach porodach itd. No bo skąd, skoro to moja pierwsza, ktora zresztą jest nadal dla mnie ogromnym szokiem mimo nie najmlodszego juz rocznika brak antykoncepcji przez jeden miesiac i bach!Stella
-
Marcia1989 wrote:Witajcie Dziewczyny!
Nieśmiało, gdyż test, a właściwie 3 testy robilam od 2 do 6 stycznia, oczywiście wszystkie pozytywne, natomiast wczoraj bylam na pierwszej wizycie u gina i na usg pecherzyk jest ale zarodka brak a to juz 6t+4d... w poniedziałek mam powtórkę badania. Byłam prywatnie, sprzet nowy, lekarz staranny. W poniedziałek bylam na NFZ to ruchem rąk wyczuł tylko powiekszona macice i kazal sie zjawic za 2 tygodnie, ale juz sie mnie nie doczeka;) dodam, że kompletnie nie znam sie na ciążach porodach itd. No bo skąd, skoro to moja pierwsza, ktora zresztą jest nadal dla mnie ogromnym szokiem mimo nie najmlodszego juz rocznika brak antykoncepcji przez jeden miesiac i bach!
Witaj Marcia!! Nic się nie przejmuj i tak sie zdarza, nie ma co sie do końca sugerować dniem ostatniej @ do wyliczenia tygodnia ciąży. Sporo kobiet wybiera sie na 1 wiztyę pomiędzy 7/8 tygodniem zeby było cos widać. Czekamy na pozytywne wiadomości w poniedziałekMika -
nick nieaktualny
-
Gratulacje dla wszystkich nowych mam, witamy. Bardzo się cieszę, że pozytywnych informacji z wizyt, a za te z Was, które czekają na rozwój sytuacji mocno trzymam kciuki.
Co do zakazanych produktów to nie powinno się jeść serów pleśniowych tylko dlatego, że często są robione z niepasteryzowanego mleka. Jeśli w składzie jest tylko mleko pasteryzowane można jeść
Miłego wieczoru!Kesjaa lubi tę wiadomość
-
Witajcie, kilka slow o mnie:) Mam corcie dwulatke:) teraz staralismy sie o rodzenstwo, to byl 3cykl staran.. Wizyte u gina mam za dwa tyg, a w pn powtorze bete:) pozdrawiam Was wszystkie!
Saori, Gosia1989, Kesjaa, nowamamusia, Suri_, Fruska, karm3lka, Gosiaczek, Dreamy, justa. lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczynki
Ja juz po dzisiejszej wizycie i wszystko gra
Moj gin tez widzial bijace serduszko i zalozyl mi karte ciazy
Mowil ze na badania wysle mnie nastepnym razemSaori, Gosia1989, Kesjaa, nowamamusia, Suri_, Fruska, Dreamy, bizona, Biedronka7 lubią tę wiadomość
-
Nas ciaza zaskoczyła Ale oboje jesteśmy szczęśliwi. Gdyby nie taka niespodzianka to nie wiem kiedy byłby ten "odpowiedni" czas na dziecko Więc dobrze, że tak się stało
Możliwe, że w tym tygodniu jednak przejdę się szybciej do ginekologa, zeby chociaż pęcherzyk zobaczyć.
Dziewczyny powiedzialyscie już najbliższym o ciazy? U mnie na razie wie tylko mąż.
Gratuluję wszystkim serduszek
Kesjaa lubi tę wiadomość
Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - serduszka
-
Powiem wam że ja w poprzedniej ciąży jedynie czego unikalam to czpisów i kolorowych wód gazowanych. Czasami jak miałam straszną ochotę to po prostu troszkę się napilam ☺ Pewnie już to wiecie ale przed usg dobrze zjeść coś słodkiego żeby dzidziuś się ruszał. Chociaż mój lekarz nie był zadowolony na prenatalnych bo mała strasznie skakala i nie mógł jej pomierzyc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2017, 19:43
Kesjaa, Dreamy lubią tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Uff przebrnęłam przez cały dzień
Dreamy, nowamamusia, wisienka gratuluję serduszek
Witam nowe Mamusie
Kiciakocia trzymaj się ciepło, nie denerwuj się, na pewno będzie wszystko w porządku!
Co do jajek - tak jak pisała Azorczynka salmonella jest na skorupce. Zanim gotujemy jajko warto je porządnie umyć . Także myślę, że jajka na miękko są ok.
Surowe mięso, ryby, owoce morza czy wędzone ryby - to jest za mało obróbka termiczna, żeby pozbyć się ewentualnych bakterii.
Co do pleśniowych znalazłam takie coś - "podobnie jak sery typu camembert, feta czy oscypek mogą zawierać bakterie z rodzaju listeria, będące przyczyną listeriozy, choroby groźnej dla płodu (jej skutkiem może być zapalenie opon mózgowych u noworodka lub urodzenie martwego dziecka)."
Co do seksu - jeśli nie ma krwawienia etc to nie ma przeciwwskazań w I trymestrze. Ja się skusiłam i muszę powiedzieć, ze całkiem całkiem Całe ciało odbiera inaczej bodźce
Kesjaa, Princesska lubią tę wiadomość
-
Dzisiaj powiedziałam o ciazy mojemu
Nie mógł uwierzyć i aż mu łezka poszła
Informować reszty na razie nie chcemy. Fajnie byłoby wytrzymać jak najdłużej i zrobić wszystkim niespodziankęKarolka12345, Fruska, Dreamy lubią tę wiadomość
Udało się w 10cs!
15.02 - serduszka. Zostańcie z nami :* :*
Prawdopodobnie 2 dziewczynki - Kornelia i Alicja
Ciąża jednokosmówkowa jednoowodniowa -
nick nieaktualnySaori wrote:Nas ciaza zaskoczyła Ale oboje jesteśmy szczęśliwi. Gdyby nie taka niespodzianka to nie wiem kiedy byłby ten "odpowiedni" czas na dziecko Więc dobrze, że tak się stało
Możliwe, że w tym tygodniu jednak przejdę się szybciej do ginekologa, zeby chociaż pęcherzyk zobaczyć.
Dziewczyny powiedzialyscie już najbliższym o ciazy? U mnie na razie wie tylko mąż.
Gratuluję wszystkim serduszek -
My jutro informujemy rodziców damy im w kopertach zdjęcie usg i w jednym czasie będą musieli otworzyć Bedzie śmiesznie widzieć ich reakcje. A potem albo przed powiemy o zaręczynowe i o ślubie. No właśnie nie wiem co najpierw lepiej powiedzieć...
Ja86, Dreamy lubią tę wiadomość
Stella
-
Kupiłam dzisiaj smoczka i mi lepiej. Nie wierzę w żadne zabobony i zapeszanie mam zamiar cieszyć się ciąża i nie widzę nic złego w tym żeby już kupować rzeczy albo chociaż drobiazgi dla maluszka. W końcu jestem w ciąży. Nie ma żadnej granicy od którego tygodnia można kupować
Suri_, zubii, joaska1985, Dreamy lubią tę wiadomość
Stella
-
nick nieaktualnyDreamy wrote:Jak się nazywa ta książka o ciazy która ostatnio ktoś polecał?
http://www.empik.com/twoja-ciaza-tydzien-po-tygodniu-regan-lesley,p1124444792,ksiazka-p
u mnie dziś pierwsze rzyganko zaliczoneWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2017, 20:32
Dreamy lubi tę wiadomość