X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej co tam u Was mamusie? U nas wszystko ok :) mały pięknie śpi w nocy i ogólnie est naprawdę grzeczny choć potrafi czasem pokazać swoje ja i to, że on jest najważniejszy :D Ja staram się ogarnąć siebie i swoje ciało sprzed ciąży i jakoś idzie mi to marnie :P ahh te ciasta, ciasteczka tak kuszą :P
    Maja mnie się wydaje, że mój też zaczyna ząbkować, bo ma strasznie twarde dziąsła, pcha łapki do buzi i strasznie się ślini. Byliśmy u pediatry i potwierdziła, że to prawdopodobnie ząbki :)

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • Maja83 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia moje dziecko zachowuje sie tak samo jak twoje :) tez jest bardzo grzeczny ale jak chce to pokazuje rozki i kto tu rzadzi :)
    My na ząbkowanie kupilismy kropelki ale maly ma po nich biegunke,ale ponoc wiekszosc dzieci tak reaguje na te leki przy stosowaniu, w kazdym badz razie bedziemy je stosowac tylko w razie duzego bolu. Ale kupilismy gryzaczek,schladzam go i potem przejezdzam malemu po dziaslach i pomaga :) a najbardziej pomaga mu schlodzony smoczek,wsadzam nie zupelnie do buzi i szybkimi ruchami w lewo i w prawo jezdze po dziaslach i wtedy jest taki zadowolony ze mama mu ulzyla i usmiecha sie od ucha do ucha :)
    Z kilogramami po ciazy ja tez sie zmagam,mam wrazenie ze teraz waze wiecej niz w czasie ciazy :/ najgorzej jest z piersiami bo sie nie dopne w zadnej kurtce a tu zima idzie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2017, 21:11

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka też jeszcze się nie przekręca.

Od wczoraj zaczęła delikatnie się ślinić. Czyli, że ząbki mogą już iść tak szybko - w drugim miesiącu?

Ja cały czas mam 7kg z ciąży. Też się nie dopinałam w niczym i tydzień temu kupiłam sobie nową kurtkę zimową.

Milenka~11 lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dopiero się przygotowuje do porodu, co się zbliża wielkimi krokami:) mogłybyście doradzić co sie przyda do szpitala, w trakcie połogu i konkrety do pielęgnacji malucha. Tego jest sporo a wybrać co będzie najlepsze trudno:) licze na wasze rady i wskazówki:)

• Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heja, Rafaello zobacz listę ze szpitala i nią się kieruj, a co do torby do porodu pisałyśmy o tym na tym wątku ale dawno temu-). Mi się przydała woda termalna w spreju, bo nie miałam siły smarować się kremem a w szpitalu mega gorąco.
    Mój się przewrócił z pleców na bok raz w nocy do cycka;-)))taki był glodny.
    3 dni walczyłam z guzkiem pod pachą i dzisiaj już jest prawie płaski, piersi miękkie były ale guzek był, dzisiaj dzieć 6h przerwy zrobił, to jak się dorwał w nocy to wyciągnął ale praktycznie całe popołudnie i noc z jednej piersi jadł a teraz znów na zmianę.

dqpri09k6uedld97.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello. Do pielegnacji malucha wiele nie trzeba. Ja myję pupę kulkami z waty i przegotowaną wodą. Do kąpieli płyn z Babydream lub Hipp. Srokao polecała te marki jako zawierające najmniej chemii. Do odparzeń bepanthen, na większe sudocrem, ale u nas działa tylko mąka ziemniaczana.
    Sól fizjologiczna do noska na katar i krem na wiatr z Babydream.
    To wszystko co ja mam do pielęgnacji.

A tu moja lista do szpitala

Dla mamy
    • Podpaski
    • Wkłady poporodowe
    • Szczotka
    • Klamra do włosów
    • Kosmetyki do makijażu
    • Żel pod prysznic + płyn do higieny intymnej
    • Antyperspirant
    • Krem do twarzy
    • Pasta do zębów + szczoteczka
    • Ręczniki ciemne x2
    • Chusteczki
    • Piżamy x2
    • Kapcie
    • Klapki pod prysznic
    • Majtki poporodowe jednorazowe + wielorazowe
    • Szlafrok
    • Biustonosze do karmienia
    • Woda + batony/przekąski
    • Komórka
    • Ładowarka
    • Aparat fotograficzny
    • Pieniądze + portfel + dokumenty
    • Poduszka do karmienia

Dla Dziecka
    • Pajace
    • Body
    • Czapeczka
    • Pieluchy jednorazowe x30
    • Pieluchy tetrowe
    • Waciki
    • Kocyk
    • wazelina (na ew. odparzenia, ale się nie przydało)
    • ciuszki na wyjście i fotelik samochodowy

mnNAp0.png
    80wKp0.png

• Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello bierz malutkie buteleczki takie gratisowe kremiki, itp. bo duże flachy dużo miejsca zajmują a szafki szpitalne małe.
    Mi się hipp nie sprawdził bo za mocno pachnie, ale zachwycona jestem momme bo nie pachnie wcale i produkują we Wrocławiu. Zielony linomag, lepiej się zmywa smółkę jak pupka natłuszczona wcześniej. Popakuj sobie reklamówki na każdy dzień, osobno swoje rzeczy, osobno dzieciowe i to z kartką do walizki/torby. W domu też chłopu popodpisuj np. zestaw awaryjny dla siebie, czy dziecka tzn. koszule, stanik, majty, pakę podpasek w reklamówce. Będziesz się bardzo pociła więc więcej koszul się przydaje. Skarpety grube, żeby nie zawiało potem hydrauliki, brzucha ani piersi bo może być kiepsko. Tak żeby w momencie akcji nie przekopywał Ci torby mąż , czy położna. Dużoo wody w 0,5l z dzióbkiem butelki. Generalnie wszystko co do jedzenia lub picia, żebyś mogła jedną ręką odpakować.
    Koszule mam rozpinane jak zwykła męska tylko długie do kolan. Do porodu jeśli możesz mieć swoja też kup dłuższą, żeby tyłkiem nie świecić Ręczniki papierowe, sztućce, kubek,papier toaletowy, mokry papier toaletowy taki, który można wrzucać do wc. Chusteczki do higieny intymnej.

dqpri09k6uedld97.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello przywołałaś wspomnienia. Pamiętacie jak się tu stresowałyśmy przed porodem i wzajemnie wspierałyśmy :)

U mnie waga już wróciła do normy sprzed ciąży. Tylko blizna po cc i luźna skóra na brzuchu przypomina mi o niej.

Ja tetaz powoli wpadam w szał przedświątecznych zakupów. A jak u Was szykujecie się już do pierwszych wspólnych świąt?

Miłego dnia!

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny:)

• Princesska Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa oczywiście ze tak :) już mały ma tyle ciuszków świątecznych wiec już u nas świąteczne akcenty się pojawiły :D jutro mamy kolejna dawkę szczepień, tym razem na pneumokoki, miała być tez druga dawka na Rota ale nie dojechały :/

Aleks już tak ładnie mówi oooooo albo aaaaa :D
    Żałuje ze nie mam warunków na drugie dziecko, chciała bym mieć may odstęp między dziećmi :(

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jestem tu nowa. Rowniez urodzilam we wrzesniu. Chcialam sie Was poradzic. Karmie mm, corka je w dzien po 50-60ml co ok 3 godz, za to w nocy nadrabia i budzi sie po 5-6 razy i za kazdym razem je po ok 60-80. Mam wrazenie ze ilosc nocnych pobudek zwieksza sie wraz z jej zapotrzebowaniem na mleko. Dodam, ze takie porcje w dzien je praktycznie od urodzenia, nic sie nie zmieniaja, zmienia sie tylko ilosc pobudek nocnych na czestsze. Nie wiem co mam robic zeby jakos to sie unormowalo i w dzien jadla lepiej. Ma ktoras moze tez taki problem? Moze cos doradzicie?

• Maja83 Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 myślę,że to ząbki :) Mój synek ma 3 miesiące i już ząbkuje, ślini się masakrycznie i gryzie piąstkę, widać już mu na dole dwie małe plamki :) Ale czytałam że pierwsze ząbki potrafią się wybijać nawet kilka miesięcy, teraz się zaczyna ząbkowanie, swędzenie dziąseł i opuchlizna a zęby pokażą się dopiero za kilka miesięcy :/ choć różnie z tym bywa, u niektórych dzieci już ząbki są w 4 miesiącu :)

justa. fajnie jak już masz wagę z przed ciąży :) ja mam wrażenie że wręcz teraz ważę więcej niż podczas ciąży :/ ale ponoć jak się karmi piersią to ma się ssanie żeby mleko produkować a po skończeniu kp waga wtedy wraca do kg z przed ciąży lub nawet spada o kilka kg, no zobaczymy :) ja planuję karmić jeszcze 3 miesiące :)

Kina24 nie karmię mm więc nie mogę Ci nic konkretnego doradzić ale próbowałaś zwiększyć dawkę mleka? Dziecko im większe tym bardziej powiększa mu się żołądeczek i potrzebuje więcej zjeść, wydaje mi się że 60-80 ml to trochę mało. Z tego co wiem to dzieci w tym wieku jedzą już 110-140 ml, może powinnaś nakarmić tą dawką powoli, w odstępach na odbicie. Powodzenia :)

Annie1981 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 02:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Probowalam zwiekszac. Sek w tym, ze ona nie chce w dzien wiecej jesc. Je takie male porcyjki. Za to w nocy nadrabia. Rozklada sobie to co powinna zjesc na wiecej porcji. Nie wiem co zrobic zeby zjadala ladnie takie porcje w dzien, moze i by lepiej w nocy spala wtedy.

• Maja83 Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kina24 proponuje zapytać lekarza,na pewno coś doradzi i pomoże,musze powiedziec ze malutkie porcje je jak na dwu miesieczne niemowle. Codziennie ma sie zwiekszac dziecku dawke mleka,po pare ml dziennie, tak polozne mowily. Powodzenia i daj znac

• Princesska Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was :) my już po szczepieniu. Ale piękna pogoda co, uwielbiam śnieg. Mam zupełnie inny nastrój jak biało za oknem. Dziewczyny nie przeraża was teraz to co się dzieje ? Ciagle słyszę w wiadomościach o pobitych dzieciach niemowlakach, masakra to co się dzieje na tym świecie jaka znieczulica. Wczoraj czytałam o 18-latce której dwu tygodniowe niemowlę trafiło do szpitala ze złamaną ręką, sama się przyznała ze szczypała je i biła, a na koniec powiedziała ze ona tego dziecka nienawidzi i go nie chce. Jak się czyta takie rzeczy żyć się odechciewa.
    Przecież Boże to takie bezbronne niemowlę jak tak można.
    Czy któraś z was słyszała i stosuje o maściach/plastrach znieczulających przed szczepieniem? Pytałam doktor to odradziła i powiedziała ze żadko spotyka takie coś i sama nie wiem czy jesy sens.
    Miłego dnia ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 11:26

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko, ze lekarz twierdzi ze ladnie przybiera i nie mam co sie czepiac. Ale to troche meczace bo zamiast ladnie zjesc w dzien to w dzien je malutko a w nocy budzi sie srednio co dwie godziny i nadrabia. Sprobuje moze do innego lekarza pojsc.

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze do świąt się nie przygotowuję, oprócz tego, że robię kalendarz ze zdjęciami Emilki dla siebie i mamy na prezent. Muszę ją przebrać w świąteczne ubranko i cyknąć fotkę do wklejenia na grudzień :)

Princesska. Ja nie oglądam tych strasznych rzeczy o dzieciach, od razu przełączam kanał, bo nie jestem w stanie, a nie widzę sensu się stresować na własne życzenie.
    Niestety takie 'akcje' są często wynikiem nieleczonej depresji poporodowej lub psychozy. Potrzeba większej świadomości w społeczeństwie, aby leczyć kobiety, a nie potepiać, że są złymi matkami, bo nie mają ciepłych uczuć do swojego dziecka.

Odnośnie drugiego dziecka to ja właśnie od kilku dni czytam o tym, kiedy można się starać po CC. Mój lekarz powiedział, że nie muszę czekać jeżeli również ma się skończyć CC. Dziś znalazłam info lekarzy, że przy dzisiejszym sposobie cięcia i szycia już 3 msc wystarczą na zagojenie się blizny na macicy, a te kilka lat to zalecają tylko ze względu, aby organizm odpoczął ogólnie po porodzie np. uzupełnił niedobory witamin.
    Jeszcze nie podjęłam decyzji do końca, ale skoro tak jest to może niedługo zacznę się starać, bo to pewnie też trochę potrwa zanim się uda, szczególnie przy KP.

Lisa85 lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

• Maja83 Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kina24 spróbuj jeszcze zapytać innego lekarza i zobaczysz co Ci powie. A może po prostu jest taka natura Twojego dziecka i już, jak nie chce więcej to nie będzie jeść,może się to zmieni za jakiś czas, bądź dobrej myśli :)

Ja na razie do świąt się nie przygotowuję bo jakoś nie mam kiedy a czas leci niemiłosiernie szybko, zapewne obudzę się za 5 dwunasta z prezentami :P dobrze że tylko dla męża :P ale na pewno to choinkę będę ubierać około 10 grudnia :D uwielbiam to robić :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Licze na to, ze niedlugo moze sie to zmieni, bo bardzo meczace te nocki sa.

• MrsKiss Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Wszystko czytam na bieżąco. Tak się cieszę, że jutro już grudzień :) Zacznę przedświąteczne przygoyowania. Chociaż już może trochę zaczęłam, pierwszy bodziak w renifery kupiony :P
    Dziś stuknęło Gabi dokładnie 12 tygodni i oprócz tego, że tak się cieszę, że już jest z nią super kontakt, te uśmieszki i rozbrajające miny to naszła mnie jeszcze myśl, że już prawie 3 miesiące kp. I jak na początku było ciężko i weszło nam też dokarmianie butelką, to teraz tak się cieszę, że nam się jednak udało i teraz dopiero mam nadzieję, że potrwa to jak najdłużej. Czyli tak jakby długo dojrzewałam do tego żeby to kp w pełni docenić :P

Annie1981, Lisa85 lubią tę wiadomość

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
‹‹ 1306 1307 1308 1309 1310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ