X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka mi też ciągle słabo. Leże ciągle w łóżku bo po 1. mam bóle brzucha, a po 2. jak tylko wstanę to od razu kołatanie serca i omdlenia. W poprzedniej ciąży miałam podobnie, ekg, echo nic nie wykazało (choć mam prawo mieć słabszą pracę serca bo jestem po porażeniu prądem z leżeniem na erce). Wtedy stwierdził lekarz że taka moja uroda bo teraz to dużo krwi musi organizm wytworzyć i zwiększony obieg do serca itp.
    Dzis mam wizyte u gina to zapytam znów o to. Aaa wtedy elektrolity miałam badane i chyba potasu miałam mniej kt9re jest też odpowiedzialny za pracę serca.

Dziewczyny które są chore a nie lubią czosnku, ja łykałam w kapsułkach

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Dziewczyny, które mają już dzieci - robicie ponownie badania na toxo i różyczkę?
    Ja robię, na toxo na pewno powinnam, bo jadam czasem surowe mięso.
    Prawdopodobnie uda mi się zrobić wszystkie badania na NFZ, ale jeśli się okaże że będę musiała płacić, to dopytam się o różyczkę czy rzeczywiście trzeba.

lucytom wrote:
    Smarujecie się czymś na rozstępy? U mnie już masło shea i olej ze słodkich migdałów poszły w ruch choć brzuszka nie widać... ale wolę zapobiegać. Po pierwszej ciąży na szczęście rozstępów brsk :)
    Jeszcze nie. Ale ja też należę do grona szczęściar, które nie mają ani jednego rozstępu po pierwszej ciąży, więc raczej nie spodziewam się teraz. Oczywiście będę się smarować jak tylko brzucho się zacznie powiększać, ale to ponoć bardziej kwestia genetyki, a nie smarowania. ;)
    Używałam poprzednio Babydream i teraz pewnie też będę. Super skład i super cena, polecam jak ktoś nie zna.

Rusałka, mi się robi słabo jak np. zbyt gwałtownie się podniosę. Z tego co wiem, to takie drobne zawroty głowy, czy osłabienia są normalne, bo bardzo zwiększa nam się objętość krwi (teraz chyba już mamy o 15% więcej niż przed ciążą), wyprodukowanie jej jest dużym wysiłkiem dla organizmu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 10:47

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka, Matka Rocku - a to nie jest tak, że jak miałam wykryte wcześniej przeciwciała p-toxi i różyczce - to nie oznacza, że ona są i już będą? I że jestem chroniona?

Pamiętam, że jak odebrałam toxo to się przeraziłam, że dodatnie -ale okazało się, że to właśnie dobrze, że kiedyś przeszłam i teraz wytwarzam przeciwciała...

Kurde bo okazało się, że rozszerzonego toxo i różyczki nie mam w pakiecie (chore, bo np rezonanse i tomografie mam....które są kilkukrotnie droższe) i musiałabym ok. 300 zł zapłacić...

Wynik toxo z I ciąży znalazłam, różyczki nie mogę - pojadę i wyciągnę z lux medu.

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po pierwszej ciąży nie miałam ani jednego rozstępu i niczym nie smarowałam bo miałam zakaz. Choć malutki miałam brzuszek - jak w 4-5 miesiącu, może dlatego.

lucytom lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka jak miałas przeciwciała przebytej toxo to może zrób na obecną (igg czy igm - nigdy nie pamiętam), najlepiej pogadaj z lekarzem i moze pokaż mu ten stary wynik

A przy okazji jest jakieś badanie, które można opuścić z racji kolejnej ciąży? Tylko grupa krwi?

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już się wszystko wyjaśniło.

Mam te badania w pakiecie - tylko placówka, w której byłam nie ma na to badanie akurat umowy... Tylko Pani na infolinii wcześniej podała błędne info. Dobrze, że nie zrobiłam za te 300 zł bo by mnie szlag trafił normalnie :P

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • lucytom Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku - też używałam olejku z Babydream i był spoko ale ostatnio przerzuciłam się na bardzoej naturalne kosmetyki ;)

Cameline - też się zastanawiam co trzeba powtórzyć oprócz grupy krwi? Ja toxo miałam dodatnie ale nie muszę za to płacić tylko za cmv... zresztą pobrali mi krew na badania i zobaczę na następnej wizycie co i jak i co zrobili. Brawo ja że nie dopytałam ;)

Buka03 - ile ma twój synek? Widzę że nie tylko mój urządza pobudki o 5 :/

https://www.maluchy.pl/li-72837.png oars9jm.png
  • lucytom Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka - mnie się wydaje że przy różyczce muszą zrobić poziom przeciwciał na nowo bo to się chyba może zmieniać... to jak przy szczepionce na żółtaczce, szczepią jak już nie ma przeciwciał. Ja byłam szczepiona a i tak mi zrobili poziom przecuwciał na różyczkę. Mi lekarz tłumaczył że najważniejsze są badania na toxo i cytomegalię, to ostatnie zwłaszcza ważne przy małym dziecku które może łatwo nas zarazić :( ważna jest higiena i niedojadanie po dziecku ;)

https://www.maluchy.pl/li-72837.png oars9jm.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z 10 tygodniu :) Ja tez mam toxo dodatnie (mam kota więc spodziewam się, że juz to przechodziła). Co do bóli brzucha to mnie wczoraj strasznie męczyły :( Dziś już dużooo lepiej ale mój D. stwierdził, że mam już iśc na l4 bo tylko się niepotrzebnie męczę :(

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomylily mi sie dni i jednak mialam wizyte dzisiaj. Wszystko jest super, malenstwo jest dobrej wielkosci, serduszko odpowiednio szybko bije. 1 marca mam kolejne USG, juz genetyczne.

Bacardi90, buka03, zubii, Gosia1989, majju, Aguuuś, Annie1981, Bąbelek1980, Kimmy, Leonore, nowamamusia, stay, Cameline, Kesjaa, 0202oliwcia, justa., Brave, Dreamy, joaska1985 lubią tę wiadomość

• buka03 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka, zawsze mi sie wydawalo że jesli sie przechodzilo toxo to nie trzeba powtarzać badań...
    Lucytom synek ma 2,5 roku ;-) zwykle jeszcze robi sobie drzemki w dzień wiec chociaz jeden plus :-P ostatnio jak byl bez drzemki to zasnał o 18 i wstal o 4:15 :-O

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Możemy sobie przybić piątkę tyle że to już od kilku dni trwa :/
    Generalnie noce zrobiły się za krótkie ostatnio ;) A dzis wyjatkowo wszyscy żle spalismy. Jeszcze Młody obudził się po 7 i tyle spania.
    Muszę zaraz sobie kawkę strzelić, bo padnę

• Azorczynka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam zrobić badania laboratoryjne 1 trymestru. Na toxo i hiv muszę czekać do przyszłej środy a po resztę jadę jutro. Martwię się trochę o wyniki moczu bo mi się w samochodzie pojemniczek odkręcił :/ najwyżej powtórzę jak coś będzie nie tak. Kurde....stresuje się teraz tym HIVem.
    A...za badania zapłaciłam 165 zł.

Chciałam się Wam jeszcze pochwalić że znalazłam zastępstwo i cały luty siedzę w domu z wyjątkiem sobót no i paru dni na tygodniach, jak towar będzie miał przyjechać :) Nie widzę już siebie w pracy teraz. Mdłości, wymioty i te sprawy...wrócę w marcu.

Dziewczyny czy Was też bolą brzuchy?

Annie1981 lubi tę wiadomość

bf6b47d663.png
  • Azorczynka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawa jestem jaką mam grupę krwi ;D

Daisy_ lubi tę wiadomość

bf6b47d663.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verka wrote:
    Generalnie noce zrobiły się za krótkie ostatnio ;) A dzis wyjatkowo wszyscy żle spalismy. Jeszcze Młody obudził się po 7 i tyle spania.
    Muszę zaraz sobie kawkę strzelić, bo padnę

To u nas pobudki przed 7 :( tz po noce więc muszę wstawać tak jak ona. A zasypia jak na nią późno bo o 21 więc mało śpi nie wiem czemu żeby mamy komplet więc to nie to....

Też bym się napila kawy ale tak mi dziś niedobrze że nawet nie próbuje.

Ja też nie mam zleconej różyczki pamiętam że przechodziłam a robiłam też w pierwszej ciąży, grupę krwi mam z pierwszej ciąży więc też nie muszę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 13:24

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooolcia :) wrote:
    Ja tez mam toxo dodatnie (mam kota więc spodziewam się, że juz to przechodziła).

To, że masz kota nie ma nic do rzeczy. ;) Nie wiem czy wiecie, że duże ryzyko zarażenia się toksoplazmozą od kota to zabobon ludowy.
    Znacznie większe ryzyko zarażenia mają miłośniczki prac ogrodowych i działkowych (grzebanie w ziemi), albo spożywające surowe mięso lub niedomyte owoce i warzywa.
    Żeby zarazić się toksoplazmozą od kota, kot po pierwsze musiałby być nosicielem (raczej mało który jest), a po drugie trzeba by spożywać zawartość jego kuwety. ;)

Wróciłam z synkiem z placu zabaw i pierwszy raz w życiu zrobiło mi się niedobrze w czasie kręcenia się na karuzeli. Chyba jestem w ciąży :/ ;)

Annie1981, MrsKiss, Kimmy lubią tę wiadomość

• Daisy_ Debiutantka

Wysłany: 1 lutego 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki :)
    Ja byłam dzisiaj własnie na pobraniu krwi.. pobrali 11 probówek, wszystkie standardowe badania: tokso, różyczka, hiv, tsh, grupa krwi i inne których nie pamiętam. Wszystko na NFZ, czyli bezpłatnie.
    W ogóle postanowiłam chodzić na razie do lekarza na NFZ, szkoda mi trochę kasy na lekarzy.. trochę mało badań USG, ale za to zawsze mogę dopłacić. Na razie kolejną wizytę mam 24 lutego, a badanie USG, już genetyczne 27. Trochę się stresuje, że to tak dużo czasu jeszcze, ale moje kuzynki mówią, że na początku ciąży nie ma po co chodzić częściej do lekarza.

Życzę Wam wszystkim dużo zdrówka i cierpliwości do objawów :)
    PS. Rozwolnienie przeszło samo, coś musiało mi po prostu zaszkodzić, ale nazwę leku sobie zapisałam :)

9x1dhec.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucytom. Ja wyczytalam, ze w I trymestrze wystarczy smarowac sie zwyklym balsamem nawilzajacym i tak tez robie (brzuch i piersi).

Mdlosci mam od kilku dni, ale nie sa zbyt uciazliwe. Na razie nie kreci mnie na wymioty i mam nadzieje, ze tak zostanie. Odrzucilo mnie jednak od herbat i wody i nie wiem co mam teraz pic. Sprobuje kupic imbirowa, zobacze jak bedzie wchodzic.
    W sobote mam pierwsze USG i potwierdzenie ciazy. 3 tygodnie czekalam na to z niecierpliwoscia a teraz wcale sie nie ciesze. Chyba gdzies z tylu glowy jest strach, ze okaze sie, ze cos nie tak. Raczej o tym nie mysle, ale i tak to jest we mnie.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    To, że masz kota nie ma nic do rzeczy. ;) Nie wiem czy wiecie, że duże ryzyko zarażenia się toksoplazmozą od kota to zabobon ludowy.
    Znacznie większe ryzyko zarażenia mają miłośniczki prac ogrodowych i działkowych (grzebanie w ziemi), albo spożywające surowe mięso lub niedomyte owoce i warzywa.
    Żeby zarazić się toksoplazmozą od kota, kot po pierwsze musiałby być nosicielem (raczej mało który jest), a po drugie trzeba by spożywać zawartość jego kuwety. ;)

Wróciłam z synkiem z placu zabaw i pierwszy raz w życiu zrobiło mi się niedobrze w czasie kręcenia się na karuzeli. Chyba jestem w ciąży :/ ;)

hmmm... możliwe. Jednak podczas pierwszej wizyty u gina powiedziałam, że mam kota i od razu mi powiedział, że zapewne toxo już przechodziła więc sądzę, że coś musi w tym być.

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą toxo to nigdy nie wiadomo, wychowalam sie na wsi, jak bylam mała caly czas gdzies siedzialam i grzebalam w piachu a koty jak to na wsi, takie na pół dzikie, a tez ciagle z kotami przebywalam i innymi zwierzakami wiec jak w pierwszej ciazy mialam zrobic toxo to bylam pewna że juz to przechodzilam a tu niespodnianka ;-)

w5wq9vvjr1d812zs.png
‹‹ 286 287 288 289 290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ