Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Karooolcia :) wrote:Hej dziewczyny
gratuluje serduszek i witam nowe mamusie
a właśnie miqlam pytać kiedy te prenatalne sie robi? Myślicie ze juz wtedy bedzie widac np płeć dzieciątka?
Pomiedzy 11 tc a 13 tc na belly dokladnie o tym pisze. Moj gin mowi jak jest pewien a wiec ok 17 tc juz wiedzialam. -
Bąbelek1980 wrote:Hej Karolka, zauważyłam, że cierpię na straszne migreny w dni, w które Ty również odczuwasz ból głowy... coś wisi w powietrzu, ciśnienie może nie takie
niestety przed ciąża chorowałam na migreny, ale miałam super tableteczki po których zażyciu i przespaniu się wracałam do żywych, a teraz? Najgorsze, że przy migrenie jest mi niedobrze. Niestety naturalne sposoby domowe nie pomagają
(okłady naprzemienne, moczenie nóg w ciepłej wodzie, nawet amol wcieralam w skronie za zgodą lekarza. Ponoć niektórym pomaga szczypta soli na język, trzymać 15 sekund, popic szklanką wody, czynność powtórzyć. Niestety to też zawodzi. Uważam, że nie ma ratunku na migreny w ciąży. Tabletek żadnych nie chcę I nie będę brać. Muszę to przetrwać. Czasami męczę się nawet 3 dni... koszmar.
Hehe współodczuwanie
Wiesz co najgorsze, że mnie właściwie codziennie boli głowaDzisiaj jest jakieś apogeum, może faktycznie ciśnienie..
I mam tak jak Ty - jak boli głowa to zaraz mi niedobrze...
Ja ratuję się paracetamolem - 2 szt max. 3 dziennie... -
Maniaaaa wrote:Witam się z rana, dawno mnie u Was nie było, ale Suri i Saori namówiły mnie by się pochwalić tak więc jestem i zdaję szybką relację
24.01 byłam na pierwszej wizycie i okazało się, że są dwa pęcherzyki, a na wczorajszej wizycie potwierdziło się pierwsze usg i były dwa bijące serduszka, a maluchy mają już 0,40cm i 0,52cm
Także będą bliźniaki
Gratuluję dwóch serduszek jeszcze raz.
Fajnie że jest ktoś w podobnym wieku. Jesteśmy chyba tu najmłodsze.
-
Maniaaaa wrote:Ja o prenatalnych rozmawiałam wczoraj z moim ginekologiem. Przy pojedynczej ciąży koszt około 110-120euro więc wydaje mi się, że przy bliźniaczej kost idzie x2. Pytaliśmy czy kasa chorych pokrywa ale powiedział, że nie bardzo, że raczej trzeba samemu opłacić, no ale pójdę do kk i zapytam ich bo różnie to bywa. O prenatalnych mamy dokładniej rozmawiać na następnej wizycie czyli 23.02. Kurde chciałbym je zrobić bo to jednak dość ważne usg, ale ceny powalają, a dodatkowo dochodzą jeszcze koszty robienia badań z krwi typu toxoplazmoza czy HIV itp..
Ja z suplementów póki co biorę FolioForte (kwas foliowy, jod i B12)
Maja ja też mam okropne mdłości. Trochę je niwelują te opaski akupresurowe (chwała im za to) i jakoś funkcjonuje, ale i tak najważniejsze co to nie mogę mieć pustego żołądka bo inaczej nawet te opaski nie zawsze pomagają i ląduje nad wc.
Rodzina już wie o bliźniakach? -
Suri_ wrote:O rany to rzeczywiście dosyć sporo. A z kasy chorych nie pokrywają wam chociaż badań krwi tych podstawowych?
Rodzina już wie o bliźniakach?
Suri mąż był dziś w ubezpieczalni się pytać o to i powiedzieli mu, że nie pokrywają prenatalnych bo za dużo pozytywnych (tych gdzie nie wykryto choroby) wyników było, ale.. Kazali nam wziąć od lekarza kosztorys i przynieść im i mają zobaczyć co da się zrobić. Ciekawe co z tego wyjdzie. Za podstawowe badania krwi czyli morfologię nie płacę, ale takie "dodatkowe" według nich czyli właśnie toxo, hiv czy nawet wymaz z pochwy na badanie przed porodem, czy nie ma jakiś chorób wenerycznych i ogólnie zakażenia to już nie pokrywają ot co.. Niemcy to dziwny kraj jeśli chodzi o ubezpieczalnie bo do systemu opieki zdrowotnej nie mam nic do zarzucenia.
Póki co o bliźniakach wie moja mama i ojczym no i oczywiście brat i siostraTeściowa wie, że jestem w ciąży, ale nie wie, że bliźniaki, zastanawiam się kiedy jej powiedzieć. Pewnie mnie znienawidzi za tą informację, ale cóż
Diabeł nie mógł być na ziemi więc zesłał teściową
-
Lunka wrote:Dziewczyny. Na szybko pisze.
Wczoraj sie zaczelo gardlo itd. Niby juz dzisiaj objawy zelzaly. Ale mam goraczke. Trzesie mnie troche. Goraczka 38.20. Pewnie ratowac sie paracetamolem? Jakies szczegolne dawkowanie??
Prosze pomozcieStella
-
Lunka wrote:Dziewczyny. Na szybko pisze.
Wczoraj sie zaczelo gardlo itd. Niby juz dzisiaj objawy zelzaly. Ale mam goraczke. Trzesie mnie troche. Goraczka 38.20. Pewnie ratowac sie paracetamolem? Jakies szczegolne dawkowanie??
Prosze pomozcie
Któraś dziewczyna pisała, że gin jej powiedział, że dawkowanie jak normalnie.
Paracetamol jest bezpieczny bo się nie wchłania i nie zostaje w organizmie -
Dziekuje bardzo. Wzielam na razie jedna tabletkę. Mam nadzieje, ze przejdzie. Nie mialam gorączki kilka lat. Jak na zlosc akurat teraz mnie dopadlo. Prace w przyszlym tygodniu na pewno sobie odpuszcze zeby dojsc do siebie, bo to nie przelewki i tak nikt mi medalu nie da za to. A teraz najwazniejsze zdrowie. Mam tylko nadzieje, ze bedzie coraz lepiej, a nie gorzej
-
Czesc. U nas już 7 tydzień. Dni tak szybko mijają, że nawet nie wiem kiedy
Już w czwartek zobaczę naszego dzidziusia. Mam nadzieję, że będzie serduszko. Jadę specjalnie do pl...
W pracy już powiedziałam o ciąży. Jestem niania 1,5 rocznej dziewczynki i mimo, że staram się ograniczać to jednak dużo się nanosze. Ale powiedzieli ze jak się będę gorzej czuła to mam śmiało powiedzieć.
A czuje się niespecjalnie dobrze ale pieniążki się przydadzą... Także pracuje
A u was jak z pracą? Są tu jakieś nianie? -
Witam się w 11 tygodniu
suwaczek pokazuje, że w brzuszku mam już Ferrero Roche
Niestety z samopoczuciem jest tragicznie. Jestem chora. Byłam dwa dni temu u lekarza i nie był zwolennikiem przepisywania leków kobietom w ciąży bez poważnego powodu. Kazał się kupować domowymi sposobami, przepisał tylko prenalen. Niestety od wczoraj kaszle jak szalona i najgorsze jest to, że po takim kaszlu boli mnie brzuch przez jakiś czas.
Jestem zalamana bo czuje ze w poniedziałek dostanę jakiś antybiotyk, że to może jakieś zapalenie oskrzeli będzie