X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamuśki :)
    Nie odzywałam się przez jakis czas bo w środę i czwartek dość nieprzyjemnie pobolewał mnie brzuch ;/ Myślałam że dzieje sie coś bardzo niedobrego ale na wizycie okazało się że to więzadła bo macica się rozciąga. Ulżyło mi bardzo ale nadal odczuwam nieprzyjemne kłucia w okolicy jajników , po bokach brzucha i nawet w okolicy żołądka. Nie występują one cały czas ale w ciągu dnia kilka razy sie pojawiają. No spa na to nie pomoże ale słowa dr że wszystko jest dobrze pomogły bardzo :) Ja chyba zbankrutuję przez te wizyty ale co zrobić skoro dają mi one większy spokój :)
    Dr kazał mi unikać mocno zaludnionych miejsc typu galerie i centra handlowe ze względu na ciążę podwyższonego ryzyka i panującą grypę. Kazał mi naprawdę na siebie uważać więc wy mamuśki tez uważajcie na chore osoby!
    Odnośnie szczepień- dość ciężki temat. Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji że naszym wspólnikiem jest bardzo dobry pediatra któremu ufam więc wiem że moje maluchy będą pod dobrą opieką.
    Kicikocia- bardzo podoba mi się Twoje rozsądne podejście apropo szczepień.
    Szanuję oczywiście zdanie mam które szczepić nie będą- wiadomo że chcemy dla naszych dzieci jak najlepiej. Ja jednak nie biorę pod uwagę nieszczepienia...

Kochane gratuluję serduszek :) I witam nowe mamusie :)
    Ja z zakupami dla maluszków wstrzymuję się do ostatniej chwili.
    A w ogóle jak tam Wasze brzuszki??? :)

kiciakocia, Saori, nowamamusia, stay lubią tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • falka Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakie bierzecie suplementy w ciazy???
    Tez uwazam ze certyfikat musi byc do prenatalnych swiadczy to o tym ze gib zna sie na rzeczy i nie powinien nic ominąć...a test pappa tez robicie?

0d1y43r877gkl2tf.png
    PCOs Starania od 2013
    2 ivf Novum 11 2016 transfer 17.12 i... ❤ :)))
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falka ja robie pappa 21.02.z witamin biore poki co tylko kwas foliowy.wyniki krwi mam dobre wiec nie ma potrzeby lykania dodatkowych witamin.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 10:51

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    falka wrote:
    Dziewczyny a jakie bierzecie suplementy w ciazy???
    Tez uwazam ze certyfikat musi byc do prenatalnych swiadczy to o tym ze gib zna sie na rzeczy i nie powinien nic ominąć...a test pappa tez robicie?

Falka cześć kochana :)) dawno Cię nie "czytałam" :))

Moja lista suplementów to :
    Wit E, viridian pregnancy complex x 2 tabletki ( witaminki ciążowe ), Pełne Spektrum Omega 3 Solgar, ( omega3 ) WitD3 2000, Kwas foliowy w dawce 0,40, do tego 1 łyżkę oleju ze Skandynawskiego Pstrąga (kwasyDHA) i ja jeszcze biorę selen (niedoczynność, hashimoto) - dużo tego :))

15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
    11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Dawno mnie nie było, ale mam tyle pracy, że nie mam nawet kiedy myśleć, że jestem w ciąży. :-) A następne tygodnie zapowiadają się nie lepiej.

Bardzo gratuluję Wam serduszek i potwierdzonych ciąż. To taki śmieszny czas, bo ja z moim 10 tygodniem czuję się trochę jak dinozaur wśród tych z Was, które dopiero co były na pierwszej wizycie i zobaczyły serduszko. Ale z miesiąca na miesiąc to się będzie wyrównywać.

Mnie wybrzuszyło. Dalej ktoś, kto nie wie, że jestem w ciąży, raczej się nie zorientuje, ale obawiam się, że do początku kwietnia nie dam rady czekać z informowaniem, bo będzie już niezły balonik.

W poniedziałek idę na kolejną wizytę na NFZ, nie liczę raczej na USG. We wtorek idę prywatnie. I podejmę decyzję, przy którym lekarzu zostać. Będę się też pewnie umawiać na USG genetyczne.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamusie :)
    Możecie napisać jakie wielkie pęcherzyki mieliście ok.6tc,0?
    Martwi mnie moja sytuacja, gdy emocje opadły liczę na cud, a dokładnie że lekarz miał stary sprzęt.
    Rozmawiałam dziś z zapezyjaźnionym ginekologiem o mojej sytuacji (brak zarodka przy pęcherzyku 26mm w 6,0tc). Dodał jakieś tam nadziei ale u niego powyżej 20mm jest speawa niemal przesądzona. Gdy pytałam o tak duży pęcherzyk to stwierdził że w normie, gdyż rośnie 1mm każdego dnia. I rzeczywiście gdy luczyłam od najwcześniejszej możliwości zagnieżdzenia (5 dni po owulacji) to rzeczywiście wychodzi 26. Ale czy to normalne? Chyba żadna z Was nie miała takiej wielkości na tak wczesnym etapie.
    Przepraszam że Wam marudzę, ale to czekanie jest najgorsze przy tak małych szansach

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o witaminy biorę Pregna plus, zwłaszcza z uwagi na ten dodatkowy kwas foliowy - niby lepiej przyswajalny ale czy to prawda, magnez slow-mag

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Saori Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniaaa, Kredowa cieszę się, że dolaczylyscie :)
    Witam wszystkie nowe mamusie

Cameline tak bardzo trzymam kciuki za twoją fasolkę. Mam nadzieję, że teraz na najbliższej wizycie wszystko się wyjaśni i będzie dobrze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 12:09

Cameline, Kredowa lubią tę wiadomość

Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - <3 <3 serduszka
    wPUap1.png
  • Saori Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się zastanawiam jak te prenatalne będą wyglądać w ciąży bliźniaczej. Czy robienie testu Pappa jest wskazane czy robi się inne badanie w takiej ciąży? Czy samo usg?

Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - <3 <3 serduszka
    wPUap1.png
  • lucytom Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, gratuluję bliźniaków Mania i Kredowa :) jak pięknie :)

Witam wszystkie nowe mamusie i gratuluję oraz życzę spokojnych i nieskomplikowanych ciąż :)

Ja biorę tylko Femibion 1, na razie tylko to, potem może magnez ale ja unikam leków jak ognia, zwłaszcza nospy. Niestety często powoduje problemy z napięciem mięśniowym u maluszków więc trzeba uważać.

Ja prenatalne robię u mojego gina ale nie wiem czy za dwa tyg już czyli w 12 tc czy jeszcze dwa tyg później bo on woli prenatalne w 14 tc robić bo wszystko lepiej widać i można już usg przez brzuch robić.

O Musteli też słyszałam dobre rzeczy, ja podobnie jak w poprzedniej ciąży smaruję się olejem ze słodkich migdałów i masłem shea i rozstępów nie miałam w ogóle. Ale to rwczej taka predyspozycja chyba.

Miłego dnia!
    Wracam do gotowania obiadu póki dzieć śpi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 12:22

Kredowa lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72837.png oars9jm.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejciu i le ciąży bliźniaczych :) Prawdziwy wysyp <3 Super wiadomości, gratuluję.

Gdyby u nas wyszły bliźnięta to byłby niezły psikus, bo nie wiem gdzie byśmy się pomieścili. :D

• Kasia02 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:),
    Gratuluje wszystkich serduszek❤. I tych pojedynczych i tych podwójnych:), duzo bedzie wrzesniowych blizniakow super:)!.

Co do usg prenatalnego, ja bym nie poszła do lekarza bez certyfikatu. Moze byc najlepszy lekarz gin ,ale bez certyfikatu nie ma w jednym paluszku tych wszystkich siatek, jak w tym wieku powinno wygladac dzieciatko. Co jest normalne,a co jest juz odchyleniem, a moga to byc drobne szczegoly, a wiele zmieniac..

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
  • Maja83 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny idziecie jak burza nie nadążam czytać :)

Witam serdecznie nowe mamusie i z całego <3 gratuluję serduszek i tych podwójnych też :) wspaniałe wieści :)

Ja mam tydzień wycięty z życiorysu, mdli mnie na samą myśl o czymkolwiek, chodzę jak zombi, nie mam sił na nic, jestem nie do życia. Chociaż dziś jest lepiej tak jakby, ratuję się wszystkim czym mogę, kupiłam sobie migdały,których nie lubię ale jem bo wydaje mi się,że mi pomagają, cyckam cukierki żeby tylko mnie nie mdliło, no i piję kefir który też mi od wczoraj pomógł. Mam tylko nadzieję,że będzie już tylko lepiej bo nie wiem jak zniosę kolejne dni, tygodnie...

Miłego dnia Wam życzę :)

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Mamuśki :)

Witam wszystkie nowe, gratuluję serduszek i podwójnych serduszek <3

Ja dziś umieram...Masakra jakaś. Głowa mi pęka i mdli mnie strasznie.

Czekam na mrożone frytki, które przywiezie Mąż, piekarnik już rozgrzany ;)

Co do szczepień - Jasiek był szczepiony na wszystko, nic Mu nie jest, ale teraz mam dużo wątpliwości :( Będę musiała się wczytać...

zubii, Kredowa lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Maniaaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o prenatalnych rozmawiałam wczoraj z moim ginekologiem. Przy pojedynczej ciąży koszt około 110-120euro więc wydaje mi się, że przy bliźniaczej kost idzie x2. Pytaliśmy czy kasa chorych pokrywa ale powiedział, że nie bardzo, że raczej trzeba samemu opłacić, no ale pójdę do kk i zapytam ich bo różnie to bywa. O prenatalnych mamy dokładniej rozmawiać na następnej wizycie czyli 23.02. Kurde chciałbym je zrobić bo to jednak dość ważne usg, ale ceny powalają, a dodatkowo dochodzą jeszcze koszty robienia badań z krwi typu toxoplazmoza czy HIV itp..

Ja z suplementów póki co biorę FolioForte (kwas foliowy, jod i B12)

Maja ja też mam okropne mdłości. Trochę je niwelują te opaski akupresurowe (chwała im za to :) ) i jakoś funkcjonuje, ale i tak najważniejsze co to nie mogę mieć pustego żołądka bo inaczej nawet te opaski nie zawsze pomagają i ląduje nad wc.

Saori lubi tę wiadomość

Janek i Gaja <3
    PeRop1.png
    QyGIp1.png
    rodzinneratatuj.blogspot.com
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za miłe przywitanie :))
    U mnie też mdłości na całego i dokładnie takie samo określenie stosuje Maja od tyg - żyje jak zombi ;(
    Mi na razie pomaga kefir ale tez wrzątek z imbirem i cytryną ;-/
    U mnie prenatalne ustawione na za 3 tyg to bedzie 12t2d - robię też pappa - wskazanie doktora - jakby cos wyszło nie tak - zrobię nifty. Mój gin prowadzący przy dwójce powiedział że zapłacę 400 zł wiec nie jest tak źle patrząc na to ze normalnie za wizytę usg u niego z ciąża mnogą płace 300 zł - No ale cos za cos ma chyba najlepszy sprzęt w województwie i jest świetnym położnikiem ale przede wszystkim zna mnie od lat i ufam mu :)) niestety ciąża mnoga jest widać droższa nawet w wizytach :-/
    Ja juz wczoraj na wizycie 9tc miałam usg przez brzuch i byłam w szoku ze tak dobrze wszystko widać :)))

Saori lubi tę wiadomość

15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
    11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) gratuluje serduszek i witam nowe mamusie :) a właśnie miqlam pytać kiedy te prenatalne sie robi? Myślicie ze juz wtedy bedzie widac np płeć dzieciątka?

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • AniaMania Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Witam nowe mamusie :)
    Możecie napisać jakie wielkie pęcherzyki mieliście ok.6tc,0?
    Martwi mnie moja sytuacja, gdy emocje opadły liczę na cud, a dokładnie że lekarz miał stary sprzęt.
    Rozmawiałam dziś z zapezyjaźnionym ginekologiem o mojej sytuacji (brak zarodka przy pęcherzyku 26mm w 6,0tc). Dodał jakieś tam nadziei ale u niego powyżej 20mm jest speawa niemal przesądzona. Gdy pytałam o tak duży pęcherzyk to stwierdził że w normie, gdyż rośnie 1mm każdego dnia. I rzeczywiście gdy luczyłam od najwcześniejszej możliwości zagnieżdzenia (5 dni po owulacji) to rzeczywiście wychodzi 26. Ale czy to normalne? Chyba żadna z Was nie miała takiej wielkości na tak wczesnym etapie.
    Przepraszam że Wam marudzę, ale to czekanie jest najgorsze przy tak małych szansach
    U mnie przy pęcherzyku 2,5 cm był zarodek 0.5 cm to był tydzień 7+1 a wg USG 6+1. Ja przechodziłam ciąże bezzarodkową to pęcherzyk rósł baaardzo powoli bo po 3 tyg od spodziewanej miesiączki dokłanie w 7 tyg byłam u lekarza i pęcherzyk miał 0.6 cm a na drugi dzień dostałam okres... Wiem, że musisz się bardzo denerwować, ale niestety pozostaje Ci tylko czekać do następnego USG. Życze Ci duuużo cierpliwości, bo wiem jak jest

Cameline lubi tę wiadomość

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoooolcia prenatalne robi się między 11 a 14 tyg, nie wcześniej nie później.

Niektórzy lekarze mogą "obstawić" płeć jak Dzieciątko dobrze się ułoży lub np. na podstawie długości kości, ale czy to jest super wiarygodne na tym etapie to nie wiem ;)

zubii lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Ja dziś umieram...Masakra jakaś. Głowa mi pęka i mdli mnie strasznie.

Hej Karolka, zauważyłam, że cierpię na straszne migreny w dni, w które Ty również odczuwasz ból głowy... coś wisi w powietrzu, ciśnienie może nie takie :/ niestety przed ciąża chorowałam na migreny, ale miałam super tableteczki po których zażyciu i przespaniu się wracałam do żywych, a teraz? Najgorsze, że przy migrenie jest mi niedobrze. Niestety naturalne sposoby domowe nie pomagają :/ (okłady naprzemienne, moczenie nóg w ciepłej wodzie, nawet amol wcieralam w skronie za zgodą lekarza. Ponoć niektórym pomaga szczypta soli na język, trzymać 15 sekund, popic szklanką wody, czynność powtórzyć. Niestety to też zawodzi. Uważam, że nie ma ratunku na migreny w ciąży. Tabletek żadnych nie chcę I nie będę brać. Muszę to przetrwać. Czasami męczę się nawet 3 dni... koszmar.

f2wl4z17q60magcw.png
‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ