X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Kesjaa Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Macie jakieś zachcianki? ;) u mnie ostatnio faza na słodkie.

Udało się w 10cs!
    15.02 - <3 <3 serduszka. Zostańcie z nami :* :*
    hrqo3e3kq9emfgid.png
    Prawdopodobnie 2 dziewczynki - Kornelia i Alicja
    Ciąża jednokosmówkowa jednoowodniowa
  • Maja83 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbelek1980 a co brałaś na migreny jeśli można wiedzieć? Ja przed ciążą też miewałam kilkudniowe migreny, ciężko było, czasem nawet z wymiotami, nie miałam specjalnego leku i z chęcią bym się dowiedziała co brałaś bo może i mi to kiedyś (po ciąży) pomoże :)

Maniaaaa to samo w Holandii, opieka zdrowotna jest na wysokim poziomie ale ubezpieczalnie są dziwne i tak są skonstruowane ubezpieczenia,że niby coś jest za darmo albo w cenie ale jednak trzeba coś dopłacać. Tak jest tutaj z porodem w szpitalu,jeśli się zdecydujesz na szpital to płacisz jakieś 350 euro plus każdy dodatkowy dzień w nim przeleżany (około 35 euro), dlatego większość kobiet jeśli nie ma problemów to wychodzi 3-4 godziny po porodzie do domu, ja sobie jakoś tego nie wyobrażam :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Mamusie :)
    nowe witam, szczęśliwym posiadaczkom fasolkowych serc gratuluję i tym podobne ciepłe słowa z nie mniej ciepłymi myślami witając się po nieco dłuższej przerwie ślę :)
    Milczałam, lecz skwapliwie śledziłam forum. Milczałam, bo.. strach po ubiegłorocznym doświadczeniu rzucił cień na radość poczęcia. Z uporem maniaka towarzysząca mi myśl, a jak się nie uda. Boszzzze!

A dziś u mnie jest tak.. Wczorajsza, pierwsza wizyta u lekarza wyposażyła mnie w wiedzę, że na pewno nie jest jak w ubiegłym roku (ciąża bezzarodkowa). JEST!!! zarodek i delikatnie, lecz jednak widoczna praca serduszka!!!!!! Ale.. usłyszałam też, że zarodeczek jest malutki :( za tydzień kontrola i obiecana tak upragniona karta ciąży. Ech, ale to dopiero za tydzień, tydzień strachu i myśli niczym z reżyserki Hitchcocka, Buu..

nowamamusia, Saori, Dreamy, Kimmy, Bąbelek1980, stay, aswalda, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

• Maja83 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kesjaa u mnie różnie, miałam tydzień na kwaśne teraz mam na zmiane, raz słodkie raz kwaśne,albo jem kwaśne i zagryzam słodkim :) ale zauważyłam,że jednak jem mniej słodkości niż przed ciążą co dla mnie dobrze bo może nie przytyję tak :) oby :)

• Lunka Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamy wrote:
    Witam się w 11 tygodniu :) suwaczek pokazuje, że w brzuszku mam już Ferrero Roche

Niestety z samopoczuciem jest tragicznie. Jestem chora. Byłam dwa dni temu u lekarza i nie był zwolennikiem przepisywania leków kobietom w ciąży bez poważnego powodu. Kazał się kupować domowymi sposobami, przepisał tylko prenalen. Niestety od wczoraj kaszle jak szalona i najgorsze jest to, że po takim kaszlu boli mnie brzuch przez jakiś czas.
    Jestem zalamana bo czuje ze w poniedziałek dostanę jakiś antybiotyk, że to może jakieś zapalenie oskrzeli będzie :(
    Mi w aptece Pani tez tylko prenalen dala. Jak do niedzieli sie nie polepszy to ide do rodzinnego. Jeszcze w poniedziałek wizyta u gina.

A jak to jest z tym wypacaniem sie? Mnie po południu od wczoraj lapia takie poty. Ze latam sie przebierac. Ale martwi mnie, ze czuje sie jak w saunie. A to chyba nie za bardzo? Któras z Was moze wie jak sie zachowac? Czy wypacac czy nie?

3jgx9jcg88a7v963.png
  • lucytom Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniaaaa wrote:
    Suri mąż był dziś w ubezpieczalni się pytać o to i powiedzieli mu, że nie pokrywają prenatalnych bo za dużo pozytywnych (tych gdzie nie wykryto choroby) wyników było, ale.. Kazali nam wziąć od lekarza kosztorys i przynieść im i mają zobaczyć co da się zrobić. Ciekawe co z tego wyjdzie. Za podstawowe badania krwi czyli morfologię nie płacę, ale takie "dodatkowe" według nich czyli właśnie toxo, hiv czy nawet wymaz z pochwy na badanie przed porodem, czy nie ma jakiś chorób wenerycznych i ogólnie zakażenia to już nie pokrywają ot co.. Niemcy to dziwny kraj jeśli chodzi o ubezpieczalnie bo do systemu opieki zdrowotnej nie mam nic do zarzucenia.

Póki co o bliźniakach wie moja mama i ojczym no i oczywiście brat i siostra :) Teściowa wie, że jestem w ciąży, ale nie wie, że bliźniaki, zastanawiam się kiedy jej powiedzieć. Pewnie mnie znienawidzi za tą informację, ale cóż :D Diabeł nie mógł być na ziemi więc zesłał teściową :P

Mania z tego co piszesz mieszkasz w de... więc powiem ci że to fakt, za prenatalne żadna kk nie zwróci pieniążków, ale zawsze możecie próbować, zależy od kk, najlepsza jest TechnikerKK pod względem zwracania kosztów badań itd. Jeśli chodzi o badania
    krwi to ja tylko płaciłam za cmv, za toxo i hiv nie powinnaś płacić, ja nie płaciłam w poprzedniej ciąży ani teraz też nie. Dowiedz się dokładnie. Ja jeszcze płaciłam ok 100 euro za pakiet usg co 4 tyg bo tak normalnie na kk przysługują tylko 3. Ale ciąża bliźniacza to ciąża większego ryzyka więc może masz za darmo :) Ja też jestem zadowolona z opieki zdrowotnej tutaj i nawet miło wspominam poród i pobyt w szpitalu. Nie musiałam nic za to płacić ale miałam salę dwuosobową a podczas porodu super położną i fajną lekarkę reagujące na wszystkie potrzeby.

https://www.maluchy.pl/li-72837.png oars9jm.png
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusik wrote:
    Hej Mamusie :)
    nowe witam, szczęśliwym posiadaczkom fasolkowych serc gratuluję i tym podobne ciepłe słowa z nie mniej ciepłymi myślami witając się po nieco dłuższej przerwie ślę :)
    Milczałam, lecz skwapliwie śledziłam forum. Milczałam, bo.. strach po ubiegłorocznym doświadczeniu rzucił cień na radość poczęcia. Z uporem maniaka towarzysząca mi myśl, a jak się nie uda. Boszzzze!

A dziś u mnie jest tak.. Wczorajsza, pierwsza wizyta u lekarza wyposażyła mnie w wiedzę, że na pewno nie jest jak w ubiegłym roku (ciąża bezzarodkowa). JEST!!! zarodek i delikatnie, lecz jednak widoczna praca serduszka!!!!!! Ale.. usłyszałam też, że zarodeczek jest malutki :( za tydzień kontrola i obiecana tak upragniona karta ciąży. Ech, ale to dopiero za tydzień, tydzień strachu i myśli niczym z reżyserki Hitchcocka, Buu..
    Gratuluję serduszka! To jest najważniejsze. Fasolka na pewno ładnie urosnie. Ile ma mm?

<3 Stella <3
    thgfyx8djroaom65.pngP6lup2.png
  • Gabrysia84 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie. Duzo z Was jest po leczeniu lub ivf. A czy jest jakas mama blizniakow ktora zaszla w ciaze bez wspomagania?

1usagu9rsccneye4.png[/ur
    n59yk6nl5mxiew0c.png
    f2wliei305fu0jmo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowamamusia wrote:
    Gratuluję serduszka! To jest najważniejsze. Fasolka na pewno ładnie urosnie. Ile ma mm?

Dzięki. Fasolka jest faktycznie maleńka ma 4,5 mm. Według daty OM jestem 7t4d a teraz po wizycie wg USG wychodzi że to początek 6 tc.

• Saori Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabrysia U mnie ta ciąża to jedna wielka niespodzianka także nie brałam żadnych leków. A u was?

Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - <3 <3 serduszka
    wPUap1.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusik gratuluję <3
    Może owulacja byla u ciebie później i stąd ta różnica? Myślę, że póki co nie masz się czym martwić bo dużo ty dziewczyn które mają znacznie młodsza ciążę niż wychodzi to z OM

jusik, zubii, buka03 lubią tę wiadomość

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka wrote:
    Mi w aptece Pani tez tylko prenalen dala. Jak do niedzieli sie nie polepszy to ide do rodzinnego. Jeszcze w poniedziałek wizyta u gina.

A jak to jest z tym wypacaniem sie? Mnie po południu od wczoraj lapia takie poty. Ze latam sie przebierac. Ale martwi mnie, ze czuje sie jak w saunie. A to chyba nie za bardzo? Któras z Was moze wie jak sie zachowac? Czy wypacac czy nie?
    Ja wczoraj się wypacalam specjalnie bo nie chciałam brać kolejnej tabletki a temperatura dochodziła już do 38, 3 więc gorąca herbatka i pod kołdrę i temperatura spadła. Nie całkiem ale obyło się bez tabletki. U mnie to akurat działa nie wiem czy u innych się sprawdzi.

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kesjaa wrote:
    Hej. Macie jakieś zachcianki? ;) u mnie ostatnio faza na słodkie.

Mi 2 dni temu tak się zachciało lodów, że po 20 jechaliśmy do sklepu :D poza tym mam faze na tradycyjną polską kuchnie, marzy mi się zwykły mielony z ziemniaczkami i mizerią, zupa burakowa, kopytka, placki ziemniaczane. Pierwszy raz od 7 lat przyszło mi do głowy, że fajnie by było wrócić do rodziców tylko dla domowych obiadków :P

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabrysia84 wrote:
    Mam pytanie. Duzo z Was jest po leczeniu lub ivf. A czy jest jakas mama blizniakow ktora zaszla w ciaze bez wspomagania?
    Ja jestem po IVF ale miałam podany jeden zarodek który postanowił sie podzielić na dwa :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak u Was z bólami brzucha?
    U mnie od środy ciągle coś się dzieje i bóle są na tyle odczuwalne że leżę. Na pewno nie są to skurcze a rozciągająca się macica ale czy wy też już zaczynacie to tak odczuwać?
    Wiem, że w ciąży bliźniaczej wszystko rośnie nieco szybciej ale nie sądziłam że aż tak będę to czuć!

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Maniaaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowamamusia wrote:
    Maniaaa rozbawilo mnie to zdanie o teściowej. Aż taka zła? ;)
    Oj tak, ale co zrobić. Trzeba się z tym pogodzić :)

Janek i Gaja <3
    PeRop1.png
    QyGIp1.png
    rodzinneratatuj.blogspot.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamy wrote:
    Jusik gratuluję <3
    Może owulacja byla u ciebie później i stąd ta różnica? Myślę, że póki co nie masz się czym martwić bo dużo ty dziewczyn które mają znacznie młodsza ciążę niż wychodzi to z OM

Dzięki tak bardzo chcę w to wierzyć. :) Za tydzień chcę mieć już kartę ciąży w torebce ( to taka przepustka do świata ciężarówek) a w głowie myśli wolne od lęków :)

• Maniaaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucytom wrote:
    Mania z tego co piszesz mieszkasz w de... więc powiem ci że to fakt, za prenatalne żadna kk nie zwróci pieniążków, ale zawsze możecie próbować, zależy od kk, najlepsza jest TechnikerKK pod względem zwracania kosztów badań itd. Jeśli chodzi o badania
    krwi to ja tylko płaciłam za cmv, za toxo i hiv nie powinnaś płacić, ja nie płaciłam w poprzedniej ciąży ani teraz też nie. Dowiedz się dokładnie. Ja jeszcze płaciłam ok 100 euro za pakiet usg co 4 tyg bo tak normalnie na kk przysługują tylko 3. Ale ciąża bliźniacza to ciąża większego ryzyka więc może masz za darmo :) Ja też jestem zadowolona z opieki zdrowotnej tutaj i nawet miło wspominam poród i pobyt w szpitalu. Nie musiałam nic za to płacić ale miałam salę dwuosobową a podczas porodu super położną i fajną lekarkę reagujące na wszystkie potrzeby.

Ja poprzedni poród świetnie pamiętam i ogólnie opieka medyczna na wielki plus tylko te kk. My właśnie myślimy z mężem nad zmianą z AOK na TechnikerKK. Co do tych badań z krwii to najwyżej podejdę też w przyszłym tygodniu i zapytam w kk jak to tam u nas wygląda.

Janek i Gaja <3
    PeRop1.png
    QyGIp1.png
  • Maniaaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabrysia ja też będę mieć bliźniaki, ale u mnie przyczynić się mogło odstawienie miesiąc wcześniej antykoncepcji

Janek i Gaja <3
    PeRop1.png
    QyGIp1.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leonore wrote:
    A my zdecydowaliśmy że chcemy mieć niespodziankę aż do porodu :D

To kochana podziwiam :P Ja to strasznie niecierpliwa jestem :P Tak naprawdę obojętna jest mi płeć byle by zdrowe maleństwo było :) Chcę już powolutku się przygotowywać, bo naraz to ja nie dam rady wszystkiego kupić :(

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
‹‹ 300 301 302 303 304 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ