Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
mkl wrote:przed in vitro robiłam tsh i miałam 0,99, wcześniej w okolicach 2, teraz zrobiłam i mam 2,60, ft4 1,19, doktor powiedział że dla świętego spokoju mogę iść do endo, ale sama nie wiem..powtórzę jeszcze raz badanie, bo już zgłupiałam. Robiłam przed in vitro panel tarczycowy i było wszystko ok. A wy jakie macie tsh w ciąży? I większe tsh jaki ma wpływ na ciążę?
Przy Hashimoto organizm traktuje płód jak ciało obce i próbuje zwalczyć. Dlatego kobiety, które nie wiedzą o swoim problemie z tarczycą mogą poronić.
2,6 jest ok, ale nie zaszkodzi za jakiś czas sprawdzić
Nie wiem czy pamiętacie, ale pisałam, że z Synkiem na początku też miałam 3,3 czy 3.6 moja ówczesna gin nigdzie mnie nie wysłała (ja zobaczyłam, że w normie to w normietylko, że norma dla ciężarnych to <=2,5.
Ale! Ciąża donoszona, synek zdrowy także absolutnie nie ma reguły...
-
Annie jak dałaś radę spamiętać, żeby wszystkim odpowiedzieć
szok
Ja jak mam dużo do nadrobienia to jak dojdę do końca to zapominam co było na początku
Z tym antybiotykiem to bardziej o plemniki mi chodziło, na które jednak mógł mieć wpływ, ale! Wyczytałam, że skoro jeden był na tyle silny, żeby zapłodnić to nie mógł być uszkodzonyTe uszkodzone padły po drodze:P
-
Nadulek bardzo mi przykro
Cameline wspaniale, ze Maluszek się ujawnił !
Joasia gratulacje bliźniaków
Gabrysia trzymam kciuki oby Maluszek dal rade!
Ja tsh miałam teraz 2.577 i tez się martwię, bo gin stwierdzil, ze na razie zostawimy to. No a z doświadczenia wiem, ze z biegiem ciąży potrafi rosnac. Nawet mi nie dal teraz skierowania na ponowne badanie i chyba zrobię prywatnie, bo się martwięna tym etapie to przecież bardzo wazne
Cameline lubi tę wiadomość
-
Karolka12345 wrote:Annie jak dałaś radę spamiętać, żeby wszystkim odpowiedzieć
szok
Ja jak mam dużo do nadrobienia to jak dojdę do końca to zapominam co było na początku
Karolka12345, Zorganizowana:), Maja83 lubią tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
aswalda wrote:Nadulek bardzo mi przykro
Cameline wspaniale, ze Maluszek się ujawnił !
Joasia gratulacje bliźniaków
Gabrysia trzymam kciuki oby Maluszek dal rade!
Ja tsh miałam teraz 2.577 i tez się martwię, bo gin stwierdzil, ze na razie zostawimy to. No a z doświadczenia wiem, ze z biegiem ciąży potrafi rosnac. Nawet mi nie dal teraz skierowania na ponowne badanie i chyba zrobię prywatnie, bo się martwięna tym etapie to przecież bardzo wazne
Tak jak pisała Monako - niby mamy wierzyć lekarzom itd...Ale kurde jak do końca wierzyć jak wiem, że to 3,3 jest niebezpieczne. I gdyby nie moja intuicja to nawet bym o tym nie wiedziała -
Karolka12345 wrote:Tak jak pisała Monako - niby mamy wierzyć lekarzom itd...Ale kurde jak do końca wierzyć jak wiem, że to 3,3 jest niebezpieczne. I gdyby nie moja intuicja to nawet bym o tym nie wiedziała
Annie ja tez tak kiedyś robiłamnie idzie zapamiętać trzeba zapisywac
tylko teraz na telefonie mi ciezko
-
różowo wrote:Dziewczyny co stosujecie na suchy kaszel? Zaczęło się od gardła i teraz doszedł kaszel, który potęguje mdłości i wymioty
pije prenalen, na gardlo biorę propolki. Martwię się, bo u mnie zazwyczaj jest tak, że mam ból gardła, a następnie pojawia się kaszel i trwa miesiąc. Lekarze do tej pory mówili, że taka moja uroda, no ale w ciąży wolałabym nie męczyć się jeszcze dodatków:/
-
Gabrysia trzymam kciuki za oba maluszki.
Powiem wam, że na szły mnie czarne myśli przed jutrzejszą wizyta. Śniło mi się ostatnio, że poronilam. Podobno śni się to czego najbardziej się obawiamy
Nawet przed 1 wizyta tak się nie bałam jak przed tą jutrzejsząmam już nawet takie głupie myśli, że może przez kaszel uszkodzilam naszego tic taca
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 23:21
-
mkl wrote:przed in vitro robiłam tsh i miałam 0,99, wcześniej w okolicach 2, teraz zrobiłam i mam 2,60, ft4 1,19, doktor powiedział że dla świętego spokoju mogę iść do endo, ale sama nie wiem..powtórzę jeszcze raz badanie, bo już zgłupiałam. Robiłam przed in vitro panel tarczycowy i było wszystko ok. A wy jakie macie tsh w ciąży? I większe tsh jaki ma wpływ na ciążę?
Teraz udało się zbić euthyroxem i obecnie mam już 2,15. Szybko poszło
Tarczyca dziecka rozwija się i pobiera potrzebne składniki w ok 10 - 12 tc. Także warto mieć już do tego czasu wyregulowane tsh. Najlepiej do 2,5.
Co do lekarzy i norm... To mój lekarz rodzinny zbytnio nie przejął się wynikiem 4,18 na początku ciąży. Powiedział, że zmierza to w kierunki niedoczynnosci i mam powtórzyć badanie za ok. tydzień...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 23:33
Nadusia
-
Eh no to faktycznie luźne podejście ma Twój rodzinny. Ja pamiętam jak chodziłam do endo to mi od poczatku zbijala do ok 2 jak tylko roslo powyżej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 00:23
-
Gabrysia 3mam kciuki za oba maleństwa, życzę by wszystko było dobrze :*
Dreamy, zgadzam się z Kimmy, wszystko jest w porządku pewniesny to nie proroctwo ale nasze obawy, większość z nas boi się najgorszego, bo to normalne ale trzeba odsunąć te czarne myśli i być dobrej
Kimmy, zubii lubią tę wiadomość
-
A ja mam pytanie do tych które już miały usg. Jak wam ginekolog liczy tygodnie i dni ciąży? Wiadomo, że według wielkości zarodka ale w zakonczonych tygodniach podaję ten wiek jak suwaczek? Czy w rozpoczęty tygodniu?
Przykładowo u mnie jest 6t+3d na suwaczek i lekarz też tak według usg policzy?
-
Kimmy wrote:A ja mam pytanie do tych które już miały usg. Jak wam ginekolog liczy tygodnie i dni ciąży? Wiadomo, że według wielkości zarodka ale w zakonczonych tygodniach podaję ten wiek jak suwaczek? Czy w rozpoczęty tygodniu?
Przykładowo u mnie jest 6t+3d na suwaczek i lekarz też tak według usg policzy?
Dokładnie tak podaje skończony tydzień i ilość dni. Jak przyszłam do lekarza to mówię ze według moich wyliczeń jestem w 7 tygodniu, a ona mi mówi że oni są trochę złośliwi;p i liczą skończone tygodnie i było wtedy 6+3.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 08:02
-
Kimmy wrote:A ja mam pytanie do tych które już miały usg. Jak wam ginekolog liczy tygodnie i dni ciąży? Wiadomo, że według wielkości zarodka ale w zakonczonych tygodniach podaję ten wiek jak suwaczek? Czy w rozpoczęty tygodniu?
Przykładowo u mnie jest 6t+3d na suwaczek i lekarz też tak według usg policzy? -
nick nieaktualnyPowodzenia na dzisiejszych wizytach!trzymam kciuki!!!
U mnie noc z przygodami, najpierw obudziłam się głodna jak wilk i poszłam szamac naleśniki A potem wstałam do kibelka i prawie przytomność straciłam. Całe szczęście ze często mi się zdarzało mdleć więc jak tylko mi się ciemno zrobiło to od razu plackiem N podłogę i nogi na ścianę. Z 20min lezalam niczym niedźwiedzie futro na podłodze zanim przeszło i wróciłam do łóżka. W poprzedniej ciąży też tak miałam tylko nie zdążyłam się położyć i delikatnie mówiąc pizłam na kafle. Szczękę i twarz miałam w takich siniakach, że wszyscy pytali czy M mnie bijeWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 08:54
-
aswalda wrote:Annie ja tez tak kiedyś robiłam
nie idzie zapamiętać trzeba zapisywac
tylko teraz na telefonie mi ciezko
Inaczej nie daloby sie tego wszystkiego spamietac
Kimmy. Mi gin powiedziala, ze jestem w 7 tygodniu (rozpoczetym) a jak zrobila usg to podala 6+4 czyli tydzien zakonczony i ilosc dni z 7 tygodnia.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔