X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też myślę o pół roku. Synka zamierzałam karmić do 6 miesięcy, ale niestety przez jednego lekarza (długa historia) było coś koło 8 tygodni, potem mieszane (nie chciał już pić z piersi) no i nie miałam siły już walczyć.

Do samego karmienia piersią mam stosunek raczej neutralny :)

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na pewno to jest super wygodne ale dla mnie sama myśl o karmieniu powoduje straszny dyskomfort więc myślę że i tak podgrzewacz i butla będą dla mnie wygodniejszym rozwiązaniem niż zmuszanie się do karmienia piersią ;)

Marcia1989, Dreamy lubią tę wiadomość

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caly czas probuje Was nadrobic, ale nie daje rady ;)
    Wczoraj mialam pierwsze usg w UK. Bylam pewna, ze bedzie to usg genetyczne, ale oni tylko sprawdzili czy ciaza jest w macicy.
    Jak zapytalam o diagnozowanie syndromu Downa to mnie skierowali na badanie krwii, ale to dopiero za 4 tygodnie. Chyba bedzie tez usg, ale polozna sama nie byla pewna. Mam czekac na list.
    Teraz sobie mysle, ze za 4 tygodnie to chyba bedzie za pozno. W necie pisze, ze robi sie to do 14 tc a u mnie wtedy bedzie koniec 15tc.
    Dziewczyny z UK czy Wy mialyscie usg genetyczne na NHS i w ktorym tygodniu?
    Zastanawiam sie, zeby zadzwonic i zwrocic im na to uwage, ale nawet nie wiem dokladnie gdzie. Moze na ten nr co w liscie podany?

A to moj maluszek w 11 tygodniu :)

ed7d9bf5494e362cmed.jpg

natty85, zubii, Bacardi90, mkl, Cameline, Gosia1989, MrsKiss, aswalda, Bąbelek1980, joaska1985, Lisa85, Dreamy, Leonore, Kesjaa lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie, wiem, że łatwo mówić, ale spróbuj zaufać lekarzom i położnej i nie porównywać tego jak jest w Polsce z tym jak jest w UK. Tu i tu widocznie mają inne standardy. Choć rozumiem, że pewnie najgorsze jest to niedoinformowanie i to, że nie wiadomo, czego się spodziewać. Najważniejsze, że w UK tez się rodzą zdrowe dzieci i kobiety z powodzeniem chodzą w ciąży i rodzą. W Polsce jest to wszystko tak bardzo zmedykalizowane: lekarze, wizyty, leki, USG. W ciąży to może uspokaja, a przy porodzie już nie jest tak kolorowo, bo nacięcie krocza etc. A to wynik tej samej filozofii: tam się stawia bardziej na naturę i to, że ciąża i poród to stan fizjologiczny, a tutaj - że do wszystkiego potrzebny lekarz.

Maluszek piękny. Czytałam na innym wątku, że 13 cm, ale to chyba niemożliwe, ja mam 3 tygodnie starszą ciążę i moje dzieciątko ma nieco ponad 9 cm. Chyba że w UK mierzą razem z nóżkami, tutaj tylko do pupy. Trzymam za Ciebie mocno kciuki, żeby wszystko szło dalej tak dobrze jak dotąd.

Annie1981, Leonore lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Caly czas probuje Was nadrobic, ale nie daje rady ;)
    Wczoraj mialam pierwsze usg w UK. Bylam pewna, ze bedzie to usg genetyczne, ale oni tylko sprawdzili czy ciaza jest w macicy.
    Jak zapytalam o diagnozowanie syndromu Downa to mnie skierowali na badanie krwii, ale to dopiero za 4 tygodnie. Chyba bedzie tez usg, ale polozna sama nie byla pewna. Mam czekac na list.
    Teraz sobie mysle, ze za 4 tygodnie to chyba bedzie za pozno. W necie pisze, ze robi sie to do 14 tc a u mnie wtedy bedzie koniec 15tc.
    Dziewczyny z UK czy Wy mialyscie usg genetyczne na NHS i w ktorym tygodniu?
    Zastanawiam sie, zeby zadzwonic i zwrocic im na to uwage, ale nawet nie wiem dokladnie gdzie. Moze na ten nr co w liscie podany?

A to moj maluszek w 11 tygodniu :)

ed7d9bf5494e362cmed.jpg

Hej Annie, ja miałam usg na NHS w 12+5 tak zwany Dating Scan, podczas niego babka sie mnie zapytała czy chcę zrobić badanie pod kątem ZD, zgodziłam się więc zmierzyła NT i z automatu inna babka która pobierała krew do badań wzięła próbkę na Pappe. Jeśli to usg które teraz miałaś też się tqk nazywało to następne będzie dopiero połówkowe a tobie zrobią pewnie jakiś inny test z krwi tylko. Ja dostałam od położnej takie książeczki na temat blood screening i tam jest opisane kiedy jakie testy robią.

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • espoir Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na spotkaniu z położną nigdy nie miałam USG, jeśli było to spotkanie poza szpitalem (czyli wszystkie te z listy spotkań).
    prenatalne mam w poniedziałek rano. dziwie się, że Ty nie masz na dniach też, bo mi nawet ostatnio mówili, że robią miedzy 12 a 14 tygodniem.
    zadzwoń do szpitala, powiedz który tydzień i że nie miałaś tego USG, zobaczymy co powiedzą.
    a masz tą ich ksiazke z wynikami? albo konto na necie? bo ja się loguje i widzę wszystko, może sprawdź czy Ci zaznaczyła tam, że juz miałaś...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi oczywiście - nie ma nic gorszego niż zmuszanie się. Pewne rzeczy trzeba "czuć" inaczej to nie ma sensu :)

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w ostatnim dniu I trymestru :) w końcu się doczekałam :)

A i ja też już nie mam wątpliwości, że czuję małego wczoraj poczułam go jeszcze wyraźniej :)

Wszystkiego najlepszego kochane spokojnych ciąży :)

Bacardi90, Cameline, ⚘Kwiatuszek, Dreamy lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co myślicie o tych śpiworkach do spania dla niemowląt? Bo tutaj wszyscy znajomi kładą niemowlaki spać właśnie w takich śpiworkach zapinanych na ramionkach, że nóżki są schowane a rączki swobodnie i mi się ten pomysł bardzo podoba bo nie muszę się martwić,że maluszek czymś się w nocy nakryje. Używała któraś z Was??

• zubii Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    Dziewczyny a co myślicie o tych śpiworkach do spania dla niemowląt? Bo tutaj wszyscy znajomi kładą niemowlaki spać właśnie w takich śpiworkach zapinanych na ramionkach, że nóżki są schowane a rączki swobodnie i mi się ten pomysł bardzo podoba bo nie muszę się martwić,że maluszek czymś się w nocy nakryje. Używała któraś z Was??

Tak ja miałam ale u nas na krótko się sprawdził bo się denerwowała i wolała spać pod kocem.

Co do kp jezeli się uda to chce karmić jak najdłużej max do roku.

Bacardi może jak się maleństwo urodziło to ci się odmieni a jak nie to też się nic nie stanie ważne żeby wam było wygodnie i dobrze.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Tak ja miałam ale u nas na krótko się sprawdził bo się denerwowała i wolała spać pod kocem.

Co do kp jezeli się uda to chce karmić jak najdłużej max do roku.

Bacardi może jak się maleństwo urodziło to ci się odmieni a jak nie to też się nic nie stanie ważne żeby wam było wygodnie i dobrze.
    No ja cały czas liczę, że jeszcze hormony zrobią swoje i mi się w główce poprzestawia ;)

Wysłany: 8 marca 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam dodać - będzie chłopak!

MoNaKo, aswalda, Bacardi90, Bąbelek1980, zubii, joaska1985, espoir, mkl, Gosia1989, Ja86, Annie1981, Zorganizowana:), ⚘Kwiatuszek, Lisa85, Maja83, Dreamy, Leonore lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:

ja uzywalam do 2 lat u synka :) swietna sprawa bo niemusialam sie martwic ze sie rozkopie i zmraznie. Mały nawet umiał chodzic w takim spiworku :P

Bacardi90, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Zapomniałam dodać - będzie chłopak!

Gratuluję ale dużo tu chłopców ciekawe ile z nich będzie dziewczynkami :D

Karolka12345, Lisa85 lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi a u nas śpiworek się nie sprawdził. Zaraz płakała, denerwowała się, nie chciała byç niczym ograniczona i tak jest do dziś - wielka indywidualność :)

Też chciałam by była w spiworku żeby sie nie odkryła ale do 4-5 roku życia spała bez przykrycia, nawet koca w zimie przy niskich temperaturach, wiecznie się rozkopywała aż spasowałam

Bacardi90 lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Bacardi a u nas śpiworek się nie sprawdził. Zaraz płakała, denerwowała się, nie chciała byç niczym ograniczona i tak jest do dziś - wielka indywidualność :)

Też chciałam by była w spiworku żeby sie nie odkryła ale do 4-5 roku życia spała bez przykrycia, nawet koca w zimie przy niskich temperaturach, wiecznie się rozkopywała aż spasowałam

U nas dokładnie tak samo ! Więc w zimie już sobie daruje i ja ciepłej ubieram bo tz lubi jak jest chłodniej .

Cameline lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Ja sie nie obraze jak z mojego chlopczyka sie zrobi ksiezniczka hihi;) natomiast jestesmy na etapie poszukiwania imienia doa chlopca i narazie stanelismy na Maksymilian, Maksio. Nic wiecej nam nie pasuje narazie, ale to sie jeszcze pewnie zmieni, a za to dka dziewczynek jestesmy zgodni jak jednosc co do 5 chyba imion :) ja dzis oficjalnie wchodze w 15 tydz;) czas leci szok

16udvfxmplx8ab54.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    współczuje dziewczynom mieszkającym w uk, podejście do ciąży jest tam dla mnie nie do przyjęcia, jakieś listy się dostaje? Co to ma być? Jesteś w ciąży, idziesz do lekarza i masz prawo do usg kiedy tylko chcesz! Co za paranoja! Dzięki Bogu że Polska chociaż pod tym kątem jest bardziej cywilizowana.

Marcia1989, Annie1981 lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

Wysłany: 8 marca 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Myślę, że takie zmiany zdarzają się rzadziej niż odwrotne. Jak to powiedział lekarz - wyrosnąć coś może, ale raczej zniknąć nie zniknie.

ex2bvcqgjnvonbri.png

Wysłany: 8 marca 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    współczuje dziewczynom mieszkającym w uk, podejście do ciąży jest tam dla mnie nie do przyjęcia, jakieś listy się dostaje? Co to ma być? Jesteś w ciąży, idziesz do lekarza i masz prawo do usg kiedy tylko chcesz! Co za paranoja! Dzięki Bogu że Polska chociaż pod tym kątem jest bardziej cywilizowana.

To nie do końca tak. W Polsce na NFZ też masz prawo do USG nie kiedy chcesz, a 3 razy w czasie ciąży i to w konkretnych terminach. Co innego prywatnie. Na zachodzie prywatna opieka zdrowotna nie jest aż tak rozpowszechniona ze względu na cenę no i nie ma aż tak wielu prywatnych praktyk, bo ludzie częściej jednak korzystają z ubezpieczenia. Nie dotyczy to tylko UK, w krajach skandynawskich jest jeszcze "gorzej". Polska jest ewenementem w Europie, jeśli nie na świecie, jeśli chodzi o łatwy dostęp do lekarza w ciąży.

Mnie z polskiej perspektywy też to dziwi i smuci, ale nie ma co dziewczyn mieszkających za granicą stresować tym, że to paranoja czy że coś jest nie do przyjęcia. Bo tam tak po prostu jest - inaczej.

Gosia1989 lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
‹‹ 479 480 481 482 483 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ