Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też myślę o pół roku. Synka zamierzałam karmić do 6 miesięcy, ale niestety przez jednego lekarza (długa historia) było coś koło 8 tygodni, potem mieszane (nie chciał już pić z piersi) no i nie miałam siły już walczyć.
Do samego karmienia piersią mam stosunek raczej neutralny -
nick nieaktualnyna pewno to jest super wygodne ale dla mnie sama myśl o karmieniu powoduje straszny dyskomfort więc myślę że i tak podgrzewacz i butla będą dla mnie wygodniejszym rozwiązaniem niż zmuszanie się do karmienia piersią
Marcia1989, Dreamy lubią tę wiadomość
-
Caly czas probuje Was nadrobic, ale nie daje rady
Wczoraj mialam pierwsze usg w UK. Bylam pewna, ze bedzie to usg genetyczne, ale oni tylko sprawdzili czy ciaza jest w macicy.
Jak zapytalam o diagnozowanie syndromu Downa to mnie skierowali na badanie krwii, ale to dopiero za 4 tygodnie. Chyba bedzie tez usg, ale polozna sama nie byla pewna. Mam czekac na list.
Teraz sobie mysle, ze za 4 tygodnie to chyba bedzie za pozno. W necie pisze, ze robi sie to do 14 tc a u mnie wtedy bedzie koniec 15tc.
Dziewczyny z UK czy Wy mialyscie usg genetyczne na NHS i w ktorym tygodniu?
Zastanawiam sie, zeby zadzwonic i zwrocic im na to uwage, ale nawet nie wiem dokladnie gdzie. Moze na ten nr co w liscie podany?
A to moj maluszek w 11 tygodniu
natty85, zubii, Bacardi90, mkl, Cameline, Gosia1989, MrsKiss, aswalda, Bąbelek1980, joaska1985, Lisa85, Dreamy, Leonore, Kesjaa lubią tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Annie, wiem, że łatwo mówić, ale spróbuj zaufać lekarzom i położnej i nie porównywać tego jak jest w Polsce z tym jak jest w UK. Tu i tu widocznie mają inne standardy. Choć rozumiem, że pewnie najgorsze jest to niedoinformowanie i to, że nie wiadomo, czego się spodziewać. Najważniejsze, że w UK tez się rodzą zdrowe dzieci i kobiety z powodzeniem chodzą w ciąży i rodzą. W Polsce jest to wszystko tak bardzo zmedykalizowane: lekarze, wizyty, leki, USG. W ciąży to może uspokaja, a przy porodzie już nie jest tak kolorowo, bo nacięcie krocza etc. A to wynik tej samej filozofii: tam się stawia bardziej na naturę i to, że ciąża i poród to stan fizjologiczny, a tutaj - że do wszystkiego potrzebny lekarz.
Maluszek piękny. Czytałam na innym wątku, że 13 cm, ale to chyba niemożliwe, ja mam 3 tygodnie starszą ciążę i moje dzieciątko ma nieco ponad 9 cm. Chyba że w UK mierzą razem z nóżkami, tutaj tylko do pupy. Trzymam za Ciebie mocno kciuki, żeby wszystko szło dalej tak dobrze jak dotąd.
Annie1981, Leonore lubią tę wiadomość
-
Annie1981 wrote:Caly czas probuje Was nadrobic, ale nie daje rady
Wczoraj mialam pierwsze usg w UK. Bylam pewna, ze bedzie to usg genetyczne, ale oni tylko sprawdzili czy ciaza jest w macicy.
Jak zapytalam o diagnozowanie syndromu Downa to mnie skierowali na badanie krwii, ale to dopiero za 4 tygodnie. Chyba bedzie tez usg, ale polozna sama nie byla pewna. Mam czekac na list.
Teraz sobie mysle, ze za 4 tygodnie to chyba bedzie za pozno. W necie pisze, ze robi sie to do 14 tc a u mnie wtedy bedzie koniec 15tc.
Dziewczyny z UK czy Wy mialyscie usg genetyczne na NHS i w ktorym tygodniu?
Zastanawiam sie, zeby zadzwonic i zwrocic im na to uwage, ale nawet nie wiem dokladnie gdzie. Moze na ten nr co w liscie podany?
A to moj maluszek w 11 tygodniu
Hej Annie, ja miałam usg na NHS w 12+5 tak zwany Dating Scan, podczas niego babka sie mnie zapytała czy chcę zrobić badanie pod kątem ZD, zgodziłam się więc zmierzyła NT i z automatu inna babka która pobierała krew do badań wzięła próbkę na Pappe. Jeśli to usg które teraz miałaś też się tqk nazywało to następne będzie dopiero połówkowe a tobie zrobią pewnie jakiś inny test z krwi tylko. Ja dostałam od położnej takie książeczki na temat blood screening i tam jest opisane kiedy jakie testy robią.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
ja na spotkaniu z położną nigdy nie miałam USG, jeśli było to spotkanie poza szpitalem (czyli wszystkie te z listy spotkań).
prenatalne mam w poniedziałek rano. dziwie się, że Ty nie masz na dniach też, bo mi nawet ostatnio mówili, że robią miedzy 12 a 14 tygodniem.
zadzwoń do szpitala, powiedz który tydzień i że nie miałaś tego USG, zobaczymy co powiedzą.
a masz tą ich ksiazke z wynikami? albo konto na necie? bo ja się loguje i widzę wszystko, może sprawdź czy Ci zaznaczyła tam, że juz miałaś...💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Witam się w ostatnim dniu I trymestru
w końcu się doczekałam
A i ja też już nie mam wątpliwości, że czuję małego wczoraj poczułam go jeszcze wyraźniej
Wszystkiego najlepszego kochane spokojnych ciążyBacardi90, Cameline, ⚘Kwiatuszek, Dreamy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny a co myślicie o tych śpiworkach do spania dla niemowląt? Bo tutaj wszyscy znajomi kładą niemowlaki spać właśnie w takich śpiworkach zapinanych na ramionkach, że nóżki są schowane a rączki swobodnie i mi się ten pomysł bardzo podoba bo nie muszę się martwić,że maluszek czymś się w nocy nakryje. Używała któraś z Was??
-
Bacardi90 wrote:Dziewczyny a co myślicie o tych śpiworkach do spania dla niemowląt? Bo tutaj wszyscy znajomi kładą niemowlaki spać właśnie w takich śpiworkach zapinanych na ramionkach, że nóżki są schowane a rączki swobodnie i mi się ten pomysł bardzo podoba bo nie muszę się martwić,że maluszek czymś się w nocy nakryje. Używała któraś z Was??
Tak ja miałam ale u nas na krótko się sprawdził bo się denerwowała i wolała spać pod kocem.
Co do kp jezeli się uda to chce karmić jak najdłużej max do roku.
Bacardi może jak się maleństwo urodziło to ci się odmieni a jak nie to też się nic nie stanie ważne żeby wam było wygodnie i dobrze. -
nick nieaktualnyzubii wrote:Tak ja miałam ale u nas na krótko się sprawdził bo się denerwowała i wolała spać pod kocem.
Co do kp jezeli się uda to chce karmić jak najdłużej max do roku.
Bacardi może jak się maleństwo urodziło to ci się odmieni a jak nie to też się nic nie stanie ważne żeby wam było wygodnie i dobrze. -
Bacardi90 wrote:Dziewczyny a co myślicie o tych śpiworkach do spania dla niemowląt? Bo tutaj wszyscy znajomi kładą niemowlaki spać właśnie w takich śpiworkach zapinanych na ramionkach, że nóżki są schowane a rączki swobodnie i mi się ten pomysł bardzo podoba bo nie muszę się martwić,że maluszek czymś się w nocy nakryje. Używała któraś z Was??
ja uzywalam do 2 lat u synkaswietna sprawa bo niemusialam sie martwic ze sie rozkopie i zmraznie. Mały nawet umiał chodzic w takim spiworku
Bacardi90, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość
-
Bacardi a u nas śpiworek się nie sprawdził. Zaraz płakała, denerwowała się, nie chciała byç niczym ograniczona i tak jest do dziś - wielka indywidualność
Też chciałam by była w spiworku żeby sie nie odkryła ale do 4-5 roku życia spała bez przykrycia, nawet koca w zimie przy niskich temperaturach, wiecznie się rozkopywała aż spasowałamBacardi90 lubi tę wiadomość
-
Cameline wrote:Bacardi a u nas śpiworek się nie sprawdził. Zaraz płakała, denerwowała się, nie chciała byç niczym ograniczona i tak jest do dziś - wielka indywidualność
Też chciałam by była w spiworku żeby sie nie odkryła ale do 4-5 roku życia spała bez przykrycia, nawet koca w zimie przy niskich temperaturach, wiecznie się rozkopywała aż spasowałam
U nas dokładnie tak samo ! Więc w zimie już sobie daruje i ja ciepłej ubieram bo tz lubi jak jest chłodniej .Cameline lubi tę wiadomość
-
zubii wrote:Gratuluję ale dużo tu chłopców ciekawe ile z nich będzie dziewczynkami
ja dzis oficjalnie wchodze w 15 tydz;) czas leci szok
-
współczuje dziewczynom mieszkającym w uk, podejście do ciąży jest tam dla mnie nie do przyjęcia, jakieś listy się dostaje? Co to ma być? Jesteś w ciąży, idziesz do lekarza i masz prawo do usg kiedy tylko chcesz! Co za paranoja! Dzięki Bogu że Polska chociaż pod tym kątem jest bardziej cywilizowana.
Marcia1989, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
mkl wrote:współczuje dziewczynom mieszkającym w uk, podejście do ciąży jest tam dla mnie nie do przyjęcia, jakieś listy się dostaje? Co to ma być? Jesteś w ciąży, idziesz do lekarza i masz prawo do usg kiedy tylko chcesz! Co za paranoja! Dzięki Bogu że Polska chociaż pod tym kątem jest bardziej cywilizowana.
To nie do końca tak. W Polsce na NFZ też masz prawo do USG nie kiedy chcesz, a 3 razy w czasie ciąży i to w konkretnych terminach. Co innego prywatnie. Na zachodzie prywatna opieka zdrowotna nie jest aż tak rozpowszechniona ze względu na cenę no i nie ma aż tak wielu prywatnych praktyk, bo ludzie częściej jednak korzystają z ubezpieczenia. Nie dotyczy to tylko UK, w krajach skandynawskich jest jeszcze "gorzej". Polska jest ewenementem w Europie, jeśli nie na świecie, jeśli chodzi o łatwy dostęp do lekarza w ciąży.
Mnie z polskiej perspektywy też to dziwi i smuci, ale nie ma co dziewczyn mieszkających za granicą stresować tym, że to paranoja czy że coś jest nie do przyjęcia. Bo tam tak po prostu jest - inaczej.Gosia1989 lubi tę wiadomość