Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Azorczynka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia1989 wrote:
    Za zdrowie Pań! Jedyne za co warto pić. .;) no to kieliszek wina za rok juz powinnam śmiało wypić w tym dniu;) chyba, ze pokarm nie odpali albo cyc w marcu jeszcze bedzie siniejszy od butelki:) a Wy ile zamierzacie karmic ? Ja pół roku i butla. Nie wiem czy temat juz byl..
    Ja rok na pewno. O mleku modyfikowanym nie ma mowy. Potem wiejskie od krowki.

smeg lubi tę wiadomość

bf6b47d663.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Myślę, że takie zmiany zdarzają się rzadziej niż odwrotne. Jak to powiedział lekarz - wyrosnąć coś może, ale raczej zniknąć nie zniknie.

Oj kochana to może być paluszek albo pępowina :)

Mnóstwo dziewczyn opisuje takie przypadki :)

Poza tym wczoraj pisałam, że znajomej lekarka na zdjęciu zakreślała jąderka, a z nifty wyszła dziewczynka :)

zubii lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi u nas śpiworek był raz przez 10 min ;) Młody darł się w niebogłosy... było mu po prostu za gorąco :) Okazało się, że jest po tacie chłodnolubny :)

Azorczynka mleko krowie dla dziecka dopiero po 2 roku życia (wcześniej nerki nie są gotowe) :) Poza tym ja to już nie bardzo wierzę w zdrowotność mleka i nabiału, strasznie zaśluzowuje organizm. Mój Jasiek, już abstrahując od alergii, wcina mleko ryżowe, kokosowe, migdałowe :)

I drugie dziecko od razu będzie na roślinnym, żadnego krowiego.

Ale oczywiście każda mama decyduje według siebie :)

nick nieaktualny, zubii, Cameline lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    To nie do końca tak. W Polsce na NFZ też masz prawo do USG nie kiedy chcesz, a 3 razy w czasie ciąży i to w konkretnych terminach. Co innego prywatnie. Na zachodzie prywatna opieka zdrowotna nie jest aż tak rozpowszechniona ze względu na cenę no i nie ma aż tak wielu prywatnych praktyk, bo ludzie częściej jednak korzystają z ubezpieczenia. Nie dotyczy to tylko UK, w krajach skandynawskich jest jeszcze "gorzej". Polska jest ewenementem w Europie, jeśli nie na świecie, jeśli chodzi o łatwy dostęp do lekarza w ciąży.

Mnie z polskiej perspektywy też to dziwi i smuci, ale nie ma co dziewczyn mieszkających za granicą stresować tym, że to paranoja czy że coś jest nie do przyjęcia. Bo tam tak po prostu jest - inaczej.

nie leczę się na nfz więc nie mam porównania, aczkolwiek moje dwie siostry mają po 3 synów i chodziły na nfz i za każdym razem miały usg, więc nie wiem może to zależy od podejścia.

Myślę że dziewczyny mieszkające w UK wiedzą jak to wygląda i moja wypowiedź ich raczej nie stresuje.

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodze na nfz i tez mam za kazdym razem usg ale to dobra wola lekarza bo rzeczywiscie obowiazkowe to sa 3 - prenatalne, połówkowe i ok 31-33 tygodnia badajace przepływy.

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Myślę, że takie zmiany zdarzają się rzadziej niż odwrotne. Jak to powiedział lekarz - wyrosnąć coś może, ale raczej zniknąć nie zniknie.

A czytałaś może kilka postów wyżej że lekarz na USG pokazał jądra a okazała się dziewczynka :D na tym etapie jeszcze można się pomylić nawet mi lekarz mówił żeby się jeszcze nie nastawiac.

Karolka12345 lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na noc się spiworek nie sprawdził ale to raczej ze względu na mnie bo niewygodnie mi było synka z niego wyciągać żeby mu pampersa przebrać,nakarmić, a w śpiworku karmienie często kończyło się ulaniem przy odbiciu prosto na spiworek... więc szybko z niego zrezygnowaliśmy i dla drugiego smyka też raczej kupować nie będę. Stawiam na rożek lub kocyk w zależności czy będzie lubił ciasno opatulony czy swobodnie spać.

zubii lubi tę wiadomość

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:

moja szwagierka urodziła dziewczynkę i to był szok bo z każdego usg do końca ciąży wychodził chłopiec. Ale bez prenatalnych, na nfz to może mało usg i może źle odwrócone dziecko. Mimo wszystko lekarz stwierdził 100% chłopca

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzepakowepole. Gratuluje synka :)
    Moze masz racje, moze oni wiedza co robia a ja sie tylko denerwuje przez to, ze porownuje opieke w Pl do tej w UK.
    Jezeli chodzi o prywatna opieke to faktycznie jest tu ona strasznie droga i malo kto korzysta. Z drugiej strony np u mnie w regionie nie ma ani jednego prywatnego laboratorium, gdzie moge zrobic badania. Tu np toxoplazozy nie robia i nawet jak chce zaplacic to nie mam komu.

Gdziejestmieszko. Ja nie wiem jak moj scan sie nazywal, bo to byla dla mnie niespodzianka. W liscie bylo tylko spotkanie z polozna i ze beda pobierac krew i mocz, nic nie bylo o scanie. Podejrzewam, ze to byl ten Dating Scan. W 20 tc ma byc Anomaly Scan, niby wtedy szukaja tych wszystkich anomalii, wiec moze jeszcze nie wszystko stracone.

Espoir. A jak sie nazywa to usg genetyczne, ktore bedziesz miala? Ksiazki zielonej jeszcze nie dostalam, powiedzieli ze dadza mi nastepnym razem.
    Najpierw myslalam, zeby dzwonic, ale pewnie mozna tylko w godzinach mojej pracy. Nie chce tu o tym rozmawiac, bo nie chce zeby ktos podsluchal, jeszcze nikomu nie mowilam.
    Moze im po prostu zaufac i zobacze jaki list dostane.
    Nie mam konta na necie, nikt o tym nie mowil, wiec pewnie u mnie nie ma czegos takiego. A jaka to strona?

Mkl. Jak tu jestem to dochodze do wniosku, ze Polska nie tylko pod tym katem jest bardziej cywilizowana. Na prawde w PL nie jest tak zle jak sie mowi. Ja bym wiele oddala, zeby moc wrocic do kraju, ale na razie sie nie da.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia1989 wrote:
    Za zdrowie Pań! Jedyne za co warto pić. .;) no to kieliszek wina za rok juz powinnam śmiało wypić w tym dniu;) chyba, ze pokarm nie odpali albo cyc w marcu jeszcze bedzie siniejszy od butelki:) a Wy ile zamierzacie karmic ? Ja pół roku i butla. Nie wiem czy temat juz byl..

Co najmniej 1,5 roku. :D
    A kieliszek wina można wypić jak się karmi piersią, jeśli mamy dziecko przesypiające przynajmniej część nocy i umiejące też awaryjnie wypić z butelki. Sześciomiesięczniaki które zaczynają jeść inne rzeczy poza mlekiem raczej już śpią co najmniej kilka godzin od wieczornego zaśnięcia. Roczniaki często mają już całkiem urozmaiconą dietę i spokojnie mogą mieć wielogodzinne przerwy bez cyca, a mama może wyjść na parę godzin.
    Po jednym kieliszku wina wystarczy odczekać kilka godzin i można dalej karmić.

Bacardi, Spokojnie, nic na siłę. Po pierwsze może Ci się jeszcze zupełnie odmienić, samo z siebie. Po drugie, jeśli nie to mleko modyfikowane nie zabija. ;)

Jak byłam w pierwszej ciąży, to wyobrażałam sobie, że będę karmić 3 miesiące i w ogóle cesarka na życzenie (nie wyobrażałam sobie sn). W końcu urodziłam naturalnie i karmiłam 1,5 roku. Nikt mnie do tego nie zmuszał i nie przekonywał na siłę, sama podjęłam takie decyzje i poczułam potrzebę zrobienia tak jak najlepiej będzie dla dziecka. Nie było to żadne poświęcenie, tylko autentyczna chęć.
    Uważam, że każda mama powinna sama decydować i nikt nie powinien jej się w to wtrącać i dawać nieproszonych rad. No, może poza tatą dziecka. ;)

Jeśli chodzi o śpiworki, ja nie stosowałam. Ale przez pierwsze trzy miesiące spowijaliśmy synka.
    Stosował ktoś spowijanie?
    Od razu wrzucę obrazek, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi:

EWh2n2s.jpg

Jutro jadę na badania prenatalne!!! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2017, 14:43

zubii, nick nieaktualny, joaska1985, justa., Dreamy, Leonore lubią tę wiadomość

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku my używaliśmy tylko rożka jako "ściskacza" :)
    To spowijanie to w jakim celu? Żeby dziecko czuło się jak w brzuchu?

Bardzo podoba mi się to, że mimo iż jesteś zwolenniczką kp nie krzyżujesz dziewczyn, które tego nie czują <3

Matka Rocku, Dreamy lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka, dokładnie tak, żeby czuło się jak w brzuchu. Większość noworodków uwielbia spowijanie, czuje się dzięki temu bezpiecznie. Wyjście na świat jest często w pewnym sensie szokiem i wszystko co przypomina warunki panujące w brzuchu jest miłe.

W ogóle polecam z całego serca książkę Dr.Karpa "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy". Uważam, że to powinna być lektura obowiązkowa rodziców przez przyjściem na świat pierwszego dziecka:

https://merlin.pl/najszczesliwsze-niemowle-w-okolicy-harvey-karp/3457378/?gclid=CLrOr7SHx9ICFQ9nGQodep4Hfg&gclsrc=aw.ds

Karolka12345, iza776, Annie1981 lubią tę wiadomość

• natalka1988 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki wszystkiego najlepszego:)

Ja dzisiaj odebralam wyniki tsh, niestety die podwyzszylo z 1,13 do 2,37. Ft4 na poziomie 0,87 a norma od 0,70. Chcialam sie spytac tych dziewczyn co maja niedoczynnosc. Czy dostane wyzsza dawke tabletek? Teraz biore euthyrox n25. Ale ft4 mam dobre i teraz nie wiem:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2017, 15:01

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    Karolka, dokładnie tak, żeby czuło się jak w brzuchu. Większość noworodków uwielbia spowijanie, czuje się dzięki temu bezpiecznie. Wyjście na świat jest często w pewnym sensie szokiem i wszystko co przypomina warunki panujące w brzuchu jest miłe.

W ogóle polecam z całego serca książkę Dr.Karpa "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy". Uważam, że to powinna być lektura obowiązkowa rodziców przez przyjściem na świat pierwszego dziecka:

https://merlin.pl/najszczesliwsze-niemowle-w-okolicy-harvey-karp/3457378/?gclid=CLrOr7SHx9ICFQ9nGQodep4Hfg&gclsrc=aw.ds

Znasz jeszcze jakieś godne polecenia książki? Tę na pewno zamówię, opis brzmi super :)

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • setti Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Dziewczyny! Dawno mnie nie było, jakoś tak mi życie pędzi... ;)

Co do prowadzenia ciąży na NFZ, u mnie to śmiech na sali!
    - do tej pory tylko raz miałam zlecone badania, i to zaledwie morfologię i mocz
    - gdy powiedziałam mojej gince, że mam hemoglobinę nieco poniżej normy, odparła lekko "a, to niech pani teraz zamiast kwasu foliowego bierze jakiś preparat dla ciężarnych" (preparat brałam już od dawna)
    - gdy się okazało, że ma dłuższy urlop w okresie, gdy wypada moje pierwsze "prenatalne" USG, powiedziała "to proszę je sobie zrobić u innego ginekologa" (i bynajmniej nie dała mi żadnego skierowania, nic!)

Dobrze, że chodzę również prywatnie. Całe szczęście! Mój gin "prywatny" jest dobrym specjalistą, choć strasznym mrukiem. "Wszystko w porządku" powiedział tylko i to mi wystarczy.

Widzę, że wiele z Was zna już płeć :)

Strasznie mnie bolą sutki przy karmieniu córki, aż rozważam, czy jej nie odstawić... Zagryzam wargi z bólu, gdy się przysysa. :/

Pozdrawiam i miłego dnia!

jgf871u.png

t6748sh.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy, Ja w ogóle jestem wielką fanką nurtu "Attachment Parenting", czyli Rodzicielstwa Bliskości.
    Polecam bardzo całą stronę http://dziecisawazne.pl/
    Można na niej poczytać całe obszerne fragmenty godnych polecenia książek.
    Jestem fanką m.in. Jaspera Juula.

Za to zdecydowanie NIE popieram i nie polecam książek Tracy Hogg. Totalnie się z takimi metodami i filozofią nie zgadzam.

zubii, smeg, Dreamy, Leonore lubią tę wiadomość

• Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciazy chodzilam na NFZ i teraz tez chodze i nie narzekam. Ale wydaje mi sie, ze duzo zalezy od samego lekarza.

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    miffy, Ja w ogóle jestem wielką fanką nurtu "Attachment Parenting", czyli Rodzicielstwa Bliskości.
    Polecam bardzo całą stronę http://dziecisawazne.pl/
    Można na niej poczytać całe obszerne fragmenty godnych polecenia książek.
    Jestem fanką m.in. Jaspera Juula.

Za to zdecydowanie NIE popieram i nie polecam książek Tracy Hogg. Totalnie się z takimi metodami i filozofią nie zgadzam.

Dzięki :)
    Trafiłam na tę stronę już wcześniej, kojarzę też, że ją polecałaś i bardzo mi się to podejście spodobało. Muszę się zagłębić.

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Kina Koleżanka

Wysłany: 8 marca 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w II trymestrze.

Gratulacje wszystkim dobrych wizyt :) Kciuki za resztę.
    Dziewczyny- czytam Was, ale rzadko piszę. Czasem ciężko nadrobić :)
    Usg genetyczne- wszystko dobrze :) Następna wizyta na koniec marca- mam nadzieję, że dowiem się jaka płeć.
    Brzuszek trochę już większy- rozpinam spodnie :D

Co do karmienia piersią, kiedyś mówiłam że nie, teraz chciałbym spróbować tak do 6 m-ca.

Kinga13, aswalda, Dreamy, Leonore, Kesjaa lubią tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wczoraj tak się zestresowalam tymi słowami położnej, że wieczorem się popłakałam. byłam pewna, że będę miała drugie cc...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
    💜 10/2026 🤰

preg.png
‹‹ 480 481 482 483 484 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ