X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Azorczynka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia1989 wrote:
    Za zdrowie Pań! Jedyne za co warto pić. .;) no to kieliszek wina za rok juz powinnam śmiało wypić w tym dniu;) chyba, ze pokarm nie odpali albo cyc w marcu jeszcze bedzie siniejszy od butelki:) a Wy ile zamierzacie karmic ? Ja pół roku i butla. Nie wiem czy temat juz byl..
    Ja rok na pewno. O mleku modyfikowanym nie ma mowy. Potem wiejskie od krowki.

smeg lubi tę wiadomość

bf6b47d663.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Myślę, że takie zmiany zdarzają się rzadziej niż odwrotne. Jak to powiedział lekarz - wyrosnąć coś może, ale raczej zniknąć nie zniknie.

Oj kochana to może być paluszek albo pępowina :)

Mnóstwo dziewczyn opisuje takie przypadki :)

Poza tym wczoraj pisałam, że znajomej lekarka na zdjęciu zakreślała jąderka, a z nifty wyszła dziewczynka :)

zubii lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi u nas śpiworek był raz przez 10 min ;) Młody darł się w niebogłosy... było mu po prostu za gorąco :) Okazało się, że jest po tacie chłodnolubny :)

Azorczynka mleko krowie dla dziecka dopiero po 2 roku życia (wcześniej nerki nie są gotowe) :) Poza tym ja to już nie bardzo wierzę w zdrowotność mleka i nabiału, strasznie zaśluzowuje organizm. Mój Jasiek, już abstrahując od alergii, wcina mleko ryżowe, kokosowe, migdałowe :)

I drugie dziecko od razu będzie na roślinnym, żadnego krowiego.

Ale oczywiście każda mama decyduje według siebie :)

Bacardi90, zubii, Cameline lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    To nie do końca tak. W Polsce na NFZ też masz prawo do USG nie kiedy chcesz, a 3 razy w czasie ciąży i to w konkretnych terminach. Co innego prywatnie. Na zachodzie prywatna opieka zdrowotna nie jest aż tak rozpowszechniona ze względu na cenę no i nie ma aż tak wielu prywatnych praktyk, bo ludzie częściej jednak korzystają z ubezpieczenia. Nie dotyczy to tylko UK, w krajach skandynawskich jest jeszcze "gorzej". Polska jest ewenementem w Europie, jeśli nie na świecie, jeśli chodzi o łatwy dostęp do lekarza w ciąży.

Mnie z polskiej perspektywy też to dziwi i smuci, ale nie ma co dziewczyn mieszkających za granicą stresować tym, że to paranoja czy że coś jest nie do przyjęcia. Bo tam tak po prostu jest - inaczej.

nie leczę się na nfz więc nie mam porównania, aczkolwiek moje dwie siostry mają po 3 synów i chodziły na nfz i za każdym razem miały usg, więc nie wiem może to zależy od podejścia.

Myślę że dziewczyny mieszkające w UK wiedzą jak to wygląda i moja wypowiedź ich raczej nie stresuje.

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodze na nfz i tez mam za kazdym razem usg ale to dobra wola lekarza bo rzeczywiscie obowiazkowe to sa 3 - prenatalne, połówkowe i ok 31-33 tygodnia badajace przepływy.

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Myślę, że takie zmiany zdarzają się rzadziej niż odwrotne. Jak to powiedział lekarz - wyrosnąć coś może, ale raczej zniknąć nie zniknie.

A czytałaś może kilka postów wyżej że lekarz na USG pokazał jądra a okazała się dziewczynka :D na tym etapie jeszcze można się pomylić nawet mi lekarz mówił żeby się jeszcze nie nastawiac.

Karolka12345 lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na noc się spiworek nie sprawdził ale to raczej ze względu na mnie bo niewygodnie mi było synka z niego wyciągać żeby mu pampersa przebrać,nakarmić, a w śpiworku karmienie często kończyło się ulaniem przy odbiciu prosto na spiworek... więc szybko z niego zrezygnowaliśmy i dla drugiego smyka też raczej kupować nie będę. Stawiam na rożek lub kocyk w zależności czy będzie lubił ciasno opatulony czy swobodnie spać.

zubii lubi tę wiadomość

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:

moja szwagierka urodziła dziewczynkę i to był szok bo z każdego usg do końca ciąży wychodził chłopiec. Ale bez prenatalnych, na nfz to może mało usg i może źle odwrócone dziecko. Mimo wszystko lekarz stwierdził 100% chłopca

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzepakowepole. Gratuluje synka :)
    Moze masz racje, moze oni wiedza co robia a ja sie tylko denerwuje przez to, ze porownuje opieke w Pl do tej w UK.
    Jezeli chodzi o prywatna opieke to faktycznie jest tu ona strasznie droga i malo kto korzysta. Z drugiej strony np u mnie w regionie nie ma ani jednego prywatnego laboratorium, gdzie moge zrobic badania. Tu np toxoplazozy nie robia i nawet jak chce zaplacic to nie mam komu.

Gdziejestmieszko. Ja nie wiem jak moj scan sie nazywal, bo to byla dla mnie niespodzianka. W liscie bylo tylko spotkanie z polozna i ze beda pobierac krew i mocz, nic nie bylo o scanie. Podejrzewam, ze to byl ten Dating Scan. W 20 tc ma byc Anomaly Scan, niby wtedy szukaja tych wszystkich anomalii, wiec moze jeszcze nie wszystko stracone.

Espoir. A jak sie nazywa to usg genetyczne, ktore bedziesz miala? Ksiazki zielonej jeszcze nie dostalam, powiedzieli ze dadza mi nastepnym razem.
    Najpierw myslalam, zeby dzwonic, ale pewnie mozna tylko w godzinach mojej pracy. Nie chce tu o tym rozmawiac, bo nie chce zeby ktos podsluchal, jeszcze nikomu nie mowilam.
    Moze im po prostu zaufac i zobacze jaki list dostane.
    Nie mam konta na necie, nikt o tym nie mowil, wiec pewnie u mnie nie ma czegos takiego. A jaka to strona?

Mkl. Jak tu jestem to dochodze do wniosku, ze Polska nie tylko pod tym katem jest bardziej cywilizowana. Na prawde w PL nie jest tak zle jak sie mowi. Ja bym wiele oddala, zeby moc wrocic do kraju, ale na razie sie nie da.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia1989 wrote:
    Za zdrowie Pań! Jedyne za co warto pić. .;) no to kieliszek wina za rok juz powinnam śmiało wypić w tym dniu;) chyba, ze pokarm nie odpali albo cyc w marcu jeszcze bedzie siniejszy od butelki:) a Wy ile zamierzacie karmic ? Ja pół roku i butla. Nie wiem czy temat juz byl..

Co najmniej 1,5 roku. :D
    A kieliszek wina można wypić jak się karmi piersią, jeśli mamy dziecko przesypiające przynajmniej część nocy i umiejące też awaryjnie wypić z butelki. Sześciomiesięczniaki które zaczynają jeść inne rzeczy poza mlekiem raczej już śpią co najmniej kilka godzin od wieczornego zaśnięcia. Roczniaki często mają już całkiem urozmaiconą dietę i spokojnie mogą mieć wielogodzinne przerwy bez cyca, a mama może wyjść na parę godzin.
    Po jednym kieliszku wina wystarczy odczekać kilka godzin i można dalej karmić.

Bacardi, Spokojnie, nic na siłę. Po pierwsze może Ci się jeszcze zupełnie odmienić, samo z siebie. Po drugie, jeśli nie to mleko modyfikowane nie zabija. ;)

Jak byłam w pierwszej ciąży, to wyobrażałam sobie, że będę karmić 3 miesiące i w ogóle cesarka na życzenie (nie wyobrażałam sobie sn). W końcu urodziłam naturalnie i karmiłam 1,5 roku. Nikt mnie do tego nie zmuszał i nie przekonywał na siłę, sama podjęłam takie decyzje i poczułam potrzebę zrobienia tak jak najlepiej będzie dla dziecka. Nie było to żadne poświęcenie, tylko autentyczna chęć.
    Uważam, że każda mama powinna sama decydować i nikt nie powinien jej się w to wtrącać i dawać nieproszonych rad. No, może poza tatą dziecka. ;)

Jeśli chodzi o śpiworki, ja nie stosowałam. Ale przez pierwsze trzy miesiące spowijaliśmy synka.
    Stosował ktoś spowijanie?
    Od razu wrzucę obrazek, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi:

EWh2n2s.jpg

Jutro jadę na badania prenatalne!!! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2017, 14:43

zubii, Bacardi90, joaska1985, justa., Dreamy, Leonore lubią tę wiadomość

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku my używaliśmy tylko rożka jako "ściskacza" :)
    To spowijanie to w jakim celu? Żeby dziecko czuło się jak w brzuchu?

Bardzo podoba mi się to, że mimo iż jesteś zwolenniczką kp nie krzyżujesz dziewczyn, które tego nie czują <3

Matka Rocku, Dreamy lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka, dokładnie tak, żeby czuło się jak w brzuchu. Większość noworodków uwielbia spowijanie, czuje się dzięki temu bezpiecznie. Wyjście na świat jest często w pewnym sensie szokiem i wszystko co przypomina warunki panujące w brzuchu jest miłe.

W ogóle polecam z całego serca książkę Dr.Karpa "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy". Uważam, że to powinna być lektura obowiązkowa rodziców przez przyjściem na świat pierwszego dziecka:

https://merlin.pl/najszczesliwsze-niemowle-w-okolicy-harvey-karp/3457378/?gclid=CLrOr7SHx9ICFQ9nGQodep4Hfg&gclsrc=aw.ds

Karolka12345, iza776, Annie1981 lubią tę wiadomość

• natalka1988 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki wszystkiego najlepszego:)

Ja dzisiaj odebralam wyniki tsh, niestety die podwyzszylo z 1,13 do 2,37. Ft4 na poziomie 0,87 a norma od 0,70. Chcialam sie spytac tych dziewczyn co maja niedoczynnosc. Czy dostane wyzsza dawke tabletek? Teraz biore euthyrox n25. Ale ft4 mam dobre i teraz nie wiem:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2017, 15:01

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    Karolka, dokładnie tak, żeby czuło się jak w brzuchu. Większość noworodków uwielbia spowijanie, czuje się dzięki temu bezpiecznie. Wyjście na świat jest często w pewnym sensie szokiem i wszystko co przypomina warunki panujące w brzuchu jest miłe.

W ogóle polecam z całego serca książkę Dr.Karpa "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy". Uważam, że to powinna być lektura obowiązkowa rodziców przez przyjściem na świat pierwszego dziecka:

https://merlin.pl/najszczesliwsze-niemowle-w-okolicy-harvey-karp/3457378/?gclid=CLrOr7SHx9ICFQ9nGQodep4Hfg&gclsrc=aw.ds

Znasz jeszcze jakieś godne polecenia książki? Tę na pewno zamówię, opis brzmi super :)

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • setti Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Dziewczyny! Dawno mnie nie było, jakoś tak mi życie pędzi... ;)

Co do prowadzenia ciąży na NFZ, u mnie to śmiech na sali!
    - do tej pory tylko raz miałam zlecone badania, i to zaledwie morfologię i mocz
    - gdy powiedziałam mojej gince, że mam hemoglobinę nieco poniżej normy, odparła lekko "a, to niech pani teraz zamiast kwasu foliowego bierze jakiś preparat dla ciężarnych" (preparat brałam już od dawna)
    - gdy się okazało, że ma dłuższy urlop w okresie, gdy wypada moje pierwsze "prenatalne" USG, powiedziała "to proszę je sobie zrobić u innego ginekologa" (i bynajmniej nie dała mi żadnego skierowania, nic!)

Dobrze, że chodzę również prywatnie. Całe szczęście! Mój gin "prywatny" jest dobrym specjalistą, choć strasznym mrukiem. "Wszystko w porządku" powiedział tylko i to mi wystarczy.

Widzę, że wiele z Was zna już płeć :)

Strasznie mnie bolą sutki przy karmieniu córki, aż rozważam, czy jej nie odstawić... Zagryzam wargi z bólu, gdy się przysysa. :/

Pozdrawiam i miłego dnia!

jgf871u.png

t6748sh.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy, Ja w ogóle jestem wielką fanką nurtu "Attachment Parenting", czyli Rodzicielstwa Bliskości.
    Polecam bardzo całą stronę http://dziecisawazne.pl/
    Można na niej poczytać całe obszerne fragmenty godnych polecenia książek.
    Jestem fanką m.in. Jaspera Juula.

Za to zdecydowanie NIE popieram i nie polecam książek Tracy Hogg. Totalnie się z takimi metodami i filozofią nie zgadzam.

zubii, smeg, Dreamy, Leonore lubią tę wiadomość

• Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciazy chodzilam na NFZ i teraz tez chodze i nie narzekam. Ale wydaje mi sie, ze duzo zalezy od samego lekarza.

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    miffy, Ja w ogóle jestem wielką fanką nurtu "Attachment Parenting", czyli Rodzicielstwa Bliskości.
    Polecam bardzo całą stronę http://dziecisawazne.pl/
    Można na niej poczytać całe obszerne fragmenty godnych polecenia książek.
    Jestem fanką m.in. Jaspera Juula.

Za to zdecydowanie NIE popieram i nie polecam książek Tracy Hogg. Totalnie się z takimi metodami i filozofią nie zgadzam.

Dzięki :)
    Trafiłam na tę stronę już wcześniej, kojarzę też, że ją polecałaś i bardzo mi się to podejście spodobało. Muszę się zagłębić.

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Kina Koleżanka

Wysłany: 8 marca 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w II trymestrze.

Gratulacje wszystkim dobrych wizyt :) Kciuki za resztę.
    Dziewczyny- czytam Was, ale rzadko piszę. Czasem ciężko nadrobić :)
    Usg genetyczne- wszystko dobrze :) Następna wizyta na koniec marca- mam nadzieję, że dowiem się jaka płeć.
    Brzuszek trochę już większy- rozpinam spodnie :D

Co do karmienia piersią, kiedyś mówiłam że nie, teraz chciałbym spróbować tak do 6 m-ca.

Kinga13, aswalda, Dreamy, Leonore, Kesjaa lubią tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wczoraj tak się zestresowalam tymi słowami położnej, że wieczorem się popłakałam. byłam pewna, że będę miała drugie cc...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
‹‹ 480 481 482 483 484 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ