Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
AniaMania wrote:Hejka, dawno mnie nie było. Problemy z logowaniem i dostępem do neta, ale jak tylko mogłam to czytałam. Prenatalne miałam 6.03 i wszystko jest super. Ale jak to u mnie bywa, wizyta uspokaja mnie na 2 tyg...czyli znowu mam doła, że na następnej wizycie nie będzie akcji serca. Ja kur...nie wiem skąd mo się to bierze, nie potrafie się cieszyć z tej ciąży. Cały czas się nastawiam na najgorsze żeby w razie co nie załamać się do reszty. Psychicznie jestem wykończona...mężowi już nic nie mówie bo tylko się na mnie wkurza, a ja czuje się z tym sama... przecież nie mogę chodzić co tydzień do lekarza, bo w końcu mnie do psychiatry wyśle...
Rozumiem Twoje obawy, mam podobnie, aż się ze mnie śmieją ( co irytujące) Mam wrażenie że wychodząc z USG już się zastanawiam czy tam w środku wszystko w porządku. Wiem, ze jestem w ciąży, ale nadal jest to dla mnie jakieś abstrakcyjne. Myślę, że nam się zmieni jak będziemy czuły ruchy. -
aswalda wrote:Wczoraj byliśmy na prenatalnych. Z Maluszkiem wszystko dobrze, tetno 162, kosc nosowa obecna, NT 1.5, wszystko na swoim miejscu. Troszkę sie poprzeciągał, ale musiałam sie pokręcić, żeby dobrze Go obejrzeć chyba drzemal sobie
Miedzy nogami nic nie wystawało, wiec jest szansa na dziewuszkę
lekarz jednak nie chcial nic potwierdzać. Krwi nie oddawałam na pappa.
jaki duzy maluszek?
-
aswalda wrote:Dziewczyny napiszcie jakie wyszło Wam ryzyko skorygowane z samego usg?
ja nie bylam zachwycona wynikami po usg
trisomia skorygowana 21 1:2942, 18 - 1:5963 a 13 to tu jedynie spokoj bo <1:50000. ale odebralam wyniki z pappy i jestem spokojniejsza bo ryzyko sie zwiekszylo czyli 21- 1: 14612, 18- 1:39357
-
aswalda wrote:Takie Wam wyszły z samego usg?
Tak dokładnie:
ryzyko podstawowe Ryzyko skorygowane
trisomia 21: 1:790 1:15806
trisomia 18: 1:2023 <1:20000
trisomia 13: 1: 6319 <1:20000
I dopisek że wyjściowe jest badane na podstawie wieku matki, a skorygowane na podstawie ryzyka wyjściowego i czynników ultrasonograficznych.
Robił lekarz z certyfikatem FMF, czyli korzystał z oprogramowania udostępnionego przez fundację.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2017, 13:02
buka03 lubi tę wiadomość
-
Obiecałam sobie, że po prenatalnych kupie pierwszego ciucha, żeby poczuć ten klimat ciążowych zakupów. Poszłam na dział dziecięcy i boje się dotykać spiochów, bo jakby się coś wydarzyło to by mnie szlag trafił patrząc na te ciuszki...i tak mam ze wszystkim. Chciałam sobie pooglądać rzeczy na wyprawke, żeby potem nie chodzić po sklepie jak we mgle. Cholera nie potrafie...zaczynam szukać łóżeczka i za 2 min mam wyłączam strone...
-
AniaMania wrote:Obiecałam sobie, że po prenatalnych kupie pierwszego ciucha, żeby poczuć ten klimat ciążowych zakupów. Poszłam na dział dziecięcy i boje się dotykać spiochów, bo jakby się coś wydarzyło to by mnie szlag trafił patrząc na te ciuszki...i tak mam ze wszystkim. Chciałam sobie pooglądać rzeczy na wyprawke, żeby potem nie chodzić po sklepie jak we mgle. Cholera nie potrafie...zaczynam szukać łóżeczka i za 2 min mam wyłączam strone...
o rany czemu tak? we wszystkim jestes taka pesymistka? będzie wszystko dobrze, ciesz się ciążą
-
anet90 wrote:Już po.chłopak na 80 % wieczorem wyniki. Ale wszystko dobrze . Wytłumaczyła itd. Jestem zadowolona
u mnie na 90% chlopczyk:) gratuluje:) ciekawe czy cos sie zmieni przy drugich prenatalych:) jak duży maluszek?
Nie zauwazyłyscie ze na suwaczku na kazdym tygodniu cm zazwyczaj są mniejsze niż w rzeczywistosci?
-
Witam się w drugim trymestrze.
Dziewczyny powiedzcie mi czy NT 2.0 to dużo? Niby lekarz powiedział ze ok i norma do 2.5 ale czekając na wynik pappy zaczynam się stresować.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
AniaMania wrote:Obiecałam sobie, że po prenatalnych kupie pierwszego ciucha, żeby poczuć ten klimat ciążowych zakupów. Poszłam na dział dziecięcy i boje się dotykać spiochów, bo jakby się coś wydarzyło to by mnie szlag trafił patrząc na te ciuszki...i tak mam ze wszystkim. Chciałam sobie pooglądać rzeczy na wyprawke, żeby potem nie chodzić po sklepie jak we mgle. Cholera nie potrafie...zaczynam szukać łóżeczka i za 2 min mam wyłączam strone...
Mam dokładnie tak samo. Jak czytam, że dziewczyny tu na forum już mają niemal pokompletowane wyprawki to czuję, że chyba muszę iść do psychologaLedwo się odważyłam dwie książki kupić, ale chowam je w szufladzie. No i portki ciążowe sobie zafundowałam, żeby nie gnieść maluszka zwykłymi jeansami, bo już trochę ciasno.. To plus dwa balsamy dla kobiet w ciąży i płyn pregna to cała moja "wyprawka"
Aaaa, jednak nie, jeszcze adapter na pasy do samochodu. Wczoraj przyszedł (nie rozpakowany..).
hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016, IUI 14 XII 2016
synek Dawid urodzony 9.9.2017
-
ale nie możesz sie martwic że cos kupisz i może sie cos stanie i co wtedy, myslac w ten sposob to nic nie można planowac, juz o wakacjach nie wspomne
-
natty85 wrote:Witam się w drugim trymestrze.
Dziewczyny powiedzcie mi czy NT 2.0 to dużo? Niby lekarz powiedział ze ok i norma do 2.5 ale czekając na wynik pappy zaczynam się stresować.
a jaki duży był maluszek? Bo im większy, tym NT też większe być może.hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016, IUI 14 XII 2016
synek Dawid urodzony 9.9.2017