X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saori, dobrze że z dzieciaczkami wszystko dobrze!!! Mój lekarz twierdzi że przy ciąży bliźniaczej te twardnienia pojawiaja się częściej i chyba po naszych doświadczeniach tu na forum stwierdzam że ma rację. Na pewno magnez pomoże :)

Saori lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Agaciora Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imię mieliśmy już wybrane na długo, dłuuugo przed ciążą - Adrianna:)
    Dla syna czeka imię Cezary :)

MoNaKo, Långstrump lubią tę wiadomość

7u22s65gu3gutoef.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbelek1980 wrote:
    PRINCESSKO, dziękuję Ci bardzo za radę, zaczęłam pukać gardło szałwią, właśnie ssiem pastylkę Prenalen gardło - z malina i propolisem, mam nadzieję, że pomoże. Swoją drogą pyszne te pastylki :P
    Mnie migdal juz dwa razy bolal od grudnia :-/ ratuje sie plukaniem gardla tym plynem do jamy ustnej listerine, mi pomaga, zabija tam te bakterie i czuje po plukaniu taką ulge bo przez jakis czas nie boli, zawsze plukalam kilka razy dziennie i mi pomoglo :-) ale te tabletki prenalen tez mialam :-)

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Agaciora Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Ja juz po wizycie u gina
    Przez miesiac czasu nie przytylam nic... Czyli od poczatku ciazy tez nic. Jak u Was?

Powiedzialam ze mnie brzuch pobolewa, bol jakby na miesiaczke. Spytala sie mnie czy twaednieje, ja zglupialam bo bylam pewna ze brzuch ciazowy rosnac bedzie twardy, wiec o.co chodzi z tym.twardnieciem? Kazala mi brac asmag 3 razy dziennie po 2 tabletki. Nie za duzo? Moze wezme trzy razy dziennie po jednej. A na co ten magnez? Na te bole brzucha?

Dziś zapytałam położną, którą pracuje w gabinecie mojego lekarza o to czy to dobrze, że do dziś (16t4d) przytyłam tylko 1,5kg. Odpowiedzała, że tak do 16-17 kg można nawet nic nie przytyć i że to nic złego :)

7u22s65gu3gutoef.png
  • Saori Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Saori, dobrze że z dzieciaczkami wszystko dobrze!!! Mój lekarz twierdzi że przy ciąży bliźniaczej te twardnienia pojawiaja się częściej i chyba po naszych doświadczeniach tu na forum stwierdzam że ma rację. Na pewno magnez pomoże :)
    Mam nadzieję. Tylko właśnie te twardnienia kojarzą mi się bardziej z zaawansowaną ciąża a nie na tym etapie gdzie my jesteśmy..

Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - <3 <3 serduszka
    wPUap1.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy tak mało tyjecie a ja juz dawno zapomnialam o wadze 61 kg :-( u mnie ostatnio na wadze wyskoczylo 66,7 wiec załamka... :-( strasznke szybko tyje w ciąży...

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Saori Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze, że jestem już na l4. Nie wyobrażam sobie teraz ogarnąć całego sklepu. Tak szybko się męczę , że pod koniec ciąży będę się chyba turlac

Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - <3 <3 serduszka
    wPUap1.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no to dobrze. Ja w pierwszej ciazy przytylam 30 kg i dlatego.sie dziwie ze do tej pory waga stoi w miejscu. Oczywiscie nie chce przytyc 30 kg bo to bylo za duzo, no ale myslalam ze w drugiej ciazy tez zaczne szybciej tyc

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tym filmie w pierwszych sekundach widac jak zmienia się układ narządów przy rosnącej macicy

https://www.facebook.com/ScienceNaturePage/videos/952062158259376/

MoNaKo, ew101, Karolka12345, Gosia1989 lubią tę wiadomość

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saori wrote:
    Mam nadzieję. Tylko właśnie te twardnienia kojarzą mi się bardziej z zaawansowaną ciąża a nie na tym etapie gdzie my jesteśmy..

Saori ja właśnie jakośc w 14 czy 15 tc zauważyłam u siebie twardnienia- zawsze miałam rano po przebudzeniu mega twardy brzuch i czasem napinał sie w ciągu dnia. Dostałam aspargin 3*2 i no spe plus baaardzo suzo odpoczynku.
    I też myślałam że twardnienia to na póżniejszym etapie. Tak samo myslałam o skracajacej szyjce. A dopadło mnie i jedno i drugie przed 20 tc :(

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez bym chciala zeby waga stala mi w miejscu ;)) zazdro kobietko!;) ja juz jakies 3 kg do przoduu. Juz chodze i mam panike ze noga o noge mi sie ociera albo ze bluzka w rekawach prawie pęka; ) masakra. Nigdy nie mialam tyle na wadze. Tyle ze ja jux przed ciaza z racji zimy troche sobie przybrałam, ale zawsze na lato spadam z wagi zimowej. Jak moj Mezczyzna dla zartu lapal mnie za brzuch i sie smial : a tu co sie stalo? To sie smialam, ze nie oplaca mi sie zrzucać brzucha bo w ciąży i tak urośnie, mimo, ze jej nie planowalam:) teraz chyba wnioskuje, ze do ciazy trzeba startowac z dobra wagą. Moglam jednak zrzucic przed; ¥ Czuje ze puchne a wcale nie jem za dwoje. Wiadomo tez ze nie żałuję sobie jakos super ale nie przesadzam. Za slodyczami w ogole nie jestem. Ja zwalilam wszystko na ciążowa tarczyce :P

Maja83 lubi tę wiadomość

16udvfxmplx8ab54.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pisałyście tu kiedyś o otulaniu, ale nie o takim luźnym jak woombie (te odczulacze są przecudne wg. mnie), tylko o takim bardziej "zwięzłym". I bardzo mi się ten pomysł podobał...ALE byłam ostatnio na wykładzie fizjoterapeuty Pawła Zawitkowskiego i on twierdził, ze takich rzeczy robić nie wolno...że owszem są badania na temat tego, że takie dzieci szybciej zasypiają, ale wg niego podobno dzieje się tak dlatego, że chcąc się "wydostać" z otulenia napierają raczkami i nóżkami i szybciej się męczą. Tłumaczył też, ze nie po to dziecko brzuszku mamy próbuje się rozprostować i kopie ją z każdej strony, bo nie ma miejsca, żeby je po urodzeniu znowu zawijać. To temat tak do dyskusji, zastanawiam się co myślicie i broń Boże nikogo nie oceniam.

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Matka Rocku pytanko mam, a w zasadzie dwa ;)

Otóż czy coś takiego jak otulacz woombie to wg Ciebie coś fajnego?

Którego Ty nosidła nie polecałaś z uwagi na złą pozycję nóżek?
    Dla mnie otulacz Woombie to nic fajnego, bo nie dość, że cena z kosmosu, to jeszcze nie do końca jest to to samo co spowijanie. W takim otulaczu jest znacznie luźniej. Ale, jeśli kogoś stać, to czemu nie. Jak to mówią... "kto bogatemu zabroni?" ;)
    Nam się sprawdził idealne przy pierwszym synku zwykły, polarowy kocyk o wymiarach 70x70 i dokładnie tego samego kocyka pewnie będziemy używać po raz drugi.

Co do nosideł, znane mi dobre firmy to np. Tula, Ergo, Manduca, Strochenwiege, Madame Googoo, Fidella.
    A złe, czyli wisiadło, to np. Babybjorn.
    Poczytaj tu, jeśli Cię interesuje temat:
    http://zamotani.pl/jeszcze-raz-o-nosidle-ergonomicznym/
    Na tej stronie można sobie wyszukać znacznie więcej informacji pod hasłem nosidło.
    Ja teraz będę szukać używanego Strochenwiege, bo można w nim nosić prawie od noworodka. Mieliśmy Manducę i oboje z mężem nosiliśmy w niej synka, ale jednak (mimo zapewnień producenta) nie jest to za dobre rozwiązanie dla dzieci, które jeszcze nie siedzą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 20:55

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zorganizowana to bardzo dobrze że piszesz z jaką opinia sie spotkałaś. O to chodzi aby wymieniać sie różnymi opiniami i doswiadczeniami. Mi na poczatku tez bardzo podobał sie ten pomysł z otulaniem w kokon ale koleżanka poleciła mi znacznie bardziej otulacze wombii. Doswiadczenia w temacie nie mam ale chetnie poznam opinię innych :)
    Fajnie, że poruszyłaś ten ciekawy temat :)

⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zorganizowana:) wrote:
    Dziewczyny, pisałyście tu kiedyś o otulaniu, ale nie o takim luźnym jak woombie (te odczulacze są przecudne wg. mnie), tylko o takim bardziej "zwięzłym". I bardzo mi się ten pomysł podobał...ALE byłam ostatnio na wykładzie fizjoterapeuty Pawła Zawitkowskiego i on twierdził, ze takich rzeczy robić nie wolno...że owszem są badania na temat tego, że takie dzieci szybciej zasypiają, ale wg niego podobno dzieje się tak dlatego, że chcąc się "wydostać" z otulenia napierają raczkami i nóżkami i szybciej się męczą. Tłumaczył też, ze nie po to dziecko brzuszku mamy próbuje się rozprostować i kopie ją z każdej strony, bo nie ma miejsca, żeby je po urodzeniu znowu zawijać. To temat tak do dyskusji, zastanawiam się co myślicie i broń Boże nikogo nie oceniam.

U nas w szpitalu otulaja maluchy po to aby nie drapaly się po buzi w domu mała spala już pod kocykiem na rożek było za gorąco bo to czerwiec był. Teraz jedynie będzie spać w roku i pod kocem nie które dzieci lubią spać w ciasnym.

Gratuluję kolejnych udanych wizyt :) moja w końcu za tydzień we wtorek :)

Natalka ja pierw schudłam 2kg a teraz przytyłam 700g. Magnez w takiej dawce jest ok sama go brałam w pierwszej ciąży na twardnienia i bóle jak na @ ale takie mocne. Teraz też mi twardnieje i znowu biorę.

Odkryłam bardzo fajna książkę o karmieniu piersią ! Jak dla mnie rewelacja przeczytałam dopiero połowę ale sam początek jest bardzo fajny. Książka idealna dla początkujących mam jak i tych bardziej doświadczonych pisze w niej jak przystawiac dziecko, na co zwrócić uwagę, pokazane są różne pozycje itd. A tytuł to "po prostu piersią" jest też napisane jak walczyć o kp po cesarce także bardzo polecam a tym bardziej że cena nie jest wysoka. Na pewno przeczytam ja jeszcze przed porodem i nie wykluczone, że zabiorę do szpitala. Dzięki tej książce wiem już jakbym chciała przeżyć pierwsze chwile z maleństwem całkowicie innaczej niż z córką.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 21:00

Annie1981 lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie te ciasne otulacze woombie przerażają :-P to ciasne i na pewno średnio wygodne, wole dzidzie w kocyk owinąć czy jakiś cieniutki rożek,
    Tak samo jakos nie przemawiają do mnie te wiaderka do kąpieli, kiedys ogladalam w jakims programie jak kąpali w tym noworodka, matka musiala caly czas trzymac wiaderko z ukosa bo niemowlaczka przeciez nie wrzuci luzem do wody, nie wiem jak to w realu sie sprawuje ale ten program mial niby pokazac jakie to fajne a jak dla mnie to byla porażka :-P

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka03 wrote:
    Mnie te ciasne otulacze woombie przerażają :-P to ciasne i na pewno średnio wygodne, wole dzidzie w kocyk owinąć czy jakiś cieniutki rożek,
    Tak samo jakos nie przemawiają do mnie te wiaderka do kąpieli, kiedys ogladalam w jakims programie jak kąpali w tym noworodka, matka musiala caly czas trzymac wiaderko z ukosa bo niemowlaczka przeciez nie wrzuci luzem do wody, nie wiem jak to w realu sie sprawuje ale ten program mial niby pokazac jakie to fajne a jak dla mnie to byla porażka :-P

Te wiaderko nie dość że drogie to jeszcze wystarcza na chwilę już wolę zwykła wanienke :p i bym się bała że trzymam nie odpowiednio i zrobię maleństwu krzywdę także podziwiam mamy które się na nie decydują na pewno to nie dla mnie..

buka03 lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • ew101 Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viriki ale fajny i ciekawy ten filmik :)

co do tego otulania, no to ja miałam taki ten zwięzły otulacz tzn taki kawałek elastycznego materiału i się tak owijało dziecko, ale może ze 3 razy w sumie spróbowaliśmy, a córcia i tak się z niego 'oswobodziła' i przeszliśmy na te 'śpiworki' dla dzieci, podobne trochę do tego wombie

acha dziewczyny, odkopałam sobie ostatnio książkę i też Wam polecam jakby co, "Mądrzy rodzice" Margot Sunderland

Stdqp2.png
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ew101 wrote:
    poza tym byłam jeszcze u endo, dziewczyny, które mają niedoczynność, jak to z tymi normami jest, bo moja endo super zadowolona że mi TSH wyszło 0,30 coś tam [norma w labie od 0,35 coś tam], mówiła że w ciąży to są inne normy, że nawet 0,1 może być i teraz jest ok i lekko mi tylko zmniejszyła dawkę
    Ja właśnie też byłam w szoku jak mi ostatnio tsh wyszło ok 0,3, a mój lekarz z kolei zachwycony i nawet mi dawki nie zmniejszył, kazał dalej brać wszystko tak jak biorę... Więc wychodzi, że tak ma być ;)

ew101 lubi tę wiadomość

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbelek1980 wrote:
    PRINCESSKO, dziękuję Ci bardzo za radę, zaczęłam pukać gardło szałwią, właśnie ssiem pastylkę Prenalen gardło - z malina i propolisem, mam nadzieję, że pomoże. Swoją drogą pyszne te pastylki :P
    Drobnostka :D ciesze sie ze smakują :D mam nadzieje ze pomogą. Wiadomo one lżejsze są niż wszystkie inne, przynajmniej ja miałam takie wrażenie bo mi pomogły ale dopiero po jakimś czasie :/
    I jeśli czujesz ze Cie rozkłada - kanapka z czosnkiem. Ledwo sie przemogłam ale jednak domowe sposoby nie zawodzą :P

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
‹‹ 564 565 566 567 568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ