Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Saori, dobrze że z dzieciaczkami wszystko dobrze!!! Mój lekarz twierdzi że przy ciąży bliźniaczej te twardnienia pojawiaja się częściej i chyba po naszych doświadczeniach tu na forum stwierdzam że ma rację. Na pewno magnez pomoże
Saori lubi tę wiadomość
-
Bąbelek1980 wrote:PRINCESSKO, dziękuję Ci bardzo za radę, zaczęłam pukać gardło szałwią, właśnie ssiem pastylkę Prenalen gardło - z malina i propolisem, mam nadzieję, że pomoże. Swoją drogą pyszne te pastylki
ratuje sie plukaniem gardla tym plynem do jamy ustnej listerine, mi pomaga, zabija tam te bakterie i czuje po plukaniu taką ulge bo przez jakis czas nie boli, zawsze plukalam kilka razy dziennie i mi pomoglo
ale te tabletki prenalen tez mialam
-
natalka1988 wrote:Ja juz po wizycie u gina
Przez miesiac czasu nie przytylam nic... Czyli od poczatku ciazy tez nic. Jak u Was?
Powiedzialam ze mnie brzuch pobolewa, bol jakby na miesiaczke. Spytala sie mnie czy twaednieje, ja zglupialam bo bylam pewna ze brzuch ciazowy rosnac bedzie twardy, wiec o.co chodzi z tym.twardnieciem? Kazala mi brac asmag 3 razy dziennie po 2 tabletki. Nie za duzo? Moze wezme trzy razy dziennie po jednej. A na co ten magnez? Na te bole brzucha?
Dziś zapytałam położną, którą pracuje w gabinecie mojego lekarza o to czy to dobrze, że do dziś (16t4d) przytyłam tylko 1,5kg. Odpowiedzała, że tak do 16-17 kg można nawet nic nie przytyć i że to nic złego -
MoNaKo wrote:Saori, dobrze że z dzieciaczkami wszystko dobrze!!! Mój lekarz twierdzi że przy ciąży bliźniaczej te twardnienia pojawiaja się częściej i chyba po naszych doświadczeniach tu na forum stwierdzam że ma rację. Na pewno magnez pomożeCiąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 -
serduszka
-
Saori wrote:Mam nadzieję. Tylko właśnie te twardnienia kojarzą mi się bardziej z zaawansowaną ciąża a nie na tym etapie gdzie my jesteśmy..
Saori ja właśnie jakośc w 14 czy 15 tc zauważyłam u siebie twardnienia- zawsze miałam rano po przebudzeniu mega twardy brzuch i czasem napinał sie w ciągu dnia. Dostałam aspargin 3*2 i no spe plus baaardzo suzo odpoczynku.
I też myślałam że twardnienia to na póżniejszym etapie. Tak samo myslałam o skracajacej szyjce. A dopadło mnie i jedno i drugie przed 20 tc -
Tez bym chciala zeby waga stala mi w miejscu
) zazdro kobietko!
ja juz jakies 3 kg do przoduu. Juz chodze i mam panike ze noga o noge mi sie ociera albo ze bluzka w rekawach prawie pęka; ) masakra. Nigdy nie mialam tyle na wadze. Tyle ze ja jux przed ciaza z racji zimy troche sobie przybrałam, ale zawsze na lato spadam z wagi zimowej. Jak moj Mezczyzna dla zartu lapal mnie za brzuch i sie smial : a tu co sie stalo? To sie smialam, ze nie oplaca mi sie zrzucać brzucha bo w ciąży i tak urośnie, mimo, ze jej nie planowalam:) teraz chyba wnioskuje, ze do ciazy trzeba startowac z dobra wagą. Moglam jednak zrzucic przed; ¥ Czuje ze puchne a wcale nie jem za dwoje. Wiadomo tez ze nie żałuję sobie jakos super ale nie przesadzam. Za slodyczami w ogole nie jestem. Ja zwalilam wszystko na ciążowa tarczyce
Maja83 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, pisałyście tu kiedyś o otulaniu, ale nie o takim luźnym jak woombie (te odczulacze są przecudne wg. mnie), tylko o takim bardziej "zwięzłym". I bardzo mi się ten pomysł podobał...ALE byłam ostatnio na wykładzie fizjoterapeuty Pawła Zawitkowskiego i on twierdził, ze takich rzeczy robić nie wolno...że owszem są badania na temat tego, że takie dzieci szybciej zasypiają, ale wg niego podobno dzieje się tak dlatego, że chcąc się "wydostać" z otulenia napierają raczkami i nóżkami i szybciej się męczą. Tłumaczył też, ze nie po to dziecko brzuszku mamy próbuje się rozprostować i kopie ją z każdej strony, bo nie ma miejsca, żeby je po urodzeniu znowu zawijać. To temat tak do dyskusji, zastanawiam się co myślicie i broń Boże nikogo nie oceniam.
-
Karolka12345 wrote:Matka Rocku pytanko mam, a w zasadzie dwa
Otóż czy coś takiego jak otulacz woombie to wg Ciebie coś fajnego?
Którego Ty nosidła nie polecałaś z uwagi na złą pozycję nóżek?
Nam się sprawdził idealne przy pierwszym synku zwykły, polarowy kocyk o wymiarach 70x70 i dokładnie tego samego kocyka pewnie będziemy używać po raz drugi.
Co do nosideł, znane mi dobre firmy to np. Tula, Ergo, Manduca, Strochenwiege, Madame Googoo, Fidella.
A złe, czyli wisiadło, to np. Babybjorn.
Poczytaj tu, jeśli Cię interesuje temat:
http://zamotani.pl/jeszcze-raz-o-nosidle-ergonomicznym/
Na tej stronie można sobie wyszukać znacznie więcej informacji pod hasłem nosidło.
Ja teraz będę szukać używanego Strochenwiege, bo można w nim nosić prawie od noworodka. Mieliśmy Manducę i oboje z mężem nosiliśmy w niej synka, ale jednak (mimo zapewnień producenta) nie jest to za dobre rozwiązanie dla dzieci, które jeszcze nie siedzą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 20:55
-
Zorganizowana to bardzo dobrze że piszesz z jaką opinia sie spotkałaś. O to chodzi aby wymieniać sie różnymi opiniami i doswiadczeniami. Mi na poczatku tez bardzo podobał sie ten pomysł z otulaniem w kokon ale koleżanka poleciła mi znacznie bardziej otulacze wombii. Doswiadczenia w temacie nie mam ale chetnie poznam opinię innych
Fajnie, że poruszyłaś ten ciekawy temat⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość
-
Zorganizowana:) wrote:Dziewczyny, pisałyście tu kiedyś o otulaniu, ale nie o takim luźnym jak woombie (te odczulacze są przecudne wg. mnie), tylko o takim bardziej "zwięzłym". I bardzo mi się ten pomysł podobał...ALE byłam ostatnio na wykładzie fizjoterapeuty Pawła Zawitkowskiego i on twierdził, ze takich rzeczy robić nie wolno...że owszem są badania na temat tego, że takie dzieci szybciej zasypiają, ale wg niego podobno dzieje się tak dlatego, że chcąc się "wydostać" z otulenia napierają raczkami i nóżkami i szybciej się męczą. Tłumaczył też, ze nie po to dziecko brzuszku mamy próbuje się rozprostować i kopie ją z każdej strony, bo nie ma miejsca, żeby je po urodzeniu znowu zawijać. To temat tak do dyskusji, zastanawiam się co myślicie i broń Boże nikogo nie oceniam.
U nas w szpitalu otulaja maluchy po to aby nie drapaly się po buzi w domu mała spala już pod kocykiem na rożek było za gorąco bo to czerwiec był. Teraz jedynie będzie spać w roku i pod kocem nie które dzieci lubią spać w ciasnym.
Gratuluję kolejnych udanych wizytmoja w końcu za tydzień we wtorek
Natalka ja pierw schudłam 2kg a teraz przytyłam 700g. Magnez w takiej dawce jest ok sama go brałam w pierwszej ciąży na twardnienia i bóle jak na @ ale takie mocne. Teraz też mi twardnieje i znowu biorę.
Odkryłam bardzo fajna książkę o karmieniu piersią ! Jak dla mnie rewelacja przeczytałam dopiero połowę ale sam początek jest bardzo fajny. Książka idealna dla początkujących mam jak i tych bardziej doświadczonych pisze w niej jak przystawiac dziecko, na co zwrócić uwagę, pokazane są różne pozycje itd. A tytuł to "po prostu piersią" jest też napisane jak walczyć o kp po cesarce także bardzo polecam a tym bardziej że cena nie jest wysoka. Na pewno przeczytam ja jeszcze przed porodem i nie wykluczone, że zabiorę do szpitala. Dzięki tej książce wiem już jakbym chciała przeżyć pierwsze chwile z maleństwem całkowicie innaczej niż z córką.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 21:00
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Mnie te ciasne otulacze woombie przerażają
to ciasne i na pewno średnio wygodne, wole dzidzie w kocyk owinąć czy jakiś cieniutki rożek,
Tak samo jakos nie przemawiają do mnie te wiaderka do kąpieli, kiedys ogladalam w jakims programie jak kąpali w tym noworodka, matka musiala caly czas trzymac wiaderko z ukosa bo niemowlaczka przeciez nie wrzuci luzem do wody, nie wiem jak to w realu sie sprawuje ale ten program mial niby pokazac jakie to fajne a jak dla mnie to byla porażka -
buka03 wrote:Mnie te ciasne otulacze woombie przerażają
to ciasne i na pewno średnio wygodne, wole dzidzie w kocyk owinąć czy jakiś cieniutki rożek,
Tak samo jakos nie przemawiają do mnie te wiaderka do kąpieli, kiedys ogladalam w jakims programie jak kąpali w tym noworodka, matka musiala caly czas trzymac wiaderko z ukosa bo niemowlaczka przeciez nie wrzuci luzem do wody, nie wiem jak to w realu sie sprawuje ale ten program mial niby pokazac jakie to fajne a jak dla mnie to byla porażka
Te wiaderko nie dość że drogie to jeszcze wystarcza na chwilę już wolę zwykła wanienke :p i bym się bała że trzymam nie odpowiednio i zrobię maleństwu krzywdę także podziwiam mamy które się na nie decydują na pewno to nie dla mnie..buka03 lubi tę wiadomość
-
Viriki ale fajny i ciekawy ten filmik
co do tego otulania, no to ja miałam taki ten zwięzły otulacz tzn taki kawałek elastycznego materiału i się tak owijało dziecko, ale może ze 3 razy w sumie spróbowaliśmy, a córcia i tak się z niego 'oswobodziła' i przeszliśmy na te 'śpiworki' dla dzieci, podobne trochę do tego wombie
acha dziewczyny, odkopałam sobie ostatnio książkę i też Wam polecam jakby co, "Mądrzy rodzice" Margot Sunderland
-
ew101 wrote:poza tym byłam jeszcze u endo, dziewczyny, które mają niedoczynność, jak to z tymi normami jest, bo moja endo super zadowolona że mi TSH wyszło 0,30 coś tam [norma w labie od 0,35 coś tam], mówiła że w ciąży to są inne normy, że nawet 0,1 może być i teraz jest ok i lekko mi tylko zmniejszyła dawkę
ew101 lubi tę wiadomość
-
Bąbelek1980 wrote:PRINCESSKO, dziękuję Ci bardzo za radę, zaczęłam pukać gardło szałwią, właśnie ssiem pastylkę Prenalen gardło - z malina i propolisem, mam nadzieję, że pomoże. Swoją drogą pyszne te pastylki
ciesze sie ze smakują
mam nadzieje ze pomogą. Wiadomo one lżejsze są niż wszystkie inne, przynajmniej ja miałam takie wrażenie bo mi pomogły ale dopiero po jakimś czasie
I jeśli czujesz ze Cie rozkłada - kanapka z czosnkiem. Ledwo sie przemogłam ale jednak domowe sposoby nie zawodzą
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy