Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się i ja po świętach
Ja się nie przejadłam na świętach bo spędziliśmy je tylko we dwoje i dużo nie gotowałam, nawet ciasta żadnego nie piekłam tylko kupiliśmy kawałek
Za tydzień mam badanie połówkowe i już się nie mogę doczekaćDzisiaj byłam u położnej na wizycie i słyszałam serduszko małego i jak kopie i się wierci
niesamowite uczucie
Rusałka* ja mam ciągle mdłości i wymioty, nie tak często jak w I trymestrze ale co kilka dni, wczoraj rzygałam jak kot i byłam okropnie słaba, dzisiaj rano też poszedł mały paw ale czuję się lepiej. Każdy się dziwi,że jeszcze mnie to męczy.
A pogoda u mnie ładna, słoneczna tylko zimno, coś koło 7 stopni ale na szczęście nie ma śniegu -
Moja szyjka miesiąc temu 3,8cm. Obecnie 3cm. Niestety znów mam plamienie, więc muszę się oszczędzać a w weekend synek ma urodziny i trochę gości się pojawi. Co do mdłości już nie mam. Niestety skurcze już się zaczynają kilka razy dziennie. Łożysko na przedniej i tylnej ścianie. Choć nie wiem za bardzo co to znaczy. 26go mam połówkowe to może dowiem się coś więcej na ten temat
-
Mkl pytałam o badanie na rozszczep przy okazji amniopunkcji gdyż wtedy obok wad genetycznych mnie prześladowało (córka jest z rozszczepem utajonym). Lekarz stwierdził że odchodzi się od tego badania gdyż dzisiejszy sprzęt jest tak dobry że wszystko widać na usg na połówkowych. Ale wtedy zerknął na szybko na kręgosłup i powiedział że "większych" wad nie ma - było to w 15t5d, niby od 16tc już widać.
Badanie z krwi na rozszvzep daje tylko odpowiedź na otwarte rozszczepy kręgosłupa, gdzie skóra jest też przerwana - otwarta. A to bardzo wyraznie na usg widać.
-
U lekarza wszystko ok ze szyjką, długośc bez zmian i zamknięta. On jest bardzo dobrym lekarzem ale bez potrzeby leków nie daje, czym mnoej tym lepiej jak nie ma potrzeby.
Do tej pory brałam 6xmagnez, 6xnospa, 2xduphaston - to na skurcze, 3xantybiotyk na toxo, witaminy i osłonowe. Wychodzi min.19 tabsów dziennie.
Mimo skurczy lekarz dziś uspokoił, że to nadreaktywność macicy i nic z tym nie zrobię, dopóki nie ma rozwarcia się nie przejmujemy, jak boli to odpocząć aż przejdzie. Tylko że jak tylko wstanę to od razu mam mocne twardniemia i trudno ke wyciszyć. Ale nakazu leżenia nie mam póki co. Ale ja i tak poleżę przez jakiś czas, póki mam możliwość gdy dziecko w przedszkolu.
Kazał mi zrezygnować z nospy, wręcz zabronił. Niby wg badań nie daje żadnych rezultatów rozkurczowych w ciąży a tylko efekt placebo. Na forum gdzie czytam inne dziewczyny ze skurczami często też to czytałam z zaleceniami lekarzy.
Magnez też mam ograniczyc do 3x1 bo jednorazowo większa dawka i tak się nie wchłania (tylko ograniczona ilosc jest przetworzona w organizmie) a przy dłuższym stosowaniu mocno obciąża żołądek.
Od dziś mam brać tylko 3xmagnez i 2xduphaston z rozkurczowych. Jak będzie powód do paniki to będziemy się martwić a nie teraz bo psychika mocno wpływa na skurcze. I tego się trzymajmyRusałka*, wisienka1212, Emila92, zubii, Ja86, joaska1985, perfectangel85, ew101 lubią tę wiadomość
-
Aaaa ja jak zaczęłam brać antybiotyk to miałam mdłości straszne, od kilku dni ustąpiły. Choć po nospie ciągle mi treść żoładka podchodziła.
Wyniki z amnio 3 tyg.się czeka, akurat w poniedziałek to weekend majowy więc nie wiem czy będą przed czy po. I przrz te problemy czas szybko zleciał bo już 9dni od amnio czyli połowa za mną -
Dziewczyny tak czytam te nasze pierwsze posty i niedowierzam, że to tak szybko zleciało
Te nasze pierwsze problemy, brzuch zakuł z tej a nie z tej albo piersi dzis nie bola a wczoraj bolały
Miło się czyta i wspomina ten czas pierwszych bet i doszukiwania się objawów.
Ta radość z każdego rozpoczętego tygodnia, teraz czasem zapominam, że zaczynam nowy
Oby jeszcze szybciej zleciało nam do porodu
Właśnie odebrałam paczuszke od Bebiko
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/147fffd7ad34.jpgbizona, ⚘Kwiatuszek, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
wisienka1212 wrote:Dziewczyny tak czytam te nasze pierwsze posty i niedowierzam, że to tak szybko zleciało
Te nasze pierwsze problemy, brzuch zakuł z tej a nie z tej albo piersi dzis nie bola a wczoraj bolały
Ta radość z każdego rozpoczętego tygodnia, teraz czasem zapominam, że zaczynam nowy
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/147fffd7ad34.jpg
Ten nasz prezent od Bebiko już się przydał - prosto z zamrażalki ratował męża w święta, który cierpiał z powodu zęba:)wisienka1212 lubi tę wiadomość
-
Monako ja na noc biore hydroksyzyne, a w poprzedniej ciazy bralam 3 razy dziennie w szpitalu. Tez sie balam ale z dzieckiem jak na razie wszystko dobrze , jedyny minus to ze nie usiedzi w miejscu nawet na minute ale nie wiem czy to skutek uboczny lekow:d
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2017, 15:52
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
wisienka1212 wrote:Dziewczyny tak czytam te nasze pierwsze posty i niedowierzam, że to tak szybko zleciało
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/147fffd7ad34.jpg
też dziś dostałam tą paczuszkę -
Ja miałam już echo serca dwukrotnie, a mam jeszcze zaplanowane 3 z racji niedomykalnością zastawek. Dodatkowo Holter 24h. Jakoś mi to nie przeszkadza, część badań jest robiona w ramach programu badawczego skierowanego do ciężarnych.
Mysle, ze z racji Twojej skłonności do tachykardii lekarz chce sprawdzić, czy nie ma przy okazji zaburzeń rytmu (jedno i drugie często się w ciąży zdarza).
Co do Nospy mój lekarz ma identyczne zdanie. -
Pewnie masz rację, ja kiedyś miałam arytmię, nie wiem czy nadal jest, może się wycofać?
Jestem po porażeniu prądem i leżałam na Erce, potem ekg co miesiąc przez rok, a przez kolejne lata ekg co przeziębienie czy inny wirus. Ale to już stare dzieje i myślałam że zamknięty rozdział w moim życiu.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Już nie długo będą wiśnie można zrobić taki samodzielnie wystarczy wysuszyć i dobrze oczyścić pestki z wiśni wyciąć materiał w dowolnym kształcie wsypać pestki zaszyć i gotowe robiłam w tamtym roku dla córki.
Agaciora, Bacardi90 lubią tę wiadomość
-
Ale mam dzisiaj kiepski dzień...
Znów boli mnie głowaa jak boli to zaraz jest mi niedobrze
Dziewczyny czy któraś ma ukłucia w pochwie czasem? Kurcze mam od paru dni, czasem łączy się to z promieniującym dyskomfortem w stronę pachwin...
Jutro idę na wizytę do innego gina po skierowania etc to niech tam zajrzy czy nic się nie dzieje... -
hej kochane
a ja jestem dziś po pierwszym spotkaniu (organizacyjnym) w szkole rodzenia i było całkiem przyjemnie
Tyle, że z moim D. czujemy się jak dzieci, bo trafiła nam się grupa gdzie przyszłe mamy i mężowie są sporo po 30 (oczywiście nic nie mam do ludzi po 30, tylko jakoś jak dziecko się przy nich czuję
)
-
Cameline wrote:Macie też zalecone ekg? Mi lekarz obok poeady internistycznej u rodzinnego kazał zrobić ekg. To normalne? Wszyscy mają? W poprzedniej ciąży też musiałam robić w połowie ciąży
moja rodzinna jak widzi że jestem w ciąży to od razu mi ekg robi, jak to ona mówi, nie zaszkodzi
-
Karolka12345 wrote:Dziewczyny czy któraś ma ukłucia w pochwie czasem? Kurcze mam od paru dni, czasem łączy się to z promieniującym dyskomfortem w stronę pachwin.
Ale u mnie to tylko krótkie ukłucia, czy chwilowe ciągniecie w pachwinach, nie na tyle bolesne, żeby narzekać. Tym bardziej, że ogólnie czuję się rewelacyjnie.
Aż głupio się chwalić jak czytam o Waszych różnych niemiłych dolegliwościach. Nie miałam mdłości, nic mnie nie boli, pracuję kilka razy w tygodniu po kilka godzin, możemy się w pełni cieszyć sobą z mężem
Jak bym mogła, to bym się chętnie podzieliła moim super samopoczuciem, np. z Cameline.
buka03, Maja83, Cameline lubią tę wiadomość