X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesia też kupiłam tą sukienkę :) tylko na mnie tak ładnie nie leży bo wzięłam M a mogłam S.
    A ja się nie mam jak pochwalić brzuszkiem bo go prawie nie ma. Ale wkrótce wstawię zdjęcie

Miłej niedzieli ;)

Niesia86 lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie dziewczyny, wiem ze już było ale przy jakim tsh dostałyście euthyrox? Czy kierowano was do endo od razu? Bo moja gin przy tsh 3,5 zapisała mi euthyrix 50 i nie kazała iść do endo. Zastanawiam się czy nie musze pójść...

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadiaa85 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/1d660d254a55.jpg.html

wklejam mój brzuchol tylko cos mi się na odwrót zapisało ;)

Nadiaa, skąd jest sukienka, którą masz na sobie? Bardzo ładna, ślicznie w niej wyglądasz :)

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efta, ja mam brzuch podobnej wielkości. U mnie to też druga ciąża więc może teoria że w drugiej widać szybciej jest prawdziwa.

Zazdroszczę dziewczynom, które mają małe brzuszki.

efta lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy wrote:
    Nadiaa, skąd jest sukienka, którą masz na sobie? Bardzo ładna, ślicznie w niej wyglądasz :)

Podbijam pytanie, sukienka cudna a brzusio jeszcze lepszy :)

Dziewczyny co do szycia to zazdroszczę. Też mam maszynę i choć nie umiem szyć zbyt dbrze to jakieś kocyki i poduszeczki chciałabym sama wykonać...ale nie mogę nawet siedzieć a w pozycji leżącej się nie da :(
    Może pomyślę o jakimś kocyku na szydełku...

Co do brzuzków, mnie pani ostatnio w poczekalni zapytała czy ja juz na końcówce, a ja jej na to że nie, że to półmetek :)

oto moje zdjęcie sprzed dwóch tygodni.
    Dodam, że w obwodzie mam 93 cm i na plusie 7,5 kg!!
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2656668afb7b.jpg

shelby*, Niesia86, zubii, ⚘Kwiatuszek, różowo, Karooolcia :), miffy, buka03, joaska1985, Cameline, massa, stay, Rusałka*, Maja83, Lisa85, ew101, aswalda, Kasia02, Annie1981, nowamamusia lubią tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamiętam ze juz raz o tym pisałam ale dajej rozmyślam. Termin ciąży wg miesiączki mam na 19.09 termin z usg się waha raz na 14.09 raz na 23.09. Ciąża trwa około 280 dni licząc od daty owulacji to jest 7.10.
    A co do brzucha to nie mogę dadac zdjęcia ale widać już bardzo :)

74709jcgjiz14w6b.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako jaki cudowny brzusio :) widać ze dziewczynki rosna ♡

MoNaKo lubi tę wiadomość

74709jcgjiz14w6b.png

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shelby* wrote:
    Dziewczyny pamiętam ze juz raz o tym pisałam ale dajej rozmyślam. Termin ciąży wg miesiączki mam na 19.09 termin z usg się waha raz na 14.09 raz na 23.09. Ciąża trwa około 280 dni licząc od daty owulacji to jest 7.10.
    A co do brzucha to nie mogę dadac zdjęcia ale widać już bardzo :)

Lekarze liczą od daty miesiączki, bo teoretycznie nie da sie dokładnie określić owulacji(chociaż my tutaj w większości orientujemy sie chociaż mniej więcej kiedy to było;)Do około 14 tygodnia określa się date porodu na podstawie OM i wielkości płodu, bo potem dzieciaczki rożnie się rozwijają i może się wahać ta data. Pozostawia się to pierwszą date właśnie ze względu na różny poziom rozwoju dzieci. Wiadomo ze to tylko orientacyjna data bo trzeba to ujednolicić ale biologia swoje. Ja ma termin na 15.09 al czasem niektóre pomiary dziecka wskazują na wcześniejsze lub późniejsze daty. Po za tym np belly wskazuje donoszenie ciąży już w 36 tygodniu.

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • efta Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monako cudowny brzuszek ale jak ciąża bliźniacza to nic dziwnego że juz taki duży :)
    ja mam na plusie 3,5 kg ale zaczynałam z nadwagą wiec dzidzia ma z czego brać.

MoNaKo lubi tę wiadomość

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efta jaki już duży brzuszek! Ja w drugiej ciąży i faktycznie jest większy niż w pierwszej na tym etapie, ale i dziecko w środku większe.

Cameline ja wzięłam dwie, s i m, na zdjęciu jestem w s i tą zostawiam a m będę odsyłać.

efta lubi tę wiadomość

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Efta, ja mam brzuch podobnej wielkości. U mnie to też druga ciąża więc może teoria że w drugiej widać szybciej jest prawdziwa.

Zazdroszczę dziewczynom, które mają małe brzuszki.

U mnie tez 2 ciaza a brzucha prawie nie ms takze w moim przypadku ta teoria sie nie sprawdza

010idqk3hkbcgs9f.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięukuję za miłę słowa, nie da się ukryć że brzuszek rośnie. Co oczywiście bardzo mnie cieszy ale leży się z takim brzuszkiem znacznie trudniej i to taki mały minus :(

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Aguuuś Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zorganizowana:) wrote:
    Pytanie dziewczyny, wiem ze już było ale przy jakim tsh dostałyście euthyrox? Czy kierowano was do endo od razu? Bo moja gin przy tsh 3,5 zapisała mi euthyrix 50 i nie kazała iść do endo. Zastanawiam się czy nie musze pójść...[/QUOT

Ja puerwszy raz tsh miałam 3,8 brałam euthyrox zaczynałam od dawki 25 a teraz biorę 50,tsh mam obecnie 2,8 (biorę już 3 mc). W ciąży niby najlepiej mieć 2,5 ale gin mi mówił że najnowsze badania wskazują że od II trymestru normy są 3-3,5.
    Też nie byłam u endo, powiedział że przy takich małych przekroczenia nie ma co iść. Bierz lek, kontroluj tsh co miesiąc i będzie ok :) ja po 1 mc nie miałam jeszcze spadku tsh, tak mój organizm zareagował na początku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 10:11

f2w3rjjgr8ib3mwr.png

Aniołek 7t3d (*)
  • smeg Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie dziewczyny, wiem ze już było ale przy jakim tsh dostałyście euthyrox? Czy kierowano was do endo od razu? Bo moja gin przy tsh 3,5 zapisała mi euthyrix 50 i nie kazała iść do endo. Zastanawiam się czy nie musze pójść...
    Ja miałam TSH 3,2 i gin mi zapisał tylko Euthyrox 25, ale kazał iść do endo. Ten zwiększył mi dawkę do 37,5. Po miesiącu spadło mi TSH do 0,4, endokrynolog kazał kontynuować tę samą dawkę. W przyszłym tygodniu mija kolejny miesiąc i znowu idę na kontrolę. A Twoja ginka nie kazała Ci przynajmniej robić badań co miesiąc, żeby kontrolować poziom TSH?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 10:16

zubii lubi tę wiadomość

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • zubii Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin termin porodu obliczyl zalozylismy ze liczac od owulki moj om to 8.12 wiec od tej daty +7 dni - 3miesiace +rok 8+7=15 12-3=9 2016+1=2017 termin na usg ostatnio wyszedl mi na 13.09 ale to sie nie liczy tylko ten termin ktory jest w karcie ciazy.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka7 wrote:
    Dziewczyny poradzicie co na infekcje grzybicza ??? To co dostałam od gp chyba nie pomogło :( dalej mam jakieś upławy :((((
    Biedronka, ja miałam teraz od lekarza Macmiror, w ogóle miałam wrażenie, że nic mi nie pomaga :/ już nie wiedziałam, czy on nie leczy czy to może podrażnienie po leku. Skończyłam go brać i jeszcze kilka dni smarowapam Clotrimazolem, a w Rossmanie kupiłam sobie Trivagin żel - nie wierzyłam mocno w takie wynalazki, ale czuję dużą różnicę. Łykam też probiotyk i jem jogurty, bo takie infekcje mega mnie irytują. W środę idę do lekarza, oczywiście jej powiem, jak sytuacja wygląda, może coś doradzi...

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuuś wrote:
    Pytanie dziewczyny, wiem ze już było ale przy jakim tsh dostałyście euthyrox? Czy kierowano was do endo od razu? Bo moja gin przy tsh 3,5 zapisała mi euthyrix 50 i nie kazała iść do endo. Zastanawiam się czy nie musze pójść...[/QUOT

Ja puerwszy raz tsh miałam 3,8 brałam euthyrox zaczynałam od dawki 25 a teraz biorę 50,tsh mam obecnie 2,8 (biorę już 3 mc). W ciąży niby najlepiej mieć 2,5 ale gin mi mówił że najnowsze badania wskazują że od II trymestru normy są 3-3,5.
    Też nie byłam u endo, powiedział że przy takich małych przekroczenia nie ma co iść. Bierz lek, kontroluj tsh co miesiąc i będzie ok :) ja po 1 mc nie miałam jeszcze spadku tsh, tak mój organizm zareagował na początku.
    Dziękuję za odpowiedz:)uspokoiłaś mnie. Właśnie moja Pani Ginekolog powiedziała cos takiego ze w stanach byłabym w normie i nie zostałabym leków ale w Polsce to już jestem powyżej i trzeba brać.

Aguuuś lubi tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smeg wrote:
    Ja miałam TSH 3,2 i gin mi zapisał tylko Euthyrox 25, ale kazał iść do endo. Ten zwiększył mi dawkę do 37,5. Po miesiącu spadło mi TSH do 0,4, endokrynolog kazał kontynuować tę samą dawkę. W przyszłym tygodniu mija kolejny miesiąc i znowu idę na kontrolę. A Twoja ginka nie kazała Ci przynajmniej robić badań co miesiąc, żeby kontrolować poziom TSH?
    Kazała, mam za miesiąc na wizytę przyjść z wynikami.

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Mi gin termin porodu obliczyl zalozylismy ze liczac od owulki moj om to 8.12 wiec od tej daty +7 dni - 3miesiace +rok 8+7=15 12-3=9 2016+1=2017 termin na usg ostatnio wyszedl mi na 13.09 ale to sie nie liczy tylko ten termin ktory jest w karcie ciazy.
    Tez mam OM 8.12 i na tej podstawie data porodu to 15.09.

zubii lubi tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • Niespokojna M Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, podczytuje was z ukrycia, ale dzisiaj chciałam zadać pytanie odnośnie OPRYSZCZKI.
    Wyskoczyła mi dzisiaj rano, dodam że miałam już opryszczkę przed ciąża. Maść którą zawsze stosowałam, nie jest polecana w błogosławionym stanie. Co moge zrobic do jutra? Nie chce dzwonić do gina w niedziele bo troche mi głupio.

‹‹ 655 656 657 658 659 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ