Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
miffy wrote:Nadiaa, skąd jest sukienka, którą masz na sobie? Bardzo ładna, ślicznie w niej wyglądasz
Podbijam pytanie, sukienka cudna a brzusio jeszcze lepszy
Dziewczyny co do szycia to zazdroszczę. Też mam maszynę i choć nie umiem szyć zbyt dbrze to jakieś kocyki i poduszeczki chciałabym sama wykonać...ale nie mogę nawet siedzieć a w pozycji leżącej się nie da
Może pomyślę o jakimś kocyku na szydełku...
Co do brzuzków, mnie pani ostatnio w poczekalni zapytała czy ja juz na końcówce, a ja jej na to że nie, że to półmetek
oto moje zdjęcie sprzed dwóch tygodni.
Dodam, że w obwodzie mam 93 cm i na plusie 7,5 kg!!
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2656668afb7b.jpgshelby*, Niesia86, zubii, ⚘Kwiatuszek, różowo, Karooolcia :), miffy, buka03, joaska1985, Cameline, massa, stay, Rusałka*, Maja83, Lisa85, ew101, aswalda, Kasia02, Annie1981, nowamamusia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny pamiętam ze juz raz o tym pisałam ale dajej rozmyślam. Termin ciąży wg miesiączki mam na 19.09 termin z usg się waha raz na 14.09 raz na 23.09. Ciąża trwa około 280 dni licząc od daty owulacji to jest 7.10.
A co do brzucha to nie mogę dadac zdjęcia ale widać już bardzo -
shelby* wrote:Dziewczyny pamiętam ze juz raz o tym pisałam ale dajej rozmyślam. Termin ciąży wg miesiączki mam na 19.09 termin z usg się waha raz na 14.09 raz na 23.09. Ciąża trwa około 280 dni licząc od daty owulacji to jest 7.10.
A co do brzucha to nie mogę dadac zdjęcia ale widać już bardzo
Lekarze liczą od daty miesiączki, bo teoretycznie nie da sie dokładnie określić owulacji(chociaż my tutaj w większości orientujemy sie chociaż mniej więcej kiedy to było;)Do około 14 tygodnia określa się date porodu na podstawie OM i wielkości płodu, bo potem dzieciaczki rożnie się rozwijają i może się wahać ta data. Pozostawia się to pierwszą date właśnie ze względu na różny poziom rozwoju dzieci. Wiadomo ze to tylko orientacyjna data bo trzeba to ujednolicić ale biologia swoje. Ja ma termin na 15.09 al czasem niektóre pomiary dziecka wskazują na wcześniejsze lub późniejsze daty. Po za tym np belly wskazuje donoszenie ciąży już w 36 tygodniu. -
monako cudowny brzuszek ale jak ciąża bliźniacza to nic dziwnego że juz taki duży
ja mam na plusie 3,5 kg ale zaczynałam z nadwagą wiec dzidzia ma z czego brać.MoNaKo lubi tę wiadomość
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna2 IUI
3IUI grudzień 2016serduszko bije
pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Efta jaki już duży brzuszek! Ja w drugiej ciąży i faktycznie jest większy niż w pierwszej na tym etapie, ale i dziecko w środku większe.
Cameline ja wzięłam dwie, s i m, na zdjęciu jestem w s i tą zostawiam a m będę odsyłać.efta lubi tę wiadomość
-
justa. wrote:Efta, ja mam brzuch podobnej wielkości. U mnie to też druga ciąża więc może teoria że w drugiej widać szybciej jest prawdziwa.
Zazdroszczę dziewczynom, które mają małe brzuszki.
U mnie tez 2 ciaza a brzucha prawie nie ms takze w moim przypadku ta teoria sie nie sprawdza -
Zorganizowana:) wrote:Pytanie dziewczyny, wiem ze już było ale przy jakim tsh dostałyście euthyrox? Czy kierowano was do endo od razu? Bo moja gin przy tsh 3,5 zapisała mi euthyrix 50 i nie kazała iść do endo. Zastanawiam się czy nie musze pójść...[/QUOT
Ja puerwszy raz tsh miałam 3,8 brałam euthyrox zaczynałam od dawki 25 a teraz biorę 50,tsh mam obecnie 2,8 (biorę już 3 mc). W ciąży niby najlepiej mieć 2,5 ale gin mi mówił że najnowsze badania wskazują że od II trymestru normy są 3-3,5.
Też nie byłam u endo, powiedział że przy takich małych przekroczenia nie ma co iść. Bierz lek, kontroluj tsh co miesiąc i będzie okja po 1 mc nie miałam jeszcze spadku tsh, tak mój organizm zareagował na początku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 10:11
Aniołek 7t3d (*) -
Zorganizowana:) wrote:Pytanie dziewczyny, wiem ze już było ale przy jakim tsh dostałyście euthyrox? Czy kierowano was do endo od razu? Bo moja gin przy tsh 3,5 zapisała mi euthyrix 50 i nie kazała iść do endo. Zastanawiam się czy nie musze pójść...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 10:16
zubii lubi tę wiadomość
Gdańsk, 31 l., kp -
Mi gin termin porodu obliczyl zalozylismy ze liczac od owulki moj om to 8.12 wiec od tej daty +7 dni - 3miesiace +rok 8+7=15 12-3=9 2016+1=2017 termin na usg ostatnio wyszedl mi na 13.09 ale to sie nie liczy tylko ten termin ktory jest w karcie ciazy.
-
Biedronka7 wrote:Dziewczyny poradzicie co na infekcje grzybicza ??? To co dostałam od gp chyba nie pomogło
dalej mam jakieś upławy
(((
już nie wiedziałam, czy on nie leczy czy to może podrażnienie po leku. Skończyłam go brać i jeszcze kilka dni smarowapam Clotrimazolem, a w Rossmanie kupiłam sobie Trivagin żel - nie wierzyłam mocno w takie wynalazki, ale czuję dużą różnicę. Łykam też probiotyk i jem jogurty, bo takie infekcje mega mnie irytują. W środę idę do lekarza, oczywiście jej powiem, jak sytuacja wygląda, może coś doradzi...
-
Aguuuś wrote:Zorganizowana:) wrote:Pytanie dziewczyny, wiem ze już było ale przy jakim tsh dostałyście euthyrox? Czy kierowano was do endo od razu? Bo moja gin przy tsh 3,5 zapisała mi euthyrix 50 i nie kazała iść do endo. Zastanawiam się czy nie musze pójść...[/QUOT
Ja puerwszy raz tsh miałam 3,8 brałam euthyrox zaczynałam od dawki 25 a teraz biorę 50,tsh mam obecnie 2,8 (biorę już 3 mc). W ciąży niby najlepiej mieć 2,5 ale gin mi mówił że najnowsze badania wskazują że od II trymestru normy są 3-3,5.
Też nie byłam u endo, powiedział że przy takich małych przekroczenia nie ma co iść. Bierz lek, kontroluj tsh co miesiąc i będzie okja po 1 mc nie miałam jeszcze spadku tsh, tak mój organizm zareagował na początku.
Aguuuś lubi tę wiadomość
-
smeg wrote:Ja miałam TSH 3,2 i gin mi zapisał tylko Euthyrox 25, ale kazał iść do endo. Ten zwiększył mi dawkę do 37,5. Po miesiącu spadło mi TSH do 0,4, endokrynolog kazał kontynuować tę samą dawkę. W przyszłym tygodniu mija kolejny miesiąc i znowu idę na kontrolę. A Twoja ginka nie kazała Ci przynajmniej robić badań co miesiąc, żeby kontrolować poziom TSH?
-
zubii wrote:Mi gin termin porodu obliczyl zalozylismy ze liczac od owulki moj om to 8.12 wiec od tej daty +7 dni - 3miesiace +rok 8+7=15 12-3=9 2016+1=2017 termin na usg ostatnio wyszedl mi na 13.09 ale to sie nie liczy tylko ten termin ktory jest w karcie ciazy.
zubii lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, podczytuje was z ukrycia, ale dzisiaj chciałam zadać pytanie odnośnie OPRYSZCZKI.
Wyskoczyła mi dzisiaj rano, dodam że miałam już opryszczkę przed ciąża. Maść którą zawsze stosowałam, nie jest polecana w błogosławionym stanie. Co moge zrobic do jutra? Nie chce dzwonić do gina w niedziele bo troche mi głupio.