Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Widzę, że pojawił się temat nacinania krocza. Ja przed pierwszym porodem bardzo się tego bałam. Dlatego robiłam masaż krocza olejkiem migdałowy
Udało się uniknąć nacięcia i pęknięcia, a dziecko było duże (prawie 4 kg) i rodziło się z rączką przy buzi. Wierzę, że pomógł mi właśnie masaż krocza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 19:40
smeg, majju, perfectangel85, aswalda, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
-
Justa dzięki za optymistyczną wiadomość bo już miałam czarne wizje, że bez nacięcia albo pęknięcia się nie obejdzie
Dziewczyny u mnie dziś święto- 100 dni do porodu!
zubii, justa., shelby*, perfectangel85, ⚘Kwiatuszek, Rusałka*, aswalda, mkl, MrsKiss, Zorganizowana:), Annie1981 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a ja trochę w innym temacie. Jakie macie zdanie na temat łososIan z marketu, lidla lub biedronki. Jesienią czy nie? Bo czytałam gdzieś, że jak już to dziko żyjące powinno się jeść a nie hodowlane. Ze szczególnie powinny unikać go kobiety w ciąży. A ja ostatnio mam takie parcie na łososia. I jadłabym w kółko... ale to chyba niezbyt dobrze, bo zawierają z tego co czytałam duże wartości metali ciężkich
-
Lunka wrote:Dziewczyny a ja trochę w innym temacie. Jakie macie zdanie na temat łososIan z marketu, lidla lub biedronki. Jesienią czy nie? Bo czytałam gdzieś, że jak już to dziko żyjące powinno się jeść a nie hodowlane. Ze szczególnie powinny unikać go kobiety w ciąży. A ja ostatnio mam takie parcie na łososia. I jadłabym w kółko... ale to chyba niezbyt dobrze, bo zawierają z tego co czytałam duże wartości metali ciężkich
Serio? Z tego co się orientuję to łosoś jest jedną z najzdrowszych rybMoże rzeczywiście ma znaczenie czy hodowlany, ale niektóre gatunki chyba mają tendencję do magazynowania metali ciężkich i nigdy nie słyszałam żeby łosoś taką rybą był. W sumie z ryb jem tylko łososie i śledzie.
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Kinga13 wrote:Serio? Z tego co się orientuję to łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb
Może rzeczywiście ma znaczenie czy hodowlany, ale niektóre gatunki chyba mają tendencję do magazynowania metali ciężkich i nigdy nie słyszałam żeby łosoś taką rybą był. W sumie z ryb jem tylko łososie i śledzie.
Ja podobnieWiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 22:48
-
Kinga13 wrote:Serio? Z tego co się orientuję to łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb
Może rzeczywiście ma znaczenie czy hodowlany, ale niektóre gatunki chyba mają tendencję do magazynowania metali ciężkich i nigdy nie słyszałam żeby łosoś taką rybą był. W sumie z ryb jem tylko łososie i śledzie.
-
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Gdziejestmieszko wrote:Ja nie będę miała krzywej cukrowej bo w rodzinie nie mam cukrzycy i nie jestem otyła, tak mi powiedziała położna. A cytologię robiłam miesiąc przed ciążą w uk, a polski gin powiedział, że jak wtedy było ok to w trakcie ciąży nie muszę robić.Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Justa87 wrote:o matko a kto dziwne zalecenia, ja nie mam w rodzinie cukrzycy i jestem szczupła a cukrzyce ciazowa mam:P
Co poradzić, co kraj to obyczaj, czasami różnice w podejściu do tematu są tak wielkie, że wolę się nad tym nie zastanawiać. Liczę, że wiedzą co robią..Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
A ja jeszcze dodatkowo stałam sie dzis o rok starsza:D
W Is tez nie robią glukozy od tak, chyba ze są jakies wskazania do tego. Ja w poprzedniej miałam robiona chyba w 30tc jak nie później (wiem ze o wiele później niż w Polsce miały dziewczyny) bo zaczelam dużo tyć a w tej ciąży mam glukometr, sprawdzam cukier bo raz miałam za wysoki i polozna nic nie mówi na temat glukozy ;Pshelby* lubi tę wiadomość
-
Justa87 wrote:losos i sledzie gromadzą dużo metali ciężkich:( nie wymyślam, sprawdzone info. Losos jak cos to np dziki. ALe wiadomo raz na jakiś czas wszystko jest ok:)
A widzisz, mój szwagier student dietetyki twierdzi, że śledź pomimo, że żyje w skażonych wodach to tak szybko się rozwija i jest odławiany, że nie zawiera prawie wcale tego typu substancji, często ryby żyjące w czystszych wodach mają więcej metali ciężkich niż śledzie.. Masa opinii. Raz trafiłam na takiego gościa co pisał, że ryby w ogóle są niezdrowe, szkodzą ludziom, bo... Ryby prowadzą inny tryb życia niż ludzie i ich mięso jest zbudowane w inny sposób niż nasze i nam szkodzi... Drób taki sobie, bo już bliżej do nas, ale jednak ptaki... No i czerwone mięso jedyne co nam nie szkodzi, bo to ssaki żyjące na ziemi jak my, a ich mięso jest najbardziej podobne do naszego. Gościu mnie rozwalił, generalnie wg. jego teorii najzdrowsi to kanibale, na to by wychodziło08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
A mi niestety ani masaż krocza ani nawet ćwiczenia ze specjalnym balonikiem nie pomogły... Nacięli mnie, bo małej (podobno) spadło tętno... W dodatku musiałam rodzić prawie na leżąco...
Wbrew moim obawom nacięcie nie bolało - poczułam je jako krótkie ukłucie; nieco gorzej było z szyciem (mimo znieczulenia), ale miałam małą na piersiach i nie było tak źle.
Ważna rada: nie dajcie sobie za szybko ściągnąć szwów! Mnie ściągali już trzy dni po porodzie i później goiło mi się niemal cały połóg
Mimo wszystkiego co napisałam wyżej, pod koniec obecnej ciąży znów zamierzam się masować, może nawet ćwiczyć z balonikiem. I tak jak poprzednio marzy mi się pozycja wertykalna, a konkretnie krzesełko z wyciętym siedziskiem.
Tak czy siak urodzimy! Damy radę! Kobiety mają moc.
-
mnk wrote:A ja jeszcze dodatkowo stałam sie dzis o rok starsza:D
W Is tez nie robią glukozy od tak, chyba ze są jakies wskazania do tego. Ja w poprzedniej miałam robiona chyba w 30tc jak nie później (wiem ze o wiele później niż w Polsce miały dziewczyny) bo zaczelam dużo tyć a w tej ciąży mam glukometr, sprawdzam cukier bo raz miałam za wysoki i polozna nic nie mówi na temat glukozy ;P
100 lat :* spełnienia marzeń i lekkiego porodu -
Te lososie w sklepach to hodowlane, wiekszosc norweskim, a tam hodowla na masowa skale jak Pangi... Niestety losos jest teraz taki tani, bo to syf
dziki jest drozszy i zupelnie inaczej wyglada to mieso. Generalnie poleca sie unikac ryb hodowlanych i z Baltyku. Ostatnio byl program o rybach "cala prawda o rybach" obejrzyjcie w necie. Odechciewa sie ryb, a na pewno lososia.
-
Princesska doczytalam ze troche Ci szyjka szaleje. Spokojnie, stres nie pomaga, a wrecz moze wzmagac skurcze. Ja w pierwszej ciazy mialam zalozony szew w 21tc ale tez pozniej musialam sie oszczedzac, miesiac glownie lezalam. Urodzilam w terminie
Teraz od dwoch miesiecy mam wizyty co 2tyg zeby spr te szyjke. Akurat lezenie ma sporo do dlugosci szyjki. Chocby moja znajoma lezala miesiac w szpitalu, zeby szyjka byl ciut dluzsza i mogli w ogole zalozyc jej pessar. Na przedostatniej wizycie mialam troche krotsza szyjke bo wychodzilo 30mm, a wczoraj bylam i dluzsza bo 37mm i niewielki lejek juz nie jest widoczny, a 2tygodnie wczesniej byl. Mam wielka nadzieje, ze uda sie uniknac szwu, za pessarem nie jest moj gin ze wzgledu na infekcje.Princesska lubi tę wiadomość
-
justa. wrote:Widzę, że pojawił się temat nacinania krocza. Ja przed pierwszym porodem bardzo się tego bałam. Dlatego robiłam masaż krocza olejkiem migdałowy
Udało się uniknąć nacięcia i pęknięcia, a dziecko było duże (prawie 4 kg) i rodziło się z rączką przy buzi. Wierzę, że pomógł mi właśnie masaż krocza.
Chciala bym by mi sie udało bez nacinania i pekania, tez zamierzam sie masować, na pewno nie zaszkodzi. Mnie niestety porozrywało w środku tez wiec ogólnie było ciężko. No a w ten sam dzień dziewczyna tez rodzila corkę z raczka tak samo jak ja i nic ani nie pekla ani nie cieli a Mala wieksza od mojego Synka no ale to jej szoste dziecko było...