X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • justa. Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że pojawił się temat nacinania krocza. Ja przed pierwszym porodem bardzo się tego bałam. Dlatego robiłam masaż krocza olejkiem migdałowy
    Udało się uniknąć nacięcia i pęknięcia, a dziecko było duże (prawie 4 kg) i rodziło się z rączką przy buzi. Wierzę, że pomógł mi właśnie masaż krocza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 19:40

smeg, majju, perfectangel85, aswalda, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • majju Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa dzięki za optymistyczną wiadomość bo już miałam czarne wizje, że bez nacięcia albo pęknięcia się nie obejdzie :) Dziewczyny u mnie dziś święto- 100 dni do porodu!

zubii, justa., shelby*, perfectangel85, ⚘Kwiatuszek, Rusałka*, aswalda, mkl, MrsKiss, Zorganizowana:), Annie1981 lubią tę wiadomość

qdkkqps67blqh0e0.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wybrałyście już szpital? Ja ciągle nie wiem gdzie rodzić, a czas szybko leci.

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wybrałam :D pozbierałam trochę opinii, odwiedziłam szpital i stwierdziłam, ze jest ok :)

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja trochę w innym temacie. Jakie macie zdanie na temat łososIan z marketu, lidla lub biedronki. Jesienią czy nie? Bo czytałam gdzieś, że jak już to dziko żyjące powinno się jeść a nie hodowlane. Ze szczególnie powinny unikać go kobiety w ciąży. A ja ostatnio mam takie parcie na łososia. I jadłabym w kółko... ale to chyba niezbyt dobrze, bo zawierają z tego co czytałam duże wartości metali ciężkich :(

3jgx9jcg88a7v963.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 07:16

majju lubi tę wiadomość

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Gosiaczek Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego Najlepszego MAMUSIE :) <3

Lisa85, zubii, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

Franuś 19.08.2014 👦🏻
    Edytka 29.08.2017👧🏼
    Przemuś 27.10.2021 👶
    Ewunia 21.01.2025 :*
    Aniołki: 15/16.10.2013💔, 14.09.2016 💔👼
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka wrote:
    Dziewczyny a ja trochę w innym temacie. Jakie macie zdanie na temat łososIan z marketu, lidla lub biedronki. Jesienią czy nie? Bo czytałam gdzieś, że jak już to dziko żyjące powinno się jeść a nie hodowlane. Ze szczególnie powinny unikać go kobiety w ciąży. A ja ostatnio mam takie parcie na łososia. I jadłabym w kółko... ale to chyba niezbyt dobrze, bo zawierają z tego co czytałam duże wartości metali ciężkich :(

Serio? Z tego co się orientuję to łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb :P Może rzeczywiście ma znaczenie czy hodowlany, ale niektóre gatunki chyba mają tendencję do magazynowania metali ciężkich i nigdy nie słyszałam żeby łosoś taką rybą był. W sumie z ryb jem tylko łososie i śledzie.

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Serio? Z tego co się orientuję to łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb :P Może rzeczywiście ma znaczenie czy hodowlany, ale niektóre gatunki chyba mają tendencję do magazynowania metali ciężkich i nigdy nie słyszałam żeby łosoś taką rybą był. W sumie z ryb jem tylko łososie i śledzie.

Ja podobnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 22:48

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Na różnych stronach są różne opinie. Dlatego Was podpytuje. W szczególności hodowlane mają podobno dużo rtęci, i w ogóle są niezdrowe i bardzo odradzane. Te sprzedawane w marketach zazwyczaj sa hodowlane. Osobiście się nie orientuję w tym temacie...

3jgx9jcg88a7v963.png
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    losos i sledzie gromadzą dużo metali ciężkich:( nie wymyślam, sprawdzone info. Losos jak cos to np dziki. ALe wiadomo raz na jakiś czas wszystko jest ok:)

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdziejestmieszko wrote:
    Ja nie będę miała krzywej cukrowej bo w rodzinie nie mam cukrzycy i nie jestem otyła, tak mi powiedziała położna. A cytologię robiłam miesiąc przed ciążą w uk, a polski gin powiedział, że jak wtedy było ok to w trakcie ciąży nie muszę robić.
    o matko a kto dziwne zalecenia, ja nie mam w rodzinie cukrzycy i jestem szczupła a cukrzyce ciazowa mam:P

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa87 wrote:
    o matko a kto dziwne zalecenia, ja nie mam w rodzinie cukrzycy i jestem szczupła a cukrzyce ciazowa mam:P

Co poradzić, co kraj to obyczaj, czasami różnice w podejściu do tematu są tak wielkie, że wolę się nad tym nie zastanawiać. Liczę, że wiedzą co robią..

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • mnk Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jeszcze dodatkowo stałam sie dzis o rok starsza:D

W Is tez nie robią glukozy od tak, chyba ze są jakies wskazania do tego. Ja w poprzedniej miałam robiona chyba w 30tc jak nie później (wiem ze o wiele później niż w Polsce miały dziewczyny) bo zaczelam dużo tyć a w tej ciąży mam glukometr, sprawdzam cukier bo raz miałam za wysoki i polozna nic nie mówi na temat glukozy ;P

shelby* lubi tę wiadomość

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa87 wrote:
    losos i sledzie gromadzą dużo metali ciężkich:( nie wymyślam, sprawdzone info. Losos jak cos to np dziki. ALe wiadomo raz na jakiś czas wszystko jest ok:)

A widzisz, mój szwagier student dietetyki twierdzi, że śledź pomimo, że żyje w skażonych wodach to tak szybko się rozwija i jest odławiany, że nie zawiera prawie wcale tego typu substancji, często ryby żyjące w czystszych wodach mają więcej metali ciężkich niż śledzie.. Masa opinii. Raz trafiłam na takiego gościa co pisał, że ryby w ogóle są niezdrowe, szkodzą ludziom, bo... Ryby prowadzą inny tryb życia niż ludzie i ich mięso jest zbudowane w inny sposób niż nasze i nam szkodzi... Drób taki sobie, bo już bliżej do nas, ale jednak ptaki... No i czerwone mięso jedyne co nam nie szkodzi, bo to ssaki żyjące na ziemi jak my, a ich mięso jest najbardziej podobne do naszego. Gościu mnie rozwalił, generalnie wg. jego teorii najzdrowsi to kanibale, na to by wychodziło o.O

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • setti Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2017, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi niestety ani masaż krocza ani nawet ćwiczenia ze specjalnym balonikiem nie pomogły... Nacięli mnie, bo małej (podobno) spadło tętno... W dodatku musiałam rodzić prawie na leżąco... :(
    Wbrew moim obawom nacięcie nie bolało - poczułam je jako krótkie ukłucie; nieco gorzej było z szyciem (mimo znieczulenia), ale miałam małą na piersiach i nie było tak źle. :)
    Ważna rada: nie dajcie sobie za szybko ściągnąć szwów! Mnie ściągali już trzy dni po porodzie i później goiło mi się niemal cały połóg :/

Mimo wszystkiego co napisałam wyżej, pod koniec obecnej ciąży znów zamierzam się masować, może nawet ćwiczyć z balonikiem. I tak jak poprzednio marzy mi się pozycja wertykalna, a konkretnie krzesełko z wyciętym siedziskiem. ;)

Tak czy siak urodzimy! Damy radę! Kobiety mają moc. :)

jgf871u.png

t6748sh.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    A ja jeszcze dodatkowo stałam sie dzis o rok starsza:D

W Is tez nie robią glukozy od tak, chyba ze są jakies wskazania do tego. Ja w poprzedniej miałam robiona chyba w 30tc jak nie później (wiem ze o wiele później niż w Polsce miały dziewczyny) bo zaczelam dużo tyć a w tej ciąży mam glukometr, sprawdzam cukier bo raz miałam za wysoki i polozna nic nie mówi na temat glukozy ;P

100 lat :* spełnienia marzeń i lekkiego porodu :)

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2017, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te lososie w sklepach to hodowlane, wiekszosc norweskim, a tam hodowla na masowa skale jak Pangi... Niestety losos jest teraz taki tani, bo to syf :/ dziki jest drozszy i zupelnie inaczej wyglada to mieso. Generalnie poleca sie unikac ryb hodowlanych i z Baltyku. Ostatnio byl program o rybach "cala prawda o rybach" obejrzyjcie w necie. Odechciewa sie ryb, a na pewno lososia.

• verka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2017, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska doczytalam ze troche Ci szyjka szaleje. Spokojnie, stres nie pomaga, a wrecz moze wzmagac skurcze. Ja w pierwszej ciazy mialam zalozony szew w 21tc ale tez pozniej musialam sie oszczedzac, miesiac glownie lezalam. Urodzilam w terminie :)
    Teraz od dwoch miesiecy mam wizyty co 2tyg zeby spr te szyjke. Akurat lezenie ma sporo do dlugosci szyjki. Chocby moja znajoma lezala miesiac w szpitalu, zeby szyjka byl ciut dluzsza i mogli w ogole zalozyc jej pessar. Na przedostatniej wizycie mialam troche krotsza szyjke bo wychodzilo 30mm, a wczoraj bylam i dluzsza bo 37mm i niewielki lejek juz nie jest widoczny, a 2tygodnie wczesniej byl. Mam wielka nadzieje, ze uda sie uniknac szwu, za pessarem nie jest moj gin ze wzgledu na infekcje.

Princesska lubi tę wiadomość

• aswalda Autorytet

Wysłany: 27 maja 2017, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Widzę, że pojawił się temat nacinania krocza. Ja przed pierwszym porodem bardzo się tego bałam. Dlatego robiłam masaż krocza olejkiem migdałowy
    Udało się uniknąć nacięcia i pęknięcia, a dziecko było duże (prawie 4 kg) i rodziło się z rączką przy buzi. Wierzę, że pomógł mi właśnie masaż krocza.

Chciala bym by mi sie udało bez nacinania i pekania, tez zamierzam sie masować, na pewno nie zaszkodzi. Mnie niestety porozrywało w środku tez wiec ogólnie było ciężko. No a w ten sam dzień dziewczyna tez rodzila corkę z raczka tak samo jak ja i nic ani nie pekla ani nie cieli a Mala wieksza od mojego Synka no ale to jej szoste dziecko było...

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
‹‹ 759 760 761 762 763 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ