Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Kinga13 wrote:Nie trzeba wykorzystywać całego macierzyńskiego, obowiązkowo jest chyba tylko 6 tygodni, czyli cały połóg. Po porodzie jest jakoś tak chyba, że deklarujesz na ile idziesz, ale potem możesz przedłużyć, albo w trakcie iść szybciej do pracy
Nie wiedziałam o tym urlopie za wakacje xD fajnie
Matka Rocku, oby Twoje słowa były prorocze xD
14 tygodni ale pozostałą część (z tych 20 tygodni) musi wtedy wykorzystać ojciec dziecka. -
Agaciora wrote:Oj nie nie nie !!! Urlop ojcowski to coś innego ! owszem po macierzyńskim musisz określić czy chcesz wykorzystać urlop Ty czy mąż, ale jest to urlop RODZICIELSKI. Urlop ojcowski ("tacierzyński" to tylko taka nazwa potoczna na urlop rodzicielski kiedy jest wykorzystywany przez tatę) wynosi 2 tygodnie i jest NIEZALEŻNY od 20 czy 52 tyg urlopu macierzyńskiego (i rodzicielskiego) tzn. przysługuje każdemu tacie - można go wziąć w ciągu dwóch lat od urodzenia dziecka
Mądruje się dziś jeszcze jako laik ale w piątek mam z tego obronę magisterki więc muszę być na bieżąco:D
dzięki Agaciora za sprostowanie. U nas tacierzyński nie wchodzi w grę, bo mąż ma swoją działalność więc urlop jako taki nie ma sensu. Ale fakt tacierzyński/ojcowski, a rodzicielski to co innego. Dobrze, że czuwasz:)Agaciora lubi tę wiadomość
-
Gosia1989 wrote:Z tego co kojarzę to Twoje dyplomowanie a moje mianowanie już przepadło
Przepada po 9 lub 12 miesiącach przerwy w pracy (i to nieważne czy to l4 czy macierzyński - w każdym razie jak dodasz l4 i macierzyński to już masz za długą przerwę). Ale podpytaj się jeszcze u siebie, a jak się mylę to mnie poinformuj. Czyli u Ciebie do rocznego macierzyńskiego możesz doliczyć 14 tygodni (6t obecne wakacje, 2t ferii podczas macierzyńskiego i 6t wakacji podczas macierzyńskiego). I to chyba musisz doliczyć bo szkoła raczej nie wypłaca zaległych urlopów tylko narzuca Ci ich odbiór. Nie wiem czy możesz się go zrzec
Jak się mylę to proszę sprostuj mnie, bo sama jestem zainteresowana tym tematem.
Prawa do urlopu wypoczynkowego nie można się zrzec. I wniosek o jego udzielenie trzeba złożyć tak by móc wykorzystać go zaraz po macierzyńskim, a jeszcze przed wychowawczym (jeśli ktoś taki planuje)
Gosia1989 lubi tę wiadomość
-
AlsMum wrote:dzięki Agaciora za sprostowanie. U nas tacierzyński nie wchodzi w grę, bo mąż ma swoją działalność więc urlop jako taki nie ma sensu. Ale fakt tacierzyński/ojcowski, a rodzicielski to co innego. Dobrze, że czuwasz:)
Haha do piątku moje całe życie to urlopy wypoczynkowe i inne -w tym także urlopy nauczycieli bo właśnie z tego napisałam pracę magisterskąjuż się widzę w piątek na obronie z tym brzuchem w tym upale
Gosia1989, smeg lubią tę wiadomość
-
Mnie ruchy nie bolą, ale faktycznie jak kopie po pęcherzu to czuję dyskomfort.
Ruchów nie liczę i chyba nie będę. W UK bardziej patrzą na regularność i indywidualny schemat niż ilość. Moja Emilka rusza się jakoś co 1,5h czasami rzadziej, więc na razie jest ok.
Linię mam przez cały brzuch, ale jest dość blada i nie w każdym świetle można ją dostrzec. Może jeszcze ściemnieje, a może nie, zobaczymy
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Ach i jeszcze chciałam tylko powiedzieć, ze wczoraj byłam na wizycie - córka jest córką, ułożona już ładnie główką do dołu i w 28t4d waży ponad 1420 g. I co się dość rzuca w oczy to dłonie maleństwa bo są naprawdę spore (wydawało mi się tak już w 12 tc
) - ale lekarz powiedział, że to nie żadna anomalia czy powód do niepokoju, po prostu jak sobie wzięłam takiego wielkiego chłopa za męża to teraz mam
Kolejna wizyta już za 3 tygodnie, bo chyba w ostatnich tygodniach częstotliwość wizyt się zwiększa.
perfectangel85, Ja86, Cameline, majju, Gosia1989, natty85, Lisa85, Annie1981, 0202oliwcia, AllishiiA, Zorganizowana:), zubii, Maja83, ⚘Kwiatuszek, Bacardi90 lubią tę wiadomość
-
julitk4 wrote:Ja w ogóle nie liczę.Lekarz mówił że dopiero po 30 t.Moja mało kopie ostatnio.Raczej się wierci przeciąga obraca.Chyba leniuszek się szykuje.
Moj tez nie kopie.czuje bardziej przelewanie takie i to b nisko w dole brxucha i to najczesciej rano tuz po przebudzeniu i ok22 jak zasypiam.W ciagu dnia prawie nic nie czuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 14:17
-
Ja mam jedno miejsce w okolicy prawego jajnika (jakiś nerw może?), że jak mały tam kopnie to czuję taki przeszywający aż ból. Naszczęście rzadko się to zdarza, i faktycznie też zauważyłam, że coraz częściej nad pępkiem nie czuję ruchów ale je widzę.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Gosia1989 wrote:Z tego co kojarzę to Twoje dyplomowanie a moje mianowanie już przepadło
Przepada po 9 lub 12 miesiącach przerwy w pracy (i to nieważne czy to l4 czy macierzyński - w każdym razie jak dodasz l4 i macierzyński to już masz za długą przerwę). Ale podpytaj się jeszcze u siebie, a jak się mylę to mnie poinformuj. Czyli u Ciebie do rocznego macierzyńskiego możesz doliczyć 14 tygodni (6t obecne wakacje, 2t ferii podczas macierzyńskiego i 6t wakacji podczas macierzyńskiego). I to chyba musisz doliczyć bo szkoła raczej nie wypłaca zaległych urlopów tylko narzuca Ci ich odbiór. Nie wiem czy możesz się go zrzec
Jak się mylę to proszę sprostuj mnie, bo sama jestem zainteresowana tym tematem.
Gosia1989 lubi tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
I nie wiem czy jak wracam do pracy i odbieram zalegly urlop to ten urlop tez sie do tego 1.5 roku liczy? Na logike chyba nie. Czyli wracam do pracy po 1.5 roku dyplomowanie mi nie przepada i jeszcze moge odebrac zalegly urlop? Sa tu jeszcze jakies nauczycielkiStarania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Na logikę urlop wypoczynkowy liczy się normalnie jakby się wróciło do pracy, ale u nas przepisy nie zawsze pokrywają się z logicznym myśleniem...
Ja już nie liczę ruchów, lekarz kazał mi liczyć dawno temu i miało być 10 do godz. 16, albo 2 ruchy na godzinę. Na początku liczyłam do 10, a teraz rusza się już dużo częściej i nie liczę. Zacznę znowu jak mi będzie kazał doliczyć do większej ilości to pewnie przez tydzień sprawdzę czy jest ok, a potem to już bez liczenia się czujeGosia1989 lubi tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Ja musialabym wrocic na wakacje aby mi dyplomowanie nie przepadlo bo poszlam na l4 w lutym. Czyli co wracam na poczatku lipca...dwa muesiace wakacji i potem odbieram 8 tyg zaleglego urlopu.czyli wracam do pracy w listopadzie?Starania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Staż przedłuża Ci się o czas jaki byłaś nieobecna z powodu wykorzystania urlopów związanych z RODZICIELSTWEM (do 1,5 roku)
W czas urlopu zaległego będzie się już wliczał do Twojego stażu.
Podsumowując jeśli L4 ciążowe + urlop macierzyński + rodzicielski nie przekroczy 1 rok i 6 msc - wtedy o tyle ile trwała przerwa przedłuża Ci się staż. Jeśli przerwa trwałaby dłużej to niestety na nowo rozpoczynasz dyplomowanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 15:10
natty85 lubi tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny. Trochę mnie nie bylo i nie dam rady nadazyc. Jak tam Dreamy i Bartuś? Jak Wasze wyprawki? Jak sie czujecie? Moja Lidka sie kręci w brzuchu regularnie. Jest cudnie ale upal daje mi sie we znaki.
-
tak, ja pralam wszystko.
Pamietam ze zal mi było takich swiezynek pracna szczescie te plyny i proszki dla maluchow sa delikatne
ja pralam tylko trzy miesiace synkowi, az skonczyly sie zakupione płyny i potem przeszlam na normalne. Używam delikatnych i na szczescie nic synkowi nie bylo, mimo ze ma wrazliwa skóre. Teraz mam w ogóle nowa pralke z eco bubble wiec malutkie ilosci chemii sa potrzebne i tez nie zamierzam długo prac w dzieciecych specyfikach. No chyba ze maluch bedzie tego wymagał...Princesska, zubii lubią tę wiadomość
-
Kurcze ciagle sie zastanawiam co z tymi moimi twardnieniami. Pojawiają sie tylko w trakcie spacerów, trwaja chwile i natychmiast znikają, nic nie boli tylko brzuch napięty. Nie pamiętam czy miałam tak w pierwszej ciazy
Wizyta dopiero 1 lipca.
Zastanawiam się czy iść w tym roku na Openeraw czwartek bedzie Foo Fighters i chętnie był posłychała na żywo
robię tabelką za i przeciw
-
Ja pralam wszystko co nowe i stare
A wlasnie dzisiaj powiedzialam ostatnia pralke z ciuszkami i zostanie mi do wyprasowania 4 pralki
pozniej tylko jak kupie posciel do lozeczek to wszystko do wypranmia i prasowania, ale to juz pikus przy tylu pralkach co w tym i w tamtym tygodniu poszly
Co do ruchow to ja nie licze, bo praktycznie caly czas ich czuje
A ja po wizycie, dostalam nospe 3x dziennie i jezeli sie nie poprawi to skierowanie do szpitala, oraz wizyta za dwa tyg. Lezenie, lezenie i jeszcze raz lezenie, z szyjka na szczescie nie jest zle i chyba tylko to uratowalo mnie od pobytu w szpitaluWyniki glukozy sa w porzadku, (na czczo84, po godz. 92, po 2 godz. 110) chociaz strasznie sie ich balam, bo zrobiolo mi sie slabo i musialam sie polozyc na kozetce i o malo nie zwrocilam wszystkiego. i przy zelazie dalej zostajemy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 17:47
majju lubi tę wiadomość