X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal to super szpital!
    Bakterie mogą wywoływać skurcze, stąd te badania. Ale niestety nie we wsztstkich szpitalach robią rutynowo te wymazy.
    Dobrze ze skurcze sie uspokoiły, badanua zrobione, sterydy podane, teraz tylko spokojnie czekać do terminu :)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy twardnieniach brzucha skurcz idzie od dołu. Napina się cała macica, cały brzuch jest tak twardy że nie da się wbić palca. Po jakiejś 1-2 min skurcz mija, brzuch robi się odczuwalne bardziej miękki. Skurcze nie są bolesne ale raczej nieprzyjemne.
    Przy wypychaniu dziecka, brzuch jest twardy tylko częściowo nie na całej powierzchni. Często można też zauważyć asymetrię w miejscu w którym wypiął się maluszek.
    Na tym etapie ciąży twardnienia brzucha są czymś normalnym o ile nie towarzyszy im ból, nie są regularne lub jeśli naliczymy ich więcej niż kilkanaście dziennie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 18:04

Gosia1989, Annie1981 lubią tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allishia a bierzesz też duphaston/luteinę?
    Na mnie działa lepiej niż wszystkie rozkurczowe razem wzięte. Nospa x6 i mmagnez x6 były mniej skuteczne niż sam duphaston.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa dołożyłabym jeszcze że ywardnienie nie dłuższe niż 10 minut.
    I super to podsumowałaś :)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczesniej bralam luteine, bo mialam caly czas bol miesiaczkowy, ale teraz sama nospe kazal brac. Zobaczymy, dopiero od tyg mam te skurcze i przy tych twardnieniach tez czasami sie pojawial bol jak na miesiaczke, nie byl to mocny, ale nieprzyjemny...

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem juz zapessarowana , szyjka w ciagu tygodnia skrocila sie o 1 cm wiec ciesze sie ze go mam. Gin zapomnial wyniku posiewu z przychodni i krecil nosem ale zalozyl. Za tydzien mam isc na kontrole jak lezy.

perfectangel85, Princesska, AllishiiA lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Ja jestem juz zapessarowana , szyjka w ciagu tygodnia skrocila sie o 1 cm wiec ciesze sie ze go mam. Gin zapomnial wyniku posiewu z przychodni i krecil nosem ale zalozyl. Za tydzien mam isc na kontrole jak lezy.
    To jaką ma teraz długość Twoja szyjka ?
    Ja panikuje już bo mam kłujące bóle, od strony pupy i na całym brzuchu nie wiem co to jest :/ jak by ktoś szpilę wbijał..

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • mkl Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze dzieciaczki też tak często się ruszają? Ja nie wiem kiedy moja córcia śpi...cały czas się wierci w brzuchu...chyba szykuje mi się mały rozrabiaka;p

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecale 3 cm a jeszcze 19 maja miala 5,5 . Takie klujace to rozciaganie a w tym okresie macica wlasnie intensywnie rosnie poszerza sie miednica itp.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz to teraz mozesz spac spokojnie ;)

mkl ja tez sie zastanawiam czy w ogole one spia ;)

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze moja szyjka od początku ma 3cm i lekarz mówił, że super i przed 32tc nie mam co się martwić że urodzę.

Byłam dziś na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia przy szpitalu, w którym planuję rodzić. Powiem Wam, że super sprawa ;)

moja małą też bardzo aktywna teraz. Podczas ćwiczeń w szkole rodzenia tak fikała, ze zamiast się skupić na oddychaniu to się chichrałam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 20:50

• zubii Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam z rozwarciem i zgładzona szyjka miesiąc a i tak musieli ciąć 12 dni po terminie bo nic nie ruszyło także uszy do góry odpoczywajcie a na pewno będzie dobrze :) już tak blisko, że szok !

Ja mam też ruchliwego synka cały czas się rusza już w sobotę to była przesada i zaczęłam liczyć ruchy na 1 h wychodziło mi ok 110.

Ciuszki piore za tydzień teraz ma na jeden dzień przyjechać teściowa a w sobotę imprezka córki do tego dziś dostałam od ciotki nie miłego smsa z pretensjami...dotyczącymi mieszkania w którym mieszkaliśmy...bo jak z nią gadalam to mi wprost nie mogła powiedzieć musiała napisać smsa...no cóż taki to jest z rodziną..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 21:05

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadia, Weal, trzymajcie się dzielnie!

Weal, w jakim szpitalu leżysz?

Nadiaa85 lubi tę wiadomość

7u22vfxm0lh292be.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny która z WAs zamawiała pieluszki i kocyki na aliexpres? Cholercia nie pamiętam :) Justa? :) Potrzebuję linki :)

Ja dziś padam, upał straszny, a przygotowuję urodzinki Jasia na jutro :) Właśnie skończyłam piec muffinki. Co prawda urodził się pod koniec sierpnia, ale z racji tej, że albo będę na ostatnich nogach albo już po - nie będzie szans na zrobienie imprezka dla kolegów i koleżanek z przedszkola ;) Zatem, żeby Jasiek nie był poszkodowany wyprawiamy Mu już :) A co ;)

Karooolcia :) lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • falka Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej tu szpital tam szpital...ja to nawet nie wiem czy bym umiala rozpoznac te twardmienia. Mala sie tak rozpycha ze czasem brzuch z jednej strony napiety a z drugiej miekki. Pytalam gina mowi ze pupe wypina a niepokojace moze byc jak z obu stron brzuch jest twardy. Justa fajnie to opisalas.
    Dostalam karte ruchow plodu. Mam notowac kiedy nalicze 10ruchow przez cały dzien, zwykle to ok 17-18 wypada mi 10 bo te co sa w odstepach kilka sekund liczy sie jako jeden. Corcia więcej sie wierci wieczorem. Ciekawe czy tak bedzie tez po urodzeniu :)

0d1y43r877gkl2tf.png
    PCOs Starania od 2013
    2 ivf Novum 11 2016 transfer 17.12 i... ❤ :)))
  • julitk4 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    To jaką ma teraz długość Twoja szyjka ?
    Ja panikuje już bo mam kłujące bóle, od strony pupy i na całym brzuchu nie wiem co to jest :/ jak by ktoś szpilę wbijał..

Mnie też coś kłuje jak chodzę..Tak jakby ścianka pochwy zaraz przy wejściu.I od środka tak jakby szyjka ale tam chyba mała coś majstrowała.Kiedyś w pierwszym trymestrze miałam podobne kłucia to gin powiedział że bóle rozrostowe.

Princesska lubi tę wiadomość

• Niesia86 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja. Nie wiem czy wam pisałam ze i ja mam te twardnienia i skurcze, ale zauważyłam ze ani nospa ani magnez nic nie dają więc ich nie biorę. Mam wręcz wrażenie że jak je brałam to skurczy było wiecej... Dziś miałam wizyte, szyjka w 4 tyg spadła z 36 na 33 mm mój lekarz twierdzi że to jest jak najbardziej ok, nie kazał się oszczędzać ani nic nie zalecił. W pierwszej ciąży na tym etapie też jakoś mi się szyjka skrocila, brałam nospe, magnez i luteine i urodziłam po terminie.

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • falka Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz pierzecie ciuszki?? Blizniakowe mamy rozumiem bo maluchy moga wyjsc duzo wczesnoej ale przy jednym to nie za wcześnie?

0d1y43r877gkl2tf.png
    PCOs Starania od 2013
    2 ivf Novum 11 2016 transfer 17.12 i... ❤ :)))
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:

Ciuszki piore za tydzień teraz ma na jeden dzień przyjechać teściowa a w sobotę imprezka córki do tego dziś dostałam od ciotki nie miłego smsa z pretensjami...dotyczącymi mieszkania w którym mieszkaliśmy...bo jak z nią gadalam to mi wprost nie mogła powiedzieć musiała napisać smsa...no cóż taki to jest z rodziną..

Pff... A co jej do Waszego poprzedniego mieszkania... Zawsze mnie drażnią ludzie co wtykają nosy w cudze sprawy i mają komentarz na wszystko...

U mnie wizyta za tydzień. Mam dylemat ze szkołą rodzenia... Mój mąż stwierdził ostatnio, że nie da rady się zwalniać z pracy na zajęcia... A nie ukrywam, że chciałam w tym uczestniczyć w dużej mierze ze względu na niego... Bo chociaż to pierwsze dziecko to tematy pielęgnacyjne średnio mnie interesują, pomagałam w opiece nad wieloma maluszkami w mojej rodzinie i nie czuję potrzeby żeby ktoś mnie uczył przebierania czy kąpania. Wszystko dookoła pierwszej pomocy też nie jest mi potrzebne, bo sama mam kwalifikacje na prowadzenie takich szkoleń. Przebieg i fazy porodu znam myślę na tyle żeby dziecko urodzić, w końcu nie chodzi chyba o to, żebyśmy wszystkie nagle stały się położnymi, co? Chciałam żeby mój mąż trochę się obył z tym wszystkim, zwłaszcza, że będziemy próbować z porodem rodzinnym, ale skoro on nie może to nie wiem... Co innego mogę jeszcze wynieść z takich zajęć? Czy te ćwiczenia oddechowe nie są do opanowania w domu?

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shelby* wrote:
    Może te twardnienia to skurcze Braxtona-Hicksa? Skoro taki wysyp twardnienia?
    U mnie na pewno Braxton, bo są dość rzadko i krótko. Ewentualnie wypychanie dziecka, ale nie umiem jeszcze odróżnić ;)

Gdzieś czytałam, że dzieci mają 90 minutowe okresy snu. U mnie to się potwierdza, bo Emilka kopie co 1,5h lub co godzinę. W nocy mam spokój, chyba że śpiąc nie czuję ;) Ciekawe czy też taka spokojna będzie w nocy po urodzeniu ;)

Ciuszków jeszcze nie piorę, dla mnie to za szybko. Tym bardziej, że nie będę ich prasować, więc zdążę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 22:21

perfectangel85 lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
‹‹ 839 840 841 842 843 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ