Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny. Ja dalej w szpitalu na obserwacji..moze i dobrze bo czuje się tu bezpieczniej..twardnienia wczoraj były tylko 5 razy....wiec z prawie 30 jest poprawa...ale wciąż są
( pobolewa mnie trochę podbrzusze więc leżę plackiem...a może to już z nerwów
( sama niewiem...ja w szpitalu, synek w domu, a mąż właśnie leci i wróci za 3,5 tygodnia
(. Jestem już zmęczona tym wszystkim...a miało być tak pięknie...oby malutka teraz wytrzymała jak najdłużej w brzuszku ;(
-
Ja tez mysle caly czas co z szyjka , brzuch sie napina a lezec ciagle nie moge. Jeszcze tylko miesiac i juz troche odetchne.
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Cześć dziewczyny
Jesteśmy przed kolejna wizyta. Muszę iść jeszcze zrobić wyniki a w nich glukoza. Jestem przerażona. Któraś z Was robiła glukozę w diagnostyce? Ile sie czeka na wynik? Dzisiaj sie złe czułam wiec odpuściłam, myśle zeby pójść w piątek.
Poza tym rośniemy. To moja pierwsza ciąża i powiem Wam, ze złe znoszę ja psychicznie...nie potrafię zaakceptować samej siebie, tego jak zmieniło sie juz moje ciało. To jest chore, wiem...
Czeka nas jeszcze sesja ciążowa i nie wiem czy jestem bo ńia gotowa...
Powoli sprężamy sie z zakupami dla córci. Właśnie czekam na kuriera która ma przynieść zamówiona wanienkę, okrycie kąpielowe, pieluchy. Muszę rozejrzeć sie jeszcze za kocykiem zimowym. Jakieś body, dresiki mam. Cos pewnie jeszcze dokupie ale czekam aż pojawia sie jesienne kolekcje na długie rękawy bo krótkie mniej na początku mi sie przydadzą. Rzeczy do pielęgnacji kupiłam w rosmanie. Słyszałam bardzo duzo pozytywnych opinii na temat babydream wiec kupiłam. A ze maja długi termin ważności to mogą poczekać
No i trzeba zaczac odświeżać mieszkanie.
Zastanawiam sie dlaczego mi lekarz ńigdy nie mierzy dziecka od stop do głowy...czasami mnie to juz tak wkurza. Może nie potrafi?
-
Bąbelek1980 wrote:Hej, ja dziś po 3 prenatalnych, z małym wszystko ok, waży ok. 1600 g, u mnie niestety wyszło wielowodzie (ilość wód plodowych powyżej normy). Norma do 20 cm u mnie 24,5... teraz dopiero będę co tydzień miała wizyty i jak się zwiększą, to niestety hospitalizacja. Pocieszam się, że 50% to wielowodzie idiopatyczne, bez żadnej przyczyny. Może spowodować przedwczesny poród, ale ilość wód też może się zmniejszyć. Za tydzień wizyta, więc zobaczymy.
A mój lekarz mówił chyba wczoraj, że norma jest do 25cm? Tak mi się coś kojarzy...
U nas AFI ciut ponad 13, szyjka ok, Stasiek... uwaga, uwaga.. 1700g xD 28+5. Ale lekarz powiedział, że jego to nie martwi i mnie też nie powinnoMam super zdjęcie z 3D, lekarz stwierdził, że ma mega wyraźne rysy jak na ten tydzień, może dlatego, że taki duży. Ciężko było złapać foto, bo przytulał pępowinę do buzi.
Ja też jestem anty skoczkowa, chodzikowa, sadzaniowa, prowadzeniowa, fotelikowa, bujaczkowa itp... Uważam, że kręgosłup ma się tylko jeden na całe życie. Kiedy ja się urodziłam to chodziki zaczęły wchodzić, ale moi rodzice byli na dorobku i co tu dużo mówić - nie było ich na to stać. Byłam jedynym dzieckiem w klasie, które w podstawówce nie musiało chodzić na gimnastykę korekcyjną. Pewnie, że kilka minut dziecku nie zaszkodzi, ale dla mnie te bezpieczne kilka minut to trzeba zostawić na sytuacje typu przyjdzie ciocia w odwiedziny i posadzi na kolankach, albo poprowadzi za rączkę. Warto wspomnieć, że dzieci czasem szybko podłapują pewne rzeczy i mogą potem powtarzać nieprawidłowe ustawienie stópek jak już będą zaczynać same uczyć się chodzić. Wtedy z kilku minut w skoczku czy chodziku robią się całe godziny w nieprawidłowej pozycji, bo dziecko złapie taką zajawkę i chodzi tak non stop. Potem na facebookowych grupach pytania jak oduczyć dziecko takiego czy takiego chodzenia... Myślę, że trzeba o tym mówić, każdy podejmie decyzję sam, ale ważne żeby robił to świadomie.zubii, Bąbelek1980, Annie1981, Cameline, ⚘Kwiatuszek, Matka Rocku, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Mój bębenek
Bacardi90, MrsKiss, Karooolcia :), Bąbelek1980, Annie1981, Cameline, Lisa85, perfectangel85, zubii, Marcia1989, ⚘Kwiatuszek, Maja83, Zorganizowana:), justa., falka, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
Forumowiczka na tym etapie lekarz nie jest w stanie zmierzyć dziecka od glowki do pupy a tym bardziej od stóp do głowy . Tylko obwody się mierzy i długość kości udowej i na tej podstawie aparat wylicza orientacyjna wagę.
Kasia02, zubii, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość
-
Forumkowiczka wrote:Cześć dziewczyny
Jesteśmy przed kolejna wizyta. Muszę iść jeszcze zrobić wyniki a w nich glukoza. Jestem przerażona. Któraś z Was robiła glukozę w diagnostyce? Ile sie czeka na wynik? Dzisiaj sie złe czułam wiec odpuściłam, myśle zeby pójść w piątek.
Poza tym rośniemy. To moja pierwsza ciąża i powiem Wam, ze złe znoszę ja psychicznie...nie potrafię zaakceptować samej siebie, tego jak zmieniło sie juz moje ciało. To jest chore, wiem...
Czeka nas jeszcze sesja ciążowa i nie wiem czy jestem bo ńia gotowa...
Powoli sprężamy sie z zakupami dla córci. Właśnie czekam na kuriera która ma przynieść zamówiona wanienkę, okrycie kąpielowe, pieluchy. Muszę rozejrzeć sie jeszcze za kocykiem zimowym. Jakieś body, dresiki mam. Cos pewnie jeszcze dokupie ale czekam aż pojawia sie jesienne kolekcje na długie rękawy bo krótkie mniej na początku mi sie przydadzą. Rzeczy do pielęgnacji kupiłam w rosmanie. Słyszałam bardzo duzo pozytywnych opinii na temat babydream wiec kupiłam. A ze maja długi termin ważności to mogą poczekać
No i trzeba zaczac odświeżać mieszkanie.
Zastanawiam sie dlaczego mi lekarz ńigdy nie mierzy dziecka od stop do głowy...czasami mnie to juz tak wkurza. Może nie potrafi?
Lekarz nigdy nie mierzy dziecka od stóp do głowy, od początku sprawdzają tylko długość siedzeniowo ciemieniową. Na tym stadium zmierzenie od stóp jest nawet niemożliwe bo maluch jest już tak duży, że się nie wyprostuje w brzuchu. Dziewczyny co rusz piszą, że ich dzieciaczki siedzą z nogami założonymi za głowę albo w innych dziwnych pozycjachMieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Ja oprócz bóli kręgosłupa w części lędźwiowej nie mogę narzekać
Nie mam zgagi i nogi jak narazie też mi nie puchną, choć stopy trochę bola od dłuższego chodzenia.
U Was tez taki ukrop się robi? U nas jest masakra...
A powiedzcie mi czy macie może takie jakby bóle przy jajnikach? Ja mam zazwyczaj przy lewym ale to dosłownie chwila i przestaje. Zastanawiam się nad tymi twardnieniami też, bo coraz częściej je mamJaki wy bierzecie magnez (szukałam ale nie mogę znaleźć tej nazwy co polecałyście). Powiedziałam lekarzowi o tych twardnieniach to stwierdził, że macica po prostu ćwiczy. Ogólnie to nie było zmian i stwierdził, że trzyma się wszystko rewelacyjnie.
-
Karooolcia :) wrote:Ja oprócz bóli kręgosłupa w części lędźwiowej nie mogę narzekać
Nie mam zgagi i nogi jak narazie też mi nie puchną, choć stopy trochę bola od dłuższego chodzenia.
U Was tez taki ukrop się robi? U nas jest masakra...
A powiedzcie mi czy macie może takie jakby bóle przy jajnikach? Ja mam zazwyczaj przy lewym ale to dosłownie chwila i przestaje. Zastanawiam się nad tymi twardnieniami też, bo coraz częściej je mamJaki wy bierzecie magnez (szukałam ale nie mogę znaleźć tej nazwy co polecałyście). Powiedziałam lekarzowi o tych twardnieniach to stwierdził, że macica po prostu ćwiczy. Ogólnie to nie było zmian i stwierdził, że trzyma się wszystko rewelacyjnie.
Ja biorę magne b6.Na własną rękę kupiłam asparganian extra i jak dla mnie sto razy lepszy. -
A ja podzielę się z Wami moim dzisiejszym znaleziskiem na allegro xD
Jeśli któraś z Was nie znalazła jeszcze swojego idealnego wózka to można pokusić się na model, którego używa brytyjska rodzina królewska. Co prawda cena 20tys. i waga 37kg mogą stanowić drobną przeszkodę, ale kto bogatemu zabroni xD
http://allegro.pl/wozek-dzieciecy-gleboki-silver-cross-balmoral-hit-i6844159718.html?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_term=ROIHUNTER&utm_campaign=RH_DPA_Dziecko_Wozki_desktop--NFd_Wozki_ViewContent+1d%2C+excl.+AddToCart+7d+carousel+%28nf+desktop%29&utm_content=at1%2111569801&utm_id=at1%2111569801Marcia1989, Bacardi90 lubią tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Emila92. Ja ostatnio przeglądałam blog Sroki w poszukiwaniu dobrych kosmetyków dla maluszka. Okazuje się, ze w większości to sama chemia. Sroka bardzo chwaliła Hippa, mówiła że ich produkty można w zasadzie kupować w ciemno.
Kupię tylko jednego Hippa do kąpieli i mycia włosków oraz Sudocrem i Bepanthen na czarną godzinę. Nic więcej nie jest potrzebne, chyba że okaże się, że dziecko ma jakieś problemy ze skórą to będę myśleć.
espoir. Ja też sobie bardzo chwalę glukozę w UK, bardzo mi smakowała
Gdziejestmieszko. Jak się podpytasz położnej odnośnie apteczki to daj znać. Łatwo się mówi, że samemu dziecka nie leczyć, ale z tego co słyszałam to w UK niekoniecznie chcą przyjmować dziecko, które nie ma wysokiej gorączki nie przelewa się w rękach.
julitk4. Właśnie wczoraj czytałam w książce o śluzie coś takiego:
„Mniej więcej od drugiego trymestru może zwiększyć się ilość wydzieliny z pochwy, co jest normalne i nie powinno niepokoić, pod warunkiem, że wydzielina jest przejrzysta i śluzowata, bezzapachowa lub jedynie o lekkim zapachu, podobna do wydzieliny która pojawia się przed rozpoczęciem miesiączki”.
Forumkowiczka. Jeżeli tak źle psychicznie znosisz ciążę to może warto wybrać się do terapeuty? Nasze zdrowie psychiczne jest bardzo ważne a ten stan może się pogłębiać i doprowadzić nawet do depresji poporodowej.
W jakimś artykule wyczytałam, że warto czytać bajki do brzuszka, żeby dziecko zaznajomiło się z naszym głosem. Szczególnie z głosem ojca, bo po urodzenia, gdy np. mama z jakiegoś powodu nie może się zająć dzieckiem, to ono będzie czuło się bezpiecznie z ojcem, bo będzie już znało jego głos.
Mężowi spodobała się ta opcja, kupiliśmy książeczkę i teraz on mi mówi, że jest mu głupio tak czytać do brzuchaCzy Wasi mężowie robią coś podobnego czy też mają problem?
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Emila92 wrote:Probowalyscie na zgage pic zimne mleko albo pochrupac marchewki? Mi pomagaja do tego pozycja snu prawie ze na pol siedzaca i tylko na jednym boku, bo jak odwracam sie na drugi bok to powraca...
Dziewczyny z innej beczki jak to jest sugerowanie sie tymi terminami porodu. Ogolnie z miesiączki mam na 06.09 a z usg przedostatniego 04.09 a z wczorajszego 03.09. Kuzwa za chwile bede sierpniowką!jak to jest ?
-
najbardziej miarodajne sa te usg sprzed 13 tygodnia. Termin porodu okresla sie w pierwszych tygdoniach ciazy. Te daty pokazywane obecnie nie są istotne bo każde z dzieci rośnie swoim tempem ale niekoniecznie pokrywa sie to z ich rozwojem wewnętrznym np płucka mózg itd
moj pierwszy syn był gigantem do 34 tygodnia i wszelkie usg pokazywały termin 3 tygodnie wczeniejszy, a urodził się idealnie w terminie wyznaczonym na pierwszej wizycie potewirdzajacej ciazy w 6 tygodniu.
-
Cześć dziewczyny.
Ja ostatnio żyję cukrzycą. Wszystko kręci się wokół jedzenia: planowanie posiłków, ich godzin, pilnowanie pomiarów cukru...
Dużo surowych warzyw i trochę zaczął mi się buntować żołądek. W nocy ból, teraz znowu boli - po sałatce z pomidorów, ogórków i rzodkiewki.
Od tygodnia jestem na diecie cukrzycowej i kilo na minus mam. Dobrze, że synuś ma się ok.
Strasznie dokucza mi ból rozciągającej się skóry na brzuchu! W linii prostej od pępka w górę i w dół. Wieczorami to już masakra.
Z kosmetyków dzidziusiowych mam Babydream płyn do kąpieli, żadnych oliwek ani balsamów nie planuję używać.
Nie kupuję tez kremów na brodawki, bo moim starszym dzieciom brodawki się wyślizgiwały z buzi, gdy się smarowania - trudniej im było je uchwycić. W czasie poranionych brodawek ratowałam się silikonowymi nakładkami. Sprawdziły się dobrze.
Mi na zgagę najlepiej pomagało zimne mleko, ale teraz przy cukrzycy dupa zbita - mogę sobie pozwolić na jedną szklankę dziennie tuż przed snem.
No to się wyżalilam!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 14:01
-
Cześć dziewczyny, mi dziś na suwaczku 30 wybiła
niezły ten wózek, a cena...
jestem ciekawa czy Wasi mężowie/partnerzy, chodzą z Wami na usg itd? a jak z porodem, decydujecie się na wspólny?
Nadiaa trzymaj się tam, już bliżej niż dalej
Ja czytam codziennie córci i przy okazji do brzuszka
Co do magnezu, mi lekarz przepisał asmag forte
Annie1981, Lisa85, zubii lubią tę wiadomość