Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • weal Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem właśnie, ale czytam, że nie zawsze te monitory zdają egzamin. Tzn, że owszem zadzialaja i dają alarm ale przyczyna leży w OUN i nawet szybka reakcja nic nie daje. Eh myślałam że mój stres skończy się na ciazy , a tu widzę dopiero się zacznie po porodzie .. muszę o tym więcej poczytać, bo wiem że część artykułów jest też nierzetelna .

• Justa87 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    Justa87 tak i wcale mi to nie przeszkadza :) w sumie cieszę się ze będzie CC.

Właśnie skończyliśmy urządzać kącik małego :) jest śliczna komoda Lampka-księżyc ramki na zdjęcia zawieszone. Jeszcze tylko lozeczko i będzie jak w bajce :) jutro cały dzień siedzę i przygotowyuje się do obrony :P

Ja ręczniki kupowałam z http://colorstories.pl/ i jestem zadowolona. Może trochę za duże jak na początek ale odpowiednio miękkie:) co do chłonności niestety jeszcze nie wiem.
    Hmmm mi nic nie wspomnial o cc lekarz:(

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem takie czytanie to tylko niepotrzebne nakrecanie sie... skoro i tak to od nas nie zależy w większości. Ja w swoim otoczeniu i otoczeniu wszystkim moich znajomych i rodziny wiec rozgalezienie jest ogromne nie mam i nikt nue ma takiego przypadku... takze po co o tym czytać? Po to zeby schizowac ze spotka to moje dziecko? Czy po to zeby kazdej nocy siac panike i nasluchiwac czy brzdac oddycha i kazdej drzemki dziennej. Dla osób, które chcą sobie tego oszczędzić sa monitory oddechu.

justa., perfectangel85, Princesska, Bąbelek1980, miffy, Lisa85, Gosia1989, zubii lubią tę wiadomość

16udvfxmplx8ab54.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal statystyki wskazują, że śmierć łóżeczkowa dotyka 0.5 na 1000 dzieci, tak więc ryzyko jest bardzo niskie. Poza tym nie ma co się dodatkowo stresować przed porodem, polecam więc jakąś przyjemniejszą lekturę.

Któraś z was pisała, że jak pierwszy poród był przez cc to można odmówić porodu sn. Mój gin mówił, że ten przepis ma się wkrótce zmienić bo jest za dużo cc. Napewno zmiana nie nastąpi jednak przed wrześniem.

Moim zdaniem wystarczy wprowadzić szeroką dostępność znieczulenia i statystyki cc spadną.

Macie już wybrany szpital? Ja się ciągle wacham pomiędzy dwoma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2017, 22:59

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2017, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa ja zdecydowałam się rodzic na Madalińskiego.
    Ja osobiście nie rozumiem tego hejtu na CC. Każdy ma prawo decydować o sobie i o tym w jaki sposób chce urodzić dziecko - a są gorsze rzeczy jak to ze dziecko nie przyjdzie na świat poprzez SN. Ludzie ogólnie lubią narzucać czyjeś zdanie innym osobom. Nie kładź tak, nie karm tym, nie noś w ten sposób, nie rób tak czy siak. Wiadomo jeśli dziecku dzieje się krzywda i coś ewidentne szkodzi NALEŻY reagować ale myśle ze takie rzeczy jak CC czy karmienie piersią a MM naprawdę nie maja większego znaczenia pod tym względem ze gdyby postawić osobę urodzona poprzez CC a SN nie zobaczymy między nimi różnicy, ani tego w jaki sposób były karmione. Oczywiście nie pisze tego z zamiarem rozpętania burzy i wiem ze mleko matki jest najlepsze, porod SN itp. Poprostu chciałam napisać co o tym myśle bo mnie osobiście nie oburzają cesarki na życzenie. A najważniejsze jest otoczenie dziecka opieką, danie mu poczucia bezpieczeństwa i spełnienie się w macierzyństwie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2017, 23:14

Marcia1989, miffy, justa., Lisa85, Maja83, różowo, Annie1981 lubią tę wiadomość

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że szpitale chcą ograniczyć ilość cesarek ze względu na koszta a nie po to żeby na siłę propagować poród sn. NFZ kwiczy już od dawna a tu trzeba udostępnić salę operacyjną, sprzęt, środki farmakologiczne, cały zespól ludzi, pobyt w szpitalu jest dłuższy itp, patrząc od tej strony to się im nie dziwię. W UK szacują, że poród naturalny to koszt 50£ gdzie cc to aż 200£, w moim mieście ostatnio jeden z większych szpitali ogłosił, że wogóle zaprzestaje wykonywania planowanych cesarek bo mają problem z dostępnością zespołu.

Princesska lubi tę wiadomość

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdziejestmieszko wrote:
    Myślę, że szpitale chcą ograniczyć ilość cesarek ze względu na koszta a nie po to żeby na siłę propagować poród sn. NFZ kwiczy już od dawna a tu trzeba udostępnić salę operacyjną, sprzęt, środki farmakologiczne, cały zespól ludzi, pobyt w szpitalu jest dłuższy itp, patrząc od tej strony to się im nie dziwię. W UK szacują, że poród naturalny to koszt 50£ gdzie cc to aż 200£, w moim mieście ostatnio jeden z większych szpitali ogłosił, że wogóle zaprzestaje wykonywania planowanych cesarek bo mają problem z dostępnością zespołu.
    Zgadzam się z Tobą w 100%.. wszędzie kwestia kasy :P

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2017, 05:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i u mnie w końcu 3 z przodu ;)

miffy, Cameline, Lisa85, Gdziejestmieszko, Maja83, Gosia1989, perfectangel85, Annie1981 lubią tę wiadomość

• miffy Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia1989 wrote:
    Moim zdaniem takie czytanie to tylko niepotrzebne nakrecanie sie... skoro i tak to od nas nie zależy w większości. Ja w swoim otoczeniu i otoczeniu wszystkim moich znajomych i rodziny wiec rozgalezienie jest ogromne nie mam i nikt nue ma takiego przypadku... takze po co o tym czytać? Po to zeby schizowac ze spotka to moje dziecko? Czy po to zeby kazdej nocy siac panike i nasluchiwac czy brzdac oddycha i kazdej drzemki dziennej. Dla osób, które chcą sobie tego oszczędzić sa monitory oddechu.

Zgadzam się z Tobą. Dobrze mieć świadomość, że takie rzeczy się dzieją i zapewnić dziecku bezpieczeństwo - ale nie ma się co niepotrzebnie nakręcać. I tak czeka nas już bardzo dużo stresu.
    Princesska wrote:
    Justa ja zdecydowałam się rodzic na Madalińskiego.
    Ja osobiście nie rozumiem tego hejtu na CC. Każdy ma prawo decydować o sobie i o tym w jaki sposób chce urodzić dziecko - a są gorsze rzeczy jak to ze dziecko nie przyjdzie na świat poprzez SN. Ludzie ogólnie lubią narzucać czyjeś zdanie innym osobom. Nie kładź tak, nie karm tym, nie noś w ten sposób, nie rób tak czy siak. Wiadomo jeśli dziecku dzieje się krzywda i coś ewidentne szkodzi NALEŻY reagować ale myśle ze takie rzeczy jak CC czy karmienie piersią a MM naprawdę nie maja większego znaczenia pod tym względem ze gdyby postawić osobę urodzona poprzez CC a SN nie zobaczymy między nimi różnicy, ani tego w jaki sposób były karmione. Oczywiście nie pisze tego z zamiarem rozpętania burzy i wiem ze mleko matki jest najlepsze, porod SN itp. Poprostu chciałam napisać co o tym myśle bo mnie osobiście nie oburzają cesarki na życzenie. A najważniejsze jest otoczenie dziecka opieką, danie mu poczucia bezpieczeństwa i spełnienie się w macierzyństwie :)

Ja w ogóle nie lubię nachalnego wtrącania się w cudze decyzje i przede wszystkim prób udowodnienia, że jest tylko jedna słuszna racja. Każda z nas jest inna, ma inne uwarunkowania i przez to podejmuje inne wybory - żyjmy i dajmy żyć innym :) Tak jak piszesz, dopóki dziecku nie dzieje się krzywda, oczywiście. Ja sama urodziłam się przez CC, byłam karmiona MM i nie miało to żadnego wpływu na moje życie :P

Zmykam niedługo do lekarza. Miłego dnia mamuśki! :)

Bacardi90, Lisa85, Marcia1989 lubią tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uważam, że nie ma większego znaczenia jak dziecko przykdzie na świat cc czy sn. To są bardzo indywidualne decyzje/ sytuacje. Najważniejsze jest bezpieczeństeo dziecka i matki dlatego denerwuje mnie podejście poród sn za wszeĺą cenę.

Lisa85, MoNaKo lubią tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny może głupie pytanie...ale...jest jesień/zima, idziecie z dzieckiem na dwór, jak je macie zamiar ubrać do wózka? siostra moja nakładała body, na to pajacyk, na to spodenki/bluzeczkę i kombinezon i przykrycie kocem..czy też w podobny sposób będziecie ubierać dziecko?

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• Lisa85 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2017, 11:08

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa85 no właśnie coś mi się wydawało że siostra za dużo warstw nakładała...ale ja nie mam o tym zielonego pojęcia dlatego też się was pytam

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• Lisa85 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2017, 11:08

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ubieralam tyle warstw co ja plus jedna dodatkowa. W wózku dziecko leży i się nie rusza więc jest mu chłodniej niż nam jak maszerujemy.
    Poza tym mój mały nie cierpial zbyt wielu warstw (ja też nie cierpię :P) więc starałam sie na ubranka domowe szybko wcisnąć kombinezon i ostatecznie uregulować temperaturę kocem albo śpiworem do wózka.
    Ostatnie zimy są raczej łagodne więc nie powinnyśmy mieć dużych trudności :)

zubii lubi tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal wrote:
    Dziewczyny naczytalam się o nagłej śmierci lozeczkiwej i jestem trochę przerażona, bo tak naprawdę kwestia zabawek kocykow to tylko jakieś 30% przyczyn.. A reszta nieznana
    Ja dla spokoju kupuję dwa pieluszkowe monitory oddechu. Jak będę mogła zasnąć na 2 godziny w nocy to nie chcę czuwać i sprawdzać czy dziecko oddycha ( moje koleżanki bez monitorów tak miały) dlatego z mężem podjęliśmy już decyzję.

weal lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Weal statystyki wskazują, że śmierć łóżeczkowa dotyka 0.5 na 1000 dzieci, tak więc ryzyko jest bardzo niskie. Poza tym nie ma co się dodatkowo stresować przed porodem, polecam więc jakąś przyjemniejszą lekturę.

Któraś z was pisała, że jak pierwszy poród był przez cc to można odmówić porodu sn. Mój gin mówił, że ten przepis ma się wkrótce zmienić bo jest za dużo cc. Napewno zmiana nie nastąpi jednak przed wrześniem.

Moim zdaniem wystarczy wprowadzić szeroką dostępność znieczulenia i statystyki cc spadną.

Macie już wybrany szpital? Ja się ciągle wacham pomiędzy dwoma.

Jeżeli miało się CC w szpitalu podczas porodu musisz wyrazić pisemba zgodę na sn o ile chcesz. Ma to się zmienić ale dopiero od przyszłego roku nie ważne ile się będzie po CC będą zmuszać do sn dla mnie jest to chore !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2017, 11:11

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • ⚘Kwiatuszek Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was ma ból krocza, spojenia lonowego? Od dwóch dni jak siedzę czy postoje czuje nacisk na całe krocze, jakby ciągnięcie w dół i na boki jakbym szpagat robiła. W środę dopiero mam wizytę.

f2w3rjjg6yok4fb8.png
    <3
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ⚘Kwiatuszek wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was ma ból krocza, spojenia lonowego? Od dwóch dni jak siedzę czy postoje czuje nacisk na całe krocze, jakby ciągnięcie w dół i na boki jakbym szpagat robiła. W środę dopiero mam wizytę.
    Ja czasem miewam takie bóle krocza jak np podczas okresu. Właśnie takie ciągniecie napieranie. Ostatnio mi to trochę minęło i zapomniałam spytać się o to na wizycie :/

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • ⚘Kwiatuszek Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może to zwyczajnie dzidzia się w końcu ustawila główka do dołu, ale właśnie się zastanawiam co to może być...hmm. Nie jest to jakiś straszny ból ale dyskomfort

f2w3rjjg6yok4fb8.png
    <3
‹‹ 881 882 883 884 885 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ