Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
natalka1988 wrote:Dziewczyny ciaza donoszona to jest wtedy w skonczonym 38 tygodniu czy skonczonym 37? Te ktore planuja rodzic naturalnie chcecie rodzic w terminie porodu czy moze jak sie uda wczesniej? Sposoby na przyspieszenie porodu?
37+0, czyli równo skończony 37. tydzień. Akurat porodu naturalnego nie da się zaplanowaćChciałabym urodzić wcześniej, bo młody jest duży, wybiega w przód o 2 tyg. i martwię się, że jak donoszę do 40t to mogę mieć problem z SN, bo jestem drobna... Ale myślę, że próby przyspieszania porodu to nienajlepszy pomysł, dziecko samo wie najlepiej kiedy jest gotowe... Takie kombinacje to już raczej po terminie. Poza sposobami szpitalnymi to słyszałam, że seks może przyspieszyć bieg wydarzeń
Mój już 3 tyg. temu był główką w dół i raczej tak zostało, bo jak ma czkawkę to czuć nisko, po pęcherzu czuję tylko lekkie smyrnięcia, z kolei w okolicy żeber czasem dzieje się konkretniej... Ale w sumie w żebra dostałam tylko raz tak mega porządnie, aż mnie zabolał kręgosłup w tym miejscu gdzie drugi koniec tego żebra jest przyczepiony... Wolę to niż mocne kopniaki w pęcherz jakie miałam wcześniej, często dostawałam tak, że spędzałam godzinę w toalecie, bo pęcherz bolał i nie potrafiłam wcale utrzymać moczu.zubii lubi tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
ja dostaje kopniaki średnio 30 razy dziennie, czuje je pod biustem, nad spojeniem łonowym czuje lekkie smyranie, wypychanie...moja córeczka chyba nigdy nie śpi, 2 dni temu całą noc kopała i cały następny dzień, uspokoiła się dopiero o 22:00 na drugi dzień
perfectangel85, Princesska, Emma 32 lubią tę wiadomość
-
Ja chcę rodzić sn i chciałabym uniknąć indukcji więc jeśli jest jakaś szansa, że takie mało inwazyjne zabiegi jak jedzenie daktyli, łykanie wiesiołka, spacery itp mogą przyspieszyć poród to czemu z nich nie skorzystać. Tym bardziej, że mogą one też sprawić, że poród będzie bardziej znośny, pomogą przygotować ciało bo uelastyczniają skórę, wzmacniają mięśnie, poprawiają kondycję itp. Dlatego od 36/37tc będę takie rytuały wprowadzać, żeby dać im szansę zadziałać, wiadomo że po jednej herbatce z liści malin raczej nikt nie urodzi. Jak dla mnie o wiele mniej rozsądne jest dzień po terminie rzucanie się z desperacji na mycie okien i szorowanie wykładzin żeby tylko dziecko wykurzyć, a śledząc wątki aktualnie rodzących widzę, że często ma to miejsce.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Gdziejestmieszko ja rowniez tak mysle jak Ty. Chcialam sie tylko upewnic w ktorym tygodniu ciaze uznaje sie za donoszona.
Nie mam zamiaru skakac po oknac i myc, czy szorowac podlog, ale np dlugie spacery czemu.nie? Zreszta ja staram sie byc aktywna cala ciaze, fakt nie cwicze ale mysle ze spacery codziennie cos.daja.do lzejszego porodu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 20:43
-
Ja zaczęłam w 39tc sex rano i wieczorem (chodzi o spermę nie o sam sex) mycie podłogi na kolanach okien długie spacery chodzenie po schodach nic nie ruszyło a dodam że od 39 tc była już szyjka zgładzona i rozwarcie a pomimo o to nic nie ruszyło także lepiej nie nastawiac się na szybki poród.
P.s. wiesiołek też brałam i nicWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 20:45
justa. lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny...jesteśmy po 3 prenatalnych
jestem bardzo szczęśliwa bo z malutką wszystko dobrze
) waży 1945g ( wg usg 32+5, a wg OM 31+5 ) więc niewiem jak się okaże w efekcie końcowym....którą datą się sugerujecie mniej więcej
) bo wiadomo że wszystko to jest orientacyjne..pamiątek raczej nie będziemy mieć z USG bo pokazać się nie chciała i co chwilę się zasłaniała...zdążyliśmy zobaczyć duzee usta
lekarz mnie nastraszyl że rośnie Angelina Jolie hehe
. Bardzo się cieszę że wszystko z moją księżniczką dobrze
) wagę ma dobrą, a straszyli w szpitalu ze się mała urodzi...szyjka 3,5...jest ok
bałam się że przez te skurcze-twardnienia się skróci...bo niestety dalej się utrzymują
(
Mój będzie przy porodzie, powiedział że będzie mnie wspierał, bardzo się cieszę bo pomimo okropnego bólu będzie to nasz cud narodzin)) już niemoge się doczekać aż położą mi małą na "piersi"
))
zubii, natty85, Cameline, Matka Rocku, aswalda, AllishiiA, Annie1981, Zorganizowana:), ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość
-
"Trzymał za rękę" przy porodzie... Hahaha... Gdyby mój próbował przy naszym pierwszym porodzie, to by rękę stracił. Miałby ją zmiażdżoną i urwaną.
natalka1988 wrote:Dziewczyny ciaza donoszona to jest wtedy w skonczonym 38 tygodniu czy skonczonym 37? Te ktore planuja rodzic naturalnie chcecie rodzic w terminie porodu czy moze jak sie uda wczesniej? Sposoby na przyspieszenie porodu?
zubii wrote:Ja zaczęłam w 39tc sex rano i wieczorem (chodzi o spermę nie o sam sex) [...] i nic nie ruszyło.
Zacytuję:
"Istnieje pogląd, że częste współżycie w ostatnich dniach ciąży może przyspieszyć poród. W spermie znajdują się bowiem prostaglandyny, które pobudzają czynność skurczową macicy i przyśpieszają dojrzewanie szyjki macicy, dlatego niektórzy lekarze zalecają ciężarnym współżycie, ale po 38. tygodniu ciąży (szyjka uwrażliwia się na prostaglandyny po tym czasie). Dodatkowo w czasie orgazmu wzrasta wydzielanie oksytocyny, która również jest odpowiedzialna jest zapoczątkowanie lub wzmocnienie skurczów macicy w celu przyspieszenia porodu."
Prawda jest taka, że do przyspieszenia porodu potrzebne by było chyba wiadro spermy.
Ale jest to bardzo nieszkodliwy mit. Z uprawiania seksu mogą być tylko same korzyści, wystarczy że w postaci wydzielonych endorfin.zubii lubi tę wiadomość
-
Ile przescieradel kupujecie? 2 wystarcza?Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
natalka1988 wrote:Gdziejestmieszko ja rowniez tak mysle jak Ty. Chcialam sie tylko upewnic w ktorym tygodniu ciaze uznaje sie za donoszona.
Nie mam zamiaru skakac po oknac i myc, czy szorowac podlog, ale np dlugie spacery czemu.nie? Zreszta ja staram sie byc aktywna cala ciaze, fakt nie cwicze ale mysle ze spacery codziennie cos.daja.do lzejszego porodu.
Każda aktywność fizyczna wpływa korzystnie na kondycję ogólnie jako taką. Więc wiadoma sprawa, że pomaga to w porodzie, który jest jednak wysiłkiem
Nadiaa85 wrote:Cześć dziewczyny...jesteśmy po 3 prenatalnychjestem bardzo szczęśliwa bo z malutką wszystko dobrze
) waży 1945g ( wg usg 32+5, a wg OM 31+5 ) więc niewiem jak się okaże w efekcie końcowym....którą datą się sugerujecie mniej więcej
) bo wiadomo że wszystko to jest orientacyjne..pamiątek raczej nie będziemy mieć z USG bo pokazać się nie chciała i co chwilę się zasłaniała...zdążyliśmy zobaczyć duzee usta
lekarz mnie nastraszyl że rośnie Angelina Jolie hehe
. Bardzo się cieszę że wszystko z moją księżniczką dobrze
) wagę ma dobrą, a straszyli w szpitalu ze się mała urodzi...szyjka 3,5...jest ok
bałam się że przez te skurcze-twardnienia się skróci...bo niestety dalej się utrzymują
(
Mój będzie przy porodzie, powiedział że będzie mnie wspierał, bardzo się cieszę bo pomimo okropnego bólu będzie to nasz cud narodzin)) już niemoge się doczekać aż położą mi małą na "piersi"
))
Jeśli chodzi o wiek ciąży to OM tylko i wyłącznie... Czyli jak np. chcesz sprawdzić kiedy ciąża jest donoszona itp. USG ma wgrane normy z 50 centyla i na tej podstawie przelicza, nie wiem czy istnieje na świecie kobieta, która ma tak książkowe dziecko... No ale jak chcesz gdybać kiedy urodzisz to USG można się już trochę sugerować, bo jak dziecko jest duże to jest większa szansa na szybsze rozwiązanie. Chociaż to oczywiście nadal wróżenie z fusów
zubii, Nadiaa85 lubią tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Dziewczyny wklejam link do metod przyspieszenia porodu.
http://www.rodzicpoludzku.pl/Porod/Gdy-minal-termin-porodu.html
Polozna na szkole rodzenia mowila ze mozna zaczac od 37 tc. Mowila tez ze jak dziecko nie bedzie gotowe to te metody nie pomoga i tak. Ja bede pic na pewno od 36 tc herbate z lisci malin. Reszte tez bede stosowac wlasnie zeby organizm sie przygotiwal do pprodu -
A u mnie nawet lekarz nie sugeruje się data z om.tylko USG ale tym pierwszym i z I prenatalnych. na każdym USG wychodziło zawsze 10 dni młodsze dziecko. Na ostatnim usg już 7 ale tego nie bierze pod uwagę.
-
aswalda wrote:A u mnie nawet lekarz nie sugeruje się data z om.tylko USG ale tym pierwszym i z I prenatalnych. na każdym USG wychodziło zawsze 10 dni młodsze dziecko. Na ostatnim usg już 7 ale tego nie bierze pod uwagę.
Powinno sie sugerowac tym 1 usg wczesnej ciazy. I te usg jest najbardziej miarodajne jesli chodzi o wiek ciazyperfectangel85, zubii lubią tę wiadomość