X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Dziewczyny ciaza donoszona to jest wtedy w skonczonym 38 tygodniu czy skonczonym 37? Te ktore planuja rodzic naturalnie chcecie rodzic w terminie porodu czy moze jak sie uda wczesniej? Sposoby na przyspieszenie porodu?

37+0, czyli równo skończony 37. tydzień. Akurat porodu naturalnego nie da się zaplanować :P Chciałabym urodzić wcześniej, bo młody jest duży, wybiega w przód o 2 tyg. i martwię się, że jak donoszę do 40t to mogę mieć problem z SN, bo jestem drobna... Ale myślę, że próby przyspieszania porodu to nienajlepszy pomysł, dziecko samo wie najlepiej kiedy jest gotowe... Takie kombinacje to już raczej po terminie. Poza sposobami szpitalnymi to słyszałam, że seks może przyspieszyć bieg wydarzeń :P

Mój już 3 tyg. temu był główką w dół i raczej tak zostało, bo jak ma czkawkę to czuć nisko, po pęcherzu czuję tylko lekkie smyrnięcia, z kolei w okolicy żeber czasem dzieje się konkretniej... Ale w sumie w żebra dostałam tylko raz tak mega porządnie, aż mnie zabolał kręgosłup w tym miejscu gdzie drugi koniec tego żebra jest przyczepiony... Wolę to niż mocne kopniaki w pęcherz jakie miałam wcześniej, często dostawałam tak, że spędzałam godzinę w toalecie, bo pęcherz bolał i nie potrafiłam wcale utrzymać moczu.

zubii lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • mkl Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dostaje kopniaki średnio 30 razy dziennie, czuje je pod biustem, nad spojeniem łonowym czuje lekkie smyranie, wypychanie...moja córeczka chyba nigdy nie śpi, 2 dni temu całą noc kopała i cały następny dzień, uspokoiła się dopiero o 22:00 na drugi dzień

perfectangel85, Princesska, Emma 32 lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę rodzić sn i chciałabym uniknąć indukcji więc jeśli jest jakaś szansa, że takie mało inwazyjne zabiegi jak jedzenie daktyli, łykanie wiesiołka, spacery itp mogą przyspieszyć poród to czemu z nich nie skorzystać. Tym bardziej, że mogą one też sprawić, że poród będzie bardziej znośny, pomogą przygotować ciało bo uelastyczniają skórę, wzmacniają mięśnie, poprawiają kondycję itp. Dlatego od 36/37tc będę takie rytuały wprowadzać, żeby dać im szansę zadziałać, wiadomo że po jednej herbatce z liści malin raczej nikt nie urodzi. Jak dla mnie o wiele mniej rozsądne jest dzień po terminie rzucanie się z desperacji na mycie okien i szorowanie wykładzin żeby tylko dziecko wykurzyć, a śledząc wątki aktualnie rodzących widzę, że często ma to miejsce.

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdziejestmieszko ja rowniez tak mysle jak Ty. Chcialam sie tylko upewnic w ktorym tygodniu ciaze uznaje sie za donoszona.

Nie mam zamiaru skakac po oknac i myc, czy szorowac podlog, ale np dlugie spacery czemu.nie? Zreszta ja staram sie byc aktywna cala ciaze, fakt nie cwicze ale mysle ze spacery codziennie cos.daja.do lzejszego porodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 20:43

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam w 39tc sex rano i wieczorem (chodzi o spermę nie o sam sex) mycie podłogi na kolanach okien długie spacery chodzenie po schodach nic nie ruszyło a dodam że od 39 tc była już szyjka zgładzona i rozwarcie a pomimo o to nic nie ruszyło także lepiej nie nastawiac się na szybki poród.

P.s. wiesiołek też brałam i nic ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 20:45

justa. lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Nadiaa85 Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny...jesteśmy po 3 prenatalnych :) jestem bardzo szczęśliwa bo z malutką wszystko dobrze :)) waży 1945g ( wg usg 32+5, a wg OM 31+5 ) więc niewiem jak się okaże w efekcie końcowym....którą datą się sugerujecie mniej więcej :)) bo wiadomo że wszystko to jest orientacyjne..pamiątek raczej nie będziemy mieć z USG bo pokazać się nie chciała i co chwilę się zasłaniała...zdążyliśmy zobaczyć duzee usta :D lekarz mnie nastraszyl że rośnie Angelina Jolie hehe :D. Bardzo się cieszę że wszystko z moją księżniczką dobrze :)) wagę ma dobrą, a straszyli w szpitalu ze się mała urodzi...szyjka 3,5...jest ok :) bałam się że przez te skurcze-twardnienia się skróci...bo niestety dalej się utrzymują :((
    Mój będzie przy porodzie, powiedział że będzie mnie wspierał, bardzo się cieszę bo pomimo okropnego bólu będzie to nasz cud narodzin :))) już niemoge się doczekać aż położą mi małą na "piersi" :)))

zubii, natty85, Cameline, Matka Rocku, aswalda, AllishiiA, Annie1981, Zorganizowana:), ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

hchys65gxvlp3h6f.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zubi ja od poczatlu nie zrezygnowalam z sexu wwiec nie wiem czy pod koniec ciazy to cos da;)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Trzymał za rękę" przy porodzie... Hahaha... Gdyby mój próbował przy naszym pierwszym porodzie, to by rękę stracił. Miałby ją zmiażdżoną i urwaną. :D
    natalka1988 wrote:
    Dziewczyny ciaza donoszona to jest wtedy w skonczonym 38 tygodniu czy skonczonym 37? Te ktore planuja rodzic naturalnie chcecie rodzic w terminie porodu czy moze jak sie uda wczesniej? Sposoby na przyspieszenie porodu?
    No pewnie, że chcemy w terminie, ale chcieć to sobie można. ;)
    zubii wrote:
    Ja zaczęłam w 39tc sex rano i wieczorem (chodzi o spermę nie o sam sex) [...] i nic nie ruszyło.
    Bo to jest kompletna bzdura. :D

Zacytuję:

"Istnieje pogląd, że częste współżycie w ostatnich dniach ciąży może przyspieszyć poród. W spermie znajdują się bowiem prostaglandyny, które pobudzają czynność skurczową macicy i przyśpieszają dojrzewanie szyjki macicy, dlatego niektórzy lekarze zalecają ciężarnym współżycie, ale po 38. tygodniu ciąży (szyjka uwrażliwia się na prostaglandyny po tym czasie). Dodatkowo w czasie orgazmu wzrasta wydzielanie oksytocyny, która również jest odpowiedzialna jest zapoczątkowanie lub wzmocnienie skurczów macicy w celu przyspieszenia porodu."

Prawda jest taka, że do przyspieszenia porodu potrzebne by było chyba wiadro spermy. :D
    Ale jest to bardzo nieszkodliwy mit. Z uprawiania seksu mogą być tylko same korzyści, wystarczy że w postaci wydzielonych endorfin. ;)

zubii lubi tę wiadomość

• natty85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile przescieradel kupujecie? 2 wystarcza?

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Gdziejestmieszko ja rowniez tak mysle jak Ty. Chcialam sie tylko upewnic w ktorym tygodniu ciaze uznaje sie za donoszona.

Nie mam zamiaru skakac po oknac i myc, czy szorowac podlog, ale np dlugie spacery czemu.nie? Zreszta ja staram sie byc aktywna cala ciaze, fakt nie cwicze ale mysle ze spacery codziennie cos.daja.do lzejszego porodu.

Każda aktywność fizyczna wpływa korzystnie na kondycję ogólnie jako taką. Więc wiadoma sprawa, że pomaga to w porodzie, który jest jednak wysiłkiem :)
    Nadiaa85 wrote:
    Cześć dziewczyny...jesteśmy po 3 prenatalnych :) jestem bardzo szczęśliwa bo z malutką wszystko dobrze :)) waży 1945g ( wg usg 32+5, a wg OM 31+5 ) więc niewiem jak się okaże w efekcie końcowym....którą datą się sugerujecie mniej więcej :)) bo wiadomo że wszystko to jest orientacyjne..pamiątek raczej nie będziemy mieć z USG bo pokazać się nie chciała i co chwilę się zasłaniała...zdążyliśmy zobaczyć duzee usta :D lekarz mnie nastraszyl że rośnie Angelina Jolie hehe :D. Bardzo się cieszę że wszystko z moją księżniczką dobrze :)) wagę ma dobrą, a straszyli w szpitalu ze się mała urodzi...szyjka 3,5...jest ok :) bałam się że przez te skurcze-twardnienia się skróci...bo niestety dalej się utrzymują :((
    Mój będzie przy porodzie, powiedział że będzie mnie wspierał, bardzo się cieszę bo pomimo okropnego bólu będzie to nasz cud narodzin :))) już niemoge się doczekać aż położą mi małą na "piersi" :)))

Jeśli chodzi o wiek ciąży to OM tylko i wyłącznie... Czyli jak np. chcesz sprawdzić kiedy ciąża jest donoszona itp. USG ma wgrane normy z 50 centyla i na tej podstawie przelicza, nie wiem czy istnieje na świecie kobieta, która ma tak książkowe dziecko... No ale jak chcesz gdybać kiedy urodzisz to USG można się już trochę sugerować, bo jak dziecko jest duże to jest większa szansa na szybsze rozwiązanie. Chociaż to oczywiście nadal wróżenie z fusów :P

zubii, Nadiaa85 lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • poppy Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Ile przescieradel kupujecie? 2 wystarcza?
    Do łóżeczka? Tak, póki co mam dwa.

natty85 lubi tę wiadomość

qb3chdgezj308xv3.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dwa. Pralam na zmianę.

natty85 lubi tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam dwa.

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ciekawe jak tam Dreamy... tak co i rusz pomyśle jak tam sytuacja. Mam nadzieje, ze ta cisza wynika z faktu intensywnej opieki nad bobasem:)

perfectangel85 lubi tę wiadomość

16udvfxmplx8ab54.png
  • Gabrysia84 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wklejam link do metod przyspieszenia porodu.
    http://www.rodzicpoludzku.pl/Porod/Gdy-minal-termin-porodu.html
    Polozna na szkole rodzenia mowila ze mozna zaczac od 37 tc. Mowila tez ze jak dziecko nie bedzie gotowe to te metody nie pomoga i tak. Ja bede pic na pewno od 36 tc herbate z lisci malin. Reszte tez bede stosowac wlasnie zeby organizm sie przygotiwal do pprodu

1usagu9rsccneye4.png[/ur
    n59yk6nl5mxiew0c.png
    f2wliei305fu0jmo.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie nawet lekarz nie sugeruje się data z om.tylko USG ale tym pierwszym i z I prenatalnych. na każdym USG wychodziło zawsze 10 dni młodsze dziecko. Na ostatnim usg już 7 ale tego nie bierze pod uwagę.

Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • poppy Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Która nie śpi? Ja od 4:30. Jakie plany na dziś? Jakieś zakupki, wizyty, skręcanie mebelków, pakowanie torby, pranie ciuszków???
    Pochwalcie się! ☺

qb3chdgezj308xv3.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswalda wrote:
    A u mnie nawet lekarz nie sugeruje się data z om.tylko USG ale tym pierwszym i z I prenatalnych. na każdym USG wychodziło zawsze 10 dni młodsze dziecko. Na ostatnim usg już 7 ale tego nie bierze pod uwagę.

Powinno sie sugerowac tym 1 usg wczesnej ciazy. I te usg jest najbardziej miarodajne jesli chodzi o wiek ciazy

perfectangel85, zubii lubią tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę o 13 :) usg 3 trymestru :)

poppy, Annie1981 lubią tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie śpię od 5.30 i wstawiam juz 2ga pralkę :)

poppy, natty85 lubią tę wiadomość

74709jcgjiz14w6b.png
‹‹ 943 944 945 946 947 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ